Waarom kan spiritualiteit in Nederland niet ten volle worden beleefd? Waarom moeten we ons steeds inhouden en zeggen dat het ‘zeker niet zweverig' is? Dit artikel is een uitnodiging voor Nederlanders om – net als de Amerikanen – uit de spirituele kast te komen. Lees verder…
Inhoud van deze pagina:
Hoe Nederland omgaat met spiritualiteit: vooral niet zweverig
Spiritualiteit mag dan wel breed geaccepteerd lijken in Nederland – kijk maar naar het aanbod in boekwinkels en de schaal van de maand van de spiritualiteit – maar je zal altijd zien dat de Nederlandse voorkeur uitgaat naar een nuchtere benadering van spiritualiteit.
Ieder spiritueel hoofdstuk… iedere spirituele oefening… iedere spirituele lezing… moet vooraf worden gegaan aan de mededeling dat het vooral echt niet zweverig is. Ook wordt iedere kans aangegrepen om te vermelden dat het toch echt wetenschappelijk onderbouwd is. Schijnbaar zijn deze aankondigingen echt nodig in ons nuchtere Nederland.
In Nederland worden alle spirituele dingen als niet-zweverig gepresenteerd. Op iedere mogelijke manier wordt in Nederland gecommuniceerd: “Dit is niet zweverig!!” Zelfs als we handjes vasthouden, Kumbaya zingen, mediteren en gebeden zeggen. Dan nóg móet die aankondiging gedaan worden…
Die nuchterheid zit diep in onze cultuur
Je hoeft in Amerika maar de tv aan te zetten of je hoort de grote tv-personalities als Steve Harvey, Ellen Degeners en de president vrijuit praten over God, bidden en je droom waarmaken. Dat hoeft onze president niet te proberen – of hij zal direct voor religie-gekkie uitgemaakt worden.
Onze samenleving – dus onze ouders, leraren en tv-boodschappen – leren ons helaas om ons creatief vermogen en verbeeldingskracht af te laten sterven.
- “Je moet realistisch zijn, voor zekerheid gaan.”
- “Doe en blijf gewoon.”
- “Gewoon is ook goed genoeg.”
- “Ga niet vanuit je hart leven. Laat je leven door je omgeving bepalen.”
- “Waag het niet te dromen zonder grenzen.”
- “Kinderen die vragen, worden overgeslagen.”
- “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.”
- “Niet je hoofd boven het maaiveld uitsteken.”
- “Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje.”
- “Laten we maar even normaal doen.”
- “Laten we dat maar even niet doen.”
- “Blijf met beide benen op de grond.”
- “Het moet wel wetenschappelijk verantwoord blijven.”
- “Ik houd van het Boeddhisme. Het Boeddhisme is een atheïstische levensbeschouwing. Het is geen religie.”
- “Heet die workshop ‘Unleash Your Power'? Bah, zo ver ga ik niet. Doe mij maar een workshop ‘Persoonlijke Ontwikkeling'”
Je kop niet boven het maaiveld uit mogen steken? Zooooo Nederlands!
– Paulien Cornelisse
Ja, die zweverige mensen zijn irritant… maar ze zijn ook mega-gelukkig
Die zweverige mensen zijn er zeker ook in Nederland. Amsterdam is een prachtige uitzondering op de nuchtere provincie. Waar heel Nederland het op z'n hoogst houdt bij ‘RTL-spiritualiteit', kom je in Amsterdam bijna Amerikaanse toestanden tegen. “Ik denk dat de engelen bezig zijn” of “Ik doe ook aan maaindfulness” is daar een normale uitspraak als je op een studentenfeestje bent.
En die zweverige kennissen van je die jou begroeten met ‘jij prachtige ziel' en die zonder enige materiële focus door het leven lijken te gaan? Die zijn mega-gelukkig.
Ja, ze zijn financieel onsuccesvol. Ja, ze hebben totaal geen zakelijke focus omdat ze iedere keer weer een ander bloemetje ruiken. Ja, ze zijn irritant…
Maar ze zijn alleen irritant voor ons ego en ze zijn alleen onsuccesvol in de ogen van het ego. Als je naar hun niet-materiële eigenschappen kijkt, zijn ze echt gelukkig.
Kom uit de spirituele kast: ga spiritualiteit en intuïtie normaal vinden
Mijn eigen ervaring is: zweverig zijn maakt gelukkiger. Zweverig zijn is goed. Ik heb het aan een test onderworpen:
- Een periode voelde ik me heel zweverig. Ik mediteerde met heel mijn aandacht, ik had een zachte blik naar iedereen en ik sprak altijd met liefde… Het resultaat? Ik was nog nooit zo gelukkig geweest.
- Daarna kwam een periode waarin ik mezelf aanpaste aan het nuchtere Nederland. Deze periode voelde ik me heel concreet, sprak ik zakelijk, nam ik afstand, veroordeelde ik zweverige mensen en na mijn meditatiesessies was ik gewoon weer met de wereld bezig. Het resultaat? Ik was nog nooit zo ongelukkig geweest.
Kom serieus uit de spirituele kast: zeg bijvoorbeeld niet dat de boodschappen van jouw zesde zintuig – jouw vibes – raar zijn. Verwelkom ze en praat erover. Praat gerust met iedereen over het plezier, het voordelige, het geweldige en het geniale van de leiding die we kunnen ontvangen.
Op jouw geluk!
Gerelateerd: lees verder...
Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist:
Dit had ik even nodig. Dank je wel