Wat kun je doen om te stoppen met piekeren en excessief denken? Wij hebben hier de 11 allerslimste tips voor jou die gegarandeerd werken. Lees snel verder…

Stoppen met piekeren/denken: dit zijn de beste tips

Piekeren is iets dat we allemaal weleens doen: er is bijna niet aan onderuit te komen. Maar wat is piekeren nu eigenlijk? Je kunt piekeren ook wel omschrijven als je zorgen maken om het zorgen maken. Je zorgen maken is op zich niet zo slecht: in het leven kom je nu eenmaal een hoop obstakels tegen die je moet overwinnen. Maar als je piekert ben je zoveel bezig met je problemen, dat je door de bomen het bos niet meer ziet en geen licht aan het einde van de tunnel.

Waar kan piekeren toe leiden?

Het is vast geen verrassing als we je vertellen dat piekeren een hoop energie kost. Piekeren kost niet alleen veel energie, het leidt vaak ook tot stress en angst. Die gevoelens kunnen er weer toe leiden dat je ’s nachts wakker ligt. Ze kunnen ook het begin zijn van een depressie of een burn-out. Kortom: piekeren is niet goed voor je. Je mag je best zorgen maken, maar nooit teveel. Je kunt immers niet álles in je leven veranderen: vandaar dat grip krijgen heel belangrijk is.

Dit kun je ertegen doen

Laten we naar de tips gaan kijken:

Tip 1: gebruik deze krachtige en bekende piekertechniek

In de video hierboven vind je de briljante piekertechniek. Hij is zo briljant omdat het zó'n simpel techniekje is: herhaal je piekergedachten simpelweg een aantal keer in een grappig stemmetje. Hiermee herkader je de lading van het gepieker als iets ‘grappigs', waardoor het zijn grip op jou verliest. Wil je alle stappen uitgeschreven hebben? Je vindt ze in dit artikel over negatieve gedachten.

Hierna lezen:  Bodyscan - Mindfulness-oefening: alle stappen vind je hier

Tip 2: erover praten

Dit is de meest simpele oplossing: zing je blues. Het geldt eigenlijk met alle problemen in het leven dat deze minder erg worden als je erover praat. Je hoeft je problemen niet met iedereen te delen: één of twee mensen kan al genoeg zijn. Erover praten werkt min of meer hetzelfde als je gedachten van je afschrijven. Als je met iemand spreekt, zul je sneller inzien dat je problemen eigenlijk wel meevallen. Heb je niemand in je omgeving om mee te praten, dan kun je altijd een professional inschakelen.

Tip 3: een piekerschriftje gebruiken

Wanneer raken je gedachten uit jouw hoofd? Simpel: zet ze overzichtelijk in bullets. Zo weer je precies wat je piekergedachten zijn en kun je ze met rust laten. Je kunt een digitaal bestand of een piekerschriftje gebruiken: werkt dat? Ja echt, het werkt. In dit schriftje schrijf je alle negatieve gedachten op die je hebt. In plaats dat je ze probeert weg te drukken (wat niet helpt), laat je ze juist toe. Tijdens het schrijven neem je even de tijd om je gedachten op orde te brengen. Als je je ‘problemen’ op papier voor je ziet staan, voelen ze vaak minder zwaar aan.

Tip 4: word je bewust van al je negatieve gedachten

Hoe kun je het beste omgaan met dingen als overmatig denken, ego, status en andere verslavingen? Je hoeft niks te doen. Als je het namelijk bestrijdt, geef je het meer energie. Oberveer het – en observeer de energie achter dat verlangen.

Zoals Eckhart Tolle zei: “Geen enkele hoeveelheid doen is ooit genoeg als je de dimensie van zijn kunt betreden.” Wees er gewoon mee, met dat gepieker, zonder er per se iets te moeten doen. Nu is er tenminste een bewustzijn, ook al blijf je het doen. Veroordeel jezelf er niet over, want dat is het ego weer.

Ooit gehoord van cognitieve gedragstherapie? Dit is een vorm van therapie bij psycholoog of psychiater waarbij er onderzoek gedaan naar de manier waarop jij denkt. Dus er wordt niks actiefs gedaan op het begin: het is puur bewustwording. Je krijgt enkel en alleen door die bewustwording al meer grip op je denkpatronen en hoe deze je gevoelens en gedrag bepalen. Pas daarna leer je je manieren om die negatieve gevoelens om te buigen naar iets positievers, of in ieder geval manieren om minder last te hebben van de negatieve gevoelens.

Tip 5: stel jezelf de juiste vragen

Om dichter tot de kern van je gevoelens te komen, beschreven bij tip één, stel je jezelf een aantal vragen:

  • Wat was de situatie die dit gevoel opwekte? Wat gebeurde er precies?
  • Hoe dacht ik tijdens die gebeurtenis?
  • Welk gevoel gaf die gedachte me?
  • Wat deed ik, op basis van mijn gedachten en gevoelens?

Tip 6: afleiding zoeken

Echt, dit is zó logisch: wat moet je doen om niet meer aan een lekkere chocoladereep te denken als je van je chocoladeverslaving af wilt? Simpel: naar een leuk feestje gaan, op vakantie gaan en aardbijen kopen. Alles behalve die chocolade. Dit is eigenlijk het roze olifant effect. Hetzelfde geldt ook voor piekeren.

Je weet vast wel uit ervaring dat je vooral gaat piekeren als je niets te doen hebt. Kortom: als er niets is om je af te leiden. Eén van de beste manieren om het piekeren te voorkomen is door afleiding te zoeken. Dan bedoelen we niet veel alcohol drinken of gaan gokken, maar juist iets gezond: ga een stuk fietsen of wandelen. Je kunt ook met iemand afspreken of naar muziek luisteren. Een boek lezen, mediteren, aan mindfulness doen of zelfs gamen kan ook.

Tip 7: kies een vast piekermoment

Weer zo'n tip om juist géén weerstand te bieden op je gepieker: accepteer het en sta het helemaal toe. Dan gaat het vanzelf weg omdat het lekker doorleefd is. Als je iemand bent die vaak piekert, dan kan je er niet zomaar mee stoppen. Daarom is het verstandig er af en toe even tijd voor in te lassen. Je kiest per dag een vast moment waarop je even mag piekeren van jezelf. Pieker een kwartiertje lang zoveel je wilt, maar zoek hierna gelijk afleiding op. Zorg dat je het piekeren tot het kwartiertje bewaart. Pieker er niet meer buiten. Het doel van het piekermoment is dat je buiten het moment minder zult piekeren.

Tip 8: daag je negatieve gedachten uit

Je negatieve gedachten zul je misschien wel altijd houden, maar je kunt jezelf trainen om naast je negatieve gedachten ook positieve gedachten te hebben. Als er iets vervelends gebeurt, kun je je bijvoorbeeld meteen afvragen: welke wijze les kan ik hieruit trekken? Of: hoe zal ik hier later op terugkijken? (waarschijnlijk zal je er over een week of jaar hard om kunnen lachen). Vraag je je af hoe je nog meer je negatieve gedachten uit kunt dagen? Doe het zo:

  • Waarom geloof ik wat ik geloof? Zijn er wel bewijzen dat het allemaal echt zo erg is?
  • Hou zou een ander zich in deze situatie voelen? Hoe zou ik een ander in deze situatie aanspreken?
  • Helpen mijn gedachten me te zijn en voelen zoals ik dat graag wil?
Hierna lezen:  Wat is ego / pijnlichaam? Kun je het loslaten? [41 Tips & Inzichten]

Tip 9: oefen met het formuleren van positieve gedachten

Het formuleren van positieve gedachten is soms best moeilijk. Juist daarom is het belangrijk dat je het oefent: alles is moeilijk, totdat je het kunt. Je hebt je negatieve gedachten al op een rijtje staan, maar kun je ook gedachten formuleren die behulpzaam zijn? Denk aan het voorbeeld hierboven: probeer je eens voor te stellen hoe je dit verhaal over een jaar of wat aan je vrienden vertelt en hoe iedereen staat te bulderen van het lachen (inclusief jijzelf).

Tip 10: gebruik de gedachten ‘stop’ techniek

Deze techniek ken je waarschijnlijk nog niet. De techniek werkt eigenlijk hetzelfde als het piekerelastiekje. Je probeert namelijk de stroom negatieve gedachten te doorbreken, juist door je op heel andere dingen te richten. Merk je dat je je zorgen maakt? Roep dan hardop “Stop”. Zeg vervolgens hardop tegen jezelf waar je je precies druk voer maakt: “Ik denk nu aan…” Je kunt hier net zolang mee oefenen, tot alleen “Stop” zeggen in gedachten genoeg is. Hier is ook een leuke NLP-techniek voor, namelijk de Swish-techniek!

Tip 11: maak gebruik van acceptatie en oordeel-loos naar een gedachte kijken

Zie je gedachtes als het beestje dat ze daadwerkelijk zijn: gedachtes! Dit betekent dat je de gedachte ziet als een gedachte, zonder dat je er een oordeel als ‘slecht’ of ‘wil ik niet’ aan plakt. Je ziet de gedachte als gedachte. Niets meer en niets minder. Denk bijvoorbeeld in jezelf: “Ik heb nu de gedachte dat…” Wat je ook doet, veroordeel je gedachten niet en voel je niet schuldig voor een gedachte. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je erin wordt en hoe makkelijker het wordt te accepteren. Dit de mindfulness-benadering.

Tip 12: Haal adem

Wil je een pauze van het piekeren? Haal een keer diep adem. De adem kalmeert de geest.

Tip 13: Geef je gedachten iets te doen

Je kunt iets niet zomaar weghalen zonder dat je er iets voor in de plaats zet. Er moet een vervanging komen. Dan is de verandering blijvend. Dus als je wilt dat je brein stopt met piekeren, geef je brein dan een taakje ter vervanging, zoals ademhalen.

Ook kun je een mantra aan je brein geven. Dat is een zin die je een of meerdere keren uitspreekt. Bijvoorbeeld: “Heer, Jezus heb genade voor me.”

En dan is er nog de meest letterlijke optie: ga letterlijk iets doen. Stap op iemand af, werk aan je project of beleef een avontuur. De remedie tegen overdenken is namelijk: actie!

39 extra tips? Lees dit artikel over dwangmatig piekeren

In dit artikel hebben we nog eens 39 extra tips voor dwangmatig denken voor je op een rijtje gezet >>>

Hierna lezen:  De Beste Mindfulness Cadeaus [2024 Aanraders]

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: