Weerstand tegen NLP? 15 tactieken om het eenvoudig te verwijderen

Weerstand tegen NLP, het gebeurt wel eens. Zo ga je ermee om:

Weerstand tegen NLP

Eventuele weerstand tegen NLP verwijderen

 • “Merk op dat je uiteindelijk alles zelf moet doen. Ik heb het meest luie beroep dat er maar is! Ik faciliteer alleen: ik ben slechts een gids/tourguide. En sterker nog, ik ga de oefeningen ook met je meedoen, want ik wil van je leren hoe je dingen aanpakt. Het gaat om samenwerking tussen jou en jezelf, en tussen jou en mij als gids. Onthoud: het is weliswaar jouw taak om resultaten te boeken, maar dat is de taak van je onderbewuste.” Vertel je cliënt dat het net als bij de kapper is. “Gewoon zitten, ontspannen, en de stem van de coach het werk laten doen. De cliënt hoeft niet al te hard na te denken over wat er gebeurt en hoe het in zijn werk gaat.”
 • De inhoud van de sessie is niet belangrijk. Ter illustratie: iemand kan zeggen: “Wat leuk zeg” met een verveelde lichaamshouding. Deze persoon is dus incongruent, want de inhoud komt niet overeen met wat er intern gebeurt. Daarom hoeft de cliënt niks te vertellen. Dat is meteen een andere reden waarom een coach het meest luie beroep heeft: de cliënt mag haar ervaringen van de oefening voor haarzelf houden zonder dat ze de inhoud vertelt. De coach vertelt dus gewoon de instructies zoals “Voeg er kleur aan toe, breng het beeld dichterbij, etc.” Bijkomend voordeel is dat er in jullie communicatie geen misverstand kan ontstaan over wat de inhoud is. De coach mag er wel naar vragen, maar dat hoeft dus niet.
 • “Trance is een onderbewust proces, en er is een hoge mate van intelligentie voor nodig om het voor elkaar te krijgen.”
 • Het gaat ook om fantasie, dus alleen heel creatieve mensen kunnen het goed.
 • Pas als de cliënt een grotere flexibiliteit heeft dan de coach kan hij in trance gaan of eruit gaan, afhankelijk van wat de cliënt wil doen. Er waren mensen die niet flexibel genoeg waren om in trance te raken.
 • Hypnose is je onderbewuste bereiken en je onderbewuste is je ethiek, dus je kunt alleen binnen die ethiek suggesties geven. Je onderbewuste is gemaakt om je te beschermen. Het is je ethiek. Het is geen strijd met je wil maar een totaal vrijwillige handeling. Jij hebt het altijd voor het zeggen. Het kan dus alleen maar goed gaan.
 • Als je je ogen opent, doe je dat om te bewijzen in controle te zijn. Maar dat doe je al de hele dag, dus nu wil ik dat je kunt bewijzen dat je je ogen kan sluiten en in trance kan raken. Dus jij hebt die verantwoordelijkheid. Dus als je ze juist kan ontspannen bewijs je juist dat je je ogen kunt ontspannen en daarom in controle blijft. Je moet het zelf doen: alle hypnose is zelfhypnose.
 • “Ik geloof er niet in.” “Ik geloof er ook niet in. Zullen we het gewoon gaan testen?”
 • “Trance is heel normaal en gebeurt dagelijks zonder dat je het merkt. Daarom zal je het nu ook niet merken.” Bijvoorbeeld, wanneer je in de spiegel kijkt in een lift. Hoe vaak ben je op de verkeerde verdieping uitgestapt? Toen de gebroeders Lumiere in 1895 voor het eerst voor het eerst een film met een trein lieten zien aan mensen dachten ze dat ze echt door een trein zouden worden aangereden. Daarom werkt visualisatie ook. Boeken en films veranderen je emoties, en ook je states. Acteurs zijn de beste hypnotiseurs die er maar zijn, omdat je ook pijn of blijheid voelt wanneer een personage op het scherm het voelt. Hardlopen wordt ook als therapeutisch ervaren omdat, zonder dat mensen het weten, ze zichzelf in trance brengen. Laat de client van te voren aan trance denken en stel vragen over die ervaring: over hoe fijn het is om auto te rijden, op de open weg, geen andere autos, waarbij je kunt vergeten dat je hoeft te sturen omdat dat automatisch gaat, de comfort…nu…
 • Hallucinatie is heel normaal en is zelfs erg belangrijk voor veel belangrijke taken. Ingenieurs moeten een brug kunnen hallucineren. Dat helpt ze en het is zelfs hun werk. Als ze blauwe mannetjes op de brug zagen was het uiteraard fout geweest.
 • Negatieve hallucinatie is heel normaal. Je kijkt bijvoorbeeld steeds over iets heen dat je zoekt, terwijl het gewoon ergens recht voor je ligt en je er tien keer langs bent gelopen.
 • Geheugenverlies is heel normaal want je bent regelmatig iets kwijt, bijvoorbeeld je autosleutel. Het is normaal om dingen te vergeten, bijvoorbeeld iemands naam op een feest, en waarom zou je onthouden wat je twee weken geleden geluncht had?
 • Win eventueel wat sympathie door iets te zeggen zoals “Misschien kan ik je helpen, maar misschien ook niet. Ik zal mijn best doen in ieder geval.”
 • Vestig een preframe die zegt dat het gewoon wat grappigs en geks is. “Kom, we gaan wat leuks en spannends doen.” “Mag ik iets geks proberen?”
 • Denk aan permissieve elementen. Vraag dus bijvoorbeeld of de client in trance wil, en controleer nadat je een oefening hebt uitgelegd of de cliënt het oké vindt.

Hoe ga jij om met weerstand tegen NLP?

Dankje voor het lezen! Reageer even hieronder & deel dit met je vrienden! Ook geef ik je graag een cadeau: je mag mijn Praktische Mindfulness Training gratis hebben. Klik hier om toegang te krijgen.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *