Wat zijn nou eigenlijk de redenen voor coaching? Waarom zijn coaching-gesprekken nodig? Waarom is coachen zo belangrijk? We vertellen het je in dit artikel. Lees verder…
Inhoud van deze pagina:
Waarom is coaching zo belangrijk?
Coaching heeft als doel iemand – een patiënt, klant of leerling – op professionele wijze te begeleiden in het behalen van doelen die de persoon zelf gekozen heeft. De coach geeft de persoon de middelen om tot het gewenste resultaat te komen. Het is de begeleide persoon die de doelen uitkiest, niet de coach. De coach heeft alleen tot doel om mee te denken en te begeleiden.
Alle belangrijke redenen voor coaching op een rij
Dit zijn alle belangrijke redenen waarom coaching bestaansrecht en toegevoegde waarde heeft:
- Een coach maakt jouw dromen waar. Je kunt nu misschien wel dromen van een luxe villa, maar zonder coach zit je nu nog maanden in een flauwe baan zonder ook maar iets te doen om je droom waar te maken. Heb je een coach, dan heb je morgen je ontslag ingediend en overmorgen gesolliciteerd voor die droombaan waarmee je jouw villa krijgt.
- Een coach weet precies wat er nodig is. Als jij bijvoorbeeld ooit een boek wilt schrijven of van je depressie af wilt, dan kun je in je eentje nog jaren aanrommelen met Microsoft Word en je depressie. Heb je daarentegen een coach, dan stuurt hij je morgen naar de juiste redacteur en drukker en heb je volgende maand je boeken in de boekenzaken staan. En die depressie? Je coach weet precies wat je moet doen, uiten, voelen en schrappen om ervan af te komen.
- Een stok achter de deur. Wil je eindelijk die droombaan? Zonder coach kan het een paar maanden duren voordat je je sollicitatie de deur uit hebt gedaan. Met coach heb je morgen je sollicitatie-video af en overmorgen je sollicitatiegesprek.
- Coaches hebben een frisse blik op jouw situatie. Jijzelf bent blind voor wat er allemaal bij jezelf voor verbetering vatbaar is. Een coach ziet die dingen wel.
- In je eentje zijn dingen veel moeilijker dan samen: discipline is niet een kwestie van mentaal zo sterk mogelijk zijn. Nee, als zondag om 7.00 jouw coach voor de deur staat, dan is er geen optie om nog in bed te blijven liggen. Stond die coach er niet, dan had je misschien nog tot 9.00 uit kunnen slapen.
Wat is eigenlijk precies een coach?
De coach begeleidt een zogenaamde ‘coachee’. De coach brengt de doelen van de coachee in kaart en helpt de coachee met het vinden van de juiste methode en actiestappen om de doelen te bereiken en zijn dromen in werkelijkheid om te zetten. De coacht helpt de coachee stil te staan bij elke stap: van het bepalen van één of meerdere doelen, tot het bewust worden en de uiteindelijke inspanning zelf.
Een coach kan het werk nooit voor de coachee doen. Een coach is iemand die heel actief aan de zijlijn staat te roepen, terwijl de sporter daadwerkelijk de homerun scoort op het veld.
Wat is het doel van coachen?
De coach helpt, simpel gezegd, de coachee met het bepalen van één of verschillende doelen. Hiervoor moet de coachee bepaalde stappen zetten en actie ondernemen. De coach helpt te bepalen welke stappen in welke volgorde genomen moeten worden en hoe dit het beste kan worden aangepakt. De coach denkt actief mee over de stappen, maar minder over het doel zelf. Om de toestand van de coachee te kunnen veranderen, wordt een verandermodel gebruikt.
De coach weet: kleine stappen, grote doelen
De meeste mensen houden niet van verandering. Dat betekent dat de meeste coachees erg zullen opkijken tegen het nemen van te grote stappen. Veranderen kost veel energie en tijd, terwijl het nog niet gelijk resultaat op zal leveren. De meeste mensen zullen sterk weerstand ervaren als ze teveel moeten veranderen. Misschien voelen ze zelfs angst. Dat is allemaal erg normaal en begrijpelijk. Veranderen is belangrijk, maar nog niet zo simpel: anders was het al wel gebeurd.
Verschillende coach types
Er zijn heel veel verschillende coaches, allemaal met een eigen stijl van coachen en een eigen specialisme. Er zijn loopbaancoaches, coaches die coachees leren omgaan met burn-out en stress en coaches die juist met persoonlijke vraagstukken helpen. Ook zijn er zogenaamde business coaches: deze coaches helpen bij het oplossen van problemen die ondernemers ervaren.
Veel nieuwe coaches
De laatste jaren zijn er veel nieuwe coaches bijgekomen die beweren mensen te kunnen helpen met hun problemen. Er zijn vele tientallen duizenden coaches ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar zijn al deze coaches wel zo goed als we hopen dat ze zijn? De meeste coaches noemen zichzelf ‘ervaringsdeskundige’ – ze hebben het probleem dat ze bij anderen proberen op te lossen zelf ook meegemaakt. Maar maakt dat hen wel deskundig?
Geen beschermd vakgebied
Wist je dat coaching geen beschermd vakgebied is en dat iedereen zichzelf gewoon ‘coach’ mag noemen? Dat geldt niet voor bijvoorbeeld ‘tandarts’ (om maar iets te noemen). Je hebt een diploma nodig om jezelf tandheelkundige te mogen noemen. Als coach heb je eigenlijk geen diploma nodig. Nu is het natuurlijk niet zo dat een coach zonder diploma altijd slecht zijn werk doet, maar het geeft wel aan dat je niet kunt controleren of een coach wel echt goed is.
Zo herken je een goede coach
Een goede coach houdt altijd met een aantal zaken rekening:
- Gediplomeerde coaches hebben een keurmerk
- Wist je dat coaches die een speciale coaching opleiding hebben gevolgd van een keurmerk gebruik kunnen maken (bijvoorbeeld ACTP of EQA). Als een coach een keurmerk kan laten zien, weet je dat deze een officiële coaching opleiding heeft gevolgd en hier een diploma voor heeft.
- Een goede coach werkt vertrouwelijk: dit betekent onder andere dat de privacy van de coachee niet wordt geschaad en dat gedeelde geheimen aan niemand bekend worden gemaakt.
- Een goede coach heeft een ethische codes en een eigen klachtenreglement voor als coachees ontevreden zijn over de geleverde services
- Een goede coach kan de coachvraag van de coachee helder formuleren en weet de ernst van de situatie in te schatten. Op basis van die inschatting wordt een goed plan van aanpak gemaakt om de problemen op een goede manier aan te kunnen pakken
Op jouw succes!
Gerelateerd: lees verder...
Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: