Hier vind je een uitgebreide samenvatting met alle tips van ‘De edele kunst van not giving a f*ck'. Lees verder om alle belangrijke lessen uit dit boek direct te leren. Aan het einde vind je een recensie van dit boek.

De mini-samenvatting: Alles is oké

Het boek ‘De edele kunst van not giving a f*ck' kan in één zin samengevat worden. Die zin is als volgt: de wereld was altijd al f*cked, en dat is oké. Laten we nu naar de uitgebreide samenvatting van dit boek gaan kijken.

Oké, wat betekent het dan precies om geen f*ck te geven?

Geen f*ck geven betekent niet dat je onverschillig bent. Het betekent wel:

  • Het niet erg vinden om onverschillig te zijn. 
  • Niks geven om tegenslagen als je je doelen in zicht hebt.
  • Weten wat echt belangrijk is.
  • Weten wat belangrijker is dan je eigen trots en ego, en dáár wat om geven, daar je f*cks voor reserveren.

Mensen die dit kunnen, zeggen f*ck it tegen alles wat niet belangrijk is in het leven: ze reserveren hun f*cks alleen voor de grote dingen die echt belangrijk zijn.

Wat ik het subtiele aan Not Giving A F*ck vind, is dat men dit niet uit onverschilligheid zou moeten doen. Waar je Not Giving A F*ck echt kunt voelen, is: echt oprecht los zijn van ego-zaken en opgaan in universele verbinding. Los, vrij en verbonden.
– Een van de lezers van deze blog

Te veel f*cks geven is een narcistische ziekte

Te veel f*cks geven, over alles en iedereen, is een ziekte. Alles moet dan altijd precies gaan zoals jij wilt en je moet altijd blij zijn. Je voelt je ‘entitllet' voor alles, wat het meest ongezonde is wat er maar bestaat. ‘Entitlement' is volgens Manson: vinden dat je het verdient om gelukkig te zijn zonder er ook moeite voor te hoeven doen. Dus dat je de positieve ervaringen kunt krijgen zonder door de negatieve ervaringen te gaan om er te kunnen raken.

Hierna lezen:  Balans In Je Leven Vinden: Hoe? 9 Gouden Tips Die Werken!

Er zijn twee vormen van narcistische ‘entitlement':

  • Grandiose-narcisme: ik ben geweldig en alle andere mensen zijn slecht, dus ik verdien een speciale behandeling.
  • Slachtoffer-narcisme: ik ben slecht en alle andere mensen zijn geweldig, dus ik verdien een speciale behandeling.

Emotionele gezondheid is net als je fysieke gezondheid: je groentes eten. De overgrote meerderheid van je leven zal saai en niet zo bijzonder zijn – vaak pijnlijk zelfs – en dat is oké. Echter: deze groentes zorgen er uiteindelijk juist voor dat je lichaam zich fitter en levender voelt.

Er is wel een belangrijke nuance: geen f*ck geven betekent niet dat je geen emoties toont. Mensen die geen emoties tonen zijn psychopaten. Daarom heet het ook een subtiele kunst van not giving a f*ck. Deze kunst zit hem in de subtiliteiten.

Dus: wees spaarzaam met het uitdelen van je f*cks!

edele kunst van not giving a fuck

Mensen die f*cks uitdelen als ijs in een zomerkamp, hebben niks f*ck-waardigs in hun leven om er f*cks om te geven. Als je consistent te veel f*cks geeft om triviale dingen die je dwars zitten, zoals hoe snel batterijen opgaan, die coupon-dubbeltjes die je kunt besparen of afwijzing, dan is je echte probleem… Dat je niks échts belangrijks in je leven hebt. Zie volgende paragraaf.

Veel f*cks geven betekent dat je niks écht belangrijks in je leven hebt

Je echte probleem is: je hebt niks belangrijkers in je leven om een f*ck om te geven. Wat de meeste mensen, vooral de verwende middenklasse, als levensproblemen zien, zijn gewoon side effects van het niks belangrijkers in het leven hebben.

Tip 1 om geen f*ck te geven – Het is oké als het eens wat minder gaat

Het is oké als het slecht gaat en als we soms onvoldoende presteren… Op sommige gebieden… die niet belangrijk zijn. Je kunt hard op je bek gaan, en je kunt je rot voelen, en dat is dan nog steeds oké.

Nogmaals: dit betekent niet dat je onverschillig bent. Sterker nog: het is onmogelijk om onverschillig te zijn. Het is namelijk onmogelijk om nergens een f*ck om te geven. Want als je nergens een f*ck om geeft, dan ben je juist weer een f*ck aan het geven aan het geen-f*ck-geven, het onverschillig zijn.

Dus nu wordt het de vraag: waar geef je je f*cks aan uit? Die enkele belangrijke grote dingen in je leven, waardoor de kleine dingen jou niet meer irriteren. Daar gaat de volgende tip op in…

Tip 2 om geen f*ck te geven – Ga je leven inventariseren en de meest belangrijke items filteren

Er zijn maar weinig zaken in het leven echt belangrijk. Heb voor jezelf helder wat die hele weinige dingen zijn in je leven die het waard zijn om je over op te winden.

Hierna lezen:  122 Beste Comebacks Om Tegengas Te Geven [Krachtig!]

Bepaal bijvoorbeeld wat je belangrijke doelen, dromen en waarden zijn. Dan kun je lachen om je tranen terwijl je ze laat vloeien. Je weet waar je het voor doet en wat echt belangrijk is.

Ook kun je deze tip andersom bekijken: als je niet meer zoveel last wilt hebben van tegenslagen en zorgen in het leven, dan moet je eerst een f*ck geven aan iets dat veel belangrijker is dan tegenslagen.

  • Dus als je je continu zorgen maakt over wat anderen van jou vinden, dan is het probleem niet wat anderen over je denken, maar dan is het probleem dat je niks belangrijkers hebt om je zorgen over te maken.
  • Als je je continu zorgen maakt over hoeveel geld je hebt, dan is het probleem niet hoeveel geld je hebt, maar dan is het probleem dat je niks beters hebt om je zorgen over te maken.

Of je het je nu realiseert of niet, je bent altijd aan het kiezen waar je wel of niet een f*ck om geeft. Je hebt die keuze altijd. Het gaat hier om het proactieve idee van kiezen. Het enige wat nu anders verandert, is of jij het wel of niet toegeeft aan jezelf. Mensen vinden het echter niet leuk om te horen dat ze ieder probleem in hun leven hebben gekozen.

Tip 3 om geen f*ck te geven – Voel je dus niet dubbel rot

edele kunst van not giving a fuck

Ga je niet meer rot voelen voor het rot voelen: stap uit deze feedback-loop van de hel. ‘Ik voel me rot maar wie geeft een f*ck!' Een positieve ervaring willen is een negatieve ervaring. Een negatieve ervaring accepteren is een positieve ervaring.

Tip 4 om geen f*ck te geven – Wees compassievol en nederig

Je wilt niet winnen en bereiken maar je kunt laten gaan. Dit is een belangrijk aspect van minder f*cks geven. Waarom? Zie volgende paragraaf.

Tip 5 om geen f*ck te geven – Wel een f*ck geven werkt averechts

  • Hoe wanhopiger je rijk wilt worden, hoe minder waardig je je voelt.
  • Hoe meer je wanhopig sexy en geliefd wilt worden… Hoe minder sexy en geliefd je je voelt.
  • Hoe meer je spiritueel verlicht wilt zijn… Hoe minder spiritueel verlicht je je voelt.

Dont try.

Tip 6 om geen f*ck te geven – Zie het verhaal van de Boeddha: lijden is inherent aan het leven

Het verhaal van de Boedha gaat zo: Hij groeide op in het extreme paradijs vol luxe doordat zijn ouders hem alles gaven wat hij maar wilde. Toen besloot hij het paleis te verlaten en in extreme pijn en armoede te leven. Wat realiseerde hij zich? Er was geen verschil. Het leven ís lijden.

De rijken lijden vanwege hun rijkdom, de armen lijden vanwege hun armoede. Mensen zonder familie lijden vanwege hun familie, mensen met familie lijden vanwege hun familie.

Zoek dus niet naar het constant ‘goed-voelen'. “Ik moet blij zijn. Ik moet me goed voelen. Ik moet genot ervaren. Ik moet fijne, zoete emoties voelen. De afwezigheid ervan mag er niet zijn.”

Hierna lezen:  Sanny Verhoeven & Sanny Zoekt Geluk: Wie is ze? Aanrader?

Het leven is lijden. Verwacht niet dat het altijd maar vrolijk, lustig, zoet en blij is. Ook in het katholicisme is dit een sterk aanwezig thema. Zo is Jezus aan het kruis zelfs het symbool van de katholieke kerk. Je moet juist de discipline, grenzen, pijn en gewoonheid van het leven accepteren.

Ook evolutionair is lijden nodig voor een vol – en daadwerkelijk lang – leven: een wezen dat continu een beetje angstig, onbevredigd, paranoïde en boos is, kan het meest actief gaan overleven en zich voortplanten.

Bovendien: pijn en lijden hebben een betekenis, een doel, ze helpen ons, ze geven ons betekenis aan ervaringen, dingen en mensen en ze geven ons een signaal dat we bepaalde dingen anders mogen doen.

Het moderne idee dat we ons nooit slecht mogen voelen, is compleet ongezond en het gaat gewoon tegen de natuur in. Stel jezelf dus ook de vraag: “Welke pijn wil ik in mijn leven? Waar ben ik bereid voor te worstelen?”

Tip 7 om geen f*ck te geven – Welke pijn ben jij bereid te tolereren? Vreugde en vervulling moeten verdiend worden

edele kunst van not giving a fuck

Dit is belangrijk: welke pijn ben jij bereid te tolereren? Vreugde en vervulling moeten verdiend worden. Het zijn de mensen die genieten om dagenlang maken van onbetaalde uren voor hun droom, hun onderneming. Dit zijn de mensen die het ook uiteindelijk bereiken.

Het zijn de mensen die genieten van de pijn in de sportschool die de triatlons mee kunnen doen. Het zijn de mensen die genieten van het maken van de lange werkweken, die torenhoog in de corporate ladder konden klimmen.

Je kunt niet de beloning hebben zonder de struggle. De overwinning maar niet het gevecht. Het leven werkt zo niet.

De ware vreugde zit in de klim zelf.

Eet je groenten Je acties doen er eigenlijk niet zo heel veel toe in het groter geheel. Vraag niet: hoe stop ik met lijden? Maar: waarom lijd ik? Voor welk doel?

Tip 8 om geen f*ck te geven – Neem verantwoordelijkheid en stel grenzen daarin, ook in relaties

Je moet verantwoordelijkheid nemen, maar alleen voor je eigen verantwoordelijkheden. Dit is zelfs belangrijk in een gezonde relatie. Een goede relatie hangt af van hoe goed iemand verantwoordelijkheden accepteert.

Stel heldere grenzen: ‘Dit zijn jouw verantwoordelijkheden voor jouw problemen en niet de mijne.' Neem geen verantwoordelijkheid voor problemen van de ander. Wel voor je eigen problemen. Neem je toch verantwoordelijkheid voor andermans problemen, dan is dat weer de ziekte van ‘entitlement': je enige waarde is dan je partner blij maken of dat jouw partner jouw blij moet maken.

Hierna lezen:  Uit Je Comfortzone Komen? 55 Comfortzone-Opdrachten & 9 Tips!

Elkaars probleem oplossen maakt niemand blij. Je kunt wel hulp bieden bij de problemen van anderen, of de ander ondersteunen terwijl ze het zelf oplossen, maar alleen omdat jij dat kiest: niet omdat je jezelf daartoe verplicht voelt: ‘entitllement.'

Tip 9 om geen f*ck te geven – Zonder conflict geen vertrouwen

Heb een relatie met onconditionele acceptatie in plaats van een relatie waarin je geconditioneerd bent voor de oppervlakkige voordelen die je van elkaar krijgt. Heb de bereidheid om afwijzing te geven en te ontvangen wanneer dat nodig is, ondanks dat je soms de gevoelens van de ander pijn doet. De laatste persoon waarbij je jezelf wilt censureren is de vrouw waar je van houdt

Zonder conflict kan er geen vertrouwen zijn. Conflict laat je zien wie er onconditioneel voor je is. Niemand vertrouwt ‘yes men.' Als twee mensen die close zijn, hun geschillen niet openlijk en vocaal kunnen opnoemen, is de relatie op manipulatie berust.

Eindoordeel – Een helder, humorvol en verfrissend boek

Lees dit boek! Het gaat je talloze aha-momenten geven. 5/5. Dit was de samenvatting en de recensie van ‘De edele kunst van not giving a f*ck' met fotokrediet aan Freelennse. Laat in de reacties weten wat jij ervan vond!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: