Wat zijn de nadelen van NLP? Het is belangrijk dat je je op eerlijke en transparante wijze inleest over alle slechte kanten van NLP, zodat je je eigen conclusies kunt trekken. En wat zijn dan de voordelen? Ook dat komt aan bod. In dit artikel lees je wat er allemaal mis kan gaan wanneer je met NLP aan de slag wilt. Lees verder voor de argumenten tegen NLP…

De nadelen van NLP

nadelen van nlp artikel

Nadeel 1: Alleen de naam is al super vaag – en dat is misleidend

‘Neuro Linguïstisch Programmeren' klinkt als super chique rocket science. Het klinkt heel aanlokkelijk: alléén een select groepje gelukkigen mag claimen deze dure term en de inhoud ervan te begrijpen. Bijna niemand weet eigenlijk precies wat NLP is – en al helemaal niemand kan het uitleggen. Jij wel? Probeer het maar eens hoor. De een hangt een duur pseudo-wetenschappelijk verhaal over zenuwstelsels en het brein op, de ander benadrukt dat het voor effectievere communicatie is en weer een ander heeft het over ‘in je kracht staan'. Erg vaag allemaal. Dat komt omdat NLP geen beschermde term meer is en in het publieke domein is beland.

Nadeel 2: Op een training kom je NLP leren, niet je eigen shit oplossen

Veel mensen verwarren training met coaching. Ze nemen deel aan een NLP-training om vervolgens in die training allerlei persoonlijke problemen op te willen lossen. Een training is echter om vaardigheden te leren. Laten we het voor eens en altijd helder maken: wil je je eigen thema's oplossen en je eigen doelen bereiken, dan moet je 1-op-1-coaching nemen. Wil je je vaardigheden ontwikkelen, dan moet je een opleiding nemen en het bijbehorende huiswerk uitvoeren.

Nadeel 3: NLP-cursisten noemen zichzelf gelijk ‘coach', terwijl dat eigenlijk niet hun roeping is

Veel mensen maken een complexe equivalentie tussen NLP en coaching, terwijl coaching slechts een van de vele toepassingen van NLP is. Ze volgen een NLP-opleiding en worden uit automatisme ook meteen coach, terwijl dat niet per se iets is waar ze aanleg of ervaring voor hadden. Dit is dan eerder een narcistische ego-trip (“Ik kan jouw leven verbeteren en ben daardoor verheven”) dan daadwerkelijk een slimme carrière-keuze.

Hierna lezen:  Kosten NLP Training / Opleiding / Cursus / Practitioner [Overzicht]

Nadeel 4: Je wordt eindeloos in alweer nieuwe NLP-trainingen gezogen…

Er zijn héél veel verschillende NLP-technieken – en er komen er jaarlijks weer een groot aantal nieuwe bij – waardoor er maar geen einde lijkt te komen aan je leertraject.

Nadeel 5: Je verandert misschien in een seminar-junk

Er is een kans op commercieel sektarisme onder de deelnemers. Met andere woorden: blijven terugkeren voor nóg meer seminars. Die kans is groter dan wanneer je een normale cursus gedragsstijlen of communicatiestijlen zou volgen. Dat is echter volledig aan jezelf te wijten. NLP-bedrijven maken – net als ieder ander bedrijf – gewoon gebruik van nieuwsbrieven om je een vervolgtraining te verkopen. Dat is hartstikke normaal, maar wees je er wel bewust van.

Nadeel 6: Je vergeet het toe te passen

Ook ligt meta gaan over NLP op de loer. Met andere woorden: hoofdzakelijk praten over NLP in plaats van hoofdzakelijk NLP toepassen. NLP is echt bedoeld als tool om continu toe te passen, zodat je jezelf en anderen verder helpt in je leven, doelen en sociale interacties. Het is dus de bedoeling dat je NLP toepast zonder dat je zegt dat je NLP aan het toepassen bent. Veel beginnende NLP-studenten vallen ten prooi aan deze neiging, terwijl het juist de bedoeling is om nooit te zeggen: ‘Trouwens, ik heb zojuist NLP gebruikt.'

Nadeel 7: Het is geen opleiding binnen ons klassiek schoolsysteem

Het is – net als alle spirituele disciplines – niet in het kader van een mbo-, hbo- of wo-opleiding te volgen. Je krijgt dus geen bachelor-studiepunten: het is een investering in jezelf.

Meer nadelen van NLP?

Meer nadelen vind je in dit artikel over de slechte aspecten van persoonlijke ontwikkeling en dit artikel over kritiek op NLP.

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Jezelf wapenen tegen deze NLP-nadelen?

Hoe je jezelf wapent tegen de nadelen van NLP, lees je in dit artikel over het succesvol toepassen van NLP.

De voordelen van NLP

voordelen van nlp

Daarnaast zijn de voordelen van NLP in overvloed beschreven op de informatiepagina's van diverse coaches, opleidingen en opleiders. Vaak komt dat neer op:

 • Meer begrip voor jezelf en anderen.
 • Controle over je emoties. Om kunnen gaan met angsten en tal van andere klachten zijn op te lossen. 
 • Doelgerichter worden: doelen stellen en resultaat behalen.
 • Alle eigenschappen oproepen die je wilt, bijvoorbeeld zelfverzekerdheid, beheersing, assertiviteit etc.
 • Empathie en inlevingsvermogen: herken en speel in op gedachten en emoties bij anderen. NLP wordt namelijk ook wel eens de ‘studie in subjectiviteit’ genoemd. 
 • Congruentie: wat je denkt, voelt en doet aan elkaar laten aansluiten.
 • Rapport: communiceer krachtig met anderen. Maak snel en diep contact en schep vertrouwen.
 • Motiveer jezelf en anderen.
 • Gewoontegedrag veranderen.
 • Beter keuzes maken.
 • Leren ontspannen.
 • Modelleren: leren van een idool.
 • Meer voordelen van NLP vind je in iedere informatiepagina van een opleiding of coaching rondom NLP.
Hierna lezen:  Is NLP Een Trucje? Schokkende Ontmaskering [Let Op]

Alle voordelen van NLP heb ik hier voor je opgesomd >>>

Aan het einde van de streep vind ik een NLP-opleiding onmisbaar

Ja, NLP kent veel nadelen en als het goed is ben je daar nu voor gewaarschuwd. Nu je dit allemaal weet, rest mij nog om je absoluut aan te moedigen om wel gewoon een NLP-opleiding te doen. Voor mij is het het meest waardevolle in mijn leven geweest en ik raad het de meeste mensen zéker aan om ook te doen.

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: