Onthechting en leren loslaten, hoe doe je dat? Dit is een erg diep en belangrijk levensthema. In dit artikel leer je de betekenis van onthechting en loslaten en hoe je dit kunt bereiken.

Onthechting leren? Begin met het bekende verhaal van Chuang Tzu

De Chinese filosoof Chuang Tzu vertelde een verhaal over een boer die zijn paard verloor. Al zijn vrienden zeiden troostend: ‘Wat een pech!' De boer zei juist: ‘Hoe weet je dat? Misschien is dit geluk.'

Een paar weken later keert zijn paard terug, mét een ander paard. Iedereen roept uit: ‘Wat een goed nieuws!' En de boer zegt: ‘Hoe weet je dat? Misschien is dit slecht nieuws.'

Terwijl hij het nieuwe paard probeert te trainen, breekt zijn zoon een been. ‘Wat een slecht nieuws', zegt iedereen. De boer zegt natuurlijk weer: ‘Hoe weet je dat? Misschien is dit goed nieuws.'

Een paar dagen later gaat het land in oorlog, en de heerser roept alle mannen die niet minder-valide zijn, en de leeftijd van de zoon hebben, op voor het leger. De buren van de boer zeggen: ‘Wat een geluk!' En natuurlijk… ‘Hoe weet je dat?'

Dit verhaal mag je even op je laten inwerken. Laten we nu eens kijken naar de verschillende feiten en realiteiten die we mogen accepteren, als we willen loslaten. Kijk maar naar de volgende paragraaf…

Hierna lezen:  Dwanggedachten Stoppen? 39 Tips Tegen Dwangmatig Piekeren [Werkt!]

Vormen breken nou eenmaal af: verlies is inherent aan dit leven

onthechting

Als we accepteren dat wereldse structuren vroeg of laat afbreken, worden ironisch gezien alle vormen die we bezitten heel aangenaam, bevredigend en je waardeert ze, maar zonder de hechting.

Onthechting leidt tot vrede en wijsheid in dit leven. Hoe eerder je je kunt onthechten van alles, hoe beter. Vroeg of laat raak je toch al het materiële kwijt. Dus beter kun je je nu er al op voorbereiden. Een bodybuilder bereidt zich ook jaren voor zodat hij er klaar voor is op die ene show. Hij kan zich niet pas voorbereiden op de dag van de show zelf. Op diezelfde manier bereiden we ons in deze materiële wereld voor op het onthecht-zijn in het hiernamaals.
– Elliott Hulse

Op een gegeven moment had ik een mooi groot huis voor mijn gezin gekocht zodat al mijn vier kinderen een eigen kamer konden hebben. Toen dacht ik na over wat weer het volgende zou zijn dat ik graag zou willen. En toen besefte ik: ik wil helemaal niks meer. Wat een bevrijding was dat. Als ik wél meer had gewild, dan had ik eindeloos het volgende, grotere materialistisch doel na kunnen streven. Het zou anders nooit ophouden.
– Elliott Hulse

De Notre Dame vliegt volledig in brand. De tempels in Nepal worden vernietigd door een aardbeving. De historische bouwwerken in het Midden-Oosten worden vernietigd door terroristen. Kleine boekwinkels, videotheken en kledingwinkels verdwijnen uit het straatbeeld door grote bedrijven als Bol en Amazon. De cultuur van handen-schudden en omhelzen gaat wellicht verloren door een pandemie. Op die manier gaat alles wat van stof is of lijkt, vroeg of laat kapot.

Het is onvermijdelijk. Ze komen en gaan, al die wereldse structuren. En je kunt ze laten gaan als het de tijd ervoor is. Wat eerst frustrerend was, wordt nu aangenaam. Plekken, mensen, relaties,  situaties, successen en falen… Je eist niet meer van ze dan ze kunnen. Je kunt ze laten zijn, en je kunt ze eren.

Hechting en extreem verlangen is gelijk aan lijden.

Je hebt succesperiodes, en je hebt faalperiodes. Deze zijn nodig voor ruimte voor nieuwe groei en transformatie. Ze kunnen niet zonder elkaar bestaan. Een faalcyclus is essentieel voor spirituele groei en realisatie. Blijf niet plakken aan succes, maar ga met de flow van het leven, anders lijd je. Je moet soms diep gefaald hebben of grote verliezen of lijden ervaren hebben om naar het spirituele getrokken te worden. Alle vormen zijn niet permanent. Falen is verborgen in ieder succes en in ieder succes is falen verborgen.

Verlang minder. Dan word je in één klap een stuk rijker.

Wanneer op het nieuws ‘negatieve groei' gemeld wordt, en een officiële recessie ingeluid wordt, raken veel mensen in paniek. ‘We gaan minder kopen met kerst, oh nee! We lopen niet meer als dolle honden rond deze kerst, wat erg!' Iedereen is gehypnotiseerd dat dit alles is wat er is. Dat het absoluut belangrijk is. Het is belangrijk, maar relatief belangrijk. Voel het leven op dat moment in je! Voel iets meer vitalers dan dat materiële.

Neem een houding aan die voor jou het meest comfortabel voelt. Houd deze houding een half uur vast. De gemakkelijkste houding wordt al gauw de ongemakkelijkste houding. Alles is vergankelijk, ook de gemakkelijkste houding ter wereld.

Verlies is inherent aan het leven: de lichamen van mensen om je heen verlaten je, tenzij je ze eerst verlaat. Al die lichamen lossen op. Uiteraard gaat dit gepaard met verdriet en rouw, maar dood is het tegenovergestelde van geboorte, niet het tegenovergestelde van leven. Er is geen leven en dood. Er is geboorte en dood. Er is sprake van circulatie (verwar dit niet met reïncarnatie).

 “Reject the basic assumptions of civilization, especially the importance of material possessions.”
– Tyler Durden

Er is altijd energie die overgaat in andere vormen. Het leven kan opeens zeggen: ‘Laat gaan.' En jij zegt dan: ‘Kan niet. Dat is onderdeel van wie ik ben.' En dat is pijnlijk, en dan rukt het leven het van je af en dat is nog pijnlijker. Zeg tegen het leven: ‘Alsjeblieft, hier heb je het'. Dat is onthechting. Lees ook het kopje ‘Zoek geen perfectie of stabiliteit in vormen' in dit artikel over bewustzijn.

Uiteindelijk bezitten we zelfs niks.

Onthechting is nodig om te groeien

onthechting

Verlies is vaak een verborgen zegen. Je ziet het niet op dat moment. Dan lijkt het verschrikkelijk. Wanneer je je overgeeft aan verlies zal echter de andere kant zich laten zien. Iedere keer dat je iets verliest, ben je eigenlijk gespaard!

Als je iets wilt pakken, moet je het heel even loslaten. Als je iets wilt loslaten, moet je het heel even pakken.
– Lao-Tse

Deze wereld is een leerschool om te leren ‘sterven’. Niet letterlijk sterven, maar sterven voor alles wat we allemaal niet zijn. Sterven is de vier lagere logische niveaus loslaten – alle niveaus onder het identiteitsniveau – om nieuwe mogelijkheden te creëren. Je identiteit blijft bestaan. Zo is ons leven een leerschool om bewust te kunnen sterven.

De boom in het bos
Liet in de herfst alles los
Want, fluisterde hij ontdaan
Loslaten is nodig
Om sterker in het leven te staan
– Jabbertje

Niks in de natuur bloeit het hele jaar. Dit is ook meteen het principe van non-dualiteit: Er is zonder gemis geen liefde te voelen.

Hierna lezen:  Wat is Zen? Betekenis & heldere uitleg ['Zen worden' & Zen-meditatie]

Ook de bestsellerauteur Mark Manson heeft hier een unieke kijk op. Hij zegt: De werkelijkheid is dat alles f*ckd is. Het is onwerkelijk dat alles perfect is en zal zijn. En juist dat wat f*cked is, is perfect.

Dit is de boodschap van Jezus: ‘Je moet doodgaan, dood voor je oude zelf, voor je ego, voor je bezittingen, ga dood, word weer geboren zodat je geboren kunt worden in Jezus: in Jezus-bewustzijn.' Het personage Tyler Durden zei het treffend in de film Fight Club: ‘It’s only after we’ve lost everything that we’re free to do anything.'

Ware vrijheid is het verlies van alles.

De onderste logische niveaus zijn onstabiel en vallen vroeg of laat om. Op ego gebaseerde structuren, financiële structuren, identificatie met ideologieën… Deze beperkingen (het omvallen van deze structuren) komen vroeg of laat voor in onze levenssituatie. De media wil je laten geloven dat dat verschrikkelijk is en dat je er bang voor moet zijn. Maar verandering is absoluut nodig in deze wereld.

Je zal zelden iemand horen: ‘Ik ben ontwaakt omdat mijn investeringen ieder jaar groeien.'
– Eckhart Tolle

De uitdagingen van verandering zullen mensen pushen in een nieuw bewustzijn. Dat is de mogelijkheid, de belofte. Bij iedere crisissituatie is er de opening in een nieuwe manier van zijn. Het is een mogelijkheid. Dit betekent niet dat iedereen die mogelijkheid omarmt. Het is belangrijk voor de wereld en de mensheid dat ego-structuren (o.a. Financiële structuren) kapot gaan, zodat de mensheid en de wereld kan overleven.

Als je die dingen die je eerst zo belangrijk vond, niet meer nodig hebt (onthechting), komen ze vanzelf. Als kers op de taart.

Door onthechting ontstaat ruimte – Ruimte voor nieuwe dingen!

onthechting tips

Ruime en leegte is de moeder van vorm. Stel dat je een krant hebt die volgeschreven is, waarop je een brief schrijft, met daarop nog afbeeldingen en dan nog wat dingen waardoor er geen enkele witte plek meer over is. Niemand zou nog iets kunnen lezen. Iemand kan lezen, vormen zien en de wereld zien doordat er ruimte tussen zit.

Als je loslaat heb je twee handen vrij.
– Loesje

Als je je bewust bent van een staat die we ‘is' noemen, of leven of realiteit, dan impliceert dat een andere staat van ‘is niet ‘, of illusie, niet-realiteit, dood: je kunt niet het een begrijpen zonder het andere.

Het bestaan van de dood is precies datgene wat het leven het leven maakt, en wat het leven zo levendig maakt. Je kunt het een begrijpen door de ander.

De grote logica die ons echter aangeleerd wordt, is dat niksheid met machteloosheid wordt verbonden. We realiseren ons niet dat dat een complete logische denkfout is. Integendeel: er is ‘niks' nodig, om ‘iets' te hebben. Je zou niet weten wat de vorm is, zonder de ruimte op de achtergrond. Je zou niks kunnen zien zonder de niksheid achter je ogen.

Je kunt niemand de hand schudden met een dichtgeknepen vuist.
– Indira Gandhi

‘Niksheid? Bleh, God behoede ons voor dat!' Maar daar ligt juist het geheim. En geheimen liggen altijd op plekken waar je nooit aan denkt om het te zoeken: waar is Christus geboren? Niet in een paleis maar in een stal.

Als niets van jou is, is alles van jou. Dit moment is een vreemde en onverwachte hoofdprijs.
– Jeff Foster

En die niksheid is zoals de niksheid van de ruimte, die het hele universum bevat, met al de zonnen, sterren, bergen en de rivieren, de goede en slechte mensen, de dieren en de insecten en alles. Alles komt van die ruimte, waaruit alles voortkomt, en jij bent het (lees hier meer over in het artikel over non-dualiteit).

Het belangrijkste in het universum is datgene waar niemand anders waarde op legt. Dat ene wat er niet toe doet en wat compleet nutteloos is. Wat is het meest waardevolle op de wereld? De kop van een dode kat. Waarom? Omdat niemand er een prijs op zet. Wat als je nu denkt: ‘Hmmm ik moet dit echt hebben. Dat zou heel spiritueel zijn, dat zou heel goed voor me zijn. Ik zou dan een beter persoon zijn met dat kattenhoofd. Mensen zouden me mogen. Ik kan dan wat bijdragen aan de samenleving…' Tsja… Dan ben je de kar voor het paard aan het zetten. Dan is de staart aan het proberen om de hond te laten kwispelen.
– Alan Watts

Materieel verlies is beproeving van je geloof

Wil je een krachtige mentaliteit? Wil je Goddelijke nabijheid en gunst, kennis en wijsheid, waarachtig begrip, zekerheid, oneindige genade en onsterfelijk leven? Wat je daarvoor nodig hebt, is: volkomen onthechting van aardse dingen die ons zo dierbaar zijn.

The world of form is here to challenge you, not to satisfy you.
– Eckhart Tolle

Zuiver jezelf van al het aardse, zoals:

 • Ijdele praat.
 • Nutteloze verbeeldingen.
 • Wereldse begeerten.
 • Dat wat vergaat.
Hierna lezen:  We moeten zoveel... Doorbreek dat! (Veel moeten van jezelf) [9 Tips]

Fysieke dingen die je hebt, gaan kapot of verslijten. Bijvoorbeeld je huis en inrichting. Ga voor spirituele bezittingen: eigenschappen, relaties en investeringen in jezelf.

Stel je wordt kaal, blind of doof…
Dat doet niks af aan je eigenwaarde.
Je lichaam is niet wie je bent.
Je ziel/energie is wie je bent.
Kracht komt van binnen.
Wees er oké mee dat een eerdere versie van jezelf sterft, zoals de versie van jou met haar.

Dit is echter niet makkelijk. Er zijn nogal wat obstakels op de weg naar onthechting: trots, status, hoogmoed, zelfzuchtige begeerte, grootspraak, eigendunk…

En toch zal je wel moeten. Zie volgende paragraaf…

Je zal wel moeten onthechten: alles en iedereen verandert op deze wereld

verandering onthechting

Op dit moment is alles mogelijk. Werd iemand vroeger gepest en toonde hij daardoor onzeker gedrag, dan kan hij nu op dit moment gewoon het tegenovergestelde gedrag vertonen. Het enige wat hij daarvoor hoeft te doen, is zich onthechten van zijn oude gevoelens en gedrag. Het verleden is niet gelijk aan de toekomst. Iedereen is altijd nieuw.

Ik ontmoet je vandaag.
En ik zie je.
En ik ontmoet je morgen weer.
En je ziet er bijna volledig hetzelfde uit als gisteren.
En ik zie je als de zelfde persoon als gisteren, maar dat ben je niet.

De draaikolk in een stroom houdt nooit écht water vast. Het water stroomt er de hele tijd doorheen. Er stroomt steeds nieuw water doorheen, maar de draaikolk ziet er hetzelfde uit.

Op dezelfde manier heb je bijvoorbeeld de universiteit van Eindhoven, de slimste regio van de wereld. De studenten veranderen minstens iedere 4 jaar. De faculteit verandert op een langzamer tempo, de gebouwen veranderen: ze breken ze af en zetten er nieuwe neer. Het is een patroon.

Alle rijkdommen in deze wereld zijn geleend. Het is zelfs een illusie dat je tafel vaste materie is.

Op diezelfde manier is ieder van ons een draaikolk in de stroom van bestaan. Niks kan vastgepind worden. Ook atomen en elektronen kun je niet blijven volgen. Alles stroomt weg.

Zoals met al het creatieve, is verandering onontkoombaar.
– Enya

Niks is permanent, behalve verandering.
– Heraclitus

Niks is altijd.
– Jane Yolen

Vergankelijkheid zit écht in alles, behalve in de ziel

vergankelijkheid en onthechten ervan

Voorwerpen, gedachten, gevoelens… Al Deze dingen veranderen van vorm en zullen oplossen. Het enige wat blijft is je ziel, of met andere woorden: je intuitie of louter bewustzijn. Als je op zoek bent naar de eeuwige waarheid, moet je verder kijken dan de voorbijgaande aard van materie en je bewust worden van datgene wat die tijdelijkheid kent. Je ziel. Puur Bewustzijn. Ruimte.

Het enige wat niet verandert, is de ziel.

Laten we even een zijstapje nemen en naar de golfbeweging van het leven kijken, zoals uitgelegd wordt in het artikel over non-dualiteit.

Hierna lezen:  Byron Katie's 4 vragen: The Work - Stap voor stap uitgelegd (Uitgebreid!)

Wat gebeurt er al een grote muzikant een stuk muziek speelt? Hij speelt het vandaag en hij speelt het morgen. Is het dezelfde stuk muziek of een andere? Zijn de bladeren van volgend jaar, die van de boom komen, dezelfde bladeren als van het jaar daarvoor? Ze hebben dezelfde vorm, dezelfde botanische eigenschappen. Maar als je een blad van vorig jaar en een blad van dit jaar pakt, zijn ze niet dezelfde.

Niet hetzelfde, en toch ook niet een andere.
– Gezegde in de Pali-taal

Als we naar non-dualiteit en kwantumfysica kijken, leren we dat alles uit golven en ritmes is opgebouwd. Er zijn lange intervallen en korte intervallen, lage en hoge vibraties. Je kunt ze alleen vaak niet zien: wanneer je een hoog geluid hoort, zie je geen gaten in de vibraties, want het gaat te snel. Het klinkt volledig continu. Maar als je naar de laagste hoorbare noten op een orgel luistert, dan voel je de trillingen. Je voelt de vibraties, en je hoort de muziek aan en uit gaan.

Zoudt gij de verborgen oneindige oceanen van mijn onvergankelijke rijkdom ontdekken, dan zoudt gij voorzeker de wereld, ja zelfs de gehele schepping, als niets beschouwen.
– Bahá'u'lláh

We ervaren onszelf in hoge en korte vibraties (aan-uit-aan-uit, nieuw-vergaan-nieuw-vergaan) maar het lijkt alsof we continu zijn (hoewel het ritme van slaap en wakker er wel is) maar het ritme dat loopt van generatie naar generatie en van leven naar leven merken we wel op omdat het veel langzamer is, dus dan kunnen we de gaten wel opmerken. We leven dus op vele niveaus van ritme. Vergankelijkheid is essentieel voor een ritme. Het zit overal.

We zullen beseffen dat onze partners, banen, overtuigingen, bezittingen, certificaten, prijzen, banksaldo's, successen, verhalen, personen, objecten, omstandigheden, onze oude verhalen en zelfs onze volmaakte lichamen, ons niet gelukkig maken. In ieder geval, niet het soort nooit-ophoudende, onafgebroken, volledige geluk dat we werkelijk zoeken en waarvan we weten dat het mogelijk is. Het doet pijn als we hardhandig tot dit besef moeten komen. Depressie en wanhoop horen daarbij. Maar in de kern van die verbreking van die illusie schuilt een uitnodiging om al die wereldse zaken te overstijgen. Dan kunnen we Datgene herontdekken wat nooit verandert: onze ware natuur. Onze ziel. Je ontdekt dat die ruimte die jij bent, de bron van waar geluk is.
– Vrije vertaling, geïnspireerd op een gedicht van Jeff Foster uit ‘De vrije val in het leven'.

Als je niet weerstaat maar loslaat… Dan wordt verandering schitterend!

Weersta je verandering, dan heb je frustratie en lijden (Dukha). Maar als je aan de andere hand verandering begrijpt, er niet aan plakt en het laat gaan, wordt het geen probleem maar wordt het juist prachtig.

Hierna lezen:  Eigenwaarde Vergroten [Tips, Quotes & Voorbeelden]

Er zit altijd een verborgen schoonheid en pracht in het beeld van verdwijning en het opraken van dingen. In gedichten is dit thema een schitterende inspiratiebron. Het is altijd het beeld van verandering dat het gedicht echt tot een gedicht maakt:

Heaven's light forever shines, Earth's shadows fly;
Life, like a dome of many-coloured glass,
Stains the white radiance of Eternity,
Until Death shatters it to fragments.
– Percy Bysshe Shelley

In het Japans bestaat er zelfs een speciaal woord voor om dit gevoel van verandering te vangen: ‘Yugen‘. Het is een mysterieus gevoel van verandering mooi vinden. Je hebt dit gevoel als je opeens in de verte wilde ganzen ziet en ze opeens ziet verdwijnen in de wolken.

Of het gevoel wanneer je naar een berg kijkt, terwijl je nog niet naar de andere kant van de berg bent geweest. Je gaat er niet naartoe om te kijken wat er aan de andere kant is. Dat is geen yugen. Je laat de andere kant de andere kant zijn. En het maakt wat los in je fantasie. Maar je probeert het niet te definiëren en vast te pinnen.

Oké zijn met onzekerheid is een teken van innerlijke kracht.

Het komen en gaan van dingen in de wereld en in je leven is schitterend. Ze gaan, en waar gaan ze naartoe? Probeer dat niet te beantwoorden. Dat verspilt de mysterie. Ze verdwijnen in de mysterie.

Het leven is juist het leven doordat alles verandert.

Hoe kun je omgaan met die verandering? Wrok of onthechting…

En er zijn 2 houdingen jegens al die veranderingen op deze wereld:

 1. Wrok. Dat krijg je door weerstand te bieden. Weerstaan van verandering hoef je ook weer niet helemaal in de ban te doen: een beetje mag wel, zoals bij verleiding.
 2. Genot. Dat krijg je door onthechting, alsmede acceptatie en overgave.

Een van de symptomen van het opdoemen van een nervous breakdown, is het geloof dat je werk ongelooflijk belangrijk is.
– Bertrand Russel

Trek dat loslaten niet te ver door

onthechting

Het leven van een non, monnik of dervish… dat gaat zijn doel ver voorbij. Onthechting betekent niet dat je naar de bossen moet gaan om te leven. Dat is geen onthechting, want je hebt dan niks om daarvan onthecht te kunnen zijn! Een goed bekend staande dervish werd ooit uitgenodigd om met de koning een wereldreis te maken. Op de dag dat ze zouden vertrekken, liet de koning al zijn bezittingen achter, maar de dervish wilde nog per se zijn enige bezit, een doek, ophalen. Wie van de twee is meer onthecht?

Hierna lezen:  Wie is Elliott Hulse en wat is zijn bijzondere boodschap?

Denk niet dat arm zijn je naar ontwaking brengt

Wacht niet op moeilijkheden om daardoor in aanwezigheid gedrukt te worden, zonder zelf vooruit te gaan. Een hond kan vooruitgaan, of lui wachten tot baasje hem slaat om vooruit te gaan. Zelf als je arm bent, kun je jezelf nog voor de gek houden: ‘Op een dag als ik geld heb…'

Jouw mantra voor onthechting: ‘Ook dit gaat voorbij'

Ken je het verhaal van de gouden ring? Erop staat: ‘This too will pass'.

Een dorp werd aangevallen en veroverd door een groep krijgers van een andere stam. De koning van de zegevierende stam zei dat hij het hele dorp ter dood zou brengen, tenzij het dorp hem kon vertellen wat hem “gelukkig kon maken als hij verdrietig was, en verdrietig kon maken als hij gelukkig was”.

De dorpsbewoners bouwden een groot vreugdevuur en de hele nacht lang dachten hun wijze mannen en vrouwen na om een antwoord te vinden op de vraag van de koning.

Wat kon iemand gelukkig maken als hij verdrietig was, en verdrietig als hij gelukkig was?

Al bij zonsopgang kwam de koning het dorp binnen. Toen hij de wijzen naderde, vroeg hij: “Hebben jullie een antwoord gevonden?”

Een van de wijzen reikte toen in zijn buidel en overhandigde de koning een gouden ring.

“Ik heb geen behoefte aan nog meer goud,” riep de koning. “Hoe kan deze ring mij gelukkig maken als ik verdrietig ben, en verdrietig als ik gelukkig ben?

Toen keek de koning nog een keer en zag hij een inscriptie.

Er stond: “Ook dit gaat voorbij.”

Wanneer je in moeilijke situaties bent, weet dan: dit zal ook voorbijgaan. Dan kun je nog meer genieten van al het goede van de wereld, zonder angst voor verlies of onzekerheid voor de toekomst.

De vorm van kleine dingen laat ruimte over voor innerlijke ruimte. Hieruit kan echt geluk, ‘zijn', voortkomen.

Gebruik de woorden: ‘Ook dit gaat voorbij.' Opeens onstaat er ruimte om gebeurtenissen, vormen, emoties en gedachten heen. Daaruit komt een stuk dat niet van deze wereld is. Dat is het stuk van God. Door onthechting komt de nieuwe dimensie van innerlijke ruimte. Je bent dan niet gehecht aan het resultaat.

En je stelt dan geen onredelijke eisen aan de wereld: ‘Maak me gelukkig, maak me wie ik ben, vertel me wie ik ben.' Omdat de wereld jou dat niet kan geven, lijd je. Als je die verwachtingen niet meer hebt, komt al het zelfgemaakte lijden tot een eind. Je kan dan van al het wereldse genieten zonder jezelf erin kwijt te raken, zonder verslaafd te raken aan de wereld. De wereld is anders een bedreigende plek.

Friedrich Nietzsche over geluk: ‘Hoe weinig is genoeg voor geluk?'

Je kunt je leven niet kwijtraken, want je bent het

onthechting

Als je het hebt over ‘mijn leven' hebt, en gelooft in wat je zegt, in plaats van dat het het taalkundig gebruikt, impliceer je dat er twee losse dingen zijn: een split personality, jouw leven, en de bezitter ervan, jij. En dus kun je ook je leven verliezen. Dood wordt dan een zware bedreiging. Als jij iets anders bent, en dus los staat van leven, dan ben je los van alle dingen, al wat is, alle mensen.

Hierna lezen:  Observeren vs Interpreteren: Beste Oefeningen - Waarnemen zonder oordeel

Jij bent leven! Jij en leven zijn één. Dus hoe kun je je leven kwijtraken? Hoe kun je iets kwijtraken dat je in de eerste plaats niet had?

Loslaten van ruzies door gebruik te maken van het hier-en-nu

Eenden vechten erg kort. Ze gaan daarna ieder hun eigen richting op, wapperen de negatieve energie uit hun vleugels en gaan door met hun leven, alsof er nooit iets gebeurd was. Als de eenden een menselijke geest hadden, zouden ze het gevecht levend houden door te denken, door verhalen maken. Wapper je vleugels en keer terug naar het enige moment van kracht: het huidige moment.

Wil je je onthechten? Raak in het hier-en-nu

De enige echte realiteit is het nu. Het doet pijn als je tegen de realiteit in gaat. Alles wat nodig heb is hier al, nu. Je hebt nodig wat je hebt. ‘Hoe weet ik dat ik niet nodig heb wat ik niet heb? Ik heb het niet.'

Ga volledig mee in de stroom van verandering

onthechting hoe

Ga/zwem met de stroom van verandering mee, en weersta het niet. Dan zal je vredig zijn. Je flowt erin mee. Je kunt je bovendien nergens aan vastklampen.

Dit telt vooral op momenten waarin het leven ons echt heftig mee wil nemen, en de stroom van verandering ons volledig opslokt. Het moment van de dood bijvoorbeeld. Op dat moment zal je absoluut bereid moeten zijn te sterven.

Er bestaat geen ander probleem voor een mens, behalve om mee te gaan in die waterval wanneer hij komt.

Als je begrijpt dat jouw verdwijning als de vorm waarvan je denkt dat je het bent, seizoensgebonden is, begrijp je dat je net zo veel de donkere ruimte bent die de dood heet, als dat je de licht-interval bent. Dit zijn gewoon twee zijdes van je.

Dit is het besef van non-dualiteit: jij bent de volledige golf. Niemand heeft ooit een halve golf gezien, die alleen een piek heeft, en geen dalen. Wanneer je verandering niet weerstaat, zie je dat de veranderende wereld, die als rook verdwijnt, niet anders is dan de Nirvana-wereld.

Laat je adem er ook uit gaan. Houd niet vast aan je adem. Laat de adem gaan.

Goed nieuws: je hoeft niet eens moeite te doen om los te laten

En er is goed nieuws: je hoeft het niet eens te proberen. Je bent bevrijd door het feit dat het van nature niet mogelijk is om te stoppen met veranderen. Het kan niet gedaan worden. We weerstaan het al automatisch niet van nature!

Ergens is het wel logisch hè…

 • Naar iets grijpen en iets vastpakken, daar moet je moeite voor doen.
 • Niet naar iets grijpen of gewoon loslaten, daarvoor kun je letterlijk al je spierkracht laten ontspannen.
Hierna lezen:  Byron Katie's 4 vragen: The Work - Stap voor stap uitgelegd (Uitgebreid!)

Trek dit idee zelfs verder door! Doe er niet eens moeite voor om los te laten! Je hoeft het niet eens te proberen.

Loslaten is niet loslaten. Je hoeft het niet eens te proberen.

Gebruik deze tips om te ontspullen

Als je iets nieuws wil pakken, moet je laten gaan wat er al in je handen zit. Gebruik de tips uit het artikel over ontspullen om meer energie vrij te maken en te onthechten!

The things you own, end up owning you.
– Tyler Durden

Onthechten is ook: recht door gaan

Laten we hiervoor naar de letterlijke betekenis van Tao kijken. Tao is letterlijk: het pad, of de weg. Bewandel het pad zonder te stoppen. Go! Heb een mind die niet stopt en gewoon doorgaat zodat er geen tijd is om na te denken, te twijfelen en te hechten aan oude dingen. Als iemand je slaat, dan zeg je direct: ouch! Je denkt niet na over die reactie, maar je doet die reactie.

De liefde is geduldig en vol goedheid… Alles verdraagt ze, alles gelooft ze, alles hoopt ze, in alles volhardt ze.
– 1 Korintiërs 13:17

Wil je je onthechten? Zoek geen identificatie met wat je niet bent

Waar geen identificatie is, is geen hechting (de grootste bron van lijden.)

Oefening – Treffende vragen over materieel verlies

onthechting

Mag ik je wat vragen stellen? Maar in plaats van ze nu te beantwoorden, kun je kijken of je het antwoord van binnen kunt vinden. Het hoeft niet per se in woorden te komen. Ben je klaar om te luisteren? Mooi. Beantwoord op die manier de volgende vragen:

Heb je iets waaraan je je gehecht voelt (bijvoorbeeld een kostbaar servies)?

 • Realiseer je je dat je het servies op een bepaald moment, vroeg of laat, los moet laten, misschien al vrij snel?
 • Hoeveel tijd heb je nog nodig voordat je er klaar voor bent om het te laten gaan?
 • Zal je minder zijn als je het laat gaan?
 • Is wie je bent verkleind door je verlies?

Jij hebt de keuze: hoe sta jij in het leven? Onthechten of vasthouden?

Rook, bijvoorbeeld van een sigaret, of een wokje voor een zonnestraal, zit vol ontwerpen en prachtige beelden, en langzaam verdwijnt het. Alles in de wereld van vorm is zo. Je wil erop leunen, het vasthouden… Maar dat vernietigt het.

Nu je dit weet zijn er 2 opties:

De verkeerde attitude: ‘Ik voel al deze mooie gevoelens van ‘liefde' en vormen en dan val ik uit elkaar: tanden, ziekte, ouderdom, etc dus kan ik beter niet meer gehecht eraan zijn en ik mag niet van het leven genieten. Ik moet er afstand van houden. Nooit meer liefde. Liefde doet pijn.'

Hierna lezen:  Wat Is Holisme? Betekenis & Voorbeelden Van 'Holistisch' [Definitie]

Aan de andere kant: een weefsel van rook kan heel mooi zijn, mits je er niet op leunt, het niet wil grijpen, het niet wil houden, want anders vernietig je het. Net als rook is er niks in de wereld van vorm waarop je kunt leunen.

Als je dat ziet, dan is de wereld van vorm heel mooi. Als je het kunt laten gaan! Dit geldt ook in relaties: je moet de ander ook kunnen laten gaan. Dat is onthechting: niet in de war zijn door dingen. Meegaan met alles en niet de veranderingen weerstaan.

Je kunt het je wel veroorloven om mee te gaan met vorm en verliefd te worden en betrokken te raken met allerlei vormen, mits je weet dat het een illusie is. En illusie is niet per se slecht! Maar nu ben je er niet meer gehecht aan en kun je het veroorloven om er ook van te genieten.

Lees de boeken van Jan Geurtz en John C. Parkin

‘Over liefde en loslaten – De levenscrisis als spirituele doorbraak' en ‘Fuck it – Loslaten, ontspannen en gelukkig zijn' zijn uitstekende boeken over onthechting en leren loslaten.

Dus: wees onthecht en geniet!

Als je onthecht bent en ontdekt hebt dat je je niet gaat vasthouden aan alles wat verandert, dan wordt alles anders: geweldig! Je wordt scherper qua zintuigen, meer wakker, je voelt alsof je zweeft en je ziet dat er geen verschil is tussen de gewone wereld en de Nirvana-wereld. Ze zijn dezelfde wereld, maar wat het anders maakt is het perspectief: het perspectief van onthechting!

Wat zijn jouw ervaringen met onthechting? Laat het weten in de reacties.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: