Mindfulness voor kinderen – Deze oefening is essentieel voor jouw kind

Dit keer een kort artikel met de meest belangrijke mindfulness-oefening voor kinderen. Het is vrij logisch dat we kinderen niks bij hoeven te brengen als het om mindfulness gaat. Het is eerder andersom: wij kunnen wat van kinderen leren. We willen het daarom niet gaan hebben over de bekende mindfulness-oefeningen voor kinderen, zoals de kikker-oefening of het weerbericht. We blijven bij de essentie: één ding wat je je kinderen moet meegeven…

Terwijl je kind aan het opgroeien is, leert het allerlei nieuwe dingen over de wereld. Dit kan op twee manieren. Één van die manieren is de mindfulle manier en brengt het kind volledig in het leven. De andere manier zondert het kind steeds verder van het leven af…

Mindfulness-oefening voor kinderen: laat het kind de wereld ontdekken

Stel dat je met het kind in het park aan het lopen bent. Het kind wil van nature van alles leren en ontdekken. De kunst is om dat te faciliteren, en om dat niet te onderbreken met ‘labels.’ Loopt het kind naar een tak toe, en raapt het de tak op? Laat het kind blijven kijken nadat het het woord ‘tak’ heeft geleerd. Als je enkel zegt: ‘Dat is een tak’, en je loopt verder, dan stopt het kind met ontdekken omdat het een concept heeft gevonden.

Vraagt het kind naar een blaadje? Stop het blaadje in zijn hand, en stel vragen over alle waarneembare zaken. Bemoedig hem het blaadje te ontdekken, in plaats van alleen maar te labelen met woorden en concepten.

Er is namelijk een illusie: dat als je er een woord aan hebt verbonden, dat je dan weet wat het is. Maar je hebt er alleen maar een woord aan verbonden. Je weet nog helemaal niet wat het is! Alles wat het kind dan heeft, is een heleboel labels. Je kunt natuurlijk prima labels geven, maar er is veel meer. Als je met een kind alleen maar dingen gaat labelen, zeg je eigenlijk: “Ik geef je de ontdekte wereld”

Hoe pas jij mindfulness toe met kinderen? Wat is jouw favoriete oefening? Laat het weten in de reacties.

Tot slot hebben we de volgende bronnen voor je:

Gerelateerd: Lees verder...

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!