In dit artikel ga je leren wat de Japanse Kaizen-methode is. Het is erg simpel toe te passen. Je kunt via babystapjes positieve veranderingen doorvoeren in je bedrijf of in je leven! Lees verder over de kracht van kleine, eerste stapjes…

De Kaizen-methode draait om ‘micro-learning'

De Kaizen-filosofie leert je om in kleine stappen continu veranderingen door te voeren in je bedrijf of leven, in plaats van in één keer. Met andere woorden: met de Kaizen-methode ben je steeds kleine ‘babystapjes' aan het maken.

Kaizen is ervoor bedoeld om jezelf ertoe te zetten iets te veranderen in je eigen leven of organisatie. Het wordt vaak in combinatie met ‘lean' toegepast in het bedrijfsleven.

Ga voor een kleine eerste stap

Heb je een doel gesteld of wil je met iets gaan beginnen? Ga voor de eerste stap, hoe klein het ook is. Het gaat erom dat je begonnen bent. Want beginnen impliceert dat je doorgaat.

Wat is de eerste kleine stap?

Het enige wat telt, is dat je het doet! Je kunt wel blijven dromen, maar er zal ook wat gedaan moeten worden. En een eerste stap is al voldoende!

Een reis van duizend mijlen begint met een enkele stap.

Stel je voor dat je gigantisch enthousiast was over je doel en op je best was, wat zou je dan doen? Voer de eerste stap onmiddellijk uit, of direct na de coaching-sessie, als je een coach hebt.

Wil je duizend klanten? Begin met 1. Kies klein. Je kunt niet duizend klanten krijgen als je er niet eens 1 kunt krijgen.

De angst om iets te doen zit namelijk in de anticipatie, dus tijdens het wachten voorafgaand aan de daad. De angst zit niet in de daad zelf. Alleen door actie is dit op te lossen. De eerste stap is even een actie-injectie.

Het is soms verbazend eenvoudig hoe je met een kleine verandering, grote dingen kunt veranderen.

Voorbeeld van Kaizen: steeds 5 minuten vroeger naar bed gaan

Je hoeft niet in één keer die grote verandering door te maken die je graag wil bereiken. Gebruik de kracht van micro learning. Wil je bijvoorbeeld vroeg naar bed? Ga dan iedere avond 5 minuten eerder naar bed.

Zo'n kleine verbetering kan al een sneeuwbaleffect in gang zetten in je leven. Van het een kan het ander leiden.

Nog meer voorbeelden van Kaizen: claustrofobie en nagelbijten oplossen

nagel bijten kaizen

Milton Erickson gaf zijn claustrofobie-cliënten de opdracht om in een kast te gaan en de deur steeds een millimeter verder dicht te trekken. Of hij gaf nagelbijters de opdracht om steeds 1 vinger extra te besparen.

Hierna lezen:  Mijn leven over 10 jaar: waar zie ik mezelf over 10 jaar? (Voorbeeld!)

Ook Sochicken geeft je voorbeelden en inspiratie om Kaizen toe te passen in verschillende gebieden van je leven, zoals relaties, het huishouden, netheid, gezondheid en carrière.

Kaizen zou je kunnen vergelijken met de salami-techniek: “Je hoeft alleen maar te staan hoor… Kom eens daar staan, daar is meer ruimte… Je staat nu toch, dus kom maar op het podium.”

Kaizen-model toepassen: is er een stappenplan?

Kaizen toepassen is erg simpel: maak steeds één kleine verandering. Zet steeds een heel kleine stap. Bij elke verandering neem je de tijd om te wennen zodat iedere verbetering opgenomen wordt in je leven en je nieuwe ‘normaal' wordt.

Wil je gezonder eten? De witte boterham met chocopasta wordt een volkoren boterham met chocopasta. Na een week wordt het geen chocopasta maar kaas. Weg suiker. Weer een week later wordt het geen boterham maar een avocado. De rest van je eetpatroon blijft steeds hetzelfde. Je verandert namelijk steeds één ding. Na een paar maanden is je complete eetpatroon zonder moeite veranderd. En je zal niet terugvallen.

We kunnen geen grootse dingen doen – alleen kleine dingen met grootse liefde.
– Moeder Teresa

Of neem mediteren: in plaats van 20 minuten mediteren per dag, begin je gewoon nu met 1 minuut. Dit is zo makkelijk dat je geen reden hebt om het niet te doen. Je bouwt gaandeweg een nieuwe gewoonte op.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: