Priming

Priming – Zaai jouw ideeën in anderen in 5 stappen

Priming, ook wel seeding genoemd, is een erg nuttige tool voor iedere coach. Met deze methode kun je bijvoorbeeld je zieke oom die weigert medicijnen te nemen, het idee overdragen dat medicijnen noodzakelijk en tijdelijk zijn. Deze methode laat in sommige gevallen zelfs de oorspronkelijke overtuiging van de persoon verdwijnen. Met deze techniek creëer je in principe de context om iemand iets te laten doen.

Priming

Oefening – Pots

Stel onderstaande vraag aan een oefenpartner.

Zeg samen met mij het word pots. Ik zeg het eerst en dan zag je het.
Zeg het na mij, oké? Pots. Zeg het
Spel het nu: p o t s
Nu nog een keer zeggen. Zeg mij na: pots
Spel het nu nog een keer.
Beantwoord de volgende vraag nu hardop: wat is het eerste wat je doet wanneer je bij een groen licht komt?

Zei je stop in plaats van gaan?

Het referentiekader vullen

Als je iets voor het eerst hoort vind je er nog niks over in je referentiekader. Het is dan vreemd voor je en daarom zal je het waarschijnlijk niet direct accepteren. Daarom is het zo belangrijk om kunstmatig informatie te installeren in het referentiekader van de client. Er schuilt een enorme kracht in herhaaldelijke blootstelling aan bepaalde ideeën en boodschappen. Dit is des te subtieler als je dit kunt bereiken zonder dat de client zich daar bewust van is.

Door te seeden ben je indirect bezig. Je stuur het onderbewuste eerst in de goede richting. Pas later presenteer je het gewenste resultaat direct aan de persoon. Op dat moment is de grond gereed gemaakt en zal het idee moeiteloos geaccepteerd worden.

Met deze methode kun je formatie in chuncks presenteren en wordt het geabsorbeerd en geaccepteerd. Daarnaast maak je gebruik van fractionatie: door de dynamiek lijkt er veel meer tijd te zijn verstreken dan daadwerkelijk het geval is waardoor het idee al voor een langere tijd in een persoon lijkt bestaan te hebben.

Het stappenplan voor priming

Stap 0 – Rapport, pacing en empathie. Deze stap moet een automatisme worden bij alles wat je doet, met name wanneer je met weerstand of bezwaar te maken krijgt. Weerstand kun je namelijk omkeren met seeding, maar dan begin je dus wel met het eens te zijn over het bezwaar van de andere persoon. Leg dat standpunt beter uit dan de ander dat ooit zelf zou kunnen. Daarna kun je dat eenvoudig omkeren naar jouw gewenste resultaat.

Stap 1

Je kunt seeden door gebruik te maken van herinneringen, states, implicaties, vooronderstellingen of door de boodschap gewoon direct te zeggen. Wanneer je bijvoorbeeld iemand wil bewegen naar een voetbalwedstrijd te gaan kun je, gedurende een aantal dagen voordat je het uiteindelijke voorstel doet, deze zaadjes gebruiken:

  • We hebben lang niet meer iets samen gedaan.
  • Weet je nog dat we het zo leuk hadden, toen tijdens die wedstrijd tegen FC Twente?
  • Het is lang geleden dat we naar een voetbalwedstrijd zijn geweest.

Stap 2

Voordat de persoon een kans krijgt om het te analyseren en dus te bekritiseren ga je de aandacht meteen afleiden. Hierdoor is er geheugenverlies over dat jij dat hebt gezegd. Gebruik hiervoor de technieken voor geheugenverlies. Laat de afleiding bij voorkeur naar een positieve state zijn. Dat doe je bijvoorbeeld door af te leiden met een grap, te vragen wanneer de persoon heel blij was of de favoriete hobby van de persoon als ander gespreksonderwerp aan te halen. Schakel ook met je stem als je een switch maakt, dus zet een andere stem op.

Stap 3

Herhaal deze stappen een aantal keer. Verspreid de zaadjes over een sessie of over meerdere dagen, voordat je het uiteindelijke idee, de bemoedigende woorden of de conclusie presenteert.

Stap 4

Wanneer je je idee uiteindelijk direct presenteert moet de persoon in een positieve state zijn want dan is de kans op acceptatie veel groter.

nlp opleiding met korting

Stap 5

Nu kan je het complete plan direct presenteren, met behulp van een bemoediging of een overtuigingstechniek, en wordt het moeiteloos geaccepteerd! Nadat je het seeden een aantal keer herhaald hebt zal de andere persoon misschien zelfs automatisch het juiste kiezen of jou kansen geven om de het af te maken.

Aan de slag met priming

Wat je ook zou kunnen doen, is priming gebruiken om de ander in een anticipatie-state te laten verkeren. Dan is het veel makkelijker voor je om daarna je concrete informatie te geven. Besprenkel je verhalen, metaforen en quotes met woorden die associaties en symbolische verbindingen hebben met je bedoelde uitkomst. Ook ‘ambiguities’, waarover later een artikel verschijnt, kunnen hierbij van pas komen.

Tot slot is priming een onderdeel van NLP-opleidingen. Op welke manier gebruik jij priming?

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je

Bedankt voor het lezen. Reageer even hieronder en dan zal ik reageren. En... sharing is caring!