Verdriet verwerken: zo kun je omgaan met verdriet

Omgaan met verdriet kan ontzettend lastig zijn. Ongetwijfeld hoeven we je dat niet te vertellen. Iedereen krijgt, vroeg of laat in het leven, weleens met groot verdriet te maken. Soms is het verdriet zo groot dat het leidt tot een trauma of een depressie. Gelukkig zijn er methodes ontwikkeld om op gezonde wijze verdriet te verwerken. Die methodes bespreken we in dit artikel. Je zult het verdriet nog altijd voelen, maar er geen trauma aan overhouden.

Verdriet hebben is normaal

Sommige mensen vechten heel erg tegen hun tranen en staan zichzelf niet toe verdrietig te zijn. Eigenlijk is dat een heel ongezonde relatie. Want als je je verdriet wegdrukt, betekent dat niet dat het er ineens niet meer is. Het vuur onder de “ketel” blijft aan, waardoor de druk alleen maar toeneemt. Vroeg of laat wordt de druk zo groot dat de ketel als het ware ontploft. Dan ben je nog verder van huis dan wanneer je voor jezelf toegeeft dat je verdriet voelt.

Belangrijkste tip: zing je blues en/of schrijf je gevoelens van je af

Ons #1 advies? Uit je verdriet. Deel je verdriet aan een luisterend oor. Dit helpt ontzettend om je verdriet op te lossen. Wat ook helpt als je verdriet voelt, is je gevoelens van je afschrijven. Je geeft jezelf als het ware de tijd en liefde die je jezelf ontzegt als je je gevoelens opkropt. Als je niet het type bent dat gemakkelijk je verdriet met anderen bespreekt, bespreek het dan in ieder geval met jezelf. Onthoud: je bent je eigen beste vriend. Ga je verdriet daarom niet uit de weg, maar zoek het op. Erken dat het er is en dat het een onaangenaam gevoel is. Maak jezelf ook geen verwijten.

Hierna lezen:  Emotionele pijn uit je verleden helen & loslaten: 9 krachtige tips [how-to] 

Verdriet is niet zomaar weg

Sommige mensen zijn heel streng voor zichzelf en stellen zichzelf allerlei deadlines. Maar met (heftige) emoties – en zeker met verdriet – heeft dat geen zin. Je verdriet is niet zomaar weg omdat jij wil dat het weg gaat. Accepteer dat het er is en geef jezelf de tijd om langzaam te genezen. Als je voor een operatie uit het ziekenhuis komt, kun je de volgende dag ook niet gelijk vrolijk doen wat je voor de operatie deed. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen.

Afleiding is ook belangrijk

De hele tijd stilstaan bij je verdriet is ook niet gezond. Vandaar dat je ook genoeg afleiding moet zoeken. Ga er eens op uit. Ga wandelen, ga sporten. Besteed genoeg tijd met familie en met vrienden. Zoek een hobby, lees een boek. Ga iets nieuws proberen, zoals schilderen. De hele dag door verdrietig zijn, is vreselijk ongezond. Vergeet niet dingen te doen die je blij maken. De leuke dingen in het leven helpen je je verdriet te relativeren en in perspectief te zien.

Zoek genoeg beweging

Net zo belangrijk als afleiding zoeken, is het om genoeg te blijven bewegen. Als je verdriet ervaart, is beweging zoeken misschien nog wel belangrijker. Door genoeg te bewegen blijf je gezond, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Als je verdrietig bent, is het heel begrijpelijk dat je alleen maar op de bank wil hangen en bakken ijs wil eten. Maar als je merkt dat je twintig kilo bent aangekomen, word je daar alleen maar verdrietiger van. Zorg dus voor frisse lucht.

Met meditatie kom je ook een heel eind

Meditatie wordt vaak gezien als iets dat moeilijk is, maar dat is niet terecht. Iedereen kan mediteren. Het enige dat je hiervoor hoeft te kunnen, is tijd vrijmaken. Mindfulness begint al met simpele aandachts- en ademhalingsoefeningen. Je vindt deze oefeningen eenvoudig online. Misschien past yoga wel bij jou. Mindfulness en yoga zijn niet hetzelfde als nietsdoen en hangen. In tegendeel, ze vormen juist een heel belangrijk onderdeel van een productieve dag.

Schaamte helpt niet

Je schamen omdat je verdrietig bent, is zinloos. Dat is net zo zinloos als je schamen dat je naar de wc moet: dat moeten we vroeg of laat allemaal. Verdriet hoort erbij. Het is een emotie en aan emoties kunnen we geen van allen ontkomen. Soms kan iets kleins je al verdrietig maken. Meestal komt dat omdat dit kleins je aan een trauma of verdriet uit het verleden doet denken. Je hoeft je dus niet te schamen als iets kleins je plotseling verdrietig maakt.

Hierna lezen:  Woede uiten? 12 manieren: zo krop je boosheid nooit meer op!

Ook steun zoeken helpt

Iedereen heeft een schouder nodig om op uit te huilen. Vroeg of laat zijn wel allemaal wel verdrietig. En waar hebben we vrienden of naaste familieleden voor als het niet is om onze vreugde en ons verdriet mee te delen? Mensen zijn, per slot van rekening, sociale wezens en sociale wezens redden het niet in hun eentje. Zelfs “lone wolfs” hebben af en toe iemand nodig.

Lichamelijke gevolgen van verdriet

Verdriet werkt niet alleen door in je hersenen, maar ook in de rest van je lichaam. Je kunt last hebben van:

  • Sombere gedachten in het algemeen

  • Schuldgevoelens

  • Slapeloosheid of juist onrustige dromen en of nachtmerries

  • Een gevoel van onrust

  • Een knoop in de maag

  • Gebrek aan levenslust (nergens zin in hebben)

  • Prikkelbaar zijn

  • Vermoeid zijn

  • Meer gevoelig zijn voor ziekte door verminderde weerstand.

Verdriet is ook nuttig

Wist je dat verdriet ook verrassend nuttig kan zijn? Verdriet is, uiteraard, de tegenpool van geluk. Je weet wat ze zeggen: zonder wit heeft zwart geen betekenis. Omdat je weet hoe verdriet voelt, heb je veel meer waardering voor geluk. Verdriet helpt je om bij negatieve ervaringen uit de weg te blijven. Verdriet voelen is vaak de motivatie om geluk op te zoeken. Met andere woorden: als we geen verdriet zouden voelen, zouden we ook niet ambitieus zijn.

Verdriet is zelfbescherming

Een mens vergeet niet hoe verdriet voelt. Als mens ben je je vaak goed bewust van wat je precies verdrietig heeft gemaakt. Zo weet je hoe je in de toekomst pijnlijke situaties moet vermijden.

Depressie is niet hetzelfde als verdriet

Depressie lijkt heel erg op verdriet, maar is toch echt niet hetzelfde. Dat heeft er alles mee te maken dat verdriet een emotie is en depressie een geestelijke toestand. Simpel gezegd houdt dit in dat je bij depressie geen afleiding kunt zoeken: als je depressief bent, ben je depressief, wat je ook doet. Als je verdrietig bent, kun je wel iets doen om je vrolijker te maken. Depressie is meer dan verdriet alleen, het is ook rouw, schaamte en leegheid.

Belangrijkste verschillen tussen depressie en verdriet

  • Verdriet duurt maar kort, of is niet aaneengesloten; van depressie is sprake als het onaangename gevoel minstens twee weken aaneengesloten duurt.
  • Als je verdriet hebt, kun je afleiding zoeken en plezier halen uit andere dingen, als je depressief bent, haal je nergens plezier meer uit.
  • De aanleiding van verdriet is altijd duidelijk, die van depressie vaak niet.
  • Verdriet komt met ups en downs (soms ben je verdrietig, soms voel je je goed), bij depressie voel je je voortdurend slecht.
Hierna lezen:  Emotie-Eten Overwinnen & Afleren [Emotionele Eter Betekenis] [6 Tips]

Wat is dan somberheid?

Somberheid is een emotie die sterk lijkt op verdriet en depressie, maar net iets anders is. Als je depressief hebt, ben je onder andere ook somber (naast dat je nog een heleboel andere symptomen hebt). Verdriet heeft vaak een duidelijke aanleiding (bijvoorbeeld: je partner gaat bij je weg of iemand van wie je heel veel houdt, komt te overlijden). Somberheid heeft net als depressie geen duidelijke aanleiding, maar is vaak een opeenstapeling van kleine dingen.

Liefdesverdriet: een specifieke vorm van verdriet

Eén van de bekendste vormen van verdriet is liefdesverdriet. Liefdesverdriet is vaak heel heftig en kan best lang duren. Maar het goede nieuws is: uiteindelijk groei je er overheen. Als je de partner hebt gevonden waarvan je dacht dat die bij je paste en dat je met die persoon kinderen zou krijgen en oud zou worden, doet dat ontzettend pijn als die persoon je ineens verlaat. Het is alsof een gedeelte van je leven wordt weggerukt en je nog maar ‘half’ bent.

Laat je ex voor wat hij of zij is

Als een relatie beëindigd wordt, lijkt dat sterk op het aftrekken van een pleister – je doet dit bij voorkeur in één keer: kort maar krachtig, zodat de pijn fel maar kort is. Dat is veel beter dan de pleister langzaam aftrekken, zodat het veel langer pijn doet. In hecht contact blijven met je ex is niet verstandig, omdat de pijn dan niet goed verwerkt kan worden. Je blijft hoop houden, waardoor je de nieuwe situatie niet kunt accepteren en ook niet “door” kunt gaan.

Verdriet en rouw

Een andere bekende vorm van verdriet hoort bij het rouwproces. Rouwen doe je als iemand die je dierbaar was plotseling komt te overlijden. Als iemand van wie je veel houdt, wegvalt, doet dat erg veel pijn – een deel van jezelf sterft af. Er blijft een gapende wond achter en het duurt tijd voordat die wond gedeeld is. Rouw kan ook plaatsvinden over andere zaken dan het overlijden van een dierbare. Bijvoorbeeld als je baan, of zelfs een vertrouwde locatie, plaatsvindt.

De bekende fases van rouw

Het meest gebruikte model voor rouwverwerking is dat van Elisabeth Kubler Ross. Deze bestaat uit vijf fasen:

  • Ontkenning – vechten tegen je gevoelens en de situatie
  • Boosheid – het gevoel dat het “niet eerlijk” is
  • Vechten
  • Depressie – inzien dat vechten geen zin heeft
  • Aanvaarding – je accepteert je gevoelens en groeit er langzaam overheen.

Verdriet verwerken met NLP

De NLP methode – Neuro Linguïstisch Programmeren – kan je helpen over je verdriet heen te komen. Deze methode leert je onder andere je emoties beter te relativeren en zo onder controle te houden. NLP geeft je inzicht in (negatieve) gedachtepatronen en helpt je ze te doorbreken.

Hierna lezen:  Omgaan Met Tegenslagen & Teleurstellingen Verwerken [Lessen & Voorbeelden]

Hulp van een psycholoog

Voor het verwerken van verdriet kun je ook een psycholoog inschakelen. Zeker als je het idee hebt dat je er zelf niet uitkomt. De psycholoog helpt je de oorzaak van het gevoel te achterhalen, biedt handvaten om beter met verdriet om te gaan en nieuwe doelen te stellen in het leven. Je leert afleiding te zoeken, je gevoelens een plekje te geven en op termijn los te laten.

Homeopathische geneesmiddelen proberen

Homeopathische geneesmiddelen zijn geneesmiddelen die niet specifiek bedoeld zijn om de chemische processen in de mens te sturen. Ze zijn niet wetenschappelijk bewezen, maar veel mensen zweren erbij en zeggen dat ze écht helpen. Je hebt geen voorschrift van je huisarts nodig, maar het is aan te raden dat je in overleg met de huisarts kijkt of een homeopathisch middel niet ‘botst’ met een ander medicijn dat je gebruikt. Probeer melatonine of Sint-Janskruid.

Omgaan met verdriet: praktische tips op YouTube

In deze video van de Universiteit van Vlaanderen wordt verdriet uitgebreid besproken. Kijk mee tijdens een toespraak van Professor Keirse en ontdek hoe je beter met verdriet om kunt gaan:

Bron voor verdriet

Compleet stappenplan om verdriet te verwerken

Tot slot moet je zéker onderstaand stappenplan bekijken. Daarin vind je precies de stappen die je kunt nemen om je verdriet te verwerken en los te laten.

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: