In dit artikel vind je een oefening voor reflectie: De Hand, oftewel de vijf vingers. Deze werkvorm is uitstekend om terug te kijken op een hele periode óf om in te checken hoe het op dit moment met de groep is. Bij deze oefening steek je iedere vinger van je hand een voor een op. Begin de oefening met onderstaande woorden en vul ze aan door je vingers op te steken en steeds de bijbehorende opdracht te doen:

De precieze stappen van de reflectie: ‘Vijf vingers' (ook geschikt om jezelf voor te stellen aan de ander)

Je begint met het uitspreken van de startzin:

 • Noem een moment waarop je…
 • ‘Toen, op dat moment dacht ik…'

Vervolgens vul je die zin aan op de volgende manieren:

Steek je duim op

 • Nu kom ik niet meer bij.
 • Dat vind ik geweldig.
 • Daar ben ik trots op.
 • Daar ben ik goed in.
 • Dit vond ik het leukst.

Steek je wijsvinger op

 • Hier doe ik het voor!
 • Dat zou ik willen bereiken!
 • Die richting zou het opmoeten!
 • Waar ga je naartoe?
 • Hier moet ik voor oppassen.

Steek je middelvinger op

 • Wat vond je het stomst?
 • Waarbij dacht je: fuck dit.
 • Daar heb ik een hekel aan, daar baal ik van, moet ik niks van hebben, dat vind ik slecht…
 • Hier geef ik geen aandacht meer aan.

Steek je ringvinger op

 • Ik voel me omringd, gesteund.
 • Daar wil ik trouw aan blijven, dat moet behouden blijven.
 • Vertel iets over een persoon waar je veel om geeft.
 • Hier geef ik meer aandacht aan.

Steek je pink op

 • Ik voel me klein, ik wil naar huis.
 • Dat vind ik lastig.
 • Daar weet ik weinig van.
 • Daar wil ik nog in groeien.

Hele hand

 • Wat heb je te geven?

Andere hele hand

 • Wat heb je te ontvangen?

Was de vijf-vinger-reflectie een succes? Meer werkvormen en stappenplannen…

Beviel deze oefening om te reflecteren en om jezelf voor te stellen aan de hand van je hand? Als je meer van dit soort werkvormen en stappenplannen wil, schaf dan het boek ‘Leren Reflecteren' aan. Je kunt hem bij het vertrouwde Bol.com aanschaffen door hieronder op het boek te klikken. Bonus-tip: ga naar het artikel over reflecteren om nog meer reflectie-methoden te leren!

Hierna lezen:  Mastermind-Groep Starten & Opzetten [Stappen & Tips] [Nederland]

Op jouw succes!

Praktisch boek over reflectie

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Vond je dit een zinvol artikel? Dan wijs ik je tot slot graag op het inspirerende NLP Doe-Boek, zodat we het ook samen in de praktijk gaan brengen. Hierin zitten meer dan 100 verschillende tools, tips en technieken vanuit NLP, waaronder bruikbare challenges om met reflectie aan de slag te gaan. Bekijk het NLP Doe-Boek hier >>

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: