Zoek je goede mindfulness-audio's? Op deze pagina geven we je de beste audio-meditaties voor mindfulness, evenals goede Youtube-audio's om begeleid te worden met mindfulness. Lees verder…

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een bepaalde gedachtetechniek, in combinatie met lichamelijke oefeningen, die je in staat stelt je meer bewust te worden van je gedrag en je gevoelens. Het gaat er niet direct om dat je je beter voelt, maar dat je de middelen krijgt aangereikt om je meer bewust te raken van hoe je je voelt. Door je gevoelens te benoemen en te accepteren, ontstaat er rust.

Mindfulness oefeningen

Mindfulness oefeningen hebben tot doel te trainen in aandacht. Ze helpen je te focussen op wat er in je omgaat, je gevoelens en andere sensaties te benoemen, er niet mee te vechten, maar ze juist te accepteren. Op die manier word je in staat gesteld meer rust in je lichaam te krijgen (door ook te luisteren naar wat je lichaam je ingeeft), wat helpt bij het vormen van balans.

Alles over mindfulness audiobestanden

Als je volledig in het Nederlands het beste mindfulness-materiaal wil, inclusief uitstekende audiobestanden, dan kun je op deze pagina terecht.

>> Hier vind je alle audiobestanden.

Gebruik ook de mindfulness-audio's via onderstaande filmpjes

Voor ademhalen

Bodyscan

Zelfcompassie

Gedachten opmerken

Emoties opmerken

Wat doet mindfulness?

Mindfulness helpt je met het hier en nu in contact te komen. In plaats van te piekeren over een belangrijke presentatie die je morgen gaat houden, of wakker te liggen van alle slechte dingen die je kunnen overkomen, breng je de negatieve sensatie terug tot een gevoel of een woord, dat uitsluitend in het ‘nu’ bestaat. Op die manier train je je brein in het scheppen van afstand tussen jou en je gedachten, waardoor je minder snel zal worden meegesleept in de malaise.

Leven in het nu

Leven in het hier en nu is makkelijker gezegd dan gedaan. Het menselijk brein lijkt er op zijn ingericht zich over van alles en nog wat zorgen te maken. Onze verbeeldingskracht is groot: dat betekent dat we ons ook druk maken over zaken die (nog) niet op ons van toepassing zijn. Een dier heeft daar geen last van. Het doel van mindfulness is ook niet om je zorgen en toekomstgedachten uit te bannen, maar om ze op te merken en vervolgens te accepteren.

Hierna lezen:  Leven Op De Automatische Piloot [Psychologie & Mindfulness]

Vrij van oordelen

Mindfulness heeft te maken met bewustwording van het hier en nu. Heel belangrijk daarbij is dat je niet oordeelt. Je moet je eigen gevoelens, gedachten, lichamelijke sensaties op een onpartijdige manier opmerken en beschrijven. Er zijn veel oefeningen om mindfulness te trainen, onder meer meditaties (te beginnen met ademhalingsoefeningen) en zogenaamde bodyscans.

Wanneer mindfulness?

Mindfulness is aan te raden als je klachten als angst of stress ervaart, als je niet goed slaapt en vaak vermoeid bent, als je (herstellende bent) van een burn-out of een depressie. Zit je midden in een depressie of burn-out, dan zullen de oefeningen niet gelijk effectief zijn. Bezoek je huisarts of een dokter. Om mindfulness te beoefenen is rustig vaarwater nodig.

Wanneer oefenen?

Om mindfulness te beoefenen, wordt meestal aangeraden een momentje (kwartiertje of een halfuur) voor jezelf te pakken waarin je niet gestoord kunt worden. In dit moment voor jezelf kun je je focussen op een specifieke oefening, zoals meditatie. Wat de meeste mensen niet realiseren, is dat je mindfulness altijd en overal kunt beoefenen, bijvoorbeeld in de vorm van een ademhalingsoefening. Zelfs door te focussen op één of twee ademhalingen achter elkaar mediteer je al.

Is mindfulness voor iedereen?

Ja, mindfulness is in principe voor iedereen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, gaat het bij mindfulness niet om het achterhalen van een dieper gelegen ‘waarheid’ of het zoeken naar intellectuele wijsheid. Het is slechts een methode om meer met jezelf in het nu in balans te komen. Het is afhankelijk van je persoonlijkheid hoe snel een methode effect zal hebben.

Afdwalende gedachten

Als je gedachten afdwalen tijdens het mediteren, is dat helemaal geen probleem. Het kan iedereen overkomen. Het enige dat je hoeft te doen is opnieuw te focussen op het hier en nu. Mindfulness helpt je richting te geven aan je mind, in plaats van dat je mind jou richting geeft.

Audio bij mediteren

In een afgesloten en geluidsdichte kamer in kleermakerszit op een kleedje gaan zitten en je ogen sluiten, wordt ook wel ‘formeel mediteren’ genoemd. Om je te helpen mediteren, kan je audio inzetten. Het is niet voor niets dat het luisteren naar muziek door veel mensen als ontspannend wordt ervaren. ‘Gewone’ muziek is echter niet ideaal voor mediteren, daar kun je het beste specifieke audiobestanden voor inzetten met geluiden die je helpen te focussen.

>> Hier vind je alle audiobestanden.

Hoe zet je meditatie audiobestanden in?

Je kunt je audiobestand aanzetten voor je ‘formeel’ gaat mediteren. Zorg ervoor dat al het andere geluid van je computer of telefoon is uitgebannen en dat je niet wordt lastig gevallen door hinderlijke advertenties, zoals die bij YouTube je concentratie nogal eens de das om doen.

Hierna lezen:  Wat Is Mindfulness? Heldere Uitleg + Voordelen [Betekenis]

Mediteren op geluid

Heb je je ooit gerealiseerd dat jij het middelpunt bent van alle geluiden om je heen? Het leuke is, is dat dit voor ieder mens zo geldt. Bij mindfulness is het belangrijk om niet te oordelen, dus is het een grote uitdaging om het geluid in kwestie los te koppelen van zijn oorsprong. Je kunt luisteren naar bijvoorbeeld een zoemende vlieg in je kamer, of een auto die buiten voorbij raast. Het kan iets alledaags zijn als het razen van de wind of voetstappen.

Het belang van ademhalen

Het belang van ademhalen is groot, dan weet iedereen: doe je het niet, dan ga je dood. Je weet van jezelf ook dat als je gestrest bent, je ademhaling onregelmatiger is dan deze zou moeten zijn. Mensen maken bij lange niet gebruik van hun gehele ademhalingscapaciteit. Eén van de eerste oefeningen bij meditatie is het concentreren op je ademhaling.

Doen van een bodyscan

Een bodyscan-meditatie is een speciale vorm van meditatie waarbij je op een diep niveau probeert te ontspannen. Bij een bodyscan focus je heel specifiek op je lichaam: meestal begin je bij je tenen en kruip je langzaam verder door naar je voeten, je enkels, knieën, dijen, middel, romp, schouders, hals, gezicht en oren. Het is de bedoeling dat je je bewust wordt van elk plekje op je lichaam. Je hoeft uitsluitend te voelen – je gewaar te worden van het lichaam.

Bodyscan beoefenen

Een bodyscan kan je het beste doen als je plat op de grond of op bed ligt. Je moet in ieder geval niet bewegen. Zorg ervoor dat je niet gestoord wordt. De gehele bodyscan kan enkele minuten duren en heeft tot doel je meer alert te maken van het hier en nu. Breng je lichaam in kaart.

Zelfcompassie kweken

De meeste mensen zijn erg streng voor zichzelf, vaak nog strenger dan ze voor de mensen om zich heen zijn. Dat heeft zijn voordelen, maar het kan ook leiden tot grote hoeveelheden stress. Daarom is het belangrijk dat je jezelf leert te accepteren en te vergeven. Het is soms makkelijker de kritiek van anderen naast je neer te leggen dan de kritiek die je jezelf geeft.

Het opmerken van gedachten

Je gedachten opmerken is één van de hoekstenen van mindfulness. Het gaat hierbij ook om het onderscheiden van je gedachten en wie je bent als persoon. Jij bént je gedachten niet, je hebt ze alleen maar. Ze zij een gegeven: een feit waar je niet omheen kunt en waar je mee moet leren leven. Ertegen vechten is moedig, maar in dit geval zinloos. Je kunt jezelf niet verslaan en al doe je dat wel, dan word je er niet beter van, noch voel je je er gelukkiger door.

Hierna lezen:  Mindfulness Oefeningen: 87 Eenvoudige Mindfulness-Technieken

Lukt het jou je gedachten op te merken zonder hier een oordeel over te vormen? Dat is een hele uitdaging.

Je emoties opmerken

Het opmerken van je emoties kan ook knap lastig zijn. Mensen doen dit vaak wel, maar ze vormen er al een snel een oordeel over, of proberen de emoties te analyseren. Mindfulness draait niet om analyseren, noch over het vormen van een oordeel: het enige dat je hoeft te doen is je emoties op een ‘fysieke’ manier te ervaren. Focus gewoon op wat je voelt: laat je emoties de vrije loop. Als er een negatieve emotie naar boven komt, dring die dan niet terug.

Wolkjes of kleuren

Een methode die vaak toegepast wordt is het ‘concreet’ maken van emoties door ze als wolkjes of bepaalde kleur vlakken voor je te zien. Hier heb je uitsluitend wat fantasie voor nodig. Je kunt ook voor een andere vorm kiezen, maar het komt er op neer dat je de aanwezigheid van de emotie accepteert, zonder dat je deze wegdrukt of je er aan vast gaat klampen.

>> Hier vind je alle audiobestanden.

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: