Wil je een intakeformulier maken voor jouw coachingspraktijk? Hier vind je een voorbeeld van een coachformuler, inclusief voorbeeldvragen om te gebruiken in jouw intakeformulier. Want hoe moeten coaches het intakegesprek nou eigenlijk aanpakken? Hoe doe je een intakegesprek? Wat zijn de stappen, elementen en vragen die erbij komen kijken in een coaching-intake? Je leert het op deze pagina. Lees verder…

Waarom is een intakegesprek belangrijk in coaching?

Wat is een onmisbaar onderdeel van coaching? Het intakegesprek. Waarom? Omdat daar de toon gezet wordt en er een doel gezet wordt: er moet iets veranderen. Er gaat iets veranderen. En daar worden meteen al taken aan gekoppeld.

Het belang van een intakeformulier / coachformulier

Een intakeformulier is essentieel omdat het je cliënt helpt om een langere tijd na te denken over hoe de cliënt zijn/haar uitdaging verwoordt en aan jou communiceert. Hierdoor sla je veel geharrewar over en kun je in de eerste afspraak direct grote stappen maken.

Ook plaatst een intakeformulier de coachcliënt in een actieve houding. Hij/zij heeft een echte taak en investeert op deze manier daadwerkelijk door er moeite voor te doen. Bovendien kun je in het intakeformulier nog meer boodschappen verwerken waarmee je de verwachtingen van de cliënt managet. Je kunt bijvoorbeeld erbij schrijven dat de cliënt er echt tijd en energie in moet steken.

Coachplan opstellen: voorbeeld

coachformulier voorbeeld tips

{Naam coach} {onderwerp, bijvoorbeeld tennis-, stress-, loopbaan-}coaching intakeformulier

Ik gebruik dit formulier om in kaart te brengen wat jouw doelen zijn en hoe ik mijn coaching hier het beste op kan afstemmen.

Vragenlijst

Vul voordat we beginnen de volgende velden in.

Naam:

Leeftijd:

E-mailadres:

Telefoonnummer:

Intake-vragen

 1. Welke doelen wil je bereiken in de volgende drie maanden?
 2. Waar sta je nu?
 3. Wat houdt je tegen?
 4. Wat heb je hiervoor nodig (eigenschappen, vermogens, contacten, acties, kennis)?
 5. Welke verandering zou je willen zien in de volgende maand?
 6. Welke grote verandering wil je maken komend jaar?
 7. Welke grote veranderingen heb je de afgelopen jaren ondergaan?
 8. In hoeverre ervaar je stress in je huidige leven op een schaal van 1-10 (1 = geen, 10 = maximale stress)
 9. Wat zijn de voornaamste oorzaken van deze stress?
 10. Welke eigenschappen/vaardigheden zou je willen ontwikkelen?
 11. Wil je mij nog iets laten weten voordat we de sessie beginnen?

Bovenstaand voorbeeld-coachformulier is gebaseerd op het ‘Outcome-model'

Het Outcome-model is een veelgebruikt model voor de intake van coachingstrajecten. Dit model is zo zinvol dat het zelfs al veel effect heeft door allen al deze vragen te beantwoorden. Hier vind je het volledige outcome-model.

Welke elementen horen in een intakegesprek?

Hoe doe je een intakegesprek? Laten we naar de elementen gaan…

Element 1: doel stellen

Waarom kom je überhaupt coaching afnemen? Omdat je een moddervet doel wilt aanpakken en behalen. Daar draait alles omheen. Dus het doel staat sowieso centraal.

Element 2: inventariseren waar we nu staan, wat ons tegenhoudt en wat ons zou kunnen helpen

We zijn nog niet zover dat het doel behaald is. Echter, we staan al wel ergens. Dus we hoeven niet helemaal vanaf de voet van de berg te beginnen met klimmen. Waar sta jij op dit moment? Misschien al over de helft. Dit is direct al een opsteker.

Ook zijn er obstakels waardoor we het doel nu nog niet hebben behaald – of waardoor we wat extra uitdagingen ondervinden bij het behalen van het doel. Het is zinvol om deze te inventariseren.

Tot slot zijn er ook allerlei dingen die alles makkelijker maken: over welke hulpbronnen heeft de cliënt beschikking of welke kunnen alsnog extra geraadpleegd worden?

>> In dit artikel met het volledige Coach Model vnd je alle vragen die je kunt stellen in je intakegesprek.

Element 3: de cliënt taken mee naar huis geven (geef deze taak!)

Coaching is niet het aanbieden van een pdf-download die je als download van het universum hebt gedownload zodat nu jouw websitebezoeker hem gratis kan downloaden, zodat je hem twee dagen later een nieuwsbrief kan sturen.

Coaching is ook niet samen zitten praten over ‘drijfveren', 'trauma's uit de jeugd' en ‘je relatie met geld'. Dat doe je maar gezellig op de koffie met je vriendinnen. Je bent als coach bovendien geen psycholoog of psychiater.

Hierna lezen:  De Échte Coachvraag Helder Krijgen? 3 Confronterende Coachvragen Die Je Nog Niet Gebruikt

Coaching is wel: boven iemand staan en opdrachten en commitment geven zodat die persoon iets gaat doen. Een coach zet dingen in beweging en dat gebeurt met taken. Stuur de cliënt dus altijd weg met taken voor in zijn/haar dagelijks leven, zodat de cliënt een directe ervaring van verandering krijgt.

De beste huiswerktaak om meteen te geven:
Een van de beste taken om te geven is: “Wat ga je ervoor doen om het te bereiken? Noteer alvast drie stappen.” En laat de cliënt deze stappen ook uitvoeren voordat de volgende sessie begint.

Het enige wat jouw cliënt nodig hebt, is uitvoeren en volhouden. Dat is het meest belangrijke. Iedere dag. Beetje bij beetje.

Extra benodigdheden in het coachingstraject

Praktisch boek over coaching

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Vond je dit een zinvol artikel? Dan wijs ik je tot slot graag op het inspirerende NLP Doe-Boek, zodat we het ook samen in de praktijk gaan brengen. Hierin zitten meer dan 100 verschillende tools, tips en technieken vanuit NLP, waaronder bruikbare challenges om met coaching aan de slag te gaan. Bekijk het NLP Doe-Boek hier >>

Op jouw succes!