Slimmer Werken & Effectiviteit Vergroten [Tips & Betekenis]

Wil je slimmer werken en niet harder? Dat doe je… met een hogere effectiviteit! In dit artikel vind je de definitie van (persoonlijke) effectiviteit én de beste tips om je effectiviteit te vergroten. Slimmer werken doe je zo…

Effectiviteit betekenis: je ladder tegen de juiste muur zetten

  • De Van Dale-betekenis is: Het behalen van het beoogde doel.
  • De betekenis van Covey is: Je ladder tegen de juiste muur zetten.
  • Een synoniem van effectiviteit zou je ‘doelgerichtheid’ kunnen noemen.

Laten we doorgaan met de analogie van Covey. De muur staat symbool voor je doel. Als je effectief bent, dan is alles wat je doet van toepassing op het beklimmen van de juiste muur. Ook al ga je heel langzaam, besteed je veel geld aan de ladder of maak je allerlei fouten, dan nóg heeft het betrekking op het beklimmen van de juiste muur.

Efficiëntie betekenis: de ladder goed beklimmen

Aan de andere kant is er een heel ander begrip: efficiëntie. Dat gaat over hoe snel, goedkoop en/of foutloos je een ladder beklimt. Het zou zomaar kunnen zijn dat je efficiëntie top is, maar dat je (op een uitstekende manier) de verkeerde muur aan het beklimmen bent. Dan ben je dus niet effectief, maar wel efficiënt bezig.

Efficiëntie betekent dat je de dingen die je doet, zo slim mogelijk doet. Maar denk dus goed na of de dingen die je doet, wel moet doen (effectiviteit)!

Hoe vergroot je jouw persoonlijke effectiviteit?

Laten we naar de tips gaan om jouw effectiviteit te vergroten en slimmer te werken.

Hierna lezen:  Mijn leven over 10 jaar: waar zie ik mezelf over 10 jaar? (Voorbeeld!)

Tip 1 – Minder doen is geen luiheid: schrap activiteiten (ladders) en wees strategisch ‘lui’

hoe word je effectiever

Is het voor jou mogelijk om de helft van de activiteiten te doen van wat je nu doet? Misschien klinkt deze vraag een beetje overweldigend, maar je zal er snel anders over denken…

Zoals je ondertussen weet: effectiviteit betekent dat je de juiste dingen doet en dat je dus met een heleboel andere dingen stopt. Zet je ladder niet tegen muren waar je eigenlijk helemaal niet op hoeft te klimmen.

Minder doen is geen luiheid. Wees effectief.
– Tim Ferris

Zeg nee tegen alle activiteiten die niks opleveren. Houd alleen de ladders overeind die jou bovenop de muren brengen waar je ook wilt/moet zijn.

Waarom zou je dit doen? Alle activiteiten die je kunt schrappen, leveren je direct tijd en/of geld op voor jouw daadwerkelijk belangrijke doelen. Dit kan leiden tot een overvloedige lifestyle én je zal er meer geld door verdienen.

Je effectiviteit hierdoor ook ‘strategische luiheid’ kunnen noemen. Je doet namelijk liever geen overbodige dingen. Hierdoor kun je meer tijd besteden aan ontspanning, relaties, gezond koken, lezen en werken richting je doelen.

Schrappen dus: meer succes met minder moeite! Door de helft te doen van wat je nu doet, kun je:

  • Twee keer zoveel verdienen.
  • Van de output genieten: vrijheid.

Effectiviteit gaat heel goed samen met de Wet van Pareto: denk aan de 80/20-regel voor alles wat je in je leven doet! ‘Zou ik dit nu wel moeten doen? Wat zou ik eigenlijk moeten doen?’ En sterker nog: ‘Kan ik nu ook niks gaan doen?’

Stop alleen heel veel moeite in die paar pagina’s op je website die geld opleveren: maak een onweerstaanbaar aanbod en product.
– Eelco de Boer

Tip 2 – Doe aan lifestyle design, niet aan rijk worden

lifestyle design effectiviteit

Dit is een belangrijk aspect als het gaat om persoonlijke effectiviteit…

Vraag jezelf altijd: ‘Wat is mijn relatief inkomen en wat is mijn absoluut inkomen? Is een calorie altijd een calorie? Of zou je ook moeten kijken naar hoeveel calorieën je eigenlijk verbrandt?

Hierna lezen:  Coach-model - Volledig Stappenplan! [Outcome Model] [Grow-Model]

Wie van de volgende personen heeft een hoger relatief inkomen?

  • Piet verdient 100.000 euro per week door 50 uur per week te werken.
  • Marie verdient 40.000 euro per week door 10 uur per week te werken.

Hoeveel is dat per uur? Piet verdient 2.000 per uur. Marie verdient 4.000 per uur.

Nu ontstaat er een nieuwe vraag: wie heeft een rijkere lifestyle, Piet of Marie? Piet is rijker dan Marie, maar Marie heeft een rijkere lifestyle ontworpen.

En nu komt er opnieuw een nieuwe vraag: hoe kun je ervoor zorgen dat je, net als Marie, meer verdient in minder tijd? Het antwoord is effectiviteit: doe alleen de dingen die je het meeste opleveren. Met andere woorden: behoud enkel een paar ladders en zet die tegen de muren die het meeste opleveren.

Bovenstaand voorbeeld komt regelrecht uit het boek ‘The 4 Hour Workweek’. Wil je alles weten over ‘lifestyle design’, lees dit boek dan.

Tip 3 – Naast effectiviteit is efficiëntie nog steeds zinvol: Gebruik de Wet van Parkinson

wet van aantrekkingskracht

Laten we, aansluitend op de tip over effectiviteit, de Wet van Parkinson introduceren: een werknemer is waardevoller als hij minder werkt en daarin extreem productief is. Hij kan in 10 uur per week 2 keer de resultaten bereiken van mensen die 40 uur per week werken. Het is dan pijnlijker voor het bedrijf om je te ontslaan.

Op een wonderbaarlijke manier vullen we de gegeven tijd tijd die we hebben. Dat is de Wet van Parkinson. Dit is de magie van de deadline. Een korte deadline is altijd beter. Beperk werktijd dus en zet deadlines.

Tip 4 – Het belang van effectiviteit… Kijk anders tegen je pensioen aan: houd mini-pensioentjes

Werk wanneer je het effectiefst bent. Waarom is dat belangrijk? Daarvoor moeten we even naar ons pensioen kijken…

Hierna lezen:  POP: Persoonlijk Ontwikkelingsplan Voorbeeld & Uitleg [SMART] [Formulier]

Pensioen zou het absolute worst case scenario moeten zijn volgens Tim Ferris. ‘Het is gebaseerd op de assumptie dat je niet leuk vindt wat je 2/3 van je leven aan het doen bent tijdens het meest fysiek capabele deel van je leven, om vervolgens een reservoir aan kapitaal te hebben om te overleven als je fysiek niks meer kunt en incapabel bent.’

De inflatie verzwakt je koopkracht dus waarom wachten met genieten van dat pensioen-geld? Zelfs een miljoen is zo op in je 30 jaar pensioen. Maak de fout niet om het pensioen als doel te zien. Werk wanneer je het effectiefst bent en houd mini-pensioentjes waarin je van je lifestyle geniet!

Tip 5 t/m … – Bekijk deze bronnen van SoChicken

effectiviteit tips

De absolute expert in effectiviteit is Jelle van SoChicken.

En nu lekker aan de slag (of juist niet!) met slimmer werken. Op jouw succes!

Bekijk deze bonuspagina…

Deze tools leerden we niet op school. Hierdoor voelen we vaak negativiteit en belemmeringen bij wat we willen bereiken.

Daarom wil ik hier mijn leraren eren: Naast UNLP zijn mijn belangrijkste leraren Saskia en Peter van Vidarte.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Gerelateerd: lees verder...

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!