Hoe kun je je verleden loslaten? Bijvoorbeeld al die oude, onbruikbare en zelfs belemmerende trauma's, overtuigingen, gevoelens, beperkingen en verhalen die je over jezelf meedraagt? Het is bevrijdend om dat allemaal los te laten, zodat je met een schone lei verder kunt gaan met je leven. Hoe kun je dat doen? We leggen het je uit in dit artikel…
Inhoud van deze pagina:
De 5 beste manieren om je verleden los te laten
Belemmert het verleden je? Laten we direct naar de beste tips, technieken en tools kijken om het verleden los te laten.
Manier #1: maak gebruik van de techniek Change Personal History
Er bestaat een speciale coach-techniek die specifiek is ontwikkeld voor het loslaten van het verleden. Als je deze techniek doet, dan ben je je verleden op een nieuwe manier aan het bekijken. De techniek gaat samengevat als volgt:
- Je geeft de jongere gekwetste versie van jezelf een cadeau, namelijk de wijsheden die je nu als volwassenen hebt.
- Vervolgens zie je jouw jongere zelf opgroeien met die kennis van nu.
Het is een prachtige techniek die keer op keer werkt. Hier vind je alle stappen van de Change Personal History.
Manier #2: kijk wat er gebeurt met de simpele techniek van Time Line Therapy
Een briljante techniek om je verleden los te laten, is Time Line Therapy. Met deze techniek pas je een tijd-herkadering toe, waardoor je verleden een totaal andere betekenis krijgt. Hierdoor kun je het eenvoudig loslaten. De stappen zijn samengevat:
- Ga na wanneer je je belemmerende gevoel uit het verleden voor het eerst ervaarde.
- Bekijk die situatie van een afstandje en trek er de lessen uit. Bewaar die lessen veilig.
- Merk op hoe het belemmerende gevoel verdwenen is. Zie ook hoe alle situaties in je leven waarin je dat belemmerende gevoel ervoer, opeens herschikt zijn.
Alle informatie over deze methode vind je over deze pagina over Time Line Therapy.
De enige functie van in het verleden kijken is educatie.
Manier #3: behandel het verleden met submodaliteiten
Met de bijzondere techniek ‘submodaliteiten' kunnen we het verleden een compleet andere betekenis geven door er letterlijk anders naar te kijken. Misschien maken we er een cartoon van, zodat het super grappig wordt, en dus niet meer serieus. Het kan allemaal met submodaliteiten. Hier lees je precies hoe dat wertkt.
Manier #4: neem een stoïcijnse, proactieve houding aan
Kijk eens naar onderstaande quote:
Als je de hoop op een beter verleden opgeeft, word je werkelijk volwassen.
– Hannah Cuppen
Met deze quote wil Hannah Cuppen ons duidelijk maken dat we niet meer reactief het slachtoffer moeten spelen over wat ons is aangedaan. De oplossing is om dat gewoon te accepteren en om met een schone lei te kijken wat we vanaf nu anders kunnen doen. Alle tips om zo'n non-reactieve houding aan te nemen, vind je in dit artikel over de proactieve houding en dit artikel over stoïcisme.
Kijk niet terug. Je gaat niet die richting op
Blijf je steeds je verleden herkauwen. Waarom het juist jou moest overkomen en hoe je het niet hebt verdiend… of ga je genieten van wat er wel is en ervoor zorgen dat er komt wat je extra wilt? Of die andere goede keuze: jezelf erbij neerleggen als het niet mogelijk is – want ook dat is stoïcijns.
Ga je nachten erover wakker liggen of met die energie iets ondernemen?
Reïncarnatie betekent bovendien helemaal niet letterlijk dat je in een volgend leven terugkomt als kat. Het betekent dat je altijd nieuw bent: er is alleen nu, en die is altijd volledig vers en nieuw. Hier kun je meer over lezen in dit artikel met de NLP-principes, waarvan er eentje luidt: het verleden is niet gelijk aan de toekomst.
Manier #5: laat verleden emoties los door ze te verwerken – Dat doe je door ze te voelen
Wat is de belangrijkste manier om oude emoties los te laten? Door ze te voelen. Helemaal. Laat ze volledig opbranden tot er niks meer van over is. Je moet er dus helemaal doorheen zodat je het compleet verwerkt hebt. Alle stappen, quotes en uitleg om dit te doen, vind je in dit artikel over het loslaten van emoties.
Quotes over loslaten van het verleden
Extra inspiratie nodig om het verleden los te laten? Lees dan deze uitspraken:
- “I let go of the past, in order to move forward.”
- “You can’t start the next chapter of your life, if you keep re-reading the last one.”
- “Let go of the past, but remember the lesson.”
- “Inhale the future, exhale the past.”
Het verleden loslaten: is dat mogelijk?
De persoonlijkheid van mensen wordt voor een groot gedeelte gevormd door hun verleden. Het verleden zomaar loslaten, is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is verre van eenvoudig om altijd maar in het nieuwe, verse moment te leven en niet stil te staan bij hoe het verleden je heeft gevormd. Maar toch kan het: je verleden loslaten. Je kan leren anders naar zaken te kijken en dingen anders te doen dan hoe je de dingen altijd hebt gedaan.
Verder gaan met je leven na trauma's
Ieder mens komt in het leven obstakels tegen, sommige mensen meer en hogere obstakels dan anderen. Soms kunnen die obstakels uitgroeien tot trauma’s die je blijven achtervolgen. Je raakt er nooit echt ‘los’ van: het is alsof het verleden je niet los wil laten. Juist dan is het belangrijk om te beseffen dat je zelf controle hebt over je leven en niemand anders. Jij hebt de macht om je eigen toekomst vorm te geven.
Maar hoe doe je dat? Dat kan met de technieken die in de paragrafen hierboven genoemd zijn. Daarnaast bespreken we hieronder nog een aantal extra thema's die belangrijk kunnen zijn bij het loslaten van het verleden, waaronder vergeving…
Jezelf leren genezen? Dat kan via vergeving
Bij het loslaten van het verleden hoort ook vergeving. Vergeven is stiekem heel moeilijk. Vaak vind je namelijk dat de ander het niet verdient om vergeven te worden. Het probleem met wraakgevoelens is echter dat je er zelf het meeste mee zit, niet de ander. Vergeef anderen niet omdat je daar de ander een dienst mee doet, maar omdat je je daar zelf kalmer door voelt. Je kwaliteit van leven zal stijgen als je geen wrok koestert. Je haat en nijd loslaten, betekent het loslaten van trauma’s uit je verleden.
Vergeven is een vorm van kracht
Iemand die je gekwetst heeft blijven haten is een stuk makkelijker dan iemand vergeven. Daarom zou je gerust kunnen zeggen dat vergeven een teken is van kracht, in plaats van zwakte. Dat klinkt misschien wat gek, maar lang niet iedereen is in staat zoiets moeilijks te doen. Laten we wel wezen: hoe groot is de kans dat je ooit echt wraak op iemand kunt nemen?
Vergeven is niet vergeten
Als je iemand vergeeft, is dat niet hetzelfde als weer dikke vrienden met iemand worden. Nee, vergeven is eerder een gevoel van onverschilligheid. Die persoon, of wat die persoon heeft gedaan, raakt je niet meer. Je hoeft niets meer voor hem of haar te voelen. Datzelfde geldt voor de vervelende ervaring uit het verleden: dit is niets meer dan een gegeven, een stipje in je geheugen. Je onverschillig over iets voelen is een stuk beter dan er kwaad om worden.
Richt je op de positieve kanten
Je kunt je veel beter richten op de positieve kanten in het leven. Hoe somber je verleden ook was, er waren zeker ook positieve momenten. Als je je onverschillig kunt voelen voor alle slechte dingen uit het verleden, terwijl je van binnen blij kunt worden als je aan de paar goede dingen denkt, dan ben je een gelukkig mens. Geef jezelf de kans gelukkig te zijn: dat verdien je.
Je bent geen slachtoffer
Het is heel verleidelijk om jezelf als slachtoffer te zijn. Als je erge dingen hebt meegemaakt, ben je daar inderdaad slachtoffer van geweest, maar dat wil niet zeggen dat je de rest van je leven een slachtoffer moet blijven. Waarom? Een slachtoffer zal altijd kwetsbaar en klein blijven. Een gezond persoon zal het verleden niet vergeten, maar blijven werken aan een betere toekomst, hoe moeilijk dat soms ook is. Het is niet erg als het moeilijk is, zolang je probeert.
Neem de controle terug
Als je constant verwijten blijft maken naar de persoon die je gekwetst heeft, geef je die persoon controle over je (en dat is precies wat je die persoon niet gunt). Onthoud daarom deze uitspraak: “If you feel like shit, everyone you hate wins.” Zelfs als je iemand die je pijn heeft gedaan niet wil vergeven, kun je alsnog afstand van het verleden nemen. Je kunt het ook meer afstandelijk bekijken: “die persoon heeft geen empathie getoond, dus ik mag hem niet.”
Leiding nemen over je eigen leven: een machtig gevoel
Een echt sterk persoon is in staat te negeren. Dat betekent dat je iemand kunt negeren die het slecht met je voorheeft. Waarom zou je aandacht besteden aan iemand die het slecht met je voorheeft? Die persoon is jouw tijd en moeite niet waard. Besteed liever tijd aan iemand die om je geeft en voor jou door het vuur zal gaan, zoals jij voor hem of haar door het vuur gaat. En weet je wat? Een egoïstisch persoon kunnen negeren, geeft een machtig gevoel.
Nog drie dingen die je kunt doen om het verleden los te laten
Jezelf positief bevestigen
Het helpt om jezelf positief te bevestigen. Wat houdt dat precies in? Simpel: je benoemt een aantal van je beste kwaliteiten. Herinner jezelf hier dagelijks in en vertel jezelf dat je waardig bent. Je bent het waard geliefd te worden. Dat wil niet zeggen dat je automatisch ‘geweldig’ bent. Mensen zijn alleen geweldig als ze hun best doen de beste versie van zichzelf te zijn. Jij kunt zo iemand zijn: uit eigen ervaring weet je hoe belangrijk het is om sympathiek te zijn.
Bevestig je eigenliefde
Ken je de uitspraak “Je kunt pas van een ander houden, als je eerst van jezelf hebt leren houden”? Waarom? Als je niet van jezelf houdt, maar alleen van anderen, dan is dat een afhankelijke liefde – je houdt van de ander omdat je die persoon nodig hebt. Als je van jezelf kunt houden, kun je van een ander houden omdat je die persoon als aanvulling op je leven ziet. Je kiest ervoor van de ander te houden, in plaats van dat je de noodzaak voelt te houden van. Hier lees je alles over zelfliefde.
Je gevoelens uitdrukken
Het is belangrijk om je gevoelens uit te drukken. Dat kan door ze op te schrijven (‘van je af te schrijven’), maar ook door er met anderen over te praten. Hoe vaker je over je gevoelens spreekt, hoe minder zwaar ze zullen voelen. Je kunt zelf een brief schrijven (zonder dat je hem verstuurt) naar de persoon die je pijn heeft gedaan: dat geeft je meer grip op je eigen emoties.
Op jouw geluk!
Gerelateerd: lees verder...
Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: