Wat is sociale angst nou precies? Hoe herken je het en wat zijn de krachtigst manieren om die sociale fobie op te lossen? In dit artikel geven we je de antwoorden. Lees verder…
Inhoud van deze pagina:
Sociale angst en sociale fobie: wat is het?
Sociale angst is iets waar verrassend veel mensen last van hebben. Het wordt ook wel sociale fobie genoemd. Je kunt het zien als een angststoornis. Als je last hebt van sociale fobie, dan voel je je angstig in een sociale situatie. Niet alleen ben je bang voor kritiek die anderen je kunnen geven, maar ook ben je doodsbang dat je jezelf voor schut zet. De sociale angst kan zo groot worden, dat je sociale situaties in zijn geheel uit de weg gaat (bijvoorbeeld feestjes).
Wat gebeurt er met je als je sociale angst vertoont?
Als je sociale fobie opspeelt in een sociale situatie, zul je merken dat je veel gaat zweten en trillen. Ook kun je gaan blozen. Hieruit kan ook zweetangst ontstaan. De kans is groot dat je problemen steeds groter worden als je ze niet bespreekt. Kinderen met sociale fobie zijn zich er vaak niet van bewust dat hun angst niet normaal is. Volwassenen kunnen dit wat beter inschatten.
Hoe herken je een sociale fobie?
Je kunt sociale fobie op een aantal manieren herkennen. Let op: je kunt ook sociale fobie hebben als je niet aan alle kenmerken in de lijst, maar slechts enkele kenmerken voldoet:
- Je voelt je angstig als je in een sociale situatie wordt geplaatst waarin je bloot staat aan mogelijkerwijs negatieve beoordelingen van de ander (denk aan het voeren van een gesprek, of het ontmoeten van onbekende mensen). Het is wat anders als je een presentatie moet geven. Lang niet iedereen die dit vervelend vindt, heeft een sociale fobie
- Je bent continue op je hoede dat je jezelf niet voor schut zet door overmatig te zweten, blozen of trillen
- Je voelt je in de meeste situaties angstig, ook met mensen die je kent
- Je probeert sociale situaties zoveel mogelijk te vermijden
- De angst die je in een sociale situatie voelt, is vele malen groter dan het gevaar waar je aan blootgesteld staat
- De problemen met het aangaan van sociaal contact duren al minstens 6 maanden
- Je werk- en privéleven lijden onder het feit dat je bang bent voor sociale situaties.
Hoe herken je een kind met sociale fobie?
De kenmerken van een kind met sociale fobie lijken op die van een volwassene, maar ze verschillen wel in een aantal factoren. Onder meer in het feit dat het kind het probleem zelf niet herkent.
- Ze zijn teruggetrokken en heel verlegen
- Ze delen hun gevoelens of gedachten niet of nauwelijks
- Ze zullen snel blozen, trillen of zweten in nabijheid van anderen (niet alleen in de buurt van volwassenen, maar ook onder leeftijdsgenootjes)
- Een sociale situatie kan ertoe leiden dat ze verstijven, gaan huilen of juist in woede uitbarsten.
- Een kind met sociale fobie zal niet naar school willen gaan
- Een kind dat aan sociale fobie leidt, zal ook niet veel vriendjes en vriendinnetjes hebben
- Kinderen met sociale fobie zijn vaak het slachtoffer van pesterijen
Oorzaken en gevolgen van sociale fobie
Mensen ontwikkelen sociale fobie vaak al op erg jonge leeftijd, bijna nooit op latere leeftijd. De thuissituatie speelt bij kinderen een grote rol. De opvoeding speelt een rol, als is er ook erfelijke aanleg voor sociale fobie (wat de verhouding is tussen erfelijkheid en opvoeding is niet helemaal duidelijk in deze). Sociale fobie kan onder meer worden opgewekt door ruzie tussen de ouders. Een kind voelt zich al snel persoonlijk aangevallen door de kritiek die het krijgt.
Beschadigd zelfbeeld
Sociale fobie heeft vaak te maken met een beschadigd zelfbeeld. Dit kan onder andere ontstaan door mishandeling die op jonge leeftijd al plaatsvindt. Als een ouder sociale fobie heeft, kan deze dit onbedoeld ook overbrengen op het kind. Een onveilige schoolsituatie kan ook leiden tot sociale fobie. Kortom: het is heel belangrijk dat kinderen een veilige omgeving kennen.
Belang van sociale contacten
Juist op jonge leeftijd zijn sociale contacten heel belangrijk. Door met anderen te spelen, te praten en te ontdekken leren kinderen zichzelf een plekje in der wereld te geven. Op jonge leeftijd is de sociaal-emotionele ontwikkeling nog volop in beweging (hier kan deze ook het makkelijkst een deukje oplopen). Als kind ben je gevoeliger voor psychologische stoornissen.
Sociale fobie behandelen
Het is altijd het beste een sociale fobie zo snel mogelijk te behandelen. Anders is de kans groot dat het slachtoffer in een neerwaartse spiraal terechtkomt, waaruit bijna niet los te breken is. Een sociale fobie is gelukkig relatief goed te behandelen. Wat hiervoor nodig is, is veel tijd, geduld en liefde. Er zijn verschillende therapievormen voor mogelijk, afhankelijk van de leeftijd van de persoon met sociale fobie en natuurlijk de ernst van de specifieke situatie.
Cognitieve gedragstherapie gebruiken
De meest gebruikte behandeling bij sociale fobie is cognitieve gedragstherapie. Hierbij leer je om je aandacht bewust te sturen. Dit gedachtensturen wordt taakconcentratietraining genoemd.
Wat is taakconcentratietraining?
Sociale angst maakt dat je heel erg van jezelf bewust bent in sociale situaties en je steeds maar weer afvraagt of je je wel ‘normaal’ gedraagt. Dit wordt in de psychologie ook wel “zelfgerichte aandacht” genoemd. Deze zelfgerichte aandacht maakt het moeilijk om te concentreren op wat je daadwerkelijk aan het doen bent, zoals bijvoorbeeld een gesprek voeren. Taakconcentratietraining heeft als doel het verminderen van zelfgerichte aandacht.
Wat te doen bij een sociale angststoornis?
Als je een sociale angststoornis hebt, is dat heel lastig. Gelukkig is er genoeg wat je hieraan kunt doen:
- Probeer zoveel je kunt te ontspannen. Dit kan onder andere met yoga-oefeningen en meditatie.
- Zoek steun bij mensen die je vertrouwt
- Probeer zoveel mogelijk de activiteiten te doen die je zou willen doen. Ga niet alle uitdagingen uit de weg. Juist door jezelf af en toe uit te dagen, leer je omgaan met spanning
- Veel bewegen (ook al maakt je dit misschien niet minder angstig in sociale situaties, je bent in ieder gezond en lekker buiten bezig)
- Voldoende slapen (ook heel belangrijk voor je algemene gezondheid)
- Een regelmatig leven leiden, met 3 maaltijden op vaste tijdstippen op de dag en blijven werken
- Blijf af van de drugs en alcohol; neem ook niet teveel koffie
Probeer je gedachten te veranderen. Als je bang bent, denk je vanzelf aan dingen die de angst alleen maar erger maken. Je kunt je gedachten veranderen door iedere dag een dagboekje bij te houden, door aan geruststellende en positieve dingen te denken en door de positieve gedachten op te schrijven. Zo stamp je ze als het ware in je geheugen.
De 3 meest belangrijke tips bij sociale angst
Wat zijn de meest krachtige tips die je absoluut moet uitvoeren om iets aan sociale angst te doen? Hier komen ze:
Tip #1: Angst overwin je altijd door het te facen
Wat is de #1 manier om van je angst af te komen? Door er oog in oog mee te staan. En dan nog een paar keer. De vierde, vijfde en zesde keer zal je merken dat de angst opeens is verdwenen of dat het sterk afgezwakt is. Het is een natuurwet. Geen psychologisering nodig, maar gewoon jezelf een aantal keer in de arena werpen, oog in oog met jouw angst. Eventueel kan dit met hulp en coaching.
Tip #2: Sociale angst overwin je met eigenwaarde, rolmodellen en zelfvertrouwen
Hoe kom je van sociale angst af? Door deze drie dingen te doen:
- Bouw je eigenwaarde. Hier lees je precies hoe.
- Heb een rolmodel die je kunt volgen. Hier lees je precies hoe.
- Krik je zelfvertrouwen op. Hier lees je precies hoe.
Tip #3: Sociale fobie overwin je met een goede coach-interventie
Het is heel simpel: test net zo lang verschillende coach-interventies uit tot er eentje heeft gewerkt om jouw sociale angst op te lossen. Hier vind je een complete lijst met interventies die je kunt proberen.
Op jouw geluk!
Gerelateerd: lees verder...
Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: