Wil je assertief en netjes nee zeggen zonder je schuldig te voelen? Bijvoorbeeld op het werk, tegen familie of bij vrienden? In dit artikel vind je 14 tips om moeiteloos nee te zeggen, inclusief voorbeelden en een oefening die je direct kunt gebruiken. Lees verder…

Nee zeggen is een van de belangrijkste vaardigheden die je kunt hebben, voor jezelf én voor anderen. Het is namelijk heel prettig voor anderen dat ze weten wat ze aan je hebben. De mensen om ons heen kunnen niet onze gedachten lezen, dus ze kunnen onze behoeften en grenzen alleen weten als we het ze duidelijk vertellen. Sterker nog: zeg je geen nee, dan ben je een passief-agressieve, manipulatieve pleaser. Zorg dat je een eerlijk, waardig persoon bent die gewoon nee zegt. Laten we direct naar de tips gaan om dit te bereiken:

Tip 1 – Nee zeggen? Zeg dan gewoon nee

Zeg gewoon nee. Het zijn maar 3 letters.

De letter N.
De letter E.
De letter E.

Simpel.

‘Nee.' is een complete zin.

Tip 2 – Gebruik de volgende knip-plak-zinnetjes om zonder schuld nee te zeggen

Op de volgende manieren kun je integer en congruent nee zeggen – met liefde en warmte – om daarmee je eigen grenzen te respecteren:

  • Bedankt voor het vragen, en nee.
  • Ik begrijp het en nee.
  • Je zou gelijk kunnen hebben, en nee.
  • Ik zie dat het voor jou zou kunnen werken, en nee.
  • Ik geef om je, en nee.
  • Ik houd van je en nee.
  • Ik ben bang om nee tegen je te zeggen, en het antwoord is voorlopig nee.
  • Ik houd van je en ik kan je dit niet laten doen omdat ik zoveel van je houd.
Hierna lezen:  Assertiever Worden? 10 Tips & Kenmerken Van Assertief Gedrag

Ook kun je voor de ander eventueel alternatieve bronnen aanwijzen waar ze een beroep op kunnen doen.

Tip 3 – Gebruik het overeenkomst-kader om stijlvol nee te zeggen

nee zeggen

Gebruik het NLP-overeenkomst-kader. Dit werd ook al toegepast in de voorbeelden van de vorige tip. Deze techniek bestaat uit twee simpele stappen:

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Stap 1: ‘Ik kan me voorstellen dat je dat nodig hebt…'
Stap 2: ‘Én nee.'

Tip 4 – Oefen alvast met het woordje ‘kee' (Oefening van Omdenken, Steye van Dam)

Oefen in de spiegel met het woordje ‘Kee…'
En vervang na een tijdje de letter K met de letter N.
(Bron: Omdenken, Steye van Dam)

Tip 5 – Maak van nee jouw standaardantwoord

Doe nooit zomaar wat anderen van je vragen. Het standaardantwoord voor jou is nee. Een ja is altijd mogelijk, maar niet vanzelfsprekend.

Ik wou dat ik kon, maar ik wil niet.
– Phoebe in de eerste aflevering van Friends

Doe zo min mogelijk toezeggingen. Anderen gaan hierdoor niet minder van je denken, maar ze zullen je juist professioneler vinden (dat is ook zo). Maar zorg ervoor dat je de toezeggingen die je doet, altijd nakomt.

Tijd moet je maken.

Neem dit serieus, want blijkbaar heb je in het verleden te vaak ja gezegd en lees je daarom dit artikel. Dus hier komt het: als iets niet energetisch aangenaam of compatibel is, moet je al nee zeggen. Zodra er al sprake is van een voor- en nadelenlijstje dat je moet overwegen, is jouw standaardantwoord: nee.

Een van mijn favoriete woorden is nee. Ik zeg nee. Ik heb niet een keer een mondkapje gedragen. Ik ga naar de winkel, iedereen draagt een masker en ik heb een vriendelijke lach op mijn gezicht. Ik doe wat ik wil. Ik ben niet bang om buitengesloten te worden – of dat anderen naar me wijzen en nare dingen tegen me zeggen. Ik ben een volwassen man. Dat moet me allemaal niks uitmaken.
– Elliott Hulse

Tip 6 – Breng jouw nee in de vorm van een ja

Je kunt jouw nee ook op een positieve manier formuleren. Vraagt bijvoorbeeld iemand jou iets te doen wat je eigenlijk niet wilt doen, zeg dan geen nee, maar zeg wat je wel wilt doen.

Zeg nee tegen opoffering, naïef zijn, burnout en zeg ja tegen balans, voldoening en geliefd worden.

Tip 7 – Zeg je tóch nog ja? Laat de ander dat dan waarderen

Wat is het magische woord? Alsjeblieft en dankjewel!

Je tijd is je leven. Bescherm het met alles wat je hebt.
– Eelco de Boer

Je tijd is beperkt, dus verspil het niet met het leven van iemand anders zijn leven.
– Steve Jobs

Lees ook: Tijd is kostbaar – je verspilt het nooit meer na het lezen van dit artikel

Hierna lezen:  Hoe Grenzen Stellen & Aangeven? 13 Tips, Voorbeelden & Betekenis

Tip 8 – Zeg ja tegen het hier-en-nu, en dat is soms een nee

grenzen aangeven nee zeggen

Vraag jezelf: wat heeft deze situatie in het hier-en-nu nodig? Los de situatie vervolgens feitelijk op. Er is geen ego als je gewoon de feiten vertelt. Je zegt ‘nee' zonder oordeel en verhaal: ‘Hoe durf je me dat te vragen!' Dat is klagen en oordelen. Houd het bij een feitelijke nee. Er is daar dan een ‘ik' die ervan geniet om persoonlijk aangevallen te zijn: de ik die ervan geniet om iemand ongelijk te geven.

Laat niet over je heen lopen. Word geen deurmat. Nee. Stel dat iemand vraagt: ‘Mag ik duizend euro van je hebben?' Zeg dan rustig: ‘Nee.' Wat je niet doet: ‘Hoe durf je!' Goede acties komen voort uit ‘ja zeggen tegen het nu' en soms is dat een ‘nee'. ‘Ik respecteer je mening en ik waardeer dat je het me deelt, en nee.' De mens wordt geaccepteerd, ook het gedrag is wat het is, én je zegt nee. Het is geen reactieve nee. Het is daardoor zelfs een krachtige nee.

Tip 9 – Verbreek ‘rapport'

Als je rapport verbreekt, ben je ook nee aan het zeggen, maar dan is het al duidelijk te zien aan je lichaamshouding en de energie die je uitstraalt. Hierdoor zeg je nee zonder daadwerkelijk nee te zeggen.

Keer je lichaam bijvoorbeeld van de ander af en heb een ander spreekvolume en spreektempo. Meer dingen die je kunt doen, lees je in dit artikel over rapport maken.

My biggest regret…
Is that i didnt tell enough people…
To fck off.
– Johnny Cash

Tip 10 – Gebruik de ‘positieve nee'

Iedere nee maakt ruimte voor de perfecte ja. De positieve nee gaat dan ook als volgt:

‘Ik kan alleen maar ja op andere dingen zeggen (die belangrijk zijn voor ons), als ik hier nee op zeg.'

Tip 11 – Besef dat ‘nee' ook een antwoord is

nee zeggen grenzen

Als iemand je een vraag stelt, dan is ‘ja' een van de mogelijke antwoorden die je kunt geven. Een ander mogelijk antwoord is nee. Het ene antwoord is niet een minder goed antwoord dan het andere. Ze zijn allebei een volkomen normaal antwoord en ze kunnen allebei dus gerust gebruikt worden!

Durf meer nee te zeggen. Als iemand dit niet van je accepteert, moet je je afvragen of die persoon nog van waarde voor je is.
– Eelco de Boer

Tip 12 – Je hoeft jouw ‘nee' niet uit te leggen

Als je nee wil zeggen, zeg je nee. Je bent niet per se een verklaring verschuldigd. Nee is een complete zin. Onthoud dat. Je bent gewoon klaar na: nee. Je hoeft jezelf niet uitgebreid te rechtvaardigen. Dat is vermoeiend.

Nee, ik kan niet in de buurt van die persoon zijn.

Nee, ik wil die klus niet aannemen.

Nee, ik wil niet uitgaan vandaag want ik voel me moe.

Ik had eerder ja gezegd en daar kom ik nu op terug – ik zeg alsnog af omdat ik het nodig heb om thuis te blijven.

Om het anders te stellen: het is gewoon jouw recht om nee te zeggen.

Nee is een volledige zin.

Tip 13 – Niet mijn probleem: heb je eigen intenties, doelen, dromen en waarden helder

Nee zeggen wordt heel makkelijk als je je eigen intentie, doel en dromen helder hebt. Als je je daaraan committeert, zal het moeilijk zijn voor andere dingen om jou daar vanaf te brengen.

Hierna lezen:  Wat Is De #Metoo-Beweging? Met Consent-Tips Voor Nederland

Het werkt hetzelfde als met je grenzen aangeven: ken en communiceer je waarden, dus wat je belangrijk vindt.

Als het al laat is en je wilt op tijd slapen, dan kun je die waarde letterlijk benoemen: “Misschien kletsen we een andere keer verder, want het is al laat.”

“Het is al laat” toont de waarde van op tijd zijn. “Dus we kletsen misschien een andere keer verder” is het gedrag dat hierdoor heel makkelijk uitgevoerd kan worden.

Waarom werkt dit? Kijk daarvoor naar het model van de logische niveaus. Waarden – zoals op tijd slapen – staan hiërarchisch gezien boven gedrag – zoals het beëindigen van een gesprek. Je kunt een waarde – of een missie/doel – gebruiken om gedrag te beïnvloeden!

Doe niks anders dan het doel.

Je voelt dan namelijk heel sterk: ‘Ik ben niet langer beschikbaar voor de dingen die mij als een hoopje stront laten voelen.'

Als je niet jouw eigen levensplan ontwerpt, is de kans groot dat je in het plan van iemand anders valt. En raad eens wat ze voor je gepland hebben? Niet veel.
– Jim Rohn

Wil je dus makkelijker nee kunnen zeggen? Vraag jezelf dan af: Wie is hier de probleemeigenaar? Grote kans dat het niet jouw verantwoordelijkheid is en dat het dus niet bij jou neergelegd moet worden. Simpel!

Tip 14 – Gebruik deze praktische technieken om beleefd en krachtig nee te zeggen

Het klassieke boekje ‘Leer Nee Zeggen' gaat nóg veel verder dan dit artikel, bevat veel voorbeelden van nee zeggen en gaat verder in op de essentie van nee zeggen – en daarmee ja zeggen tegen alle prachtige dingen van het leven. Lees ook het artikel: Hoe wijs je iemand netjes af? 7 fijne tips om moeiteloos af te wijzen.

Tip 15 – Lees alles over grenzen stellen

Durf je nee te zeggen op het moment dat iemand je “even nodig heeft”? Ook al is het je duidelijk dat je nachtrust eronder lijdt? Wanneer iets of iemand je tijd claimt, claimt het niet alleen tijd, maar ook een stukje van je leven.

Dingen met tegenzin doen is een van de ergste dingen. Het berooft je van kostbare tijd en energie en vermindert daardoor je levenskwaliteit.

Het is niet makkelijk, want het betekent dat je ook mensen moet teleurstellen en dat je schuld gaat voelen. Maar alles wat de moeite waard is, kost moeite. Wees dus niet bang om deze knopen door te hakken. Het is goed voor je.

Respecteer jezelf genoeg om weg te lopen van alles wat jou niet langer dient, laat groeien of jou gelukkig maakt.
– Robert Tew

Misschien zie je nu in hoe belangrijk het is om je grenzen daadwerkelijk te respecteren. Hier vind je een waardevol artikel over grenzen stellen.

Hierna lezen:  Overprikkeld Op Het Werk? Zo Bescherm Je Jezelf Op Kantoor [9 Tips]

Dit waren alle tips om netjes, integer en assertief nee te zetten en op deze manier je grenzen aan te geven. Laat in de reacties weten wat jou hiermee heeft geholpen!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: