Wil je testjes over jezelf doen? Zodat je precies weet wat voor persoonlijkheid of psychologisch profiel je hebt? Hier vind je alle testjes die je zelf direct gratis online kunt doen.

Gratis psychologie-testen en testjes over jezelf: hier vind je ze allemaal

Jezelf (nog) beter leren kennen: wie wil dat nu? Soms zouden we wel willen dat we alles over onszelf wisten, maar helaas is dat soms knap lastig. Vandaar dat er persoonlijkheidstests zijn uitgevonden om de ‘verborgen’ kanten van onze persoonlijkheid bloot te leggen. Met deze tests kun je onder kanten van je persoonlijkheid achterhalen, plus je IQ. Er zijn test die je helpen om een beroepskeuze te maken en tests die helpen bij assessment of persoonlijke ontwikkeling.

Onze complete lijst met alle gratis tests!

Ben je geïnteresseerd in psychologietests en persoonlijkheidstests? Dan ben je hier aan het juiste adres. Je vindt hier namelijk een uitgebreid overzicht van alle websites waar je gratis of betaald tests kunt doen. Deze tests kun je voor van alles en nog wat gebruiken. Het leukste is natuurlijk alles vergelijken. Wil je een beter beeld krijgen van je eigen persoonlijkheid? Wacht dan vooral niet langer.

Website 1: 123 test heeft het allemaal

Op 123test.nl kom je tal van verschillende tests tegen, waaronder tests om je competenties mee te meten, test die je helpen bij beroepskeuze, tests die je vaardigheden benadrukken en test die specifiek op persoonlijkheid ingaan. Er zijn tests waarmee je voor assessment kunt oefenen en tests waarmee je IQ en intelligentie kunt meten. Alle tests zijn betrouwbaar en gratis.

Op 123test.nl kom je onder andere een gevalideerde persoonlijkheidstest tegen. Deze test laat zien hoe je scoort op de persoonlijkheidskenmerken volgens de zogenaamde “Big Five” methode. De uitkomst van de test laat zien hoe je in elkaar zit, wat je sterke en je zwakke punten zijn.

Wie heeft de tests gemaakt?

De tests van 123test.nl zijn ontwikkeld door testontwikkelaars met jarenlange ervaring. Het mooie van deze tests is dat ze standaard gratis zijn. Let op: mocht je naar een uitgebreidere test op zoek gaan, dan zijn die er ook. Voor deze uitgebreidere tests moet je een vergoeding betalen. Gelukkig is die vergoeding niet al te hoog. Het loont om meer over jezelf te weten te komen.

Hierna lezen:  Proactief Zijn VS Reactieve Houding: Eigenschappen & Voorbeelden Van Proactief Handelen

Privacy voorop

De tests van 123test.nl zijn geheel onafhankelijk en puur voor jou als nieuwsgierige bedoeld. Je hoeft niet verplicht een account aan te maken om tests te kunnen maken. De tests zijn bovendien 100% anoniem af te leggen. Er zijn veel tests beschikbaar voor veel verschillende gebruikers. Jaarlijks maken ruim 30 miljoen mensen van over heel de wereld tests op 123test.nl.

Website 2: psyned.nl

Het aanbod tests op Psyned.nl is indrukwekkend. Hier vind je verschillende uiteenlopende test die je een indicatie (maar géén officiële diagnose) van wat er misschien bij jou speelt. De tests helpen je bijvoorbeeld meer duidelijkheid te krijgen over klachten die je op dit moment ervaart.

Soorten psychologische tests

Psyned.nl heeft veel verschillende psychologische tests voor je, waarmee je jezelf kunt testen op klachten als angsten, depressie, burn-out, relatieproblemen en rouwverwerking. De tests geven een indicatie of er echt iets met je aan de hand is en of je professionele hulp nodig hebt.

Website 3: Psychologiemagazine.nl

Op zoek naar psychologische testjes? Je vindt ze ook op psychologiemagazine.nl. Hier kom je betrouwbare tests tegen die door wetenschappers zijn ontwikkeld en met jou online worden gedeeld.

Soorten testjes op Psychologiemagazine.nl

Denk aan testen waarmee je hoog sensitiviteit kunt testen, maar ook testjes op het gebied van de liefde en relaties. Je komt tests tegen over opvoeden (wat is jouw stijl hierin?), over mindfulness en je werkomgeving. Ook zijn er testen die diepere persoonlijkheidsstructuren blootleggen, zoals narcisme, ADHD of Autisme. Ook kun je een onderzoekje doen naar Borderline.

Website 4: Cosmopolitan.com

Ook Cosmopolitan.com heeft verschillende testjes voor je klaar staan. Bijvoorbeeld een test waarin je moet aangeven wat je in een suggestief en abstract plaatje ziet. De manier waarop jij het plaatje omschrijft, zegt veel over jouw manier van communiceren: bijvoorbeeld of je een flapuit bent, of goed nadenkt voor je iets zegt. Kijk goed naar de afbeelding voor je iets zegt.

Website 5: Psybel.be

In de lijst van beste websites voor psychologische testjes staat ook een Vlaamse website. Psybel is een website waar je zelftestjes kunt doen die gemaakt zijn door een vrouw met de naam Adinda Grégoire: een specialist op het gebied van afname van psychologische tests en diagnosestelling op basis van de tests. Het leuke is dat de testjes maar een paar minuten duren.

Website 6: Tests.quest.nl

Psychologen kunnen vandaag de dag een heel precies antwoord geven over hoe jij precies in elkaar steekt. Hiervoor hoeven ze je niet eens te ontmoeten. Het geven van een diagnose gebeurt allemaal op basis van het stellen van de juiste vragen. De test op test.quest.nl bestaan uit zulke vragen. Deze test is ontwikkeld uit samenwerking met Nederlandse universiteiten. Het systeem bouwt automatisch een karakterschets op basis van je antwoorden.

Hierna lezen:  McClelland-Motivatietheorie: Betekenis, Uitleg & Voorbeelden

Website 7: Mindmotions.nl

Ook op Mindmotions.nl kom je verschillende vragenlijsten die je een beter inzicht in jezelf geven. De vragenlijsten geven altijd maar een indicatie en representeren nooit de héle realiteit. Als je een grondige indicatie van je persoonlijkheid wil, kunt je het beste een professional raadplegen. Deze brengt samen met jou je klachten en persoonlijkheidstrekken in beeld.

Brede selectie vragenlijsten

Op de website vind je onder meer vragenlijsten over…

 • Mindfulness: deze test geeft aan hoe mindful jij je leven leidt
 • Persoonlijkheid: deze test laat zien wat je verschillende persoonlijkheidstrekken zijn en hoe je met uitdagingen omgaat in het leven
 • IQ: de IQ test geeft je intelligentie quotiënt aan. de test geeft inzicht in hoe je op verschillende taken scoort. Bij een IQ test wordt er altijd vergelijken met het landelijk gemiddeld. De score is dus niet absoluut, maar wordt vergeleken met die van andere Nederlanders.

Website 8: Mindtime.com

MindTime is een website waar je een survey kunt afleggen. De survey behandelt jou en jouw manier van denken. Na afloop van het survey ontvang je een rapport dat je helpt jezelf en de mensen om je heen beter te begrijpen. Zo wordt het eenvoudiger verschillen tussen jou en de mensen om je heen te herkennen. Ook leer je de kwaliteiten van anderen echt op waarde schatten.

Wat staat er in je rapport?

In je rapport staat.

 • Wat jouw unieke denkstijl is
 • Een uitleg over hoe je denkstijlen kunt herkennen die afwijken van die van jou (en wat de toegevoegde waarde van elke denkstijl is)
 • Tips om samenwerking en communicatie met anderen te bevorderen
 • Een oefening die uitzoekt of jouw denkstijl en je rol in de organisatie aansluiten bij elkaar
 • Een unieke MindTime Key speciaal voor jou waarmee je op een later tijdstip je denkstijl rapport in kunt zien.

Website 9: 16 persoonlijkheden test

Heb je ooit gehoord van de Myers-Briggs test, of te wel: de Myers-Briggs Types Indicator (afgekort MBTI)? Dit is een test die onderscheidt maakt tussen 16 persoonlijkheden. Als je de test doet, krijg je één van de 16 persoonlijkheden als resultaat. De persoonlijkheden worden op verschillende manieren van elkaar onderscheiden. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen extravert en introvert, denker of gevoelsmens en nog een aantal andere criteria.

Maximaal 12 minuten

In hooguit 12 minuten tijd krijg je de uitslag van de test. De kans is groot dat de uitslag je aangenaam zal verrassen en ook nog eens erg accuraat zal blijken. Ook bij deze test is het van belang dat je zo min mogelijk “neutraal” antwoordt en dat je zo eerlijk mogelijk bent.

Hierna lezen:  Het Enneagram: Alle Types [Bullet-Uitleg & Voorbeelden]

Website 10: Jobpersonality.com

Ook op Jobpersonality.com kom je verschillende tests tegen. De persoonlijkheidstest duur slechts enkele minuten. Je kiest telkens de afbeelding uit die het meeste bij jouw karakter aansluit. Dit is de afbeelding waarin je jezelf het beste herkent. Je krijgt een volledig rapport en persoonlijkheidsprofiel op basis van je antwoorden zonder dat je je hiervoor hoeft in te schrijven.

Gratis persoonlijkheidstest in enkele minuten

Ook de persoonlijkheidstest op Jobpersonality.com duurt slechts enkele minuten. Ook deze test is een Big Five persoonlijkheidstest, waarbij je steeds de afbeelding uitzoekt die het best bij jou aansluit. Je krijgt een gratis rapport van het profiel van je persoonlijkheid, zonder dat je hoeft te registeren. De vijf dimensies zijn de volgende: extraversie, emotionele stabiliteit, ordelijkheid, openheid en vriendelijkheid. Samen geven de dimensies een volledig beeld van jou.

Assessment, re-integratie en outplacement

Veel van de persoonlijkheidstesten die je tegenkomt bij re-integratie, outplacement en assessment zijn opgesteld op basis van (in ieder geval elementen uit) de Big Five theorie. Voor op de werkvloer is de Big Five, oftewel: Big 5, een handig hulpmiddel voor een volledig zelfbeeld.

Website 11: intermediair.nl

Op Intermediair.nl kom je ook een aantal gratis persoonlijkheidstestjes tegen, waaronder de Mini Big Five (groot-klein: een beetje tegenstrijdig) persoonlijkheidstest. Dit is dezelfde test die door 123test gehanteerd wordt. Het is een nuttige test voor wie een eerste indruk wil vormen.

Website 12: testcentrumgroei.nl

De Big Five theorie is razend populair onder de online persoonlijkheidstests. Dat blijkt onder meer uit het feit dat je ook op Testcentrumgroei.nl een Big 5 (of Big 5) test af kunt leggen. Dit is een persoonlijkheidstest waarvoor je je niet hoeft in te schrijven en waarbij je gratis je 2 sterkste persoonlijkheidsdimensies te zien krijgt. Van de dimensies krijg je vervolgens weer gratis beschrijvingen. Je uitslag volgt direct nadat je de test hebt afgerond (duurt ongeveer 15 minuten).

Website 13: testgroup.nl

Op Testgroup.nl vind je een ander soort persoonlijkheidstest: The Bridge Personality test. Deze test is specifiek bedoeld voor werksituaties. Dankzij de slimme test ontvangt iedere kandidaat uitsluitend vragen die het meest relevant zijn voor hem of haar. The Bridge Personality hanteert een aantal slimme algoritmes. Als de kandidaat de test in een bepaalde richting probeert te ‘sturen’ (bijvoorbeeld door sociaal wenselijk te zijn) worden de vragen aangepast.

Hoe werkt de Bridge Personality test?

The Bridge Personality wordt gezien als een zeer valide en betrouwbare persoonlijkheidstest om inzicht te krijgen in de persoonlijkheid en competenties van sollicitanten en werknemers. Het bijzondere van deze test is dat hij meet (dankzij de algoritmes) of de kandidaat tijdens het invullen eerlijk is geweest. Zo krijg je steeds meer een valide en betrouwbaar beeld.

Hierna lezen:  Zo ga je om met betweters die gelijk willen hebben [Psychologie] [5 Technieken]

Voor wie is deze test bedoeld?

Deze test…

 • Is alleen door organisaties en bedrijven op te vragen
 • Is geschikt voor werknemers of sollicitanten
 • Staat klaar binnen een halfuur
 • Heeft na afloop van het invullen direct een rapport beschikbaar staan
 • Is eventueel via telefonisch consult met een TestGroup professional na te bespreken
 • Is beschikbaar vanaf 110 euro (voor grote afname zijn voordelige abonnementen beschikbaar)
 • Vereist geen specifieke training.

Verschillende rapporten

The Bridge Personality levert 6 verschillende rapporten: voor coaching, teams, recruitment en sales. Ook kunnen er maatwerkrapporten worden geleverd, waarin je zelf competenties uit kunt kiezen die onderdeel gaan uitmaken van het rapport. Je kunt de opzet dus zelf bepalen.

Website 14: Randstad.nl

Met Randstad.nl ontdek je wat voor iemand je bent en welke rol je in een team inneemt. De gratis online tekst laat precies zien wat jouw manier van aanpakken is. Om de test te doen, hoef je je alleen maar even online in te schrijven (ook als je niet direct naar een nieuwe baan op zoek bent). De test geeft inzicht in je denk- en werkniveau. Leer jezelf vrijblijvend beter kennen.

Website 15: Hrorganizer.com

Op Hrorganizer.com kom je de 10 vaakst gehanteerde persoonlijkheidstesten tegen. Dit zijn:

 • De veelbesproken Big 5 persoonlijkheidstest
 • De persoonlijkheidstest van Jung
 • De MBTI (Myers-Briggs) test
 • De Management Drives test
 • De DISC
 • De Insights Discovery test
 • De Enneagram test
 • De Roos van Leary
 • De Belbin test
 • Tot slot: de kernkwadranten van Ofman.

Psychologische tests: in conclusie

Er zijn online meer dan genoeg (gratis) zelftests te vinden, sommigen wat kort en anderen heel uitgebreid. Elke test biedt weer een ander perspectief. Als je zoveel mogelijk over jezelf en over je rol op je werk en in de wereld als geheel wil weten, loont het verschillende tests te doen. Let op: geen enkele test biedt een definitief beeld. Voor een diagnose ga je naar de psycholoog.