Hoe kun je je emotionele pijn helen, verwerken en uiteindelijk loslaten? Wat zijn effectieve manieren om oud verdriet en oud zeer uit je verleden te verwerken en op te ruimen? In dit artikel delen we de beste manieren om dit te bereiken. Lees verder voor de krachtigste tips…

Door onze auteur Lucas van Wateringen

Hoe je emotionele pijn kunt helen en loslaten: een 9-delige gids voor jou

Laten we kijken naar de verschillende manieren om je emotionele pijn te verwerken, helen en op te lossen. Wat doe je dan als eerste? Daar beginnen we mee in dit artikel: het belangrijkste wat je kunt doen om pijn te helen is: accepteren en overgeven.

Dit is altijd de eerste stap: accepteer dat je emotionele pijn hebt Het is vaak moeilijk te accepteren dat we emotionele pijn hebben, maar toch is dit de allereerste stap om te nemen als je het wilt oplossen. We kunnen het gevoel hebben dat we niet goed genoeg zijn, of dat we zwak zijn en soms gewoon ten einde raad zijn wat we hier mee aanmoeten.

Toch is de eerste stap om het te accepteren dat je emotionele pijn hebt. Dit is misschien moeilijk, maar het is een belangrijke stap op weg naar emotionele heling. Waarom? Omdat alle weerstanden die je in je hebt en dan met name je emotionele pijn, alleen maar voor meer pijn zorgt. Daarnaast zorgt acceptatie ervoor dat de weerstanden wegvallen, waardoor de pijn rustiger wordt. Ook schept het ruimte om verdere actie te ondernemen met het loslaten en helen van je emotionele pijn.

Tip 1: Voel of omarm de emotionele pijn om het los te laten

Deze tip staat bovenaan omdat dit het belangrijkste is: voel de emotie helemaal (hier vind je een uitgebreid stappenplan hiervoor). Het is niet gemakkelijk om met emotionele pijn om te gaan, maar het is de moeite waard. Om de pijn los te laten, moeten we deze pijn doorvoelen of te omarmen.

Hierna lezen:  Het verleden loslaten: hoe doe je dat? [Beste tips & quotes]

Toch werkt doorvoelen niet bij iedereen en werkt omarmen beter. Het is afhankelijk hoe groot jouw pijnlichaam is en dus hoeveel opgeslagen onverwerkte emoties je bij je draagt. Het kan namelijk zijn dat je met doorvoelen teveel van je innerlijk pijn in één keer voelt en dan kan de pijn je overnemen en heb je dagen of weken hersteltijd nodig. Voel dus goed aan wat bij jouw past.

Omarmen is eigenlijk altijd goed. Het is alsof je je oude en nieuwe geraaktheid gelijk troost en omarmt en het gevoel of de geraaktheid reageert erop. Bijna altijd als je geraakt wordt is dit niet alleen van het huidige moment, maar veel vaker triggers uit het verleden.

En wanneer je dus omarmt heel je ook de triggers van vroeger. Ze hebben eigenlijk bijna hetzelfde effect, behalve dat je niet wordt overgenomen door je oude emoties. Later in je proces kun je wel weer de totale acceptatie van je gevoel oefenen, omdat je dan al een hoop oude emoties hebt opgeruimd.

Tip 2: Een oefening om mensen te vergeven die je in het verleden pijn hebben gedaan

Iemand vergeven die jou in het verleden pijn heeft gedaan, kan moeilijk zijn, maar het is een essentieel iets op weg naar heling en loslaten. Als je veel weerstand voelt, dan is juist deze oefening voor jou, het is dan hoogste tijd! Hier is een eenvoudige en mooie oefening om je te helpen degenen te vergeven die jou onrecht hebben aangedaan:

1. Denk aan de persoon of mensen die jou pijn hebben gedaan.

2. Leg je hand bij je hartstreek en volg de adem voor ongeveer 1 minuut

3. Schrijf op of bedenk waarom je boos of boos op ze bent.

4. Spreek uit wat je altijd heb willen vertellen tegen ze en voel de emotionele ontlading en uitwisseling met die persoon.

5. Nadat jij je hebt uitgesproken, vertel dan dat je die persoon vergeeft, hem of haar het beste wenst en dat je die persoon gaat loslaten.

6. Laat deze persoon dan ook actief los. Je zal merken dat deze persoon soms nog in je gedachten opkomt, maar zeg tegen jezelf; ik laat jou los. Je zal merken dat je op een gegeven moment die persoon ook echt loslaat.

Op het moment dat je mensen gaat vergeven, transformeer je je eigen wrok, haat, verdriet in ruimte, liefde en compassie. Mensen vergeven doe je dan ook vooral voor jezelf en niet voor anderen. Maar misschien ben jij toch de persoon die ook nog de ander het beste gunt en dat is waar ware vergeving om gaat. Je weet dat de oefening dan gewerkt heeft!

Hierna lezen:  Woede uiten? 12 manieren: zo krop je boosheid nooit meer op!

Tip 3: Schrijf in een dagboek en zing je blues

Als we ons niet goed voelen, kan het erg nuttig zijn om in een dagboek onze emoties, piekergedachten, maar ook onze doelen op te schrijven. Dit is een geweldige manier om onze emoties en stress te uiten en los te laten. Een dagboek bijhouden is om vele redenen nuttig, maar de belangrijkste is dat het expressie geeft aan onze emoties en gedachten. Het stelt ons in staat om onze gedachten en gevoelens te verkennen, loslaten en onszelf in een nieuw licht te zien.

In een dagboek schrijven kan ons ook helpen contact te maken met ons diepste zelf. Wanneer we vanuit ons eigen perspectief schrijven, in plaats van alleen vast te leggen wat er is gebeurd, dan staan ​​we onszelf toe om ons emotioneel te openen en te helen. Dit kan erg helend zijn, vooral als we een moeilijke tijd doormaken.

Als je je verloren voelt of niet weet hoe je moet beginnen met genezen van emotionele pijn, begin dan uitgebreid over je ervaringen en gevoelens te schrijven, vanuit je eigen perspectief. Sta jezelf toe om emotie vrij te uiten, zonder oordeel of remming. Nadat jij je emoties op papier hebt gezet, kun je de emoties vrij loslaten en kan er heling plaats vinden. 

Haal het oordelen weg en het lijden verdwijnt.

Tip 4: Gebruik je creativiteit

Creativiteit is een krachtig hulpmiddel dat kan worden gebruikt voor heling. Als we creatief zijn, maken we gebruik van onze intuïtie en emoties. En dan met name onverwerkte emoties en stress. Dit kan een helende ervaring zijn, omdat het ons in staat stelt om onszelf uit te drukken op een manier die betekenisvol en authentiek is.

Er zijn veel manieren om je creativiteit te gebruiken voor heling en loslaten van oude emoties. Je kunt poëzie schrijven, tekeningen maken of muziek maken. Het belangrijkste is om een ​​uitlaatklep te vinden die voor jou authentiek aanvoelt. Probeer jezelf niet te dwingen iets te doen dat niet natuurlijk aanvoelt. Ga gewoon mee met wat goed voor je voelt.

Wanneer je jezelf toestaat om je creativiteit aan te boren, open je de deur naar heling. Want creatieve expressie kan een zeer krachtige manier zijn om negatieve emoties los te laten en te verwerken. Het kan je ook helpen contact te maken met je intuïtie en innerlijke wijsheid. Als je nog nooit hebt geprobeerd je creativiteit voor genezing te gebruiken, moedig ik je aan om het echt eens te proberen!

Tip 5: Genees je innerlijke kind

Jouw innerlijk kind helen is een manier om jezelf te helen. Het is het proces van leren van onszelf te houden en onszelf te koesteren, zelfs als het leven ons de ene na de andere uitdaging geeft. Want veel van onze pijnen komen voort uit onze jeugd. Het is dan ook niet zo gek dat we ons mogen concentreren op ons innerlijk kind.

Hoe herkennen we ons innerlijk kind? Het is vrij simpel, maar meestal duurt het even voordat we ons innerlijk kind herkennen. Als het schreeuwt, stampt, pest of gek wordt van boosheid dan heb je met het innerlijk kind te maken. Want het gedraagt zich ook als een kind en niet zomaar een kind, maar als de vroegere jij.

Elke keer als dit kind vol zit met emoties troost het kind dan met de woorden die jij vroeger niet gehad heb. Neem het kind met naar een speeltuin als je vroeger daar niet heen mocht. Spreek het kind bemoedigend toe, als je veel kritiek te verwerken heb gekregen. En misschien nog wel belangrijker, omarm het gevoel met compassie, geduld en begrip als het gevoel erg sterk is.

Hierna lezen:  Emoties Verwerken, Blijvend Loslaten & Opruimen [Stappenplan]

Hoe meer je dit doet, hoe sneller je de emotionele pijn kan loslaten en hoe meer zelfvertrouwen het innerlijk kind krijgt. Op een gegeven moment wordt door de heling van het innerlijk kind, het kind volwassen en zal het integreren met jouw volwassen zelf.

Tip 6: Gebruik de Heartmath-oefening om je emoties in balans te brengen

De Heartmath-techniek is een manier om je emoties te beheersen en om in balans te blijven. Maar misschien nog wel meer om in je hartenergie te komen. Dit is breed wetenschappelijk onderzocht bij het https://www.heartmathbenelux.com/ en de resultaten zijn verbluffend te noemen.

Zoek eerst een comfortabele zittende of liggende positie. Sluit je ogen en adem een ​​paar keer diep in en uit door je neus en breng je linkerhand naar de borststreek toe, boven je hart. Breng je aandacht naar het gevoel van de adem terwijl deze in- en uitgaat. Stel je, terwijl je inademt allerlei situaties voor als compassie, liefde, zorg voor andere of dankbaarheid. Bedenk ze met je voorstellingsvermogen en creëer mooie momenten daar. Terwijl dat je dit doet ga dan met je voorstellingsvermogen door je hart heen en terug ademen. Het klinkt misschien een beetje gek, maar het werkt echt. Voel nu hoe je zacht wordt, blij en langzaam in balans komt.

Dit is een manier om in hogere bewustzijnslagen te komen. Als je in deze laag zit en er bijna alleen maar positiviteit is, transformeer jij je oude emotionele pijn en laat je die dus ook los.

Probeer het maar uit!

Tip 7: Omring jezelf met mensen die van je houden

Het is zo belangrijk om mensen in ons leven te hebben waar we op kunnen rekenen, mensen die van ons houden en ons steunen, wat er ook gebeurt. Helaas is het niet altijd gemakkelijk om deze mensen te vinden. Het kan zelfs ronduit moeilijk zijn als we in het verleden door anderen zijn gekwetst en misschien zelfs wantrouwen.

Als je worstelt met pijn en woede uit het verleden, kan het moeilijk voor je zijn om los te laten en jezelf te omringen met mensen die van je houden. Je zou kunnen merken dat je voortdurend die pijnlijke herinneringen herbeleeft, of je boos en wrokkig voelt jegens de mensen die je triggers activeren. Dit is volkomen normaal, maar het is juist zo belangrijk om je te verbinden met mensen die van je houden.

Want wat doet dit met je? Het geeft je een gevoel van geborgenheid, zelfacceptatie, veiligheid en het gevoel ergens bij te horen en wij mensen kunnen niet zonder dit gevoel leven. En niet alleen dat, deze gevoelens kunnen ook onze oude emotionele pijn transformeren. Want als je echt voelt dat mensen geven om wie je bent, dan komen er positieve emoties op die de oude negatieve emoties transformeren.

Ga daarom ook opzoek naar mensen die je waarderen en van je houden en ervaar hoe belangrijk dit is om emotionele pijn los te laten.

Hierna lezen:  Verdriet verwerken: zo kun je omgaan met verdriet [stappenplan]

Tip 8: Wees in het huidige moment waar geen verleden en toekomst is

Als je in het huidige moment bent, is er geen verleden en toekomst. Het is gewoon het Nu. Want waar anders kun je zijn dan in het huidige moment? Het verleden ervaar je in het Nu, net zoals de toekomst. Dit kan moeilijk zijn om te onthouden, omdat onze geest altijd aan het nadenken is over wat er eerder is gebeurd en wat er gaat gebeuren. Maar als we gefocust zijn op het heden, leven we in het moment en ervaren we het leven volledig zoals het zich voordoet met alle positieve kwaliteiten die het in zich draagt.

Dit is een waardevolle vaardigheid om te hebben, omdat het ons in staat stelt ons te concentreren op wat er op dit moment gebeurt in plaats van te verdwalen in onze gedachten over het verleden of de toekomst. Als we in gedachten verzonken zijn, leven we niet echt; we gaan gewoon door de bewegingen van de (oude) emoties zonder echt aanwezig te zijn.

Maar als we kunnen leren om meer opmerkzaam te zijn en in het heden te leven, zullen we meer van het leven genieten en minder gestrest zijn. Het huidige moment heeft namelijk alleen maar positieve kwaliteiten, zoals vredigheid, innerlijke stilte, blijheid, helderheid en nog veel meer. Je zou kunnen zeggen dat het Nu een aparte dimensie is, waar we overheen denken en voelen en dus het contact met dat moment zijn kwijt geraakt.

De sleutel om in het Nu te komen is om je te concentreren op je ademhaling of op je lichaam. Ik merk dat het lichaam het beste werkt. Alleen wat gebeurt er als je dit doet? Zodra je je lichaam al voelt, merk je dat jouw gedachten minder worden en niet alleen je gedachten worden minder na een paar minuten er gebeurt ook iets anders. Je gaat je rustiger voelen, vrediger en je ervaart meer stilte.

In weze kap je zo de energie af van de gedachtenwereld en breng je die energie naar het huidige moment. Hoe meer je dit oefent, naast het observeren van je gedachtens, zul je merken dat je steeds meer in het Nu komt en zul je het Nu steeds meer gaan ervaren.

Het voordeel hiervan is dat je te weinig tijd hebt om over emotionele pijn na te denken, maar nog beter, vanuit deze staat van Zijn, worden ze ook opgelost en losgelaten. Er is gewoon geen ruimte meer voor deze emoties.

Tip 9: doe een NLP-interventie

Gewoon als experiment raden we je aan om een van de vele NLP-scripts, -visualisaties en -stappenplannen uit te testen. Met name de Change Personal History, Time Line Therapy en Visual Squash werken goed om iets uit het verleden te helen.

Hierna lezen:  251 tips om in contact met je gevoel te komen [van hoofd naar lijf]

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat mensen lijden aan oude trauma’s en onverwerkte emoties. Het is daarom dan ook heel belangrijk dat deze emotionele pijn geheeld en losgelaten wordt. Dit doe je vooral voor jezelf, maar andere mensen zullen hier ook positief op reageren.

Met de tips en tools die ik je gegeven hebt, ben je al een behoorlijk eind op weg en probeer dit zeker een maand uit. Ik durf te zeggen dat je na een maand significante veranderingen gaat voelen.

Als je nog vragen hebt, stel ze dan hieronder of bekijk de blog van Lucas van Wateringen hier.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: