Wat is NLP?

wat is nlp

NLP is een vreugdevolle, positieve en liefdevolle manier om je eigen leven van en het leven van de mensen om je heen te verbeteren.

Ontstaan

NLP begon officieel in Californië in de jaren 70 en was ontwikkeld door Richard Bandler en John Grinder.

Bandler was geïnteresseerd in waarom sommige therapeuten effectiever waren dan anderen. Daartoe focuste hij zich op de twee van de beste therapeuten die toen actief waren om clues te vinden over waarom ze zo succesvol waren. Hij schreef de gesprekken tussen deze therapeuten en hun klanten op. Grinder helpte hem bij het analyseren van deze gesprekken, gebruik makend van zijn expertise in linguïstiek. Samen ontdekten ze hierin specifieke, terugkerende patronen. Hierbij hebben ze niet gekeken naar wat ze precies deden, maar vooral naar de manier waarop. Het resultaat hiervan werd beschikbaar gesteld voor iedereen om het ook te leren. Dat is de geboorte van NLP zoals we het nu kennen.

De term NLP

De term staat voor Neuro-Linguïstisch programmeren. Neuro staat hierbij voor het centrale zenuwstelsel en de hersenen. Linguïstiek staat voor gesproken taal en lichaamstaal. Programmeren wil zeggen dat we actief dingen gaan aansturen, je eigen brein en dat van anderen wel te verstaan.

Neuro

Dit heeft met het brein te maken en de andere neurologische systemen in je lichaam. Het gaat om hoe je informatie verwerkt en hoe je de wereld ervaart.

Linguistisch

Taal. Maar NLP gaat niet alleen maar om taal. Het gaat ook om het verwerken van informatie via het gebruik van onze vijf zintuigen, ons instinct en onze intuïtie.

Programmeren

NLP gaat jou niet ‘programmeren’, maak je maar geen zorgen. Het geeft je tools om negatief gedrag te vervangen door iets wat meer aansluit bij wie jij bent.

De kracht van NLP

Veel mensen besteden in therapie enkele jaren en duizenden euro’s om erachter te komen wat er allemaal mis is met ze is en waarom ze problemen hebben. Ze hebben dan een vier centimeter dik dossier, maar kunnen daarna nog steeds niet omgaan met de wereld. Heel interessant, maar wat wil je wel? Als therapeut wil je de cliënt keuzes geven. Nieuwe opties toevoegen in ons leven. Dat houdt in dat we niks gaan veranderen. Er komen alleen nieuwe opties bij om te reageren of om bepaalde dingen te ervaren. Iemand die verlegen is kan gebruikmaken van een anker om de optie te krijgen om assertief te zijn op alle dagen dat ze naar het werk gaat. Ze is dan niet meer beperkt in wat ze doet en hoe ze het doet. Één keuze is voor robots en bij twee keuzes heb je een dilemma. Dus we gaan voor minimaal drie. Voor de installatie van die opties heb je maar weinig tijd nodig. Half uurtje. Trauma weg. Je hoeft de traumatische herinnering alleen maar goed genoeg op te bergen, bijvoorbeeld in een doosje, slotje erop en ver weggestopt. Je kan er dan nog wel bij, die optie heb je, maar dat zal te veel moeite kosten. Uiteraard is er voor zo’n interventie ook ruimte om de vervelende gevoelens goed uit te drukken en te verwerken.

De werking van zo’n NLP-techniek is vaak makkelijk te verklaren, en vaak ook niet. Soms vinden er fenomenen plaats die niet te verklaren zijn. Bijvoorbeeld dat je aan iemand aan het denken bent die je lang niet meer hebt gezien, en toevallig belt die persoon op dat moment of kom je hem diezelfde dag of week nog tegen.

Metafoor: mensen als computers zien

Je hebt tot eerder al het woord “opslaan” en “installeren” gelezen. NLP gaat er dus van uit dat we al die informatie in onze hersenen hetzelfde kunnen behandelen als bestanden op een computer. Je kunt namelijk:

ComputerMens
Bestanden op de harde schijf zetten.Kennis opdoen en informatie verzamelen via onze zintuigen.
Bestanden die je niet meer wil hebben kun je wissen of overschrijven met een update.Negatieve gewoontes en herinneringen wissen of vervangen. Dit is een positieve vorm van geheugenverlies.
Commando’s geven, bijvoorbeeld in het opdrachtenprompt of door een programma op te starten.Mensen kunnen zichzelf en elkaar ook commando’s geven. Dat doen ze door doelen te stellen, elkaar te motiveren, of door met hypnotische taal directe commando’s te geven.
Programma’s installeren.Je kunt met NLP ook nieuwe ‘software’ in jezelf installeren. Zo kun je jezelf nieuwe gewoontes en vaardigheden aanleren.
Synchronisatie tussen verschillende apparaten waardoor informatieoverdracht kan plaatsvinden.Synchronisatie tussen verschillende mensen. dit kan je kan met NLP op heel vernuftige manieren leren, onder andere via je lichaamstaal, woordgebruik en vocale afstemming.
Interne Processen.Ook mensen hebben interne processen, en met NLP leer je de interne processen van andere mensen te herkennen. Dat doe je bijvoorbeeld door op hun oogbewegingen te letten. Die verklappen wat voor interne strategie ze van binnen hanteren.

Resultaten

Met NLP ontwikkel je gereedschappen voor excellentie. Deze gereedschappen kun je inzetten om jezelf en je cliënten te herprogrammeren. Bij het toepassen van NLP bereik je voor jezelf en andere mensen het volgende:

 • Meer begrip voor jezelf en anderen
 • Een groeiend bewustzijn
 • Controle over je emoties
 • Doelgerichter worden, doelen stellen en resultaat behalen
 • Alle eigenschappen die je wil, bijvoorbeeld zelfverzekerdheid, beheersing, assertiviteit etc.
 • Om kunnen gaan met angsten en tal van andere klachten zijn op te lossen
 • Jezelf en anderen kunnen motiveren
 • Op gewenste momenten gewenste stemmingen naar boven te kunnen brengen
 • (Innerlijke) conflicten kunnen oplossen
 • Gewoontegedrag veranderen
 • Beter keuzes maken
 • Leren ontspannen

wat is nlp

Hoe kan NLP nog meer van nut zijn?

De toepassingen van NLP reiken ver, maar nog een aantal praktische voorbeelden zijn:

 • Voor het oplossen van angsten en negatieve gevoelens.
 • Voor het overwinnen van fobieën.
 • Het verbeteren van je vaardigheden in presenteren voor een groot publiek.
 • Conflicten oplossen.
 • Gewoontes veranderen die schadelijk zijn voor je gezondheid.
 • Het ontwikkelen van management- en leiderschapsvaardigheden.
 • Snel van stress afkomen.
 • Effectief luisteren en empathie opbrengen.
 • Het starten van teams en het motiveren van teams.
 • Het creëeren van gezonde relaties.
 • Doelen stellen en deze bereiken.
 • De natuurlijke leerstijlen van andere mensen identificeren.

Van welke technieken maakt NLP gebruik?

Onder de vele technieken die in NLP gebruikt worden vallen:

 • Ankeren: een waarneembare trigger verbinden aan een state.
 • Ademhalingsoefeningen: innerlijke rust ontwikkelen door ademhaling.
 • Oogrichtingen: opmerken naar welke richting iemand kijkt en daaruit opmaken wat die persoon denkt.
 • Metamodel: een hulpmiddel om beperkende gedachtes op te merken en uit te dagen. Je maakt gebruik van vragen om meer bewustheid te creëeren.
 • Volgen en leiden: een onderdeel van leiden is geduld. Eerst volg je de andere persoon op de een of andere manier. Dat kan bijvoorbeeld door te spiegelen. Zodra er op deze manier vertrouwen is gecreëerd kun je beginnen met leiden, waardoor je de andere persoon jou kan laten volgen.

Oké! Wat nu?

Het NLP College moedigt je aan om te blijven onderzoeken en te blijven ontdekken! Heb zoveel mogelijk een open mind voor NLP en absorbeer de bergen aan informatie die erover te verkrijgen is.

Dankje voor het lezen! Reageer even hieronder & deel dit met je vrienden! Ook geef ik je graag een cadeau: je mag mijn Praktische Mindfulness Training gratis hebben. Klik hier om toegang te krijgen.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *