Wat is Reiki, hoe werkt het precies, hoe is het ontstaan en hoe zit het met wetenschappelijk bewijs? In dit artikel vind je een betekenis en een uitleg over Reiki. Lees verder…

Wat is Reiki precies?

Reiki is een vorm van alternatieve therapie die meestal ‘energy healing‘ of gewoon ‘healing' wordt genoemd. Energiegenezing wordt al eeuwenlang in verschillende vormen gebruikt. Voorstanders zeggen dat het effect heeft via de energievelden rond het lichaam.

Het ontstond in Japan in de 20e eeuw en zou de overdracht van universele energie via de handpalmen van de beoefenaar naar de patiënt mogelijk maken. Het wordt daarin ook wel aangeduid als handpalm-genezing of hands-on-genezing.

In Reiki brengt de beoefenaar energie over door zijn handen over of op de patiënt te leggen.

Een aantal feiten over Reiki

 • Reiki is een vorm van energietherapie.
 • Het gaat om de overdracht van energie door handen op het lichaam te leggen.
 • Voorstanders zeggen dat het vele aandoeningen en emotionele toestanden kan behandelen.
 • Kleine onderzoeken tonen aan dat Reiki de pijn licht kan verminderen, maar geen enkel onderzoek heeft aangetoond dat het effectief is bij de behandeling van ziekten.
 • Sommige ziekenhuizen in Amerika en Europa bieden Reiki aan, maar de verzekering dekt het zelden.
 • Het woord “Reiki” betekent “mysterieuze sfeer, een wonderbaarlijk teken”. Het komt van de Japanse woorden “rei” (universeel) en “ki” (levensenergie).
 • Ondanks scepsis in sommige kringen groeit de populariteit ervan. Uit een onderzoek uit 2007 blijkt dat in de Verenigde Staten 1,2 miljoen volwassenen in het voorgaande jaar minstens één keer Reiki of een soortgelijke therapie hebben geprobeerd. Meer dan 60 ziekenhuizen in de V.S. zouden Reiki-diensten aanbieden aan patiënten.

Het ontstaan van Reiki

reiki uitleg

Energie-healing bestaat al duizenden jaren. De huidige vorm van Reiki werd voor het eerst ontwikkeld in 1922 door een Japanse boeddhist genaamd Mikao Usui, die naar verluidt aan 2.000 mensen de Reiki-methode leerde tijdens zijn leven. De praktijk verspreidde zich naar de VS via Hawaï in de jaren veertig van de vorige eeuw, en vervolgens naar Europa in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Hoe werkt Reiki precies?

Er kunnen energieblokkades ontstaan in het lichaam nadat er sprake is geweest van lichamelijk letsel of emotionele pijn. Na verloop van tijd kunnen deze energieblokkades ziekten veroorzaken.

Energiegeneeskunde heeft als doel om deze stroom van energie weer te helpen doorstromen en blokkades te verwijderen op een vergelijkbare manier als acupunctuur of acupressuur.

Dit kan ontspanning mogelijk maken, pijn verminderen, genezing versnellen en andere symptomen van ziektes te verminderen.

Wat gebeurt er in een Reiki-sessie?

Reiki wordt het best uitgevoerd in een rustige omgeving, maar het kan overal worden uitgevoerd. De patiënt zal in een comfortabele stoel zitten of op een tafel liggen, volledig gekleed. Er kan muziek zijn of niet, afhankelijk van de voorkeur van de patiënt.

De beoefenaar plaatst zijn handen lichtjes op of over specifieke delen van het hoofd, de ledematen en de romp met behulp van verschillende handvormen, gedurende 2 tot 5 minuten. De handen kunnen op 20 verschillende delen van het lichaam worden geplaatst.

Als er sprake is van een bepaalde blessure, zoals een brandwond, kunnen de handen net boven de wond worden gehouden.

Terwijl de beoefenaar zijn/haar handen licht op of over het lichaam houdt, vindt de energieoverdracht plaats. Gedurende deze tijd kunnen de handen van de beoefenaar warm en tintelend zijn. Elke handpositie wordt vastgehouden totdat de beoefenaar voelt dat de energie voldoende stroomt.

Wanneer de beoefenaar voelt dat de warmte, of energie, in zijn handen is afgenomen, zal hij/zij zijn handen verwijderen en ze over een ander deel van het lichaam plaatsen.

Enkele Reiki-technieken

reiki betekenis

De technieken in kwestie hebben namen zoals:

 • Centering
 • Beaming
 • Clearing
 • Het verwijderen van schadelijke energieën
 • Het inbrengen van nieuwe energieën
 • Het gladstrijken en harken van de aura

Wat is Reiki op afstand?

Sommige Reiki-beoefenaars zullen gebruik maken van kristallen en chakra healing-toverstokken, omdat ze geloven dat deze hulpmiddelen de genezing mogelijk kunnen maken of een huis kunnen beschermen tegen negatieve energie.

Echter, Annie Harrington, voorzitter van de Reiki Federatie van het Verenigd Koninkrijk vertelde tegenover Medical News Today:

“Reiki vertrouwt op geen enkel ander instrument dan de beoefenaar. We gebruiken geen kristallen, poeders of toverstokken als algemene regel. Echter, een van de voordelen van Reiki healing is genezing op afstand (waarbij Reiki over een aantal kilometers wordt gestuurd), dan zullen veel beoefenaars kristallen gebruiken om te helpen met de energietrillingen”.

Hoe lang duurt Reiki?

Sessies kunnen tussen de 15 en 90 minuten duren. Het aantal sessies kan variëren, afhankelijk van wat een cliënt wil bereiken. Sommige cliënten geven de voorkeur aan één sessie, terwijl anderen een reeks van sessies nemen om aan een bepaald onderwerp te werken.

Voordelen voor de gezondheid

Reiki zou kunnen bijdragen aan ontspanning, helpen bij de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam en het ontwikkelen van het emotioneel, mentaal en spiritueel welzijn.

Mensen die Reiki ontvangen, beschrijven het als “intens ontspannend”.

Er wordt ook gezegd dat het mensen helpt om met moeilijkheden om te gaan, emotionele stress te verlichten en het algemene welzijn te verbeteren.

Volgens beoefenaars worden deze helende effecten bereikt door het kanaliseren van de universele levenskracht-energie die bekend staat als qi, uitgesproken als “chi”. Dit is dezelfde energie die betrokken is bij bijvoorbeeld de tai chi-beoefening. Deze energie zou het lichaam doordringen.

Reiki-experts wijzen erop dat, hoewel deze energie niet meetbaar is door moderne wetenschappelijke technieken, deze wel voelbaar is voor velen die er op afstemmen.

Reiki's helende kracht: Wat is het bewijs?

reiki wat is het

Er bestaat enige controverse over Reiki omdat het moeilijk is om de effectiviteit ervan met wetenschappelijke middelen te bewijzen. Veel mensen die Reiki ontvangen, zeggen echter dat het werkt – er is dus anekdotisch bewijs via persoonlijke casussen.

Terwijl Reiki in populariteit groeit, blijven er vragen over bestaan.

Reiki beweert ontspanning mogelijk te maken, pijn te verminderen, genezing te versnellen en sommige symptomen te verbeteren, maar weinig onderzoeksresultaten ondersteunen specifieke gezondheidsvoordelen. Reiki is bekritiseerd omdat het beweert ziekten te genezen zonder wetenschappelijk bewijs. Sommigen hebben de beweringen als frauduleus beschreven.

Critici zeggen dat Reiki in strijd is met ons huidige begrip van de wetten van de natuur. Voorstanders antwoorden dat de voordelen van welzijn en minder stress echt zijn, maar moeilijk te meten met een wetenschappelijke studie.

Wetenschappers merken op dat hoogwaardig onderzoek naar de effectiviteit van Reiki ontbreekt. Geen enkel onderzoek heeft tot nu toe aangetoond dat het effectiever is dan een placebo.

Ondertusse heeft een onderzoek dat in BMC Nephrology werd gepubliceerd, gesuggereerd dat patiënten via het gebruik van de “helende aanraking” kunnen profiteren en dat het de moeite waard kan zijn, vooral als het gratis door vrijwilligers wordt aangeboden. Pijnreductie kan slechts licht zijn, maar het is doet geen kwaad en geeft patiënten het gevoel dat ze zelf “iets” doen om hun pijn te verlichten.

Is Reiki schadelijk? Kan Reiki gevaarlijk zijn? Zijn er bijwerkingen bij een Reiki-behandeling?

Het Amerikaanse National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) stelt dat Reiki “niet duidelijk heeft aangetoond dat het bruikbaar is voor enig gezondheidsgerelateerd doel”. Ze voegen er echter aan toe dat het geen schadelijke effecten lijkt te hebben.

De belangrijkste zorg lijkt te zijn dat mensen met ernstige gezondheidsproblemen zouden kiezen voor Reiki en andere complementaire therapieën in plaats van de cruciale moderne geneeskunde die ze soms nodig hebben. Het is echter onwaarschijnlijk dat het gebruik van Reiki naast andere behandelingen gevaarlijk is.

Reiki is geen alternatieve behandeling voor medische problemen, maar een aanvullende therapie die kan helpen bij het ondersteunen van genezing en het verhogen van een gevoel van welzijn. Het is altijd het beste om alternatieve therapieën eerst met een arts te bespreken.

Reiki-ervaringen

Volgens de Universiteit van Minnesota kunnen patiënten die een Reiki-sessie hebben ondergaan, zeggen:

 • “Ik voel me erg opgefrist en ik kan meer helder denken.”
 • “Ik kan niet geloven hoe warm je handen werden!”
 • “Ik voel me nog meer ontspannen dan na een massage”.
 • “Mijn hoofdpijn is weg.

Kankerpatiënten met Reiki zeggen dat ze zich daarna beter voelen. Dit kan zijn omdat het hen helpt ontspannen. Volgens Cancer Research UK zou een andere reden kunnen zijn dat de therapeut tijd met de patiënt doorbrengt en hem/haar aanraakt. Dit heeft een rustgevend effect op patiënten die overweldigd kunnen worden door therapie, angst en stress.

De 5 Reiki-symbolen

Reiki bij jezelf

Op deze website leer je Reiki-oefeningen voor jezelf.

Reiki handposities-poster

Op Pinterest kun je verschillende posters vinden met de 20 handposities van Reiki.

Reiki-behandelingskosten

Er zijn geen universeel bepaalde kosten voor een Reiki-behandeling. Het kan al door vrijwilligers gedaan worden of door Reiki-beoefenaars die 30 tot 500 euro per sessie vragen.

Reiki cursussen: zo kun je reiki leren

Binnen Reiki is er een vast curriculum dat onderverdeeld is in een Reiki 1-cursus en een Reiki 2-cursus.

De eerste reiki graad is een cursus vol energie waarmee je leert hoe je Reiki via handoplegging kunt gebruiken voor jezelf en anderen.

De meeste cursisten volgen ook de tweede graad, waarin je verder groeit met reiki door het werken met de symbolen. Daarmee kun je reiki ook op afstand geven, en de helende energie bewust en krachtig op blokkades toepassen.

➡️Hier vind je een mooie aanbieding om Reiki 1 + Reiki 2 via zelfstudie te volgen.

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: