Zoek je een goed overzicht met alle coachingmethodes? Hier vind je een lijst met alle werkvormen, technieken en methodes voor coaching op een rij. Lees verder…
Inhoud van deze pagina:
Coaching-methodes en -technieken: een volledig overzicht
Denk je aan coaching, dan denk je waarschijnlijk aan een personal coach of misschien wel een voetbalcoach. Wat doet een coach nu eigenlijk? Een coach coacht en dat houdt in dat je anderen helpt met het bereiken van doelen. Het is de taak van de voetbalcoach ervoor te zorgen dat de spelers op het veld beter worden en samen werken om doelpunten te maken en wedstrijden te winnen. Een coach is een soort mentor, een leraar die praktijkadvies geeft.
Coaching op verschillende manieren
Er zijn heel veel verschillende manieren om te coachen. Sommige coaches zijn heel streng en eisen dat de ander zich voor 100% inspant. Zij zijn de ‘bullenbakken’ onder de coaches. Je hebt ook coaches die hun leerlingen of pupillen juist alle vrijheid geven die zij nodig denken te hebben. De ene manier van coachen kan je heel erg helpen, terwijl de andere manier juist helemaal niet werkt. Het is afhankelijk van de coach en van wie er gecoacht wordt wat wel of niet werkt.
Dit zijn de 10 meest gebruikte coachingmethodes
Een coach is vaak iemand die professioneel is opgeleid om als coach aan de slag te kunnen. Dat betekent dat een coach niet alleen verstand heeft van de kennis of vaardigheden die hij of zij probeert over te dragen, maar dat deze persoon zich ook als leraar kan openstellen en weet hoe hij pupillen moet bereiken om de gewenste doelen te bereiken. Dit is didactiek.
Coaching methode 1: de Transactionele Analyse
Transactionele analyse (TA) klinkt misschien wat ingewikkeld, maar deze manier van coachen gaat ervan uit dat de keuzes die je in je leven maakt, voor een groot gedeelte bepaald zijn door wat je in je kindertijd (en daarna) hebt meegemaakt. Ervaringen maken de mens, als het ware. Dat betekent dat negatieve ervaringen zorgen voor een rem, terwijl positieve ervaringen juist voor groei zorgen. Al die ervaringen zorgen vals het ware voor een ‘script’.
Wat is het ‘script’?
Een script van een film vertelt wat personages in de film zullen doen en zeggen. Zo bepaalt het script voor jouw leven (dat volgens transactionele analyse geschreven is aan de hand van jouw eerdere ervaringen) wat jij zult zeggen of doen in bepaalde omstandigheden. Het script ligt niet vast, maar kan worden herschreven door mensen die bepaalde rollen vervullen: je moet hierbij denken aan bijvoorbeeld de ouder, of een leraar, die een grote impact heeft.
Coaching methode 2: Voice Dialogue
Voice Dialogue is een methode die je helpt een gesprek te beginnen met de stemmetjes in je hoofd. deze stemmetjes maken onderdeel uit van je persoonlijkheid. Elke mens heeft meer dan één ‘gezicht’ (een gezicht is een deel van een persoonlijkheid). Zo kan iemand die altijd wil helpen, ook iemand zijn die stiekem best jaloers is. Iemand die altijd heel boos lijkt, kan bijvoorbeeld heel erg houden van muziek. Niet alle delen van de persoonlijkheid zijn goed zichtbaar.
Alle ‘stemmetjes’ komen aan bod
Een persoonlijkheid heeft meerdere kanten: verschillende stemmetjes maken samen één mens. Tijdens Voice Dialogue kom je met al die stemmetjes in contact en leer je ook die stemmetjes kennen die normaal gesproken niet gehoord worden. Zo leer je jezelf dus een stuk beter kennen. Het voordeel is dat je beter leert wat goed voor je is en wat je gelukkig maakt.
Coaching methode 3: ACT
ACT is een afkorting die staat voor ‘Acceptance and Commitment Therapie’. Als je dit naar het Nederlands zou vertalen, krijg je ‘Acceptatie en Toewijding’. Acceptatie houdt in dat je accepteert wie je bent, hoe je je voelt en hoe je in elkaar zit. De ACT methode laat ook zien welke grote rol je gedachten hebben op hoe je je gedraagt. Stel: je hebt een belangrijke presentatie en bent bang dat je die gaat verprutsen. De kans dit gebeurt is groter ómdat je piekert.
Accepteren en toewijden
Accepteren heeft alles te maken met je niet verzetten tegen hoe je je voelt of hoe je in elkaar zit. Het is goed om ambitie te hebben, maar jezelf teveel te proberen te veranderen, is onmogelijk. Dan doe je je straks voor als iemand die je eigenlijk niet bent. Dat zal je diep ongelukkig maken. Toewijden betekent dat je het beste maakt van wie je bent, van wat je hebt. Accepteren is geen vorm van opgeven, maar juist roeien met de riemen die je hebt.
Coaching methode 4: DISC
Ook de DISC methode geeft je inzicht in wie je bent en waarom je doet wat je doet. Deze methode herkent vier verschillende stijlen van gedrag: Dominant, Stabiel, Interactief en Consciëntieus. Aan elk van deze stijlen wordt een kleur toegekend: rood, groen, geel een blauw.
Coaching methode 5: Mindfulness
Je hebt vast weleens van Mindfulness gehoord, maar lang niet iedereen weet wat dit precies is. Mindfulness is een aandachttraining waarmee je onder andere leert met stress om te gaan en je concentratie te verhogen. Door mindful te leven, ben je je bewuster van wat er in het hier en nu om je heen gebeurt. Je leert realistisch te kijken naar wat er op dat moment rondom gebeurt. Erg geschikt als coachingstool dus.
Coaching methode 6: NLP gebruiken
De NLP coaching methode richt zich op effectieve, succesvolle communicatie, maar ook op visualisatie. Met NLP kan een coach dus over een groot aantal handige coach-interventies beschikken. NLP is een afkorting die staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Deze methode maakt je meer bewust van wat je zegt, wat je doet en de invloed die jouw gedrag en woorden op anderen hebben. Hier vind je alle info over NLP.
Coaching methode 7: RET
Ook de RET methode richt zich niet op de gebeurtenis zelf, maar de gedachten die een gebeurtenis bij je opwekken. Het is niet de gebeurtenis zelf die je van streek maakt, maar het zijn de gedachten die deze gebeurtenis opwekken. RET staat voor Rationeel-Emotieve Therapie. Het doel van de therapie is niet-effectieve manieren van denken te veranderen in denkpatronen die wél effectief zijn. Zo neem je de belangrijkste blokkades in je hoofd weg.
Coaching methode 8: Roos van Leary
De Roos van Leary heeft twee assen: boven-onder (de dominantie-as) en ik-wij (dit is de nabijheidsas). Door de assen in een cirkel te combineren, krijg je acht verschillende types: dit zijn mengvormen van nabijheid en dominantie. Dat klinkt misschien wat abstract, maar de kern van de roos is dat het gedrag van één persoon automatisch het gedrag van een ander opwekt.
Coaching methode 9: Systemisch werken en familieopstellingen
Als je echt heel diep wilt gaan met je client, en als je daarbij ook meteen interventies wilt uitvoeren, dan kun je gebruikmaken van familieopstellingen en systemisch werk. Dit staat bekend als een van de meest ingrijpende, emotionele en heftige coachtechnieken. Een aanrader voor iedere coach om zich in te verdiepen.
Coaching methode 10: Provocatief coachen
Ben je klaar met heel ‘zachtjes', voorzichtig en ‘zoals het hoort' te coachen? Dan is het tijd om de patronen van je cliënt echt hardnekkig te onderbreken met onconventionele methodes. De mooiste en krachtigste set met onconventionele coachingmethodes vind je in de methodiek: provocatief coachen. Je doet in deze methodiek precies alles wat de cliënt niet verwacht. De hilariteit die dan ontstaat, zorgt voor een krachtige en verrassende herkadering.
Alle coachmethoden
Tot slot vind je hieronder nog alle coachmethoden:
Klik hier om alle coach-tips en -methoden te zien >>>
Klik hier om alle interventietechnieken vanuit NLP te zien >>>
Op jouw succes!
Gerelateerd: lees verder...
Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: