Wie is Richard Bandler, de bedenker van NLP?

Richard Wayne Bandler is dé bedenker van NLP, wat de afkorting is voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Richard Bandler is een Amerikaan, onderzoeker en schrijver. In dit artikel ontdek je alle relevante info over hem. Bandler is de persoon die samen met John Grinder verantwoordelijk was voor het ontwikkelen van de Neuro Linguïstisch Programmeren methode.

Zijn studie en loopbaan

Richard Bandler werd geboren in California. In wat nu “Silicon Valley” is, om precies te zijn. Hij studeerde wiskunde, maar haalde ook een bachelor in filosofie en psychologie. Dit was in 1973. Vervolgens behaalde hij in 1975 zijn master psychologie in Californië aan de Lone Mountain College.

NLP gebaseerd op “Gestalt theorie”

Bandler kwam in 1972 voor het eerst in aanraking met Gestalt theorie. Deze theorie is bedacht door grondlegger Fritz Perls. In 1972 werkte Bandler mee aan het bewerken van het boek The Gestalt Approach van Pels, onder begeleiding van Robert S. Spitzer. Gestalt therapie is, net als NLP, een gesprekstherapie die gericht is op gesprekken. Het gaat hierbij niet alleen om je verstand (wat je precies denkt of vindt), maar ook hoe je iets ervaart en voelt.

Gestalt therapie en “awareness”

De term “awareness” vind je ook in mindfulness terug. Het draait om wat je met je lichaam voelt, in het hier en in het nu. Je focust meer op het heden en op je lichaam, dan dat je overal verklaringen voor probeert te zoeken. Je maakt contact met de wereld binnen in je en leert jezelf beter kennen. Wat is voor jou echt belangrijk? Hoe neem je verantwoordelijkheid voor jezelf?

Ontmoeting met John Grinder

Richard Bandler kwam niet alleen uitgebreid met de Gestalt theorie in aanraking, ook volgde hij trainingen van Virginia Satir, een beroemde en succesvolle gezinstherapeuten die de band en verhoudingen tussen familieleden benadrukte. Gedurende zijn studie leerde Bandler ook John Grinder kennen, die professor was in de linguïstiek en hem begeleidde bij het zelf geven van Gestalt therapie workshops. De twee, Bandler en Grinder, werkten hecht samen.

Het begin van “modelleren”

Richard Bandler en John Grinder focusten sterk op mensen die anders waren dan anderen – die binnen hun vakgebied een leidende rol hadden en een groot voorbeeld vormden. Zij vormden letterlijk “modellen”. Deze personen waren onder meer Virginia Satir en Fritz Perls. Deze modellen waren voorbeelden voor anderen: diens methoden werden aangeraden te volgen.

Hierna lezen:  NLP Boekenlijst: De Beste NLP-boekentips [Top 10] [2024]

Expertise van Bandler

Richard Bandler heeft ontzettend veel ervaring opgedaan. Hij geeft verschillende soorten seminars:

  • Design Human Engineering
  • Persuasion (overtuiging) Engineering
  • NLP: Neuro Linguïstisch Programmeren
  • Neuro-Hypnotisch Programmeren.

Van vele markten thuis

Je kunt oprecht stellen dat Richard Bandler van verschillende markten thuis is. Hij is niet alleen een wiskundige, een filosoof, maar ook een leraar, een publiek spreker en een psycholoog die al maar liefst vier decennia actief is en vele boeken en ander educatief materiaal geschreven heeft. Kortom: hij en John Grinder zijn echt een begrip binnen hun vakgebied.

“The Structure of Magic”

The Structure of Magic is het eerste grote werk van Richard Bandler en John Grinder samen. Hierin bestudeerde de twee de werkwijzen van verschillende succesvolle therapeuten en lieten de overeenkomsten zien (het begin van “Modelleren”). In dit boek werd duidelijk hoe de juiste manier van aanpak van therapeuten tot de best mogelijke resultaten bij cliënten leidden.

NLP en vernieuwing

Op een zeker punt zijn Bandler en Grinder uit elkaar gegroeid. De twee vertegenwoordigen nu ieder een eigen stroming binnen NLP. Richard Bandler blijft zijn methode vernieuwen. Zo zijn er bijvoorbeeld praktische methoden voor het snel oplossen van fobieën bij patiënten. Er worden steeds weer nieuwe, nog betere methoden uitgevonden om dit voor elkaar te krijgen.

Neuro Hypnotic Repatterning is zo’n vernieuwing

Binnen NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) bestaat nu ook de praktijk van Neuro Hypnotic Repatterning (NHR). Met deze stroming wordt geprobeerd aan de hand van hypnose gedragspatronen van mensen te veranderen om voor een positieve verbetering te zorgen.

Richard Bandler: een YouTube toelichting

Richard Bandler aan het werk zien? Het kan in deze video van Outcast Motivation:

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: