Wat zijn de beste manieren om goed thuis te kunnen studeren? Hoe krijg je de meeste concentratie, focus en discipline hiervoor? Veel mensen vragen zich af hoe ze het beste thuis te werk kunnen gaan om het meest effectief te kunnen leren. Deze vijf krachtige tips zullen je daarbij helpen!

We brengen veel tijd thuis door…

Door verschillende omstandigheden kun je de op dit moment misschien niet naar de universiteit of hogeschool. Dat betekent natuurlijk dat je een stuk meer vrije tijd hebt dan normaal. Echter, het studeren moet ook thuis gewoon doorgaan.

Dat is met alle afleiding om je heen niet altijd even makkelijk. Daarom delen wij vandaag vijf tips die het thuis studeren wat productiever zullen maken…

1. Maak een concrete en realistische planning (en houd je eraan)

Wanneer je te maken hebt met verschillende vakken, opdrachten en deadlines is het ontzettend belangrijk om een concrete, maar ook realistische planning te maken.

Door een goede planning te maken, schep je niet alleen structuur, maar houd je ook het overzicht. Zo weet je elke dag wat er gedaan moet worden en loop je minder snel achter. Een goede planning kun je op papier maken, maar ook met handige apps zoals Wunderlist.

2. Kies een goede studieplek

tips thuis studeren

Als je niet om 8 uur in de ochtend naar de universiteit of hogeschool hoeft, kan het heel verleidelijk zijn om lekker onder de dekens te blijven liggen en je boeken erbij te pakken.

Echter, we weten allemaal dat dat niet echt productief is en je snel kunt worden afgeleid of in slaap kunt vallen. Maak je daarom klaar om te studeren zoals je dat normaal gesproken ook zou doen en studeer als dat mogelijk is ergens anders dan in je slaapkamer.

Mis je studeren in de bibliotheek? Dan kan het de moeite waard zijn om op de achtergrond een “study with me” YouTube-video te zetten waarin mensen hard aan het studeren zijn.

3. Beperk afleidingen – met andere woorden: focus

thuis studeren tips voor concentratie

Even een berichtje van een vriendin checken kan al snel uitlopen tot uren scrollen op Instagram, Facebook en Twitter. Zet daarom tijdens het studeren je smartphone uit of download een “distraction blocker” zoals Cold Turkey of SelfControl. Zo voorkom je dat je wordt afgeleid en je je werk niet af krijgt.

Hierna lezen:  Moeite met thuiswerken? Tips voor discipline & effectiviteit

4. Neem échte snack- en lunchpauzes

Het kan verleidelijk zijn om tijdens het studeren snel een boterham naar binnen te werken en te snacken. Toch is het beter om hier een echte pauze voor te nemen. Onze discipline raakt namelijk letterlijk op als het een tijdje actief is geweest – dus dat moet ook weer aangevuld worden met rust.

Met zo'n volwaardige pauze kun je je even op iets richten en daarna weer vol concentratie aan het werk. Neem dus een lunchpauze, bekijk je berichten op je telefoon en ga lekker naar buiten. Na een goede pauze zal het een stuk makkelijker zijn om weer aan de slag te gaan.

5. Stop op tijd met studeren

thuis studeren tips concentratie

Natuurlijk hebben we allemaal wel eens een dag waarop we tot de late avonduurtjes nog door moeten studeren. Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je op tijd stopt met studeren om de volgende dag weer met een fris hoofd verder te kunnen.

In de avond is onze breinkracht namelijk op z'n zwakst. Een taak dat jou in de avond twee uur zou kosten, zal jou in de ochtend slechts een half uurtje kosten.

Gebruik de avond dus voor ontspanning. Podcasts luisteren, video’s kijken op YouTube of het Netflix-aanbod in andere landen bekijken met een VPN zijn onze favoriete dingen om te ontspannen.

Heb jij nog andere tips om te studeren? Laat ze achter in de reacties hieronder.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: