Spiritueel ontwaken, wat is het en hoe doe je het?

Wat is spiritueel ontwaken, en hoe kun je het bereiken? Laten we in dit artikel eens inzoomen op jouw spirituele ontwaking, en op hoe je dit kunt bereiken.

Een van de krachtigste voorbeeldfiguren die vanuit een diepe ‘slaap’ ontwaakt is, ken je vast wel: Byron Katie. Haar ontwaking heeft veel te maken met de realisatie dat de wereld jouw spiegel is. Je kunt haar liefdevolle verhaal én tools gaan ontdekken in Byron Katies boek (via Bol.com) Maar laten we beginnen met een simpele manier naar ontwaking: niet-denken.

Spiritueel ontwaken: de puurste vorm van niet-denken

Wanneer je je realiseert dat er een stem in je hoofd is die doet alsof die jou is, ontwaak je van je onbewuste identificatie met je stroom van denken. Ontwaking en vrijheid ontstaat dan wanneer je je realiseert dat je niet de stem bent van de denker, maar dat je het bewustzijn bent dat daarachter zit en daarvan bewust is. Spirituele ontwaking is ontwaking van de droom van gedachten.

Energie die in denken geabsorbeerd zat, komt vrij in het nu. Dat is spiritueel ontwaken. Je ontwaakt uit de identificatie met denken, vormen materie etc. Je zal misschien ook merken dat je compulsie om je ervaringen en zintuiglijke waarnemingen te labelen, verdwijnt. Je kunt dan iets zien, horen of aanraken zonder daar meteen een label op te plakken, het iets te noemen, er een conclusie over te hebben, het ergens mee te vergelijken… Je kunt bij een boom of bloem zijn, en gewoon kijken.

Iedere dag moeten we twee keer ontwaken

Als ik helemaal niet moe, maar juist fris en wakker ben, heb ik ook wel eens gedachten waarin in in een andere tijd en ruimte ben. Dus eigenlijk ben ik dan, net als wanneer ik s’nachts aan het slapen ben, overdag óók niet wakker, ook al ben ik fysiek wel 100% wakker. We dromen niet alleen als we moe zijn en in bed liggen. We moeten dus op een dag 2 keer wakker worden. Dit is de ontwaking waar we het hier over hebben.

Hoe ontwaken we uit de droom?

De droom lijkt ook zo echt! Hoe komen we er dan uit? Alleen het huidige moment kan ons bevrijden. Dat is de ontwaking. En in het hier-en-nu kun je komen door middel van meditatie!

Waar ontwaken we precies uit?

spiritueel ontwaken

Een van die dromen waar we uit ontwaken, is dat we het normaal vinden, en er zelfs ‘voldoening’ uit halen om ongelukkig te moeten zijn. Dit is de droom van het pijnlichaam. Dit verhaal van ‘jezelf’ wordt gedroomd door bewustzijn, en het goede nieuws is: dat bewustzijn wil wakker worden.

Wanneer dat wakker worden gebeurt, realiseer je je: je bent niet het personage. Je bent de dromer van het karakter, de creator van het karakter. Je had het allemaal verzonnen. Ken jezelf als dat bewustzijn. Jij bent de dromer. Jij bent dus niet de droom. Jouw gedachten ben je dus niet.

Wat is het gevolg van spirituele ontwaking?

Je spirituele ontwaking betekent niet dat de droom verdwijnt, maar de droom wordt wel meer aangenaam. Je verliest jezelf er namelijk niet meer in. Je persoonlijke leven gaat door, het verhaal van ik, maar er is nu een diepere dimensie aanwezig. Nu geloof je niet meer compleet in de absolute realiteit van die vormen. Je zoekt jezelf niet meer in de droom. Dat is de opluchting. Je laat de droom zich ontvouwen, maar je zoekt niet meer een sterkere of meer complete ik in de droom en als die personage in die droom. Dat kan de droom namelijk niet voor je doen.

Droom Leef Geniet Aanbieding

Je wordt wakker in de droom, en beseft dat het een droom is, maar natuurlijk gaat de droom nog wel door. Je gaat door met het spelen van het personage, maar je gelooft er niet meer volledig in, in dat karakter van tijdelijke vormen. Je verliest jezelf er niet meer in. En dan zie je hoe aangenaam de droom is!

Waarom dromen we de onaangename droom überhaupt?

spiritueel ontwaken

Misschien had de droom gedroomd moeten worden, zodat opwekking plaats kon vinden en God zichzelf kan kennen via de mensen, als God. Zodat Het zichzelf eerst verloor in vorm, om er vervolgens uit wakker te worden. En dat wakker worden is zo mooi, die behoefte om wakker te worden.

En het is dus de bedoeling dat de droom onaangenaam wordt, vroeg of laat. Die onaangenaamheid is het ingebouwde alarm in de droom: en dan keer je je naar spiritualiteit, en spiritualiteit zegt: realiseer je je niet dat dit een droom is?

Tot slot hebben we de volgende bron voor je

Gerelateerde artikelen: ook interessant?

Bedankt voor het lezen. Reageer even hieronder en dan zal ik reageren. En... sharing is caring!