Zoek je mooie, diepe, bijzondere levensvragen om aan jezelf of aan anderen te stellen? Wij hebben hier de mooiste en meest substantiële levensvragen voor je opgesomd. Lees verder…
Inhoud van deze pagina:
Stel jezelf (en anderen) deze meest essentiële levensvragen
Levensvragen: wat zijn dat nu eigenlijk? Een goede vraag, een nog beter antwoord. In feite gaan levensvragen over alles wat belangrijk is in het leven. Ze hebben te maken met de zin van het leven. Levensvragen zijn “grote” en “diepe” vragen: je moet er goed over nadenken voordat je er antwoord op kunt geven. Hoewel levensvragen voor iedereen hetzelfde zijn, zal iedereen er net iets anders antwoord op geven. Dat heeft alles te maken met overtuigingen.
Stel jezelf (of anderen) deze 3 belangrijkste levensvragen
Er zijn genoeg vragen die je jezelf kunt stellen. Je kunt de vragen ook aan iemand anders stellen en er samen over nadenken. Door samen te sparren kom je vaak tot een vollediger antwoord. Behandel in ieder geval deze 3 levensvragen:
1. Is de dood het einde, of gaat het ‘leven’ daarna verder?
En vooral: Wat betekent dat voor het leven hier op aarde? Mensen die in God geloven, zijn overtuigd dat er een hemel bestaat. Dat helpt: het geeft je focus in dit leven. Je weet dat je je volgens de leefregels van God moet gedragen om in de hemel te komen. Eenmaal daar zie je wel weer verder. Geloof je niet in God, dan is het soms lastig richting te geven aan je leven. Toch zijn er ook mensen die niet in God geloven, maar wel in een leven na de dood. Zij geven voor zichzelf invulling aan hoe ze hun leven moeten leiden.
2. Waarom ben ik op aarde?
Deze vraag is een stuk makkelijker te beantwoorden als je in God gelooft. Je bent op aarde om God te dienen en voor je medemens te zorgen. Als je niet in God gelooft, is de vraag wat lastiger te beantwoorden. Er zullen fases in je leven zijn dat alles doelloos lijkt, bijvoorbeeld als je relatie van vele jaren net over is, of als je werkloos bent geworden. Tijd voor een nieuw doel.
3. Gebeurt alles met een reden?
Dit heeft ook te maken met de wil van God (of dat nu de christelijke God is of een andere God). Sommige mensen geloven in de “wil van de kosmos”, andere mensen geloven dat alles toevallig is. Er zijn voordelen en nadelen verbonden aan ieder standpunt. Waar geloof jij in?
Stel jezelf ook deze belangrijke levensvragen
Er zijn verschillende levensvragen die je jezelf kunt stellen, hieronder volgt een selectie:
- Op welke manier zou je graag willen worden herinnerd?
- Wat kun je nog doen om meer uit het leven te halen?
- Heb je tot nu toe een bevredigend leven geleid?
- Is er iets in je leven dat heel belangrijk voor je is, maar waar je niet genoeg tijd aan hebt besteed?
- Is je ooit weleens verteld door mensen dat ze trots op je zijn? Bijvoorbeeld door je partner, vrienden of door je ouders?
- Weten de mensen die belangrijk voor je zijn wáárom ze zo belangrijk voor je zijn?
- Wat geeft kleur aan jouw leven? Is er iets dat je leven van meer kleur zou kunnen voorzien?
- Als je nog maar een paar maanden te leven had: wat zou je dan per se nog gedaan willen hebben? En zou je onmiddellijk achterlaten?
- Als je er morgen niet meer was: waar zou je dan spijt van hebben? Is er iets dat je recht moet zetten?
- Hebben andere mensen je echt leren kennen in je leven? Ben je altijd eerlijk geweest over hoe je je voelt en wat je verlangt?
- Zijn er dingen die je heel graag nog zou willen bereiken?
Waarom levensvragen?
Waarom levensvragen? Daarom. Je komt er eigenlijk niet aan onderuit. Vroeg of laat zul je stil staan bij jouw rol in de maatschappij en de wereld. Je zult je afvragen wat het doel is in het leven. Misschien stelde je jezelf die vraag al in je kindertijd, misschien kom je er pas rond je veertigste aan toe, maar vroeg of laat stelt iedereen zich levensvragen, vaak na aanleiding van een bijzondere situatie of een trauma, bijvoorbeeld ontslag of het overlijden van een dierbare.
Levensvragen stellen vereist lef
De meeste mensen vinden het lastig om al te diep over het leven na te denken. Filosofen misschien niet, maar natuurlijk niet iedereen is een filosoof. Levensvragen hebben vaak ook te maken met het geweten: ben je tevreden met wie je bent? Ben je de best mogelijke versie van jezelf? Je zult merken dat je niet één-twee-drie een antwoord hebt op een levensvraag. Je moet hier echt even voor gaan zitten en dan nog zal je antwoord niet helemaal compleet zijn.
Veranderingen door de tijd heen
Wat je het belangrijkste vindt in het leven is heel wat anders op je 10e dan op je 20e. Dat heeft ermee te maken dat je nieuwe levenservaringen en kennis hebt opgedaan, plus je zit in een nieuwe fase van je leven. Op je 40e en rond je 76e (als je – hopelijk – met pensioen mag) zul je ook weer anders over het leven denken. Jongeren zijn meestal wat hoopvoller en vol ambitie, ouderen zijn meer nuchter: zij weten precies wat mogelijk is en wat onmogelijk.
Levensvragen: de moeilijke keuze
Sommige mensen vermijden het stellen van levensvragen zo lang mogelijk. Op de korte termijn kan dat een slimme tactiek zijn, maar op de lange termijn kom je jezelf tegen. Als je jezelf nooit levensvragen hebt gesteld, heb je ook niet goed in beeld wat je belangrijk vindt in het leven en wat je moet doen als je plotseling voor een lastige keuze of situatie komt te staan.
Mensen houden niet van verandering
Bijna niemand houdt van verandering. Als we tevreden zijn met hoe iets in elkaar zit, dan voelen we geen aandrang er iets aan te veranderen. Een verklaring waarom mensen niet over levensvragen willen nadenken, is omdat ze bang zijn tegen verandering. Mensen zijn instinctief op zoek naar stabiliteit en proberen risico’s zoveel mogelijk te vermijden. Het nemen van risico’s leidt tot spanning en spanning is niet fijn. Toch leiden juist risico’s tot resultaat.
Je door anderen laten bevragen
Vaak helpt het ook als iemand anders de vragen voor je stelt. Dat is een stuk makkelijker dan jezelf dwingen vragen te verzinnen en antwoorden te geven. Met iemand anders gedachten uitwisselen betekent ook dat je een nieuw perspectief of gezichtspunt krijgt. Vaak als je zelf steeds over hetzelfde nadenkt, zul je ook steeds hetzelfde antwoord krijgen. Juist als je het ‘probleem’ met iemand anders deelt, krijg je soms een perspectief dat je echt vooruit helpt.
Gerelateerd: lees verder...
Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: