De Future Pace, het is een vast onderdeel aan het einde van iedere NLP-techniek, zodat je er zeker van kunt zijn dat het gewerkt heeft. Hoe voer je hem uit? Je leest het hier.
Inhoud van deze pagina:
De stappen van de future pace
Stap 1: hulpmiddel activeren (optioneel)
Raak in de bronvolle gemoedstoestand. Dit is echter een optionele stap, want als je echt wil testen of het gewerkt heeft, komt dit vanzelf!
Stap 2: associeer in een mogelijke soortgelijke situatie in de toekomst
Ga naar de probleem-trigger en zie wat gebeurt: ‘Haal een mogelijke situatie in de toekomst voor de geest die voorheen het oude zou getriggerd hebben (inclusief vragen naar de zintuiglijke ervaringen uit het rijtje VAKOG)'. Als het goed is, activeert de probleem-trigger automatisch het bronvolle resultaat.
Stap 3: vraag suggestief naar het resultaat
Vraag naar het effect door middel van een vooronderstelling:
- En merk op hoe het nu anders gaat.
- Hoe anders voel je je nu?
- Wat gaat er dit keer anders?
- Hoe anders is het nu?
- Merk op hoe moeilijk, of zelfs onmogelijk het voor je is om het uit te voeren.
- Merk op dat je moet nadenken over hoe je het ook al weer moest doen. Het is niet meer zo automatisch als het was.
- Merk de veranderingen in je interne ervaring op…
- De bronnen zijn volledig beschikbaar voor je in die context waar je het nodig hebt.
- Het was echt een probleem hè? Wat is er nu anders?
- Hoeveel beter is {situatie}?
- Hoeveel beter voel je je nu?
- “Het is nog exact hetzelfde.” “Maar wat verandert er?”
Hoe is het…
Een dag na nu?
Een week?
Een maand?
Een half jaar?
Een jaar?
Vijf jaar?
Tien jaar?
Meer inspiratie nodig voor deze stap? Kijk in het artikel over coaching-vragen bij het kopje ‘Vragen wat de client heeft geleerd na een bepaald onderdeel (met een vooronderstelling)'.
Stap 4: extra suggestieve test (optioneel)
Gebruik eventueel nog wat extra suggestieve taal: ‘Probeer eens dat oude ongewenste weer te doen, en merk op hoe het anders is.
Help me proberen te herinneren: wat was het probleem ook al weer?
Stap 5: dissocieer om het verlangen groot te houden
Doe de future pace weer, maar dan gedissocieerd. Je sluit hem dus gedissocieerd af, zodat het niet lijkt alsof je het al behaald hebt, want dat moet nog blijken. Zo krijg je dus extra motivatie om het ook daadwerkelijk te bereiken in de praktijk.
Doe de future pace dus de eerste keer vooral geassocieerd: dus niet teveel visuele, maar juist kinesthetische woorden gebruiken, aangezien visuele woorden inherent zijn aan dissociatie en kinesthetische woorden inherent zijn aan associatie. Dus niet: ‘’Hoe zou je eruit zien in de toekomst?’’ Maar wel: ‘’Sta jezelf toe in de toekomst te zijn en al die bronnen volledig in je te voelen’’.
Stap 6: klik het vast in de tijdlijn (optioneel)
Plaats de representatie (visualisatie) van de future pace in de toekomst door middel van de tijdlijntechniek ‘Create Your Own Future'. En zie alle toekomstige evenementen op de tijdlijn in het licht van de nieuwe keuzes die je hebt.
De korte ‘onder de radar-versie' van de future pace
‘Hoe kijk je nu tegen {situatie/onderwerp} aan?' ‘Vertel me over {situatie}.' Of met een vooronderstelling: ‘Hoe anders kijk je nu tegen {situatie/onderwerp} aan?'
Daarnaast kun je de tijdlijn van de client gebruiken, erboven zweven in de toekomst en zien hoe het anders is in de toekomst.
Geef het proces gerust een duw in de rug
Krijg je positieve feedback van de client? Speel daar dan op in: ‘Merk al die veranderingen op en hoe goed het voelt om zelf al die macht te hebben om alles te verbeteren en om dat te verdienen. Stap nu 3 maanden later binnen en merk het sneeuwbal effect op. Merk op hoe zeker je van binnen bent, Hoe alles is veranderd, het niveau van persoonlijk zelfvertrouwen en merk op hoe dat effect heeft op andere zaken in je leven, merk op hoe goed het voelt.'
Daarnaast is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat, wanneer de client weer naar huis gaat, er allemaal ongelovige Thomassen kunnen zijn die hem ontmoedigen. Repeteer met de client hier dus een strategie voor: ‘Zij hebben het recht om dat te zeggen, en ik weet beter.' Blijf probleem-triggers zoeken en collapsen met de bronvolle state die automatisch verschijnt, tot jullie er geen meer kunnen vinden. Maak er een grap van. “Is het niet grappig dat je geen probleem meer kunt bedenken?”
Is de future pace niet succesvol? Des te beter!
Als je in de future pace ervaart dat het probleem terugkomt, heb je zojuist een waardevol inzicht gekregen: je weet wat een mogelijke valkuil is! Nu kun je deze valkuil ook gaan aanpakken. Daarna weet je hoe je je alles oplost inclusief de valkuilen!
Het verschil tussen een test en een future pace
Gaat het bijvoorbeeld om het loslaten van beperkingen uit een oude situatie, test je dat door terug te gaan naar die oude situatie. Vervolgens doe je een future pace door naar de toekomst te gaan naar een soortgelijke situatie waarin de beperking normaal gesproken zou gebeuren, en merk op wat er nu anders is.
Bij zo'n test in het verleden is het trouwens logisch – en de bedoeling – dat de herinnering nog precies hetzelfde is. De impact en de manier waarop we ermee omgaan, is het enige wat veranderd is.
Sluit af met spanning en commitment
Na een tijdje moet je wel dissociatie erbij gaan betrekken, want dat creëert spanning ten opzichte van voelen en associatie. Bij associatie voel je dat je het al hebt gehaald, waardoor de adrenaline en drang om het te halen er natuurlijk vanaf is. Net als elastiek: als je afstand neemt wordt de anticipatie/spanning groter om terug te gaan! Houd bij future pace de veranderingen op het einde dus gedissocieerd tot je nogmaals om de ecologie en congruentie hebt gevraagd.
Na de future pace is het aanbevolen om weer commitment op te bouwen om nu meteen met een concreet gedrag te beginnen. Doe dit terwijl de client in de resource state is! Nu ben je klaar en stevent de client regelrecht op zijn doel af! De future pace-techniek integreer je volledig door het volgen van een NLP Practitioner Opleiding.
Dank je wel voor deze handige tips cq handvaten ik ga deze zeker goed gebruiken