Wat is conditionering? Hoe zinvol is het en wanneer is het juist niet zinvol? In dit artikel vind je een betekenis, uitleg en voorbeelden van conditionering. Lees verder…

Wat is conditionering?

Conditionering is een verzamelnaam voor de verschillende manieren waarop mensen – en dieren – leren door middel van verleden gebeurtenissen, prikkels en informatie. 

Die informatie uit het verleden, zorgt ervoor dat je nu bepaald gedrag vertoont op basis van die informatie uit het verleden. Het verleden wordt dus geassocieerd met nieuwe gebeurtenissen in het nu. Dit is hoe we leren.

Voorbeelden van conditionering

conditionering betekenis uitleg voorbeelden

Laten we naar twee simpele voorbeelden van conditionering kijken:

  • In het verleden trok iemand steeds zijn schoenen en jas aan toen hij naar buiten ging. Trekt iemand nu weer zijn schoenen en jas aan, dan gaat hij waarschijnlijk naar buiten. Honden trekken wellicht de ‘conclusie' dat ze uitgelaten gaan worden.
  • In het verleden merkte de hond op dat het koeler is in de schaduw op een hete dag. Ziet de hond nu weer een plekje met schaduw, terwijl de hond het heet heeft, dan gaat hij waarschijnlijk naar de schaduwplek.

Conditionering heeft van alles te maken met informatie, verleden en gedachten

Uit de uitleg van bovenstaande paragraaf wordt duidelijk dat conditionering gebaseerd is op informatie, het verleden en gedachten. Dit zijn prima tools van het brein om te kunnen functioneren in het leven.

Echter, dit zijn niet onze krachtigste tools. Als je in het hier-en-nu bent en juist geen gebruikmaakt van de informatie die je in her verleden hebt verzameld, kun je veel alerter reageren in het leven.

Lees hier meer over in de volgende artikelen:

Hoe is jouw conditionering ontstaan?

Jouw conditioneringen zijn ontstaan vanaf het moment dat je geboren was. Het zijn in het verleden opgedane concepten vanuit bijvoorbeeld…

  • Je opvoeding.
  • Cultuur.
  • Educatie.
  • Wat je gelezen hebt.
  • Je angsten.
  • Wat je van leraren, vrienden en TV-programma’s hebt meegekregen.

Als je drie huizen verderop opgroeide, was je conditionering heel anders…

conditionering artikel

Als je drie huizen verderop had gewoond in je jeugd, waren je gedachten – conditioneringen – al totaal anders. Je zou dan met andere vrienden, ouders, boeken, culturen, angsten en opvoeding te maken hebben gekregen.

Hecht je na het lezen van dit artikel tot nu toe nog steeds zoveel waarde aan je eigen mening? Aan hoe jij de wereld ziet? Conditionering vormt jouw versie van de werkelijkheid, en die verschilt altijd van die van anderen.

Is je conditionering dan zo essentieel? Ben je gehecht aan jouw ‘kennis'?

Als drie huizen zó’n groot verschil maken, hoe zou het dán zijn om te geloven dat je je gedachten en innerlijke commentaren bent? Het is een verraderlijke identificatie.

Van alle woorden die elke dag uit onze mond stromen, hoe groot is het deel dat echt van ons is? Hoe vaak zeg je iets wat echt origineel is? Hebben we eigenlijk wel onze eigen woorden en gedachten? Of zijn al onze woorden en gedachten ooit overgenomen van andere mensen?

Is wat wij ‘weten' wel zo belangrijk?

Het verstand is een accumulatie van wat we hebben meegemaakt, op tv hebben gezien, van anderen gehoord hebben… Als je terugkijkt naar tien jaar geleden, zal je opmerken: ‘Toen dacht ik dat ik veel wist, maar nu weet ik daar pas echt het juiste over.’ Toen wist je verstand veel minder. Tien jaar vanaf nu zal je terugkijken op nu, en zeggen dat wat je nu weet, niks is.

Er zijn veel mensen die enkel vertrouwen op wat ze in het verleden hebben geleerd. Bijvoorbeeld wat ze drie of vier generaties geleden hebben gehoord of wat andermans mening is wat ze ooit hebben gehoord. Door enkel op deze conditionering te vertrouwen, verkeren deze mensen continu in een toestand van ‘intellectuele blokkade.’ Deze mensen vergeten hun eigen ervaring te vertrouwen en vertrouwen alleen wat ze horen of wat anderen zeggen. 

Deze mensen vertrouwen enkel op het fysieke vlak, namelijk wat ze ooit eens gehoord hebben, en vergeten te erkennen dat er ook andere vlakken zijn, zoals het hart, lichaam, fantasie en creativiteit.

We zijn veel groter en dieper dan het verstand. Geloof je verstand dus niet. Ons verstand mogen we liefhebben, maar het verstand vertrouwen (in plaats van het hart) is een fout. 

Laat eens je persoonlijk referentiekader – je conditionering – los

conditionering loslaten

Wellicht ontdek je gigantische nieuwe krachten ale je jouw persoonlijk referentiekader – jouw conditionering – los durft te laten.

Geloof niets omdat ik het gezegd heb.

Of omdat je het ergens gelezen hebt.

Of omdat je het ergens gehoord hebt.

Geloof niet in je eigen overtuigingen.

Of overtuigingen die via vele generaties tot je zijn gekomen.

Neem helder waar en onderzoek alles.

– Boeddha

Loslaten wat je al weet – met meditatie

Laat los wat je al wist. Dat kan bijvoorbeeld met meditatie. Bekijk eens dit artikel met meditatieve teksten.

Op jouw geluk!