Wat is spiritueel ontwaken, en wanneer ben je spiritueel ontwaakt? Laten we in dit artikel eens inzoomen op betekenissen van ontwaking, jouw spirituele ontwaking en hoe je dit kunt ‘bereiken'. 

Spiritueel zijn? Dan moeten we iedere dag twee keer ontwaken

Ontwaking betekent niet alleen je bed uit stappen… Óók als ik in de ochtend ontwaak en helemaal fris en wakker ben, heb ik alsnog wel eens gedachten waarin in in een andere tijd en ruimte ben. Dus eigenlijk ben ik dan, net als wanneer ik s'nachts aan het slapen ben, overdag óók niet wakker, ook al ben ik fysiek wel 100% wakker.

We dromen niet alleen als we moe zijn en in bed liggen. We moeten dus op een dag 2 keer wakker worden. Dit is de ontwaking waar we het hier over hebben.

Waar ontwaken we precies uit?

spiritueel ontwaken

Een van die dromen waar we uit ontwaken, is de droom van het pijnlichaam, oftewel het ego. Dat ego doet er alles aan om ons te verblinden en het haalt zelfs ‘voldoening' uit ongelukkig en afgezonderd zijn. Dit verhaal van ‘jezelf' (ego) wordt gedroomd door bewustzijn, en het goede nieuws is: dat bewustzijn wil wakker worden!

Wanneer dat ‘wakker worden' gebeurt, realiseer je je: je bent niet het personage. Je bent de dromer van het karakter, de maker van het karakter. Je had het allemaal verzonnen. Ken jezelf als dat bewustzijn. Jij bent de dromer. Jij bent dus niet de droom. Jouw gedachten ben je dus niet.

Hierna lezen:  Perceptie is projectie: Uitleg & leren herkennen [De wereld is je spiegel!]

Hoe ontwaken we uit de droom?

De droom lijkt ook zo echt! Hoe komen we er dan uit? Hieronder gaan we in op een aantal invalshoeken en methoden voor spirituele ontwaking. Ze hebben echter allemaal één ding gemeen: alleen het huidige moment kan ons bevrijden. Dat is de ontwaking. En in het hier-en-nu kun je onder andere komen door middel van meditatie! Maar goed, laten we beginnen met de verschillende invalshoeken van ontwaking…

Betekenis 1 – Ontwaken is jezelf juist niet bezighouden met ontwaking

ontwaking-hoe-dan

Je kunt niet ontwaken. Het is onmogelijk. Ontwaakte mensen en verlichte mensen bestaan niet. Wie denkt dat hij ontwaakt is, of dat zal worden, is verre van ontwaakt.

Je wordt ‘spiritueel ongelukkig' als je je als verlicht ziet.

Want bij de gedachte ‘ ik ben ontwaakt' is er namelijk een ‘ikje‘ in het spel dat ‘ontwaakt‘. ‘Ik' en ‘ontwaakt' zijn twee afzonderlijke dingen. Er is dan direct geen sprake van eenheid meer.

Dat ‘ikje', oftewel ego, bestaat eigenlijk niet. Het afgescheiden individu ‘bestaat' niet. Het kan dan ook niet ontwaken. Het concept van ontwaakte, verlichte mensen is nog altijd onderdeel van de droom. Je ontwaakt voelen is een droomontwaking. Het is schijn.

Streef er niet naar. Het is er al. Hier. Nu. En er is geen ‘iemand' die dat ‘ontwaken' aan het doen is. De ontwaking is overal, hier, nu… als éénheid.

“Ik ben ontwaakt” of “Ik zoek ontwaking” is dus een duale gedachte. Om te bepalen dat iemand ontwaakt is, moet er sprake zijn van een ‘iemand' dat ontwaakt is. Dus is er sprake van een afzonderlijke ‘iemand.' Dit is per definitie een split, oftewel duaal, oftewel niet-één. Alles behalve ontwaakt dus. Je leest hier alles over in dit artikel over non-dualiteit.

Als je zegt: ‘Er is hier geen zelf ‘ of: ‘Er is nu geen ego,' dan moet er wel een ‘zelf' zijn om dat te kunnen zeggen. Een ego die iets over zichzelf weet. Het is dus per definitie duaal.

Op het moment dat je denkt ontwaakt te zijn, ben je het niet. Want dan is er een ‘jij' die dat ervaart en denkt. Het is split / duaal. Want dan is het denken / zelfbewustzijn weer terug, in plaats van één, louter bewustzijn… bewustzijn zelve. 

Baby's ‘zien' dit in. Zij leven niet in afgescheidenheid, maar in verbondenheid. En zelfs dat voelen ze niet. Er bestaat alleen dat wat gebeurt. Er is niemand die zegt: ‘Ik voel me verbonden en één met alles.' Er is louter spontaniteit… bewustzijn… dat wat gebeurt.

Laat het onopgeloste mysterie er gewoon zijn. Gewoon niks weten. Geen woorden, gedachten en concepten meer voor dingen hebben. Geen referentiepunten meer. Als een pasgeboren baby. Dan kun je ook onmogelijk weten dat je ontwaakt bent.

Non-dualiteit is een vrije val in het niet-weten. Het is heerlijk: heb geen idee wat er gaat gebeuren. Er valt niks te begrijpen. Laat het leven je verrassen. Word elke ochtend wakker als een pasgeboren baby zonder verleden. Alles zal vandaag precies zo gebeuren zoals de bedoeling is.

Er zijn absoluut geen woorden voor om het gevoel van verbinding te beschrijven. Schokkend, verbijsterend, bevrijdend, verlichtend, verbinden, extase, diepe verbazing… Al die woorden doen er geen recht aan.

– Jeff Foster

Bevrijding is dus geen ervaring, want bevrijding is het wegvallen van degene die ervaart. Er is alleen dit, hier, nu. Bevrijding is ontspannen in dit, hier, nu.

Zeggen dat ik gelukkig ben, zou een terugval in dualiteit zijn. Was je bijvoorbeeld depressief, dan was de depressie niet weggevallen, maar het gevoel van ‘ik' – een afzonderlijk individu – is weggevallen (en toch is die er nog gewoon). Totale vrijheid ontstaat.

Hoe voelt verlichting? Dat is onmogelijk te verwoorden, want als dat gebeurt – dus als je afzonderlijke zelf wegvalt – ben je er simpelweg niet om het te ervaren! Er is enkel bewustzijn zelve. Alleen maar wat er gebeurt. Een intimiteit die voorbij alle woorden ligt.

Het geloof dat jij eindelijk een keer verlicht zou zijn – of nu zelfs eindelijk verlicht bent geworden na jarenlange meditatie en zelfinzicht – is ook slechts weer een geloof. Wéér een concept. Een daadwerkelijk verlicht persoon – wat niet eens bestaat – zou nooit ook maar eventjes beweren dat hij verlicht was. Die ‘hij' is dan weer een ‘ik' die gescheiden is van anderen… Het is gewoon weer een egoïstische daad van geweld dat het gevoel van een afgescheiden zelf handhaaft.

Wees niet ‘spiritueel'. De meest spirituele mensen pretenderen niet spiritueel te zijn. Hoe gewoner, hoe spiritueler. God hides in the obvious. 

En zelfs deze paragraaf zit er volledig naast. Dit hele artikel zit er volledig naast. Want het zijn gewoon weer woorden en concepten.

Hierna lezen:  Omgaan met lastige/negatieve mensen: deze 21 tips werken altijd

Je kunt je er niet mee bezighouden. Streef niet naar verlichting en voel je niet verlicht, maar wees gewoon. Ga niet geloven in de woorden van dit artikel, zoals: ‘deze gedachten ben ik niet.' Het zijn maar aaneenreigingen van woorden. Zodra het een concept wordt, is het niet meer waar.

Begrijp dit artikel alsjeblieft niet. Anders zou je slechts iemand zijn die wat concepten over ontwaking / eenheid / non-dualiteit heeft verzameld. Wat moet je dan wel doen? Eerder het tegenovergestelde: vallen in het niet weten. In dat vallen verdwijnt je ego.

Lees deze woorden – die dus over niets gaan – zonder doel en zoektocht in gedachten. Dat zoeken zou weer een nieuw streven creëren, wat het volstrekt duidelijke moment van nu verduistert.

Je vindt wat je zoekt als je stopt met zoeken.

Niet streven betekent overigens niet dat je niks doet. Kies voor bijdragen, in plaats van streven. Streven draait om de uitkomst, bijdragen draait om de weg.

Betekenis 2 – Spiritueel ontwaken is realiseren dat de wereld jouw spiegel is

de wereld is je spiegel ontwaking

Een van de krachtigste voorbeeldfiguren die vanuit een diepe ‘slaap' spiritueel ontwaakt is, ken je vast wel: Byron Katie. Haar ontwaking heeft veel te maken met de realisatie dat de wereld jouw spiegel is. In haar boek presenteert ze 4 vragen die je helpen bij deze ontwaking, en de 4e vraag is: ‘Is jouw gedachte over het externe object nét zo waar over jezelf?' Waarom leidt deze cruciale ‘omkeervraag' tot spirituele ontwaking…?

Een van de invalshoeken van spirituele ontwaking is dat je realiseert dat alles wat je in de wereld ervaart, eigenlijk in jezelf gebeurt. De wereld is op deze manier jouw spiegel. Hoe werkt dat dan?

Je kent vast wel het gezegde: ‘Wat je zegt, ben je zelf!' Je zal verrast zijn hoe waar dit is! Zie je alleen de goede eigenschappen in iemand, dan zitten die goede eigenschappen eigenlijk (ook) in jou. Anders had je ze niet kunnen herkennen. Zie je slechte eigenschappen in iemand, dan zitten die eigenschappen eigenlijk (ook) in jou.

Alles wat je in de wereld ervaart, gebeurt eigenlijk in jezelf. Laten we het voorbeeld nemen van een voorwerp wat je in de wereld kunt zien:

  1. Licht valt op een object.
  2. Het licht wordt gereflecteerd.
  3. Het licht gaat door je ooglens heen.
  4. Het beeld wordt omgedraaid in je retina.

Dus waar zie je het object? Waar is het object nu? In jou. Waar hoor je het object? In jou. Waar zie je de hele wereld? In jou. Heb je ooit iets buiten jezelf ervaren? Je ervaart alles in jezelf.
– Sadhguru

Alles wat je ziet, is een projectie die de projector die in jou zit, genereert. De bekende uitspraak die hierbij hoort, is: perceptie is projectie. Het is niet zo dat je hier bent en dat je aan het kijken bent naar wat daar is, alsof je het fotografeert met je ogen. Maar het is zo dat als dat daar er niet was, jij er ook ook niet zou zijn.

Hierna lezen:  Bewustzijn: betekenis, heldere uitleg & simpele inzichten [19 tips]

Betekenis 3 – Spiritueel ontwaken is realiseren dat jij jouw realiteit – en dus de wereld – ‘schept'

spiritueel ontwaken betekenis

Dit is eigenlijk een vervolgstap op de vorige invalshoek van spiritueel ontwaken. Als je het principe van ‘De wereld is je spiegel' snapt, kun je hierover een stapje verder gaan mediteren en contempleren… Je zal dan een gevoel van spirituele ontwaking krijgen als je beseft dat jij eigenlijk de zon laat schijnen (omdat je het kunt zien / projecteren), en dat jij eigenlijk vrede op aarde kunt scheppen door vrede te zien / projecteren.

jij kiest er (onbewust) voor wat je ziet en wat je negeert. Wat je negeert, bestaat in principe niet voor jou. En als jij eigenlijk één bent met al het andere leven op aarde, dan bestaat datgene wat je negeert, ook niet voor al het andere leven op aarde. Als je dus kiest om positieve en vredige dingen te zien / projecteren, wordt de wereld opeens positief en vredig. Dit kun je zien als een soort ‘scheppingskracht', en hier komt de realisatie vandaan dat wij eigenlijk God zijn.

Betekenis 4 – Spiritueel ontwaken is acceptatie brengen naar de realiteit

Laten we terugkeren naar Byron Katie. Haar 4 vragen leiden naar een extra realisatie die je spontaan doet ontwaken: de realiteit is vriendelijk. Wat gebeurt, hoort zo te zijn! Dit kan een wat onwennige realisatie zijn, omdat we ons juist vaak tegen de realiteit verzetten…

We willen bijvoorbeeld zo graag dat onze kinderen hun sokken netjes opruimen… En omdat ze dat niet doen (de realiteit) gaan we schreeuwen naar de mensen waar we juist het meest van houden! De ontwaking waar Byron Katie het over heeft, is dat die kinderen nou eenmaal hun sokken laten slingeren en dat dat de vriendelijke realiteit is. Vervolgens kun je de realiteit ‘scheppen' waarin sokken opgeruimd worden door zélf het goede voorbeeld te geven.

Het komt erop neer dat de strijd en het verzet ophoudt (‘Het zou zus en zo moeten zijn!') en er acceptatie en vrede ontstaat. Enkel door liefde voor de realiteit te hebben. Er zit nogal een verschil tussen een uitleg van een paar zinnen en een compleet artikel over Byron Katie's invalshoek van ontwaking. Gelukkig kun je haar complete methode in het artikel over Byron Katie's 4 vragen lezen.

Betekenis 5 – Realiseren dat jij liefde bent en dat iedereen alles met een liefdevolle intentie doet

spiritueel ontwaken betekenis

Een andere invalshoek voor spirituele ontwaking is wanneer je realiseert dat al het gedrag van alle mensen uiteindelijk een positieve intentie heeft. Namelijk het vervullen van de fundamentele behoefte van liefde. De manieren om liefde te ervaren kunnen echter waardevol of waardeloos zijn.

Hierna lezen:  Herkaderen: Complete Uitleg [Theorie & 398 Voorbeelden]

Zodra je beseft dat zelfs het meest ‘slechte' gedrag van alle mensen het motief heeft om liefde te kunnen ervaren, zal je om je heen kijken, rust en vrede in jezelf voelen, vrede en liefde voor iedereen voelen, en voelen dat alles oké is. Dit is een ontwaking in liefde en uit de illusie dat mensen slecht en niet-liefhebbend zijn.

Hier gaan we in een latere betekenis dieper op in…

Betekenis 6 – Spiritueel ontwaken is de puurste vorm van niet-denken

Wanneer je je realiseert dat er een stem in je hoofd is die doet alsof die jou is, ontwaak je van je onbewuste identificatie met je stroom van denken. Ontwaking en vrijheid ontstaat dan wanneer je je realiseert dat je niet de stem bent van de denker, maar dat je het bewustzijn bent dat daarachter zit en daarvan bewust is.

Spirituele ontwaking is ontwaking van de droom van gedachten.

Energie die in denken geabsorbeerd zat, komt dan vrij in het nu. Dat is spiritueel ontwaken. Je ontwaakt uit de identificatie met denken, vormen materie etc. Je zal misschien ook merken dat je compulsie om je ervaringen en zintuiglijke waarnemingen te labelen, verdwijnt. Je kunt dan iets zien, horen of aanraken zonder daar meteen een label op te plakken, het iets te noemen, er een conclusie over te hebben, het ergens mee te vergelijken… Je kunt bij een boom of bloem zijn, en gewoon kijken.

Dat labelen kun je zien als de vinger die naar de maan wijst. De verlichting van de maan, daar gaat het om. Die verlichting kun je doen en voelen. Niet erover praten dus. Lees hier meer over in dit artikel over ‘wijzen naar de maan'.

Ontwaking uit zich onder andere in je acties. Als je zo spiritueel, gul en dienstbaar aan de wereld wilt zijn, doe dat dan ook. Voeg het daad bij het woord.

‘In spirit zijn' uit zich uiteindelijk in daden, dankzij je oneindige energie, kracht en vertrouwen. Er is dan geen twijfel en angst. Je handelt dan zonder angst en je durft ervoor te gaan!

Betekenis 7 – Spiritueel ontwaken is realiseren hoe extatisch het leven eigenlijk is, hier-en-nu…

hier en nu ontwaking

De realiteit, het bestaan, is toch eigenlijk schitterend! Het is pure vreugde. Kijk bijvoorbeeld eens boven je. De sterren zijn een vuurwerkshow: ze zijn een viering!

Je zal een gevoel krijgen van ontwaken uit een droom. ‘Ben ik hier niet eerder geweest? ‘ En dan besluit je er opeens uit te stappen, in extase en vrijheid.

Ontwaking is het besef dat het hier-en-nu het antwoord is voor alle levensvragen. Het is het volstrekt duidelijke. Dit, dit moment, is het antwoord der antwoorden. Je bent al in het nu. Makkelijk hè, je hoeft alleen maar te beseffen dat er nu regendruppeltjes op je dak tikken. We zijn daar één mee – eenheid!

Hierna lezen:  'Wijzen Naar De Maan': Daden Zeggen Meer Dan Woorden [Geen Woorden Maar Daden!]

Maar er is geen punt om dat vast te houden. We vergeten met opzet wat we eigenlijk zijn, zodat we deze ontwaking weer kunnen ervaren.

Betekenis 8 – Spiritueel ontwaken is onthechten, accepteren en de pijn & vreugde van het leven omarmen

De essentie van ontwaking is een diepe omarming van de imperfecte, pijnlijke, kliederige, worstelende en relatieve aard van het menselijk leven. Licht leeft zelfs in deze duisternis.

Spirituele ontwaking heeft alles te maken met:

…zodat we kunnen ontdekken dat we bij lange na niet zo beperkt zijn als we dachten. Dat onze innerlijke vreugde niet afhankelijk is van externe dingen. Houd op met zoeken en ontdek dat jij van nature het geluk al bent – onafhankelijk van de steeds veranderende externe dingen. Wij zijn liefde.

Hoe ontwaking eruit ziet? Opeens laat je alles (ego) los…

Jeff Foster heeft dit treffend gevangen in de titel van zijn dichtbundel: ‘De vrije val in het leven.'

Alles zal ooit oplossen. Je geld, macht, roem, succes en misschien zelfs je herinneringen. Je uiterlijk wordt minder fraai, geliefden sterven en ook jouw lichaam zal uit elkaar vallen. Het leven zal geleidelijk aan, of niet zo geleidelijk, alles onttakelen wat het kan onttakelen. Ontwaken betekent dat je die realiteit met open ogen tegemoet treedt.
– Jeff Foster, uit ‘De vrije val in het leven', vrije vertaling.

Zonder weerstand dus. Gewoon vallen in die vrije val van het leven, en alles wat daarin voorkomt, omarmen.

Waarom dromen we de onaangename droom überhaupt?

spiritueel ontwaken

Waarom dromen we die onaangename droom?

Misschien had de droom gedroomd moeten worden, zodat opwekking plaats kon vinden en God zichzelf kan kennen via de mensen, als God. Zodat Het zichzelf eerst verloor in vorm, om er vervolgens uit wakker te worden. En dat wakker worden is zo mooi, die behoefte om wakker te worden.

– Eckhart Tolle

En het is dus de bedoeling dat de droom onaangenaam wordt, vroeg of laat. Die onaangenaamheid is het ingebouwde alarm in de droom: en dan keer je je naar spiritualiteit, en spiritualiteit zegt: realiseer je je niet dat dit een droom is?

Ontwaken is afleren van alles wat je hebt geleerd zodat je ontdekt wie je echt bent.

Ontwaking is dus eigenlijk verstoppertje spelen: het spel der spellen

Wat is het eerste spel dat met een baby wordt geleerd…?

Verstoppertje (Kiekeboe) is hét spel van het leven. Toen onze ziel in ons menselijk lichaam landde tijdens de conceptie, verloren we een stuk hoger bewustzijn. Dat gebeurde volledig met opzet, zodat we ons hoger bewustzijn weer konden herontdekken. We spelen er verstoppertje voor.

We kwamen van de bron, en vergaten dat we van de bron komen zodat we het opnieuw kunnen ontdekken.

Alleen is dit een ontdekking – die overigens door niemand gemaakt wordt – die in feite niet eens een ontdekking is, omdat er niets gevonden is: er was nooit iets verloren. Je hebt alleen je hele leven zitten zoeken op allerlei plekken en tijden, terwijl je ondertussen het volstrekt duidelijke negeerde: Ontwaking / De genade van God / Liefde was altijd al in het huidige moment – onvoorwaardelijk jou verwelkomend.

Er valt niks te beseffen. Het was altijd hier al en het zal altijd hier zijn.

Je kijkt nu al naar het briljante licht. Het is er nu gewoon al. Opeens zie je het. De ervaring die je hebt wat gewoon dagelijks bewustzijn is, terwijl je doet alsof je ‘het' niet bent, is ‘het'.

Er is geen pad naar hier, want je bent al hier.

Hoe krijg je Satori, verlichting, Nirvana, bevrijding, ontwaking? Je hebt het al. Het willen verkrijgen ervan, weerhoudt je van het krijgen ervan. Maar het is een voorrecht om te verstoppen voor je echte zelf, dat is je levensspel, dat is waarom je denkt dat je je ego bent, zodat je wakker kunt worden, en wanneer je wil ontwaken, zál je ontwaken.

Hierna lezen:  Niet Streven: Waarom? En wat dan wél in plaats van streven?

Wat is het gevolg van spirituele ontwaking in je dagelijks leven?

ontwaking

Je spirituele ontwaking betekent niet dat de droom verdwijnt, maar de droom wordt wel meer aangenaam. Je verliest jezelf er namelijk niet meer in. Je persoonlijke leven gaat door (het verhaal van ik) maar er is nu een diepere dimensie aanwezig. Nu geloof je niet meer compleet in de absolute realiteit van die vormen. Je zoekt jezelf niet meer in de droom. Dat is de opluchting. Je laat de droom zich ontvouwen, maar je zoekt niet meer een sterkere of meer complete ik in de droom en als die personage in die droom. Dat kan de droom namelijk niet voor je doen.

Je wordt wakker in de droom, en beseft dat het een droom is, maar natuurlijk gaat de droom nog wel door. Je gaat door met het spelen van het personage, maar je gelooft er niet meer volledig in, in dat karakter van tijdelijke vormen. Je verliest jezelf er niet meer in. En dan zie je hoe aangenaam de droom is!

Kosmisch bewustzijn, Mystieke ervaring, Moksha, Bodhi, Satori, Nirvana… Ze gebeuren allemaal gewoon in je dagelijks leven.

Nirvana (ontwaking) is niet anders dan het gewone leven. Als je denkt: ‘Nu heb ik het bereikt, nu ben ik geslaagd, nu heb ik het geheim van het universum gevangen… En daardoor heb ik nu vrede,' dan heb je alleen een foutieve vrede: een nieuwe illusie.

Je hoeft nergens naartoe te gaan om Nirvana te vinden. Het was namelijk feitelijk nooit verloren. Het is niet eens een ‘het' – geen object – maar de ruimte waarin überhaupt de mogelijkheid bestaat dat er objecten kunnen zijn. Nirvana is waar jij bent, tenminste, als jij daar geen bezwaar tegen hebt.

Ontwaking/verlichting is de toestand waarin wij ons altijd al bevinden – gewoon dit, hier, nu – de toestand die we verliezen als we ernaar op zoek gaan in een toekomst waarin we trachten ‘redding te vinden' in ‘vrede, geluk of vrijheid' dat ‘bereikt' moet worden. Laat de zoektocht naar geluk buiten het aanwezige geluk in ieder nu-moment van je dagelijks leven, wegvallen.

Is ontwaking te leren van een docent?

Het antwoord is ja, en het is belangrijk te begrijpen wat ik bedoel met ‘docent.' Een docent is niet per se een persoon. Een docent/goeroe kan ook een object, situatie, boek, natuur, gebeurtenis of vriend zijn. Bovenal kun je uitstekend je eigen docent zijn. Uiteindelijk projecteer je alles wat je ziet en leert zélf…

Er was eens een man die een goeroe zocht. Hij ging naar een lunchroom, zat aan een tafel, zag een man en dacht tot zich zelf: ‘Deze man ziet er wijs uit', en hij projecteerde op deze man vervolgens het idee dat dit een goeroe is. Hij liep vervolgens naar hem toe. ‘Ik voel dat er iets speciaals aan jou is.' ‘Oh echt? Er is echt niks speciaal aan mij, ik ben maar een gewone verzekering-verkoper.' ‘Wow, is het niet fascinerend hoe bescheiden hij is!' De daaropvolgende weken ontmoetten ze elkaar regelmatig omdat ze op dezelfde plek lunchen. En hij is écht een verzekering-verkoper, en weet niks over spirituele ontwaking, en op het einde leidt het alsnog naar de verlichting van de man die hem als goeroe had geprojecteerd.

Waarom is soms een docent nodig voor ontwaking? Het is verrassend moeilijk jezelf te verassen, en toch is verrast worden iets geweldigs. Maar je kunt niet een verrassing voor jezelf plannen. Iemand anders kan dat voor je doen. Dat doet de docent.

Hierna lezen:  Bestaat De Absolute Waarheid? ('De Kaart Is Niet Het Gebied') [Filosofie]

Wat is de taak van de docent? De docent/goeroe laat de onderzoeker op een effectieve manier zien dat hij al heeft wat hij zoekt. Wie je echt bent. Sadhana (mediteren) gaat hierom: uit de illusie stappen dat je enkel een ego bent die gecapsuleeerd is binnen je huidgrenzen,

Lijden en wachten is helemaal niet nodig om te ontwaken!

ontwaking wachten

Stel dat de docent zegt: je bent eigenlijk de Grote Zelf (Bewustzijn). Dan is er een grote kans dat jij zegt dat je het intellectueel weet. Het probleem hiervan is echter: dan voel je het niet. Je wil het dan niet voelen vanwege angst (het ego). Je wil blijven lijden en nog niet ontwaken.

Je krijgt een methode, een oefening, om de ontwaking uit te kunnen stellen en dan zeg je: ‘Dan ben ik hiermee lang onderweg en dan ben ik het misschien waardig nadat ik lang genoeg geleden heb'. We zijn namelijk opgevoed in een samenleving waarin we moeten verdienen wat we krijgen. ‘De prijs van alle goede dingen is lijden,' heb je geleerd. Alles is dan uitgesteld, want je bent bang om het direct hier en nu te ervaren.

Ware spiritualiteit is geen queeste. Het is een manier van zijn.

Als je het echt aandurfde, zag je het direct. ‘Alleen dat zou verschrikkelijk zijn want ik zou eigenlijk nog langer ‘zielige kleine ik' moeten zijn die er hard voor gewerkt heeft. Die rol speel ik. En om Boeddha te zijn, om iets geweldigs te zijn, moet ik daarvoor lijden.'

En dat lijden, dat kun je doen hoor. Daar zijn manieren voor! Die manieren hebben helemaal niks te maken met realiseren dat je de fundamentele Zelf bent. Je hebt er namelijk gewoon nu al toegang tot. Het enige wat je hoeft te doen, is eraf komen (van het ego)!

Je komt er dan na een lijdensweg achter dat je niet kunt arriveren waar je bent. Je durfde het niet om jezelf te zijn: de Zelf. Je wilde dus een trapje hoger komen. Er harder voor werken. Je stelde het uit. En je kunt het verder en verder uitstellen hoor…

Net als de haas die de schildpad in wilde halen. Wat de haas vertraagt, is niet de haas zelf (die kan wel hard rennen hoor), maar onze berekeningen over hoe we het benaderen. We maken de berekeningen meer en meer ingewikkeld naarmate we dichterbij de schildpad komen. Het zijn alleen de berekeningen die het uitstellen. De haas kan zo doorrennen en de schildpad inhalen, maar hoe dichterbij hij bij de schildpad komt, hoe ingewikkelder hij zijn berekeningen maakt.

Hierna lezen:  Herkaderen: Complete Uitleg [Theorie & 398 Voorbeelden]

Op diezelfde manier kun je jezelf uit bevrijding/ontwaking berekenen, en het voor altijd uitstellen door nieuwe tussenliggende hogere stappen uit te vinden. Maar als je het snapt, snap je het niet maar zie je het opeens. Het gebeurt direct. Je ziet het direct, of je nou 30 jaar hebt geoefend, of 3 minuten.

Jij bepaalt hoe snel je wil ontwaken

spirituele ontwaking

Je kunt in een keer ontwaken. Van de ene op de andere seconde. Deze mensen lachen om zichzelf. ‘Kom eraf, je bent niet die man (ego).' De docent laat je er eventueel af komen.

Het maakt niet uit hoe lang je in de verkeerde richting hebt gereisd. Je kunt altijd direct omdraaien.

Als de docent echter ziet dat het niet lukt, laat hij je op je gemak door de opdrachten heengaan. Zodat je, nadat je na lange tijd genoeg lijden, frustratie en discipline hebt gehad, het allemaal opgeeft en beseft: ik was er al vanaf het begin en er was niks te realiseren.

Maar de docent is slim: als de lange weg de manier is waarop het voor je moet, dan is dat de manier waarop het voor je moet. ‘Jij vroeg erom. Jij kwam naar mij toe, ik nodigde je niet uit. Jij zei: ik wil Yoga leren. Yoga is eenheid (non-dualiteit), en jij bent dat.' ‘Ik begrijp dat niet, ik voel dat niet, ik begrijp het alleen intellectueel.' ‘Oh, jij bent er zo eentje! Ik moet je tevreden stellen: de klant heeft altijd gelijk. Ik moet je al dat werk geven om te doen.'

De echte misdaad is je dat je niet wil toegeven dat jij Het (God) bent. (Niet in de zin van Jehova, maar metaforisch gezien.)

Sommige maskers hebben een dunne rand. Daarvoor is een makkelijke methode voldoende: ‘Luister, kom eraf (van het ego). Doe niet alsof je deze persoon bent, ik weet wie je bent!' Maar de meeste mensen hebben dikke randen, en die kunnen zeker ook gekraakt worden.

Alan Watts kan als de beste spreken over ontwaking

Het is een genot om de woorden van Alan Watts te lezen. Hij heeft een eloquente manier om over ontwaking te spreken. Bekijk onderstaande boeken van hem eens.

Laten we een dialoog starten over spiritueel ontwaken en spiritueel zijn!

Als het goed is, heb je nu een helder beeld over wat spirituele ontwaking inhoudt. Laten we hier vooral een dialoog van maken. Wil je iets moois vertellen, laat dan gerust een reactie achter!

 

Gerelateerd: lees verder...

Hierna lezen:  Mindfulness ervaringen: hoe magisch én ondraaglijk ik het vond

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: