Welke vaardigheden en competenties moet je als coach hebben? Hier vind je de zes belangrijkste vaardigheden die niet mogen ontbreken bij effectieve coaches. Lees verder…

Anti-coachvaardigheden: wat coaching zeker niet is…

 • Coaching is geen vriendschap.
 • Coaching is ook niet: sociaal acceptabele dingen zeggen.
 • Coaching is al helemaal niet: passief zitten en een beetje praten over ‘je moeilijke jeugd'.

Wat is het wel?

Essentiële coach-competenties: doe deze 6 dingen als coach

Er zijn zes coachvaardigheden die een echte coach onderscheiden van een Woman's Health-stagiaire.

Vaardigheid 1: langetermijnvisie en werken met jaartrajecten

Coaching is niet: zomaar wat aanrommelen op de korte termijn. Een topsporter als Sifan Hassan, Epke Zonderland of Stefan de Vrij zou nooit een coach nemen die maar een paar weken wat gaat doen, zodat ze het vervolgens zelf mogen uitzoeken. Sifan Hassan heeft coaches voor het leven. Voor jaren. Met daarbij grote, strategische doelen.

Coachen is groot en doelgericht denken en met consistente kleine stapjes opeens heel ver komen in dat grotere doel. Stel een jaardoel met de cliënt en geef de cliënt taken per kwartaal en per maand om aan het einde van het jaar zo goed als zeker het jaardoel te halen.

Vaardigheid 2: concretiseren, implementeren en activeren door doe-werkwoorden te vinden

Deze vaardigheid van het concretiseren en implementeren is paradoxaal aan de vorige vaardigheid van het uitzoomen en strategiseren. Een coach moet beide competenties bezitten. Dit wordt ook wel upchunken (uitzoomen) en downchunken (concretiseren) genoemd.

Als namelijk eenmaal het grote doel is gesteld, moet alle bullshit ophouden zodat er gewoon stappen gezet worden naar dat doel. Die stappen moeten gewoon hartstikke concreet zijn:

 • Wat moet je allemaal doen?
 • Wat ga je specifiek doen?
 • Wanneer ga je dat doen?

Vaardigheid 3: geef huiswerktaken

Coaching vindt niet alleen plaats in dat ene coachingsgesprek. Coaching vindt 24/7 plaats voor de cliënt. De cliënt moet namelijk taken krijgen die hem/haar met beide benen richting het doel zetten.

Hierna lezen:  Omgaan Met Weerstand: 21 Ongelooflijke Tips (incl. utilisatie-model)

Coach je bijvoorbeeld een coachcliënt naar een relatie? Dan zouden de weektaken er als volgt uit kunnen zien:

 • Week 1: doe op Instagram en Pinterest onderzoek naar stijlvolle outfits.
 • Week 2: doe onderzoek naar hygiëne-artikelen zoals deo, flosdraad en after shave en schaf deze dingen aan, samen met je nieuwe kleren.
 • Week 3: ga naar de kapper, ga douchen en bezoek een huisfeest of kroeg.
 • Week 4: toon eens wat interesse in de vrouwen in je sociale kringen. Stel ze eens een vraag over zichzelf.
 • Week 5: zeg gewoon eens hoi tegen een vreemde.
 • Week 6: ga een gesprek aan met een vrouw – bekend of onbekend – en bied op een gegeven moment aan dat ze in je armen mag komen leunen.
 • Etc.

Coach je iemand op depressie en burn-out? Dan zouden de weektaken er als volgt uit kunnen zien:

 • Week 1: turf op hoeveel momenten of dagdelen jij je deze week neerslachtig voelt.
 • Week 2: vang iedere dag minstens 10 minuten zon (serotonine).
 • Week 3: geef drie verschillende mensen een knuffel (oxytocine).
 • Week 4: doe iedere dag 20 pushups.
 • Week 5: turf op hoeveel momenten of dagdelen jij je deze week neerslachtig voelt, zodat we het verschil met week 1 kunnen meten.

Coach je iemand naar zijn/haar eigen bedrijf? Dan zouden de weektaken er als volgt uit kunnen zien:

 • Week 1: onderzoek waar mensen de portemonnee voor trekken.
 • Week 2: schets je aanbod, gebaseerd op je onderzoek van de vorige week.
 • Week 3: schets je productportfolio.
 • Week 4: vul het vijfkrachtenmodel van Porter in.
 • Week 5: pleeg tien telefoontjes om je aanbod te verkopen.
 • Week 6: pas je aanbod aan op basis van die telefoontjes en ga je producten creëren.
 • Etc.

Vaardigheid 4: de ladder tegen de juiste muur zetten (Effectiviteit: heb je wel het goede gedaan?)

Stephen Covey kwam met het briljante metafoor van de ladder om het principe van efficiëntie en effectiviteit uit te leggen.

 • Effectiviteit is dat je je ladder tegen de juiste muur hebt gezet.
 • Efficiëntie is dat je daadwerkelijk die ladder op de beste manier beklimt.

Zoals je wel kunt raden, is het compleet nutteloos om heel goed te zijn in het beklimmen van de verkeerde muur. Daarom is effectiviteit een van de belangrijkste coachvaardigheden: als de coachcliënt met alle energie en efficiëntie aan iets compleet nutteloos aan het werken is, dan moet de coach de visie hebben om de cliënt daarop te wijzen.

Stel dat je business coach bent. Je cliënt is al 2 jaar bezig met het ontwerpen van haar visitekaartje en website. Ga je nu de komende 2 jaar lekker door-coachen op dat visitekaartje en die website? Of druk je deze client eindelijk eens een telefoon, envelop en postzegels in de handen zodat ze eindelijk daadwerkelijk salesgesprekken voert en opdracht-sollicitaties eruit stuurt?

Hierna lezen:  Wat is een life coach? [Definitie, uitleg en betekenis]

Vaardigheid 5: daadwerkelijk de ladder op klimmen (Efficiëntie: heb je het wel goed gedaan?)

Soms heeft je cliënt een perfect plan, een perfect doel en een perfecte methode naar dat doel gevonden. Dat is dus een 10 voor effectiviteit. Echter… da manier waarop dat uitgevoerd wordt, is bedroevend. Wat doe je dan? In dat geval stuur je aan op efficiëntie. Het moet bijvoorbeeld gewoon beter, krachtiger en/of méér.

Stel dat je iemand coacht om eindelijk een date te krijgen. De cliënt en jij zijn erover uit dat speeddating-events een effectieve manier is omdat het anderen heel veel dates oplevert en het ook wel bij de stijl van de cliënt past. Zegt je cliënt een maand later dat er uit de speeddate-avonden nul dates uit zijn gerold, dan richt je je vragen op de uitvoering: “Oké, had je gedoucht? Was je naar de kapper geweest? Had je je nieuwe kleren aan? Had je wel steeds een lief complimentje gemaakt en interesse getoond? Hoeveel speeddating events had je deze maand eigenlijk bezocht? Als het er minder dan 10 waren, ga je gewoon door en stop je er het benodigde werk in.”

Stel dat je business coach bent voor coaches. Je cliënt wil coach-opdrachten binnenhalen voor haar eigen praktijk. De cliënt zegt tegen jou: “Ik snap niet waarom het nog niet lukt… Ik heb een manier gekozen die voor bijna alle coaches werkt, behalve voor mij. Namelijk: leads warm maken en ze vervolgens bellen en een aanbod doen.” Dan ga jij vragen: “Oké, hoeveel salesgesprekken heb je gevoerd? Hoeveel keer heb je om een contract/sale/opdracht gevraagd?” Als het antwoord minder dan 100 is, dan stuur je de cliënt linea recta naar de sales-tafel.

Vaardigheid 6: ga niet psychologiseren maar geef een schop onder de kont

Een coach is er om beweging in de brouwerij te krijgen. Als de cliënt had willen psychologiseren, had hij/zij naar een dokter kunnen gaan, lekker met een vriendin kunnen kletsen of een boek kunnen lezen. Coaches daarentegen zorgen ervoor dat de cliënt iets gaat doen.

Wees geen sociale vriend die aardig blijft maar wees meedogenloos objectief: stuur aan op wat simpelweg gedaan moet worden om het doel te halen.

Jouw toegevoegde waarde is om je cliënt 1 (grote) stap vooruit te brengen. Je hoeft je cliënt niet tientallen inzichten, oefeningen, technieken, visualisaties mee te geven. Alleen al één stapje is jouw volledige uurtarief van €150,00-€500,00 al waard. Een jaar later (€6.000,00) heb je je cliënt zo al 12 hele stappen vooruit geholpen en dat is gigantisch.

Extra audiobonussen over de beste coach-skills

Dr. Vincent van der Burg geeft je in onderstaande audio's vijf extra belangrijke coachvaardigheden. Geen zorgen, je hebt hier niet per ongeluk voor betaald, maar je krijgt dit gratis als preview. Dit is les 2, 3, 4 en 5. In de vorige blogpost zat les 1 en later stuur ik je ook wat volgende belangrijke coaching-audiolessen van dr. Vincent van der Burg.

CoachNu Audioles 2

Door Dr. Vincent van der Burg | Alles om een succesvolle coach te worden

CoachNu Audioles 3

Door Dr. Vincent van der Burg | Alles om een succesvolle coach te worden

CoachNu Audioles 4

Door Dr. Vincent van der Burg | Alles om een succesvolle coach te worden

CoachNu Audioles 5

Door Dr. Vincent van der Burg | Alles om een succesvolle coach te worden

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: