NLP-kritiek: waarom NLP niet werkt [Kwakzalverij] [Gevaarlijk]

Wie ernaar zoekt, kan kritiek vinden over NLP. Diverse bronnen zeggen dat NLP gevaarlijk, kwakzalverij of onzin is. In dit artikel kom je erachter dat dit volledig klopt.

Die NLP-kritiek is terecht: NLP werkt niet als therapie (en mag dat ook zeker niet)

Een NLP-er is een Legale Complementaire Gezondheidsaanbieder, en geen gelicenceerde Medische Dokter, Psyholoog, Psychiater, Master in Familie- en Kindercounseling of een Master als Sociaal Werker. De NLP-methodieken zijn zelf-gereguleerd, holistisch en client-georiënteerd. Een NLP-er die geen medische graad heeft, moet zich in zijn behandelingen beperken tot:

 • Roken
 • Gewichtsverlies
 • Stressreductie
 • Het verbeteren van prestaties

Inderdaad, NLP werkt niet met een therapie-intentie. Het is een trucje en het is placebo. En dat placebo-effect is dan weer precies de reden dat het sinds de jaren 70 voor miljoenen mensen wel heeft gewerkt (placebo werkt zelfs als je weet dat het placebo is). NLP wordt eigenlijk veel te serieus genomen, terwijl het nog wel door hippies is bedacht. NLP was nooit bedoeld om serieus genomen te worden, maar wel om gebruikt te worden als praktische en bruikbare toolbox.

Dus nogmaals: ja, de kritiek is terecht, en tegelijk gaat de kritiek voorbij het punt van NLP, want NLP is geen therapie en mag dat niet zijn! Op talloze manieren die niks met therapie te maken hebben, heeft NLP complete levens van mensen getransformeerd. Daarnaast mag een NLP-er wel degelijk andere soort behandelingen uitvoeren dan de hierboven genoemde vier, maar enkel als een dokter hier een verwijzing voor heeft gemaakt. Voor de NLP-ers die dit lezen: weerstand tegen NLP, het gebeurt wel eens. Zo ga je ermee om:

Eventuele weerstand tegen NLP verwijderen: de nummer 1 manier is ‘herkaderen’

nlp kritiek waarom nlp niet werkt

Gebruik herkaderingstechnieken (omdenktechnieken) om de toon te zetten. Dit is wat ik bijvoorbeeld op mijn coaching-site heb gezet:

Ik ben een coach.
Een vriend.
Ik geef om je, en ik ben toegewijd om het beste uit jou te halen.
In dit proces zal ik bij je blijven.

Ik ben niet beter dan jij.
Accepteer niet blind wat ik zeg.
Daag me uit.
Zo komen we samen tot meer.

Droom Leef Geniet Aanbieding

Sta je voor een groep, en verstoort iemand de presentatie, kijk dan naar onderstaand voorbeeld:

‘Heel goed! Het is heel waardevol dat je dit zegt. Je bent lekker enthousiast en je brengt veel in. Dat is erg welkom. Behoud dit! Behoud je kritisch denkvermogen, en ik nodig je uit om nieuwe dingen te testen. Ik leg dit enkel voor als een mogelijkheid. Kun je ervoor open staan om dit als een van de vele mogelijkheden te testen? Ik probeer je alleen uit te dagen. Ik start alleen een conversatie.’

16 extra manieren om weerstand te verwijderen

Weerstand tegen NLP kritiek en gevaarlijk

 1. “Merk op dat je uiteindelijk alles zelf moet doen. De NLP (Master) Practitioner geneest niemand! De client geneest zichzelf, afhangend van de mate van verbinding met zijn onderbewuste. Ik heb het meest luie beroep dat er maar is! Ik faciliteer alleen: ik ben slechts een gids/tourguide. Ik kan bijvoorbeeld niks doen om jouw ogen dicht te forceren. Het is jouw verantwoordelijkheid om de instructies {voor ontspanning} te volgen en de technieken te laten werken.”
 2. “En sterker nog, ik ga de oefeningen ook met je meedoen, want ik wil van je leren hoe je dingen aanpakt. Het gaat om samenwerking tussen jou en jezelf, en tussen jou en mij als gids. Onthoud: het is weliswaar jouw taak om resultaten te boeken, maar dat is de taak van je onderbewuste.” Vertel je cliënt dat het net als bij de kapper is. “Gewoon zitten, ontspannen, en de stem van de coach het werk laten doen. De cliënt hoeft niet al te hard na te denken over wat er gebeurt en hoe het in zijn werk gaat.”
 3. “Trance is een onderbewust proces, en er is een hoge mate van intelligentie voor nodig om het voor elkaar te krijgen.”
 4. “Het gaat ook om fantasie, dus alleen heel creatieve mensen kunnen het goed.”
 5. “Pas als de cliënt een grotere flexibiliteit heeft dan de coach, kan hij in trance gaan of eruit gaan, afhankelijk van wat de cliënt wil doen. Er waren mensen die niet flexibel genoeg waren om in trance te raken.”
 6. “Hypnose is je onderbewuste bereiken en je onderbewuste is je ethiek, dus je kunt alleen binnen die ethiek suggesties geven. Je onderbewuste is gemaakt om je te beschermen. Het is je ethiek. Het is geen strijd met je wil maar een totaal vrijwillige handeling. Jij hebt het altijd voor het zeggen. Het kan dus alleen maar goed gaan.”
 7. “Als je je ogen opent, doe je dat om te bewijzen in controle te zijn. Maar dat doe je al de hele dag, dus nu wil ik dat je kunt bewijzen dat je je ogen kan sluiten en in trance kan raken. Dus jij hebt die verantwoordelijkheid. Dus als je ze juist kan ontspannen bewijs je juist dat je je ogen kunt ontspannen en daarom in controle blijft. Je moet het zelf doen: alle hypnose is zelfhypnose.”
 8. “Ik geloof er niet in.” “Ik geloof er ook niet in. Zullen we het gewoon gaan testen?”
 9. “Trance is heel normaal en gebeurt dagelijks zonder dat je het merkt. Daarom zal je het nu ook niet merken.” Bijvoorbeeld, wanneer je in de spiegel kijkt in een lift. Hoe vaak ben je op de verkeerde verdieping uitgestapt? Toen de gebroeders Lumiere in 1895 voor het eerst voor het eerst een film met een trein lieten zien aan mensen dachten ze dat ze echt door een trein zouden worden aangereden. Daarom werkt visualisatie ook. Boeken en films veranderen je emoties, en ook je states. Acteurs zijn de beste hypnotiseurs die er maar zijn, omdat je ook pijn of blijheid voelt wanneer een personage op het scherm het voelt. Hardlopen wordt ook als therapeutisch ervaren omdat, zonder dat mensen het weten, ze zichzelf in trance brengen. Laat de client van te voren aan trance denken en stel vragen over die ervaring: over hoe fijn het is om auto te rijden, op de open weg, geen andere autos, waarbij je kunt vergeten dat je hoeft te sturen omdat dat automatisch gaat, de comfort…nu…”
 10. “Hallucinatie is heel normaal en is zelfs erg belangrijk voor veel belangrijke taken. Ingenieurs moeten een brug kunnen hallucineren. Dat helpt ze en het is zelfs hun werk. Als ze blauwe mannetjes op de brug zagen was het uiteraard fout geweest.”
 11. “Negatieve hallucinatie is heel normaal. Je kijkt bijvoorbeeld steeds over iets heen dat je zoekt, terwijl het gewoon ergens recht voor je ligt en je er tien keer langs bent gelopen.”
 12. Geheugenverlies is heel normaal want je bent regelmatig iets kwijt, bijvoorbeeld je autosleutel. Het is normaal om dingen te vergeten, bijvoorbeeld iemands naam op een feest, en waarom zou je onthouden wat je twee weken geleden geluncht had?”
 13. Win eventueel wat sympathie door iets te zeggen zoals “Misschien kan ik je helpen, maar misschien ook niet. Ik zal mijn best doen in ieder geval.”
 14. Ben je bijvoorbeeld aan de slag aan het gaan als counselor op een school, en de leerling vertoont weerstand en wil niks vertellen, weet dan dat je juist zonder inhoud heel veel kunt bereiken. De inhoud van de sessie is niet belangrijk. Ter illustratie: iemand kan zeggen: “Wat leuk zeg” met een verveelde lichaamshouding. Deze persoon is dus incongruent, want de inhoud komt niet overeen met wat er intern gebeurt. Daarom hoeft de cliënt niks te vertellen. Dat is meteen een andere reden waarom een coach het meest luie beroep heeft: de cliënt mag haar ervaringen van de oefening voor haarzelf houden zonder dat ze de inhoud vertelt. De coach vertelt dus gewoon de instructies zoals “Voeg er kleur aan toe, breng het beeld dichterbij, etc.” Bijkomend voordeel is dat er in jullie communicatie geen misverstand kan ontstaan over wat de inhoud is. De coach mag er wel naar vragen, maar dat hoeft dus niet.
 15. Vestig een preframe die zegt dat het gewoon wat grappigs en geks is. “Kom, we gaan wat leuks en spannends doen.” “Mag ik iets geks proberen?”
 16. Denk aan permissieve elementen. Vraag dus bijvoorbeeld of de client in trance wil, en controleer nadat je een oefening hebt uitgelegd of de cliënt het oké vindt.
 17. Er zijn NLP-technieken die een kortetermijnoplossing zouden zijn (en er zijn NLP-technieken die als langetermijnoplossing werken). Wat betreft de NLP-technieken die een kortetermijnoplossing zouden zijn. Dat zou best wel eens zo kunnen zijn! Er is gelukkig een voordeel: je kunt ze altijd direct toepassen, wat het een langetermijn-karakter geeft.

Dus: waarom geen NLP? Omdat er een complexe equivalentie gemaakt wordt tussen NLP en therapie, terwijl NLP helemaal geen therapie mag, hoort en wil zijn. Hoe ga jij om met weerstand tegen NLP?

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je

Gerelateerde artikelen: ook interessant?

Bedankt voor het lezen. Reageer even hieronder en dan zal ik reageren. En... sharing is caring!