Wat is NLP-coaching nou precies, wat doet een (goede) NLP-coach, van welke technieken en coachmodellen maakt hij gebruik en wanneer ben je bij een slechte NLP-coach beland? Wij vertellen het je in dit artikel. Lees verder…

Wat is NLP-coaching? En wat doet een NLP-coach (niet)?

Laten we beginnen door samenvattend te kijken naar wat NLP en NLP-coaching wel en niet is.

Wat is een NLP-coach?

  • Een NLP-coach kan iedereen zijn, zoals een huisvader, huismoeder, makelaar, bouwvakker, tiener, psycholoog of tandarts.
  • Een NLP-coach is geen universitaire graad. De term ‘Master' Practitioner is zelfs een aan illegaliteit aangrenzende titel omdat het grenst aan valsheid in geschrifte voor een universitaire Master-graad. Het doet namelijk denken aan een daadwerkelijke Master-graad, terwijl het er niks mee te maken heeft.
  • Een NLP-coach is iemand die allerlei problemen kan verhelpen, maar als de NLP-coach geen medische professional is, mag de NLP-coach zich niet wagen aan trauma's, depressies en andere zware psychose's.
  • Een NLP-coach kun je doorgaans niet vinden via de huisarts, praktijkondersteuner of GGZ.
  • Wél is het zo dat veel huisartsen, praktijkondersteuners, psychologen en GGZ-doktoren een NLP-opleiding hebben gedaan en er gebruik van maken in de dagelijkse praktijk met patiënten. Ze noemen het echter geen NLP omdat daar geen reden toe is. Een psycholoog gaat gewoon met je aan de slag en hoeft niet alles steeds te benoemen.

Wat doet een NLP-coach?

  • Een NLP-coach onderbreekt jouw patronen door – in tegenstelling tot een GGZ-psycholoog – actief met jou te werken in werkvormen, in plaats van alleen maar te praten, adviseren en psycho-educatie te geven.
  • Een NLP-coach heeft een actieve houding waarmee hij heel jouw lichaam activeert. Hij laat je staan, bewegen en in een bepaalde gemoedstoestand komen. Zo krijg jij als cliënt daadwerkelijk ervaringen voorgeschoteld.
  • Een NLP-coach stelt scherpe vragen om door jouw problemen heen te prikken, in plaats van ‘beleefd' te blijven naar jouw probleem toe, waar je absoluut niet mee geholpen zou zijn.
  • Een NLP-coach heeft – in tegenstelling tot de GGZ – een directe, hands-on aanpak. Dat wil zeggen: hij experimenteert continu met interventies en technieken totdat er een gewenst effect heeft plaatsgevonden.
  • Een NLP gaat met jou fantaseren en visualiseren. en daar is helemaal niks mis mee: Engineers moeten een brug kunnen hallucineren. Dat helpt ze en het is zelfs hun werk. Als ze blauwe mannetjes op de brug zagen was het natuurlijk een ander verhaal geweest.
Hierna lezen:  Intakegesprek Coaching: Stel Deze vragen [Voorbeeldformulier & Stappenplan]

Wanneer ben je bij een slechte NLP-coach aanbeland?

  • Een slechte NLP-coach komt met tegeltjeswijsheden en verhalen over ‘doorbreken van patronen via neuronen in het brein'. Hier heeft de patiënt helemaal niks aan en dit is zowaar nog erger dan bij de GGZ zitten.
  • Een slechte NLP-coach is niet actief en niet hands-on bezig met jou, maar zit passief met je te praten, net als een GGZ-psycholoog. In nog ergere gevallen gaat een slechte NLP-coach slap met je praten over ‘het belang van een sterke mindset' met goedbedoelde adviezen en tweedehands ‘inzichten' en ‘wijsheden' uit een scheurkalender van Michael Pilarczyk.
  • Een slechte NLP-coach houdt een theekransje met je en gaat gezellig met je klessebessen. In NLP hoor je niet te ouwehoeren over drijfveren, je verleden of je relatie met geld. Opstaan. Bewegen. Visualiseren. Oefenen. Doen. Move. Meditatie. Manifest.
  • Een slechte NLP-coach test en experimenteert niet. Hij blijft langdradig met jou praten over jouw probleem.
  • Een slechte NLP-coach doet geen nulmeting om te kunnen meten of zijn interventies effect hebben gehad.
  • Een slechte NLP-coach geeft geen huiswerk voor tussen de sessies in. Hij behandelt de coaching als reguliere praattherapie.

Welke interventietechnieken, -modellen en -methodes maakt een NLP-coach?

Wat is NLP?

NLP is de afkorting van Neuro Linguïstisch Programmeren. Hier vind je de complete NLP-wiki.

Een van de dingen die een NLP-coach doet: submodaliteiten

wat is nlp coaching

Een van de centrale tools waar een NLP-coach gebruik van maakt, is submodaliteiten. De NLP-coach helpt je hiermee bijvoorbeeld gevoelens als kracht, innerlijke rust, zelfvertrouwen en mentale balans opnieuw op te wekken. Ook worden – door het spelen met submodaliteiten – onbewuste mentale ‘blokkades’ weggenomen, zoals gedachten die je belemmeren. Je leert bijvoorbeeld je angsten van ‘buitenaf’ te bekijken en te rationaliseren. Zo zal je er niet meer door overweldigd worden, maar zal je met heldere gedachten keuzes kunnen maken.

Wat kan een NLP-coach?

  • Een NLP-coach moet echt wakker en actief zijn bij de cliënt. Bij iedere client hoort een persoonlijk plan van aanpak. De coach is zich bewust dat ieder mens anders in elkaar steekt en dat technieken die bij één persoon werken, bij de ander een tegengesteld effect kunnen hebben.
  • De NLP-coach past interventies toe om gedragsveranderingen in gang te zetten. Ook kunnen de methodes in combinatie met andere technieken worden gebruikt.
  • Een andere belangrijke vaardigheid van een NLP-coach is chunken. Een NLP-coach chunkt ook omhoog krijgt inzichten in de behoeften van de client en weet hoe deze het beste bevredigd kunnen worden.
  • Ook moet de NLP-coach werken met rapport: er kan snel en direct contact worden gelegd met de client, waarbij zowel coach als patiënt zich veilig en gewaardeerd voelen.
Hierna lezen:  Omgaan Met Weerstand: 21 Ongelooflijke Tips (incl. utilisatie-model)

NLP-coaching is denken vanuit de ander én analyseren vanuit een neutrale positie

Wie wil slagen als NLP-coach, moet leren denken zoals de ander. Stap 1 van iedere NLP-coach is dan ook rapport maken. Dat betekent niet denken vanuit je eigen wereldbeeld: wat je zelf logisch vindt en wat niet. Ook moet je je kunnen inleven in de emoties van de ander, zelfs als je in een zelfde omstandigheid heel anders zou reageren. Vervolgens moet de NLP-coach ook in een neutrale waarnemingspositie kunnen stappen om scherp naar een hulpvraag te kunnen kijken met de cliënt. Hoe meer besef er is van de verschillende perspectieven, hoe beter de coach kan helpen.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: