Wil je testjes over jezelf doen? Zodat je precies weet wat voor persoonlijkheid of psychologisch profiel je hebt? Hier vind je alle testjes die je zelf direct gratis online kunt doen.

Inhoud van deze pagina:

Gratis psychologie-testen en testjes over jezelf: hier vind je ze allemaal

Jezelf (nog) beter leren kennen: wie wil dat nu? Soms zouden we wel willen dat we alles over onszelf wisten, maar helaas is dat soms knap lastig. Vandaar dat er persoonlijkheidstests zijn uitgevonden om de ‘verborgen’ kanten van onze persoonlijkheid bloot te leggen. Met deze tests kun je onder kanten van je persoonlijkheid achterhalen, plus je IQ. Er zijn test die je helpen om een beroepskeuze te maken en tests die helpen bij assessment of persoonlijke ontwikkeling.

Onze complete lijst met alle gratis tests!

Ben je geïnteresseerd in psychologietests en persoonlijkheidstests? Dan ben je hier aan het juiste adres. Je vindt hier namelijk een uitgebreid overzicht van alle websites waar je gratis of betaald tests kunt doen. Deze tests kun je voor van alles en nog wat gebruiken. Het leukste is natuurlijk alles vergelijken. Wil je een beter beeld krijgen van je eigen persoonlijkheid? Wacht dan vooral niet langer.

Hierna lezen:  Het DISC Model: Volledige Uitleg & Voorbeelden [2024]

Website 1: 123 test heeft het allemaal

Op 123test.nl kom je tal van verschillende tests tegen, waaronder tests om je competenties mee te meten, test die je helpen bij beroepskeuze, tests die je vaardigheden benadrukken en test die specifiek op persoonlijkheid ingaan. Er zijn tests waarmee je voor assessment kunt oefenen en tests waarmee je IQ en intelligentie kunt meten. Alle tests zijn betrouwbaar en gratis.

Op 123test.nl kom je onder andere een gevalideerde persoonlijkheidstest tegen. Deze test laat zien hoe je scoort op de persoonlijkheidskenmerken volgens de zogenaamde “Big Five” methode. De uitkomst van de test laat zien hoe je in elkaar zit, wat je sterke en je zwakke punten zijn.

Wie heeft de tests gemaakt?

De tests van 123test.nl zijn ontwikkeld door testontwikkelaars met jarenlange ervaring. Het mooie van deze tests is dat ze standaard gratis zijn. Let op: mocht je naar een uitgebreidere test op zoek gaan, dan zijn die er ook. Voor deze uitgebreidere tests moet je een vergoeding betalen. Gelukkig is die vergoeding niet al te hoog. Het loont om meer over jezelf te weten te komen.

Privacy voorop

De tests van 123test.nl zijn geheel onafhankelijk en puur voor jou als nieuwsgierige bedoeld. Je hoeft niet verplicht een account aan te maken om tests te kunnen maken. De tests zijn bovendien 100% anoniem af te leggen. Er zijn veel tests beschikbaar voor veel verschillende gebruikers. Jaarlijks maken ruim 30 miljoen mensen van over heel de wereld tests op 123test.nl.

Website 2: psyned.nl

Het aanbod tests op Psyned.nl is indrukwekkend. Hier vind je verschillende uiteenlopende test die je een indicatie (maar géén officiële diagnose) van wat er misschien bij jou speelt. De tests helpen je bijvoorbeeld meer duidelijkheid te krijgen over klachten die je op dit moment ervaart.

Soorten psychologische tests

Psyned.nl heeft veel verschillende psychologische tests voor je, waarmee je jezelf kunt testen op klachten als angsten, depressie, burn-out, relatieproblemen en rouwverwerking. De tests geven een indicatie of er echt iets met je aan de hand is en of je professionele hulp nodig hebt.

Website 3: Psychologiemagazine.nl

Op zoek naar psychologische testjes? Je vindt ze ook op psychologiemagazine.nl. Hier kom je betrouwbare tests tegen die door wetenschappers zijn ontwikkeld en met jou online worden gedeeld.

Soorten testjes op Psychologiemagazine.nl

Denk aan testen waarmee je hoog sensitiviteit kunt testen, maar ook testjes op het gebied van de liefde en relaties. Je komt tests tegen over opvoeden (wat is jouw stijl hierin?), over mindfulness en je werkomgeving. Ook zijn er testen die diepere persoonlijkheidsstructuren blootleggen, zoals narcisme, ADHD of Autisme. Ook kun je een onderzoekje doen naar Borderline.

Hierna lezen:  McClelland-Motivatietheorie: Betekenis, Uitleg & Voorbeelden

Website 4: Cosmopolitan.com

Ook Cosmopolitan.com heeft verschillende testjes voor je klaar staan. Bijvoorbeeld een test waarin je moet aangeven wat je in een suggestief en abstract plaatje ziet. De manier waarop jij het plaatje omschrijft, zegt veel over jouw manier van communiceren: bijvoorbeeld of je een flapuit bent, of goed nadenkt voor je iets zegt. Kijk goed naar de afbeelding voor je iets zegt.

Website 5: Psybel.be

In de lijst van beste websites voor psychologische testjes staat ook een Vlaamse website. Psybel is een website waar je zelftestjes kunt doen die gemaakt zijn door een vrouw met de naam Adinda Grégoire: een specialist op het gebied van afname van psychologische tests en diagnosestelling op basis van de tests. Het leuke is dat de testjes maar een paar minuten duren.

Website 6: Tests.quest.nl

Psychologen kunnen vandaag de dag een heel precies antwoord geven over hoe jij precies in elkaar steekt. Hiervoor hoeven ze je niet eens te ontmoeten. Het geven van een diagnose gebeurt allemaal op basis van het stellen van de juiste vragen. De test op test.quest.nl bestaan uit zulke vragen. Deze test is ontwikkeld uit samenwerking met Nederlandse universiteiten. Het systeem bouwt automatisch een karakterschets op basis van je antwoorden.

Website 7: Mindmotions.nl

Ook op Mindmotions.nl kom je verschillende vragenlijsten die je een beter inzicht in jezelf geven. De vragenlijsten geven altijd maar een indicatie en representeren nooit de héle realiteit. Als je een grondige indicatie van je persoonlijkheid wil, kunt je het beste een professional raadplegen. Deze brengt samen met jou je klachten en persoonlijkheidstrekken in beeld.

Brede selectie vragenlijsten

Op de website vind je onder meer vragenlijsten over…

 • Mindfulness: deze test geeft aan hoe mindful jij je leven leidt
 • Persoonlijkheid: deze test laat zien wat je verschillende persoonlijkheidstrekken zijn en hoe je met uitdagingen omgaat in het leven
 • IQ: de IQ test geeft je intelligentie quotiënt aan. de test geeft inzicht in hoe je op verschillende taken scoort. Bij een IQ test wordt er altijd vergelijken met het landelijk gemiddeld. De score is dus niet absoluut, maar wordt vergeleken met die van andere Nederlanders.

Website 8: Mindtime.com

MindTime is een website waar je een survey kunt afleggen. De survey behandelt jou en jouw manier van denken. Na afloop van het survey ontvang je een rapport dat je helpt jezelf en de mensen om je heen beter te begrijpen. Zo wordt het eenvoudiger verschillen tussen jou en de mensen om je heen te herkennen. Ook leer je de kwaliteiten van anderen echt op waarde schatten.

Wat staat er in je rapport?

In je rapport staat.

 • Wat jouw unieke denkstijl is
 • Een uitleg over hoe je denkstijlen kunt herkennen die afwijken van die van jou (en wat de toegevoegde waarde van elke denkstijl is)
 • Tips om samenwerking en communicatie met anderen te bevorderen
 • Een oefening die uitzoekt of jouw denkstijl en je rol in de organisatie aansluiten bij elkaar
 • Een unieke MindTime Key speciaal voor jou waarmee je op een later tijdstip je denkstijl rapport in kunt zien.
Hierna lezen:  Jung Persoonlijkheidstest: Alles Over Deze Typen [+Snelle Test]

Website 9: 16 persoonlijkheden test

Heb je ooit gehoord van de Myers-Briggs test, of te wel: de Myers-Briggs Types Indicator (afgekort MBTI)? Dit is een test die onderscheidt maakt tussen 16 persoonlijkheden. Als je de test doet, krijg je één van de 16 persoonlijkheden als resultaat. De persoonlijkheden worden op verschillende manieren van elkaar onderscheiden. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen extravert en introvert, denker of gevoelsmens en nog een aantal andere criteria.

Maximaal 12 minuten

In hooguit 12 minuten tijd krijg je de uitslag van de test. De kans is groot dat de uitslag je aangenaam zal verrassen en ook nog eens erg accuraat zal blijken. Ook bij deze test is het van belang dat je zo min mogelijk “neutraal” antwoordt en dat je zo eerlijk mogelijk bent.

Website 10: Jobpersonality.com

Ook op Jobpersonality.com kom je verschillende tests tegen. De persoonlijkheidstest duur slechts enkele minuten. Je kiest telkens de afbeelding uit die het meeste bij jouw karakter aansluit. Dit is de afbeelding waarin je jezelf het beste herkent. Je krijgt een volledig rapport en persoonlijkheidsprofiel op basis van je antwoorden zonder dat je je hiervoor hoeft in te schrijven.

Gratis persoonlijkheidstest in enkele minuten

Ook de persoonlijkheidstest op Jobpersonality.com duurt slechts enkele minuten. Ook deze test is een Big Five persoonlijkheidstest, waarbij je steeds de afbeelding uitzoekt die het best bij jou aansluit. Je krijgt een gratis rapport van het profiel van je persoonlijkheid, zonder dat je hoeft te registeren. De vijf dimensies zijn de volgende: extraversie, emotionele stabiliteit, ordelijkheid, openheid en vriendelijkheid. Samen geven de dimensies een volledig beeld van jou.

Assessment, re-integratie en outplacement

Veel van de persoonlijkheidstesten die je tegenkomt bij re-integratie, outplacement en assessment zijn opgesteld op basis van (in ieder geval elementen uit) de Big Five theorie. Voor op de werkvloer is de Big Five, oftewel: Big 5, een handig hulpmiddel voor een volledig zelfbeeld.

Website 11: intermediair.nl

Op Intermediair.nl kom je ook een aantal gratis persoonlijkheidstestjes tegen, waaronder de Mini Big Five (groot-klein: een beetje tegenstrijdig) persoonlijkheidstest. Dit is dezelfde test die door 123test gehanteerd wordt. Het is een nuttige test voor wie een eerste indruk wil vormen.

Website 12: testcentrumgroei.nl

De Big Five theorie is razend populair onder de online persoonlijkheidstests. Dat blijkt onder meer uit het feit dat je ook op Testcentrumgroei.nl een Big 5 (of Big 5) test af kunt leggen. Dit is een persoonlijkheidstest waarvoor je je niet hoeft in te schrijven en waarbij je gratis je 2 sterkste persoonlijkheidsdimensies te zien krijgt. Van de dimensies krijg je vervolgens weer gratis beschrijvingen. Je uitslag volgt direct nadat je de test hebt afgerond (duurt ongeveer 15 minuten).

Hierna lezen:  Big 5 Personality Test: Online Persoonlijkheidstest [Jouw Type Checken]

Website 13: testgroup.nl

Op Testgroup.nl vind je een ander soort persoonlijkheidstest: The Bridge Personality test. Deze test is specifiek bedoeld voor werksituaties. Dankzij de slimme test ontvangt iedere kandidaat uitsluitend vragen die het meest relevant zijn voor hem of haar. The Bridge Personality hanteert een aantal slimme algoritmes. Als de kandidaat de test in een bepaalde richting probeert te ‘sturen’ (bijvoorbeeld door sociaal wenselijk te zijn) worden de vragen aangepast.

Hoe werkt de Bridge Personality test?

The Bridge Personality wordt gezien als een zeer valide en betrouwbare persoonlijkheidstest om inzicht te krijgen in de persoonlijkheid en competenties van sollicitanten en werknemers. Het bijzondere van deze test is dat hij meet (dankzij de algoritmes) of de kandidaat tijdens het invullen eerlijk is geweest. Zo krijg je steeds meer een valide en betrouwbaar beeld.

Voor wie is deze test bedoeld?

Deze test…

 • Is alleen door organisaties en bedrijven op te vragen
 • Is geschikt voor werknemers of sollicitanten
 • Staat klaar binnen een halfuur
 • Heeft na afloop van het invullen direct een rapport beschikbaar staan
 • Is eventueel via telefonisch consult met een TestGroup professional na te bespreken
 • Is beschikbaar vanaf 110 euro (voor grote afname zijn voordelige abonnementen beschikbaar)
 • Vereist geen specifieke training.

Verschillende rapporten

The Bridge Personality levert 6 verschillende rapporten: voor coaching, teams, recruitment en sales. Ook kunnen er maatwerkrapporten worden geleverd, waarin je zelf competenties uit kunt kiezen die onderdeel gaan uitmaken van het rapport. Je kunt de opzet dus zelf bepalen.

Website 14: Randstad.nl

Met Randstad.nl ontdek je wat voor iemand je bent en welke rol je in een team inneemt. De gratis online tekst laat precies zien wat jouw manier van aanpakken is. Om de test te doen, hoef je je alleen maar even online in te schrijven (ook als je niet direct naar een nieuwe baan op zoek bent). De test geeft inzicht in je denk- en werkniveau. Leer jezelf vrijblijvend beter kennen.

Website 15: Hrorganizer.com

Op Hrorganizer.com kom je de 10 vaakst gehanteerde persoonlijkheidstesten tegen. Dit zijn:

 • De veelbesproken Big 5 persoonlijkheidstest
 • De persoonlijkheidstest van Jung
 • De MBTI (Myers-Briggs) test
 • De Management Drives test
 • De DISC
 • De Insights Discovery test
 • De Enneagram test
 • De Roos van Leary
 • De Belbin test
 • Tot slot: de kernkwadranten van Ofman.

Testjes die je meteen al kunt doen:

De Drankjes Vasthoud Routine

Doelstelling:

Om de groep (set) geïnteresseerd te krijgen, moet je een persoon met een drankje identificeren, aanwijzen hoe het drankje vastgehouden wordt, en uitleggen welke persoonlijkheid bij deze manier van vasthouden hoort.

Stapsgewijze Aanpak:

 1. De Verlegen Jongen (The Shy Guy):
 • Identificeer iemand die zijn drankje met één hand vasthoudt en zijn arm strak tegen zijn lichaam drukt als een sociaal schild.
 • Merk op dat deze persoon zich niet veel verplaatst, zijn schouders zijn naar voren gebogen en zijn bovenlichaam krult naar binnen in een afwerende houding.
 • Gebruik dit om te laten zien hoe je de concurrentie kunt afkraken (DLV) vanuit een andere hoek van de bar.
 1. De Vechtersbaas (The Brawler):
 • Deze persoonlijkheid koopt een grote container voor zijn drankje (kan, grote bierfles, etc.) en gebruikt het subconscius als een wapen.
 • Ze maken gebaren met het drankje in de hand en duwen zich een weg door de menigte.
 1. De Versierder (The Player):
 • Deze persoon is zich bewust van zijn lichaamstaal en poseert letterlijk met zijn drankje.
 • Demonstreer dit door haar drankje te pakken en te poseren, wat zorgt voor gelach en interactie.
 1. Het Roddelmeisje (The Gossip Girl):
 • Blijft bij haar groep vrienden, meestal de alfa vrouw, en gebruikt haar drankje om te gebaren maar leunt naar haar groep vrienden voor goedkeuring.
 1. Het Warme Biertje Meisje (Warm Beer Girl):
 • Zelden een slok van haar drankje nemen, het over haar borstkas houden om aandacht te voorkomen. Gebruik dit om de doelwit te ‘neggen' en aanraking (kino) te initiëren.
 1. De Flirt (The Flirt):
 • Houdt haar drankje net onder haar borstkas en speelt constant met haar ijs, wat aandacht trekt naar haar borst. Versterkt de ‘neg' van het Warme Biertje Meisje.
 1. De Pretliefhebber (The Fun Lover):
 • Straalt hoge zelfverzekerdheid uit door zijn drankje losjes aan zijn zijde te houden, met de rug recht. Gebruik dit moment om de stoel van het doelwit te ‘stelen' voor een leuke ‘neg'.
 1. De IJskoningin (The Ice Queen):
 • Gesloten lichaamstaal, klaar om je te bombarderen met lastige vragen. Haar drankje wordt net onder haar borstkas gehouden met een stevige grip.
Hierna lezen:  Zo ga je om met betweters die gelijk willen hebben [Psychologie] [5 Technieken]

Uitvoering:

 • Begin de routine door willekeurige personen in de set te identificeren met een van de bovenstaande persoonlijkheden. Dit dient als een gespreksaanzet en creëert een licht en speels moment.
 • Gebruik deze persoonlijkheden om andere individuen van een afstand af te waarderen (DLV) of te prijzen (DHV) door ze te wijzen en een positieve of negatieve drankpersoonlijkheid toe te wijzen.
 • Het uiteindelijke doel is om de groep bij de routine te betrekken, waardoor ze hun eigen verhalen gaan delen of zelf persoonlijkheden gaan herkennen, wat leidt tot een leuke interactie en mogelijkheid voor jou om jezelf in een positief daglicht te stellen (DHV).

Deze routine zou ongeveer 15 minuten moeten duren, maar verwacht niet dat je door het hele proces komt aangezien de groep vaak hun eigen draai eraan geeft door persoonlijkheden te herkennen en eigen gespreksonderwerpen te beginnen.

Laten we dit verhaal vertalen en structureren in een interactief en speels scenario om met een groep vrienden uit te voeren:

De Beste Vrienden Test

Introductie:

Je benadert een groep vrienden met een speelse houding en begint een luchtig gesprek.

Stappen:

 1. Begin het Gesprek:
 • “Hoe lang kennen jullie elkaar al?”
 • “Jullie zijn goede vrienden, dat zie ik aan jullie: jullie maken precies dezelfde gezichtsuitdrukkingen.”
 • “Ik moet over een paar seconden gaan, maar even voor de grap:”
 1. Stel de Vraag:
 • “Ik moet jullie iets vragen: Hoe lang kennen jullie elkaar al?”
 1. Reactie op Antwoord:
 • Na hun antwoord (bijvoorbeeld: “Ongeveer zes jaar,”) reageer je met “Dat kon ik al zien. Hoe? Nou…”
 1. Introduceer de Beste Vrienden Test:
 • “In plaats van het uit te leggen, geef ik jullie twee de beste vrienden test.”
 1. De Testvraag:
 • “Gebruiken jullie beiden dezelfde shampoo?”
 1. Let op Hun Reactie:
 • De vrienden kijken elkaar aan om te beslissen wat te antwoorden.
 1. Onthul het ‘Echte' Antwoord:
 • “Het antwoord doet er niet toe,” onderbreek je. “Jullie zijn al geslaagd.”
 1. Reactie op Hun Verwarring:
 • “Maar we gebruiken niet dezelfde shampoo,” zegt een van de meisjes.
 • “Maar jullie keken eerst naar elkaar voordat jullie antwoord gaven. Zie je, als jullie elkaar niet goed kenden, zouden jullie oogcontact met mij houden. Maar als twee mensen een connectie hebben, kijken ze eerst naar elkaar en communiceren bijna telepathisch voordat ze antwoorden. Ze hoeven niet eens met elkaar te spreken.”
 1. Demonstreer Hun Connectie:
 • De twee vrienden kijken elkaar weer aan.
 • “Zie,” roep je uit. “Jullie doen het nu weer.”
 1. Afsluiting met Humor:
  • De vrienden beginnen te lachen.
  • Richt je tot een man die erbij is en zeg: “Vrouwen zitten elkaar constant met meisjescodes te communiceren. Als mannen zo naar elkaar zouden kijken, zou hij zeggen ‘WTF vriend'.”
Hierna lezen:  Roos Van Leary [Complete Uitleg & Voorbeelden]

Dit scenario is bedoeld om op een luchtige en speelse manier de band tussen vrienden te benadrukken en tegelijkertijd een humoristisch moment te creëren binnen de groep.

De Liefdestest

Deze test bestaat uit een reeks vragen die je inzicht geven in jouw benadering van liefde, relaties, en persoonlijke voorkeuren. Voer deze stappen uit om de test te doen en ontdek wat jouw antwoorden over jezelf onthullen:

Stap 1: De Weg Naar Liefde

 • Stel je voor dat je naar het huis van je geliefde loopt. Er zijn twee wegen: een rechte weg die snel maar saai is, en een bochtige weg vol prachtige uitzichten maar die langer duurt. Welke weg kies je? Kort of lang?

Stap 2: Rozen Kiezen

 • Onderweg zie je twee rozenstruiken, een met witte rozen en een met rode. Je besluit 10 rozen voor je partner te plukken. Welke kleurencombinatie kies je?

Stap 3: Aankomst bij het Huis

 • Bij aankomst vraag je de dienstmeid je geliefde te halen, of je haalt hem/haar zelf. Welke actie onderneem je? Vraag je de dienstmeid of doe je het zelf?

Stap 4: De Rozen Plaatsen

 • Je komt in de kamer van je geliefde, maar niemand is daar. Je kunt de rozen op de vensterbank of op het bed leggen. Waar plaats je de rozen? Op het bed of bij het raam?

Stap 5: Ontwaken

 • Later, als het tijd is om te slapen, gaan jij en je geliefde slapen in aparte kamers. De volgende ochtend ga je naar de kamer van je geliefde om te kijken hoe het met hem/haar gaat. Zijn ze wakker of slapend?

Stap 6: De Terugweg

 • Het is tijd om naar huis te gaan. Je kunt weer kiezen tussen de snelle, saaie weg of de langzame, mooie weg. Welke weg kies je voor de terugweg? Kort of lang?

Analyse van Antwoorden

 1. De Keuze van de Weg: Dit vertegenwoordigt je houding ten opzichte van verliefd worden. Kort betekent snel verliefd worden, lang staat voor een voorzichtige benadering.
 2. Kleurencombinatie van Rozen: Rode rozen staan voor wat je wilt geven in een relatie; witte rozen voor wat je verwacht te ontvangen.
 3. De Actie bij Aankomst: Dit toont aan hoe je met relatieproblemen omgaat; direct zelf handelen wijst op een directe benadering, terwijl hulp van een ander vragen kan wijzen op vermijdingsgedrag.
 4. Plaatsing van de Rozen: Waar je de rozen plaatst, geeft aan hoe vaak je je geliefde wilt zien; op het bed duidt op een behoefte aan bevestiging en frequent contact, bij het raam op meer onafhankelijkheid.
 5. Wakker of Slapend: Dit laat zien of je accepteert hoe je geliefde is (slapend) of dat je verwacht dat ze voor jou veranderen (wakker).
 6. De Weg Terug: Dit vertegenwoordigt hoe lang je liefde duurt; kort duidt op snel uit liefde vallen, lang op een langdurige liefde.
Hierna lezen:  Het DISC Model: Volledige Uitleg & Voorbeelden [2024]

Extra Vragen over Persoonlijke Voorkeuren

 1. Beeld je in een witte kamer, op een bed, alles is wit. Hoe voel je je? Dit representeert hoe je tegenover dood en sterven staat.
 2. Wat is je favoriete dier en welke kwaliteiten zie je hierin? Dit laat zien hoe vrienden jou zien.
 3. Wat is je favoriete kleur en wat voel je hierbij? Dit onthult hoe je jezelf ziet.
 4. Stel je voor op een strand, helemaal alleen met de oceaan voor je. Wat doe je? Dit geeft aan hoe je seksualiteit ziet.

Gebruik deze test als een speelse manier om meer over jezelf en je benadering van liefde en relaties te ontdekken.

De Muur en het Bos

Dit interactieve verhaal neemt je mee op een symbolische reis die je inzichten kan geven in je persoonlijkheid, je dromen, en hoe je tegen bepaalde aspecten van het leven aankijkt. Volg deze stappen en zie wat jouw antwoorden onthullen:

Stap 1: De Muur

 • Je loopt over een veld en ziet een muur. Hoe hoog is de muur en hoe ga je erlangs? (De muur staat voor trots en ook voor hoe je obstakels overwint.)

Stap 2: Het Huis

 • Terwijl je verder loopt, zie je een huis. Hoe ziet het huis eruit dat je later in het leven zou willen hebben?

Stap 3: De Sleutel

 • Je ziet een sleutel op de grond liggen. Je loopt naar het huis. Opent de sleutel de deur? (Ja betekent dat je kunt trouwen.)

Stap 4: De Eerste Verdieping

 • Als je met de sleutel de deur hebt kunnen openen, ga je het huis binnen. Op de eerste verdieping zie je een tafel en stoelen. Hoeveel stoelen staan er? (Dit symboliseert het aantal mensen in je toekomstige gezin.)

Stap 5: Buiten en de Keuze van het Bos

 • Nu ga je naar buiten en zie je in de ene richting een dicht, donker bos, en in de andere richting een minder dichte/lichtere bosrijke omgeving. Welke kant ga je op? (Donker bos = verwacht iets, maar onbekend, neem een kans. Licht bosrijke gebied = gemakkelijke stijl/manier.)

Stap 6: Het Meer

 • Terwijl je loopt, zie je een meer in de buurt. Hoe groot is het, en hoe diep? (Grootte = grootte van je hart, diepte = diepte van je hart.)

Einde

Dit spel kan inzichtelijk zijn, vooral voor mensen die nadenken over thema's zoals huwelijk of toekomstplannen. Zorg ervoor dat je, wanneer je de betekenis van de antwoorden deelt na de beurt van de ander, rekening houdt met hun gevoelens en misschien zelfs de antwoorden lichtjes aanpast voor een positieve ervaring!

Het Relatiespel

Ontworpen door: Phaze

Hierna lezen:  Alle Archetypen Jung: Uitleg & Voorbeelden [Test Jezelf]

Dit spel biedt een speelse manier om meer over elkaar te leren in de context van relaties en persoonlijke voorkeuren. Volg deze stappen en ontdek wat de antwoorden onthullen over persoonlijkheidstrekken en relatievoorkeuren.

Stap 1: Favoriete Seizoen

 • Wat is jouw favoriete seizoen? Zomer, Winter, Herfst, of Lente?
 • Winter: Een eenling, opent zich niet graag voor anderen, voelt zich niet thuis bij de mensen met wie ze omgaat.
 • Zomer: Oei. Het stoute meisje, erg naar buiten gericht, is niet bang om nieuwe dingen te ervaren, zeer gepassioneerd in relaties, drama queen.
 • Lente: Heel zorgzaam en liefdevol. Ze is heel accepterend naar mensen, ongeacht wie ze zijn, en ze is zeer betrouwbaar.
 • Herfst: Mysterieus meisje, het is erg moeilijk voor mensen om te lezen wat ze denkt en ze staat niet erg open om haar gevoelens te delen, neigt ernaar mensen af te stoten als ze te dichtbij komen.

Stap 2: Telefoon Aan of Uit

 • Zet je je telefoon uit of laat je hem aan als je tijd doorbrengt met een man die je leuk vindt?
 • Aan: Heeft behoefte om belangrijk en geaccepteerd te voelen, geeft echt om wat mensen over hen denken. Neigt ertoe zich met andermans zaken te bemoeien en houdt geheimen niet erg goed.
 • Uit: Geeft niet om wat mensen over hen denken. Als ze je niet mogen, kunnen ze opdonderen. Heeft geen behoefte om verbonden te zijn met de rest van de wereld en bemoeit zich niet met andermans zaken. Bewaart goed geheimen.

Stap 3: Hoe Vaak Zien in Zeven Dagen

 • Hoe vaak wil je een man zien in de loop van zeven dagen als je met hem date?
 • 7 keer: Aanhankelijk, een geweldige vriendin maar kan vervelend zijn, serieus in de relatie.
 • 4 keer: Niet te aanhankelijk, wil een goede relatie, een goede vriendin.
 • 1 keer: Wild meisje, wil zich niet gebonden voelen, niets serieus, slechte vriendin.

Stap 4: Katten of Honden

 • Wat heb je liever, katten of honden?
 • Honden: Onderhoudsintensief, moet zich geliefd voelen door haar vriend, wil aandacht, maar een zeer zorgzame vriendin en zal alles doen om haar man gelukkig te maken en hem te zien glimlachen.
 • Katten: Niet onderhoudsintensief, neigt ernaar zich niet te binden aan plannen en als ze dat wel doet, zegt ze soms op het laatste moment af. Vraagt niet om toestemming van haar man en doet dingen zelfs als dat hem boos maakt.

Stap 5: De Blauwe Leeuw

 • Je ziet een felblauwe leeuw door je straat rennen, wat doe je als eerste?
 • Het antwoord doet er niet toe. Zeg gewoon: “Echt waar? Hmm, ik dacht niet dat je dat soort meisje was. Dat is echt interessant!”
Hierna lezen:  Big 5 Personality Test: Online Persoonlijkheidstest [Jouw Type Checken]

Afsluiting en Nummer Sluiten

 • Gebruik de nieuwsgierigheid die je hebt opgewekt over het antwoord op de laatste vraag als een manier om te zeggen: “Ik kan het je nu niet vertellen, maar ik bel je later en leg het uit. Het moment is nog niet juist.” Als dit correct wordt uitgevoerd, kan dit vaak leiden tot een succesvolle uitwisseling van contactgegevens.

Dit spel is ontworpen als een unieke en leuke manier om gesprekken te voeren en meer te leren over de persoonlijkheid en relatievoorkeuren van de ander. Veel plezier en succes!

Het huis

Vertel het meisje zich voor te stellen dat ze in een huis staat. Terwijl ze daar staat, vinden er 5 dingen plaats die onmiddellijk haar aandacht vereisen:

 1. Een baby huilt.
 2. De telefoon gaat over.
 3. Iemand klopt op de deur.
 4. Water loopt in een gootsteen.
 5. Kleren hangen buiten te drogen en het begint te regenen.

Vraag het meisje jou te vertellen in welke volgorde ze elk van deze problemen zou aanpakken. Zodra ze dit heeft verteld, leg je haar uit dat haar antwoorden haar prioriteiten in het leven vertegenwoordigen, aangezien elk probleem een specifieke betekenis heeft:

 • De baby vertegenwoordigt haar familie.
 • De telefoon vertegenwoordigt haar liefdesleven.
 • Het kloppen op de deur vertegenwoordigt haar vrienden.
 • Het water vertegenwoordigt geld.
 • De kleren vertegenwoordigen haar carrière.

Psychologische tests: in conclusie

Er zijn online meer dan genoeg (gratis) zelftests te vinden, sommigen wat kort en anderen heel uitgebreid. Elke test biedt weer een ander perspectief. Als je zoveel mogelijk over jezelf en over je rol op je werk en in de wereld als geheel wil weten, loont het verschillende tests te doen. Let op: geen enkele test biedt een definitief beeld. Voor een diagnose ga je naar de psycholoog.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: