Wat is emotie-eten en hoe kun je emotie-eten aanpakken? Hier vind je 6 krachtige instrumenten om emotioneel eten te overwinnen en af te leren. Lees verder…

Wat is emotie-eten? De betekenis

Emotioneel eten betekent dat je om allerlei redenen gaat eten, behalve de reden om je fysieke honger te stillen.

Emotioneel eten zorgt voor een (tijdelijk!) gevoel van bevrijding van ongemak en een tijdelijk gevoel van plezier en voldoening als je iets voelt wat je niet wilt voelen.

(Te veel eten) heeft namelijk een verdovend, verzachtend effect op onze ongewenste gevoelens. Het neemt onze aandacht van ze weg. Het is een soort afleiding: je vlucht weg van die onaangename emoties.

Emotie-eten kan ieder moment toeslaan…

emotie eten tips

Het begint met een handvol wortelen, slaat over naar een paar stukjes kaas en voor je het weet zit je met je handen diep in een pint ijs. Je gaat uitgeput en ziek naar bed, je voelt je niet meer onder controle en het voelt alsof je jezelf saboteert. Herkenbaar?

Dat is nou emotioneel eten, en het gebeurt vaker dan je denkt. Het is niet per se zo dat je je hele koelkast in één nacht leeg-eet als je een slachtoffer bent van emotioneel eten.

6 krachtige instrumenten om emotie-eten te overwinnen en af te leren

Wat zijn goede oplossingen? Hoe overwin je emotie-eten en leer je het af? Hieronder vind je vijf instrumenten om voorgoed een einde te maken aan emotioneel eten.

Tip 1: Laat jezelf – en je onaangename emoties – niet in de steek

emotioneel eten

De sleutel tot het beëindigen van het emotionele eetpatroon is om jezelf niet in de steek te laten wanneer je onaangename emoties voelt, maar om ze uit te nodigen en ze te voelen.

Hoe doe je dat? Daar zijn twee uitgebreide artikelen voor geschreven:

Hierna lezen:  Alle 295+ Emoties [Gigantische lijst] Wat zijn basis- & secundaire emoties?

Zeg tegen jezelf dat het goed is om je verdrietig, boos, bang, moe en boos te voelen. Verwelkom je negatieve emoties met vriendelijkheid en nieuwsgierigheid, en vraag ze wat ze van je willen.

Benader je gevoelens met vriendelijkheid en je lichaam zal beginnen te begrijpen dat het niet langer hoeft te overeten om je te beschermen tegen je gevoelens. Plus, door naar je emoties te luisteren, zul je ontdekken wat je echt wilt, en kun je nieuwe strategieën voor diepere tevredenheid creëren.

Tip 2: Bevredig de intentie van plezier van emotie-eten op betere manieren

Emotie-eten doe je om – helaas tijdelijk – plezier te ervaren. Er is goed nieuws… Die intentie van plezier kan op tig andere manieren bevredigd worden. Maak van plezier een prioriteit in je leven!

Tip 3: Of bevredig een andere fundamentele behoefte op een zinvollere manier

emotie eten overwinnen

In de vorige tip leerde je om de behoefte van plezier op een zinvollere manier te vervullen dan met overmatig eten. Plezier is echter slechts één mogelijke positieve intentie achter emotie-eten.

Misschien ben jij aan het emotie-eten vanwege een heel andere achterliggende behoefte, zoals verbinding of bescherming. Zo heeft Oprah Winfrey overmatig gegeten om zichzelf te beschermen tegen de verkrachtingen in haar jeugd.

Hoe je die fundamentele behoeften op een andere manier bevredigt, lees je in dit artikel over positieve intenties.

Tip 4: Schiet niet te ver door in minder eten – eet gewoon veel op de juiste momenten

Er wordt regelmatig de volgende denkfout gemaakt rondom afvallen en dieet: als je wilt afvallen moet je weinig eten. Dit is onjuist, tenzij je momenteel ver boven de 2.500 calorieën per dag zit. En dan nog moet je niet (te ver) onder de 2.000 calorieën per dag zakken.

Eet dus zeker niet te weinig, want anders komt je lichaam in een “hongersnoodmodus”. Bekijk hier een top 10-boekenlijst met goede voedingstips.

Tip 5 – Geloof niet in de food marketing, maar geloof in je eigen schoonheid

emotie eten aanpakken

Omdat ik een marketingachtergrond heb, ontdekte ik al snel dat levensmiddelenbedrijven er voortdurend naar streven om een connectie te leggen tussen voeding en emotie. Om aantrekkingskracht te creëren, belooft food marketing een emotioneel voordeel dat verder gaat dan het voedsel zelf – zoals comfort, spanning, opwinding of saamhorigheid.

Mijn taak als marketeer was om deze connectie nog overtuigender te maken door onze collectieve overtuiging te versterken dat het eten van bepaalde voedingsmiddelen ons emotionele voldoening geeft.

De oplossing? Neem de kracht van de merken terug en leg die kracht terug bij jezelf. Zie je eigen schoonheid weer. Voel jezelf weer aantrekkijk. Hoe je dat doet, lees je hier. En gebruik ook meteen deze tips voor zelfacceptatie.

Als alle vrouwen morgen opeens wakker worden en besluiten dat ze hun lichaam echt leuk vinden, denk dan maar eens goed na over hoeveel merken en complete branches er zouden verdwijnen.

Tip 6 – Lees boeken over emotie-eten en vind eventueel begeleiding

Naast bovenstaande boeken over is begeleiding bij emotie-eten erg zinvol: een diëtist, coach of een huisarts zijn uitstekende manieren om hulp te krijgen.

Hierna lezen:  Mijn leven over 10 jaar: waar zie ik mezelf over 10 jaar? (Voorbeeld!)

Wat is jouw ervaring met emotie-eten? Of zeg je: emotie-eten bestaat niet! Laat het weten in de reacties.

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: