In dit artikel gaan we het hebben over jezelf (niet) begrepen voelen. Waar komt het vandaan als je jezelf niet begrepen voelt en wat kun je doen als je dit ervaart? Lees verder…
Expertbijdrage door mijnbriljantebrein.nl
Inhoud van deze pagina:
“Ik voel me niet begrepen”, wat nu?
Allereerst: wat vervelend dat je op deze pagina terechtgekomen bent. De kans is aanwezig dat je je op dit moment niet begrepen voelt. Hoewel ik je probleem niet direct kan oplossen, helpt het soms om iets meer te weten over het gevoel ‘niet begrepen te worden’. Ik vertel je wanneer iemand zich goed begrepen voelt, de oorzaken van ‘je niet begrepen voelen’ en wat je hier zelf aan kan doen.
Begrepen worden is een basisbehoefte
Je begrepen voelen door anderen is een van de meest essentiële dingen die een mens nodig heeft. Of je nou een kind bent of al volwassen, wanneer je het gevoel bent dat jouw gevoelens of gedachten er mogen zijn, word je erkend als mens en dit is positief voor je geestelijke gezondheid.
Begrepen worden is extra belangrijk als kind
Als kind al heeft iedereen de behoefte om zichzelf te mogen zijn. In een liefdevolle omgeving waarin goed naar je geluisterd wordt, voelt een kind zich het meest gehoord en begrepen. Uitspraken van een ouder of volwassene die daarbij helpen zijn:
- Ik ben er voor je
- Je gevoel mag er zijn
- Ik hoor je, ik luister naar je
- Je doet het goed
- Je kunt het!
Hiermee kan een ouder of andere volwassene aangeven dat een kind goed is zoals hij is en er ten alle tijden mag zijn. Het is belangrijk dat deze liefde onvoorwaardelijk is en dat een kind niet het gevoel heeft dat het zich op een speciale manier moet gedragen of bijzondere prestaties moet verrichten. Als de boodschap is ‘Wat je doet en hoe je het doet is goed’ zal een kind zich ten alle tijden gesteund voelen en leren vertrouwen op zichzelf. Dit vormt een stevige basis voor zijn/haar verdere leven.
Ook als volwassene willen we begrepen worden
Ook op latere leeftijd is het belangrijk dat je je begrepen voelt. Ook dan heb je mensen nodig die je het gevoel geven dat je alles kan zeggen en er te allen tijde mag zijn. Als je het gevoel hebt dat niemand je echt begrijpt, kun je je erg eenzaam voelen. Vaak is het voldoende dat iemand naar je luistert. En dan bedoel ik ook écht luisteren, zonder oordeel. Iemand die zich in jouw situatie kan verplaatsen (bijvoorbeeld iemand die hetzelfde heeft meegemaakt of iemand met hetzelfde karakter) is hiervoor het meest geschikt.
Bij voorkeur komt iemand niet meteen aan met allerlei oplossingen. Als het zo makkelijk was had je die zelf immers ook wel bedacht. Dat iemand naar je luistert en vragen stelt, is eigenlijk al genoeg om je gehoord en begrepen te laten voelen. Als je niemand in je omgeving hebt die je goed snapt, is het ook mogelijk om een coach of psycholoog op te zoeken. Zo iemand is erin getraind om goed naar je te luisteren, niet te oordelen en samen de toekomst in te kijken.
Oorzaken van je niet begrepen voelen
Er kunnen veel oorzaken zijn van het feit dat je je niet begrepen voelt. Het kan zo zijn dat je daadwerkelijk niet begrepen wordt (je hebt iets aan iemand verteld en het bleek dat hij/zij er heel anders over dacht).
Het kan ook zo zijn dat je denkt / ervanuit gaat dat iemand je niet zal begrijpen. Je voelt je dan bij voorbaat al onbegrepen. Je weet bijvoorbeeld dat je broer anders in het leven staat dan jij en voelt als het ware aan dat hij/zij jou niet zou begrijpen (ook al heb je daar geen bewijs van).
Wat kun je doen? Tips om je begrepen te voelen
Om je begrepen te voelen, is het belangrijk om te uiten wat er in je om gaat. Zo krijgt een ander in elk geval de kans om zich in jou in te leven en begrip te tonen. Heb je je verhaal of gevoel bij iemand (een vriend, familielid of collega) neergelegd, dan ben jij je verhaal in elk geval kwijt.
Dit kan al opluchten. Of iemand je echt volledig begrijpt weet je natuurlijk nooit, maar je hebt grote kans dat iemand in elk geval een deel van je verhaal begrijpt.
Voel je je toch onbegrepen? Dan weet je in elk geval dat je op bepaalde punten anders denkt over zaken dan de mensen om je heen. En dat is niet erg. Uiteindelijk (maar daar kan wat tijd overheen gaan) leren mensen meer over jou en groeit het begrip. Of je omringt je met nieuwe mensen die beter bij je passen en je dus ook beter begrijpen.
Probeer je in elk geval te bewegen richting mensen waarbij jij je begrepen voelt. Als je zo’n contact intensiveert, zul je merken dat je lekkerder in je vel komt te zitten. Je hebt dan een goede verbinding met iemand, waaraan je minder hoeft uit te leggen (een gelijkgestemde). Zo’n contact verloopt gemakkelijk, geeft rust en dit maakt dat je je verbonden, begrepen en minder eenzaam voelt.
De belangrijkste tip: begrijp eerst jezelf
Hoewel je natuurlijk graag door andere begrepen wil worden (want dit geeft een stukje verbinding en acceptatie), is het belangrijk om in eerste instantie jezelf goed te begrijpen. Als je zelf weet wat je wil, waar je voor staat of wat je belangrijk vindt (je waarden), kun je dit daarna ook beter aangeven bij anderen.
Als een ander merkt hoe overtuigend je jouw idee of gevoel omschrijft, is het makkelijk voor een ander om jou te begrijpen en te accepteren. Je krijgt een begripvolle reactie en voelt je weer meer begrepen.
Dit was een expertbijdrage door mijnbriljantebrein.nl