Op welke manier heeft NLP te maken met communicatie? Wat voor communicatie-tools bevat NLP nou precies? Steeds wanneer je iets opzoekt over NLP, krijg je het welbekende wollige argument te horen dat NLP bedoeld is voor ‘effectievere communicatie', maar hoe dan precies? Wat voor concrete technieken en modellen biedt NLP ons om die verbeterde communicatie te laten bereiken? Hier vind je nu precies die complete lijst met alle communicatie-tools van NLP.

Hoe gaan NLP en communicatie samen?

NLP en communicatie zijn, op z’n Engels, two peas in a pot. Oftewel: twee handen op één buik. NLP draait in zijn geheel om motiverende, liefdevolle, respectvolle, helende, vredige, opschuddende, patroon-onderbrekende en/of invloedrijke communicatie, of het nu communicatie met jezelf is of met de mensen om je heen.

Overzicht: wat zijn de NLP-modellen en -tools voor krachtige communicatie?

nlp en communicatie

Wat zijn nou concreet de kneepjes en technieken die NLP ons aanreikt voor betere communicatie? Hieronder staat alles opgesomd wat in een NLP-training aan bod komt rondom communicatie. Het is een verscheidenheid aan technieken, modellen en tools die je grotendeels leert in bijvoorbeeld een NLP Practitioner Opleiding.

Hieronder staan dus precies alle communicatie-kneepjes die je leert met NLP. Je kunt op ieder item doorklikken om er meer over te lezen:

Hierna lezen:  NLP-kritiek: waarom NLP niet werkt [Kwakzalverij] [Gevaarlijk]

Nóg meer NLP-technieken rondom communicatie

Bovenstaande lijst met alles wat je in een NLP-opleiding leert rondom communicatie, is al gigantisch. Daarnaast zijn er nog veel meer NLP-technieken, zoals de formele NLP-interventies en de specifieke toepassingen van NLP op bepaalde thema's. Hier vind je een overzicht met álle NLP-technieken.

Met NLP leer je meerdere handige en praktische technieken – die hierboven allemaal opgesomd staan – om succesvol te communiceren met anderen. Het is een soort gereedschapskist met verschillende soorten gereedschappen. Voor elke persoon en elke situatie kun je weer een ander stuk gereedschap gebruiken.

Communicatie & NLP in de praktijk: wat is het grote principe erachter?

nlp en communicatie

NLP kan op veel verschillende manieren worden toegepast, onder andere voor coaching en in de zorg. Ook als je een betere relatie wil je partner of met je collega’s, kun je NLP gebruiken.

Communicatie draait om het proces van het versturen en het ontvangen van boodschappen. Dit gaat vaak een stuk moeilijker dan je in eerste instantie zou verwachten. Je weet uit ervaring namelijk dat de boodschap nogal eens verloren kan gaan.

Overal waar mensen samenkomen en contact hebben, is sprake van communicatie. Maar als je een boodschap over wilt brengen, moet je hiervoor wel eerst de juiste woorden kunnen vinden. Daarnaast moet je de juiste toon en lichaamshouding kiezen. De ander interpreteert de boodschap misschien anders dan jij hem had bedoeld. Dat is iets waar je rekening mee moet houden. Communicatie gaat vaak om misverstanden. NLP helpt misverstanden weg te nemen.

Wat is de oppervlaktestructuur en dieptestructuur in communicatie?

Deze termen zijn bedacht door Richard Bandler, één van de bedenkers van de NLP methode. Wat je hoort, is de oppervlakte van de taal. Dit zijn de woorden die worden uitgesproken en die je te horen krijgt. Wat die woorden precies betekenen is de ‘dieptestructuur’. Dit is de bedoeling die de persoon had toen hij of zij de woorden uitsprak. Is die boodschap ook echt over gekomen? Dat is het gebied dat NLP verkent.

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

De ontvanger van communicatie filtert de woorden

Wist je dat de woorden die je uitspreekt altijd door de ontvanger worden gefilterd? Dat betekent dat de ontvanger er een bepaalde betekenis in leest, die er oorspronkelijk niet per se in is gelegd. Dit kan zelfs een geheel verkeerde betekenis zijn. Het is vast weleens voorgekomen dat je een misverstand hebt gehad met iemand die dacht je hem of haar beledigd had, terwijl dat echt niet je bedoeling was. NLP leert je bewust te zijn van de mogelijkheid dat dit gebeurt.

Hierna lezen:  Wat Is NLP Coaching & Wat Doet Een NLP Coach? [Ontmaskerd]

Hoe vindt die filtering plaats?

Het filteren vindt vaak plaats op basis van eerdere ervaringen van de ontvanger. Dit noemen we conditionering (of de ontvanger heeft de woorden simpelweg niet gehoord omdat ze te zacht uitgesproken waren).

Zo kan het zijn dat iemand in zijn jeugd vaak is uitgelachen omdat hij of zij bijvoorbeeld aparte kleding draagt. Als iemand op latere leeftijd tegen je zegt ‘leuke kleding,’ kan je zomaar automatisch denken dat dit weer als een sarcastische pesterij wordt bedoeld, terwijl dat helemaal niet de daadwerkelijke intentie hoeft te zijn. Dat is een simpel voorbeeld van filtering. Het kan ook zo zijn dat je maar een gedeelte van wat iemand zegt onthoudt.

Dat filteren is subjectief – en als jij dit snapt, kun je beter communiceren

Ons brein kijkt met een bepaalde blik (filters) naar de wereld. Helaas is die blik niet objectief, maar subjectief. Dat betekent dat je een bepaald wereldbeeld en mensbeeld gevormd hebt op basis van wat je hebt meegemaakt in je leven. Je bent je trouwens vaak niet bewust van dit feit dat je iemands woorden subjectief opvat.

NLP geeft je de kans even stil te staan bij het feit dat je niet het hele verhaal kunt kennen op basis van wat iemand zegt. Ga bijvoorbeeld op zoek naar de intentie om dit op te lossen. Dat is dus een van de NLP-communicatietools: het omhoog chunken naar de positieve intentie.

Het voordeel van NLP is dat je je beter bewust wordt van de wijze waarop je communiceert. Dat betekent dat je leert dat andere mensen jouw woorden en gebaren anders op kunnen vatten. Je leert middelen waarop je dit kunt herkennen en waardoor je je communicatiestijl aan komt passen waardoor de kans groter wordt dat jouw boodschap helemaal duidelijk overkomt.

Je let bovendien niet alleen op je eigen manier van communiceren, maar ook op die van anderen. Er zijn mensen die heel weinig tegen je zeggen en mensen die heel veel tegen je zeggen, maar dat wil nog niet zeggen dat de ene persoon minder om je geeft dan de andere. Sommige mensen houden van concrete informatie en veel details, terwijl andere mensen vooral focussen op de grote lijnen en informatie op een abstracte manier verwerken. Aan jou de taak dit te ‘vertalen’.

NLP leert je te communiceren op een manier waarbij de kans het grootst is dat je boodschap overkomt zoals je het had bedoeld. Je kijkt en onderzoekt ook de patronen van de mensen om je heen, om zo meer grip te krijgen op hoe je hen moet benaderen.

Hierna lezen:  NLP Podcasts: alle podcasts in Nederland en het buitenland rond NLP [Lijst]

Spreken is zilver, zwijgen is goud

Mensen zijn geneigd heel veel woorden te gebruiken als ze iets duidelijk willen maken, maar woorden worden snel vergeten. Vaak is het veel beter om een bepaalde blik te geven, zoals een lach. Een gebaar als een hand op een schouder kan ook wonderen verrichten. NLP weet: daden zijn belangrijker dan woorden. En vaak is het spreken van een paar bemoedigende woorden al genoeg om iemand een goed gevoel te geven.

Al deze aspecten zitten gewoon in NLP. Dus ga zeker eens NLP leren en stimuleer je communicatieve vaardigheden.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: