Wat is bindingsangst en hoe kun je het overwinnen? Bindingsangst komt voor bij mannen en vrouwen. Herken je het bij jezelf of heb je een partner met bindingsangst? Hoe kun je het oplossen? Lees verder…

Betekenis van bindingsangst: obstakels voelen om een relatie aan te gaan

Wat is bindingsangst? Moeite met binden. Dat is het korte antwoord, maar zo simpel is het al. Bindingsangst is de neiging hebben om zelf de ander op afstand te houden, bijvoorbeeld zodra diegene voor jou wil kiezen. Je bent dan niet beschikbaar voor de liefde. Er zijn al vele relaties verbroken door bindingsangst. Zonde! Bindingsangst kan daarnaast bij vriendschappen voorkomen.

Bang zijn voor de liefde is ten diepste levensangst: de angst om voluit te leven.
– Hannah Cuppen

Bindingsangst is een soort onzichtbare muur die jou tegenhoudt

Er zijn zóveel leuke vrouwen en mannen van in de dertig met ook nog eens een goede baan, die nog nooit een serieuze relatie hebben gehad, terwijl ze perfect relatie-materiaal zijn. Wat hen tegenhoudt, zit allemaal tussen hun oren. Het is een onzichtbaar obstakel.

Wel zijn ze erg mooi, hebben ze een leuke baan en ziet iedereen een relatie met ze wel zitten… maar die onzichtbare muur is er. Die onzichtbare muur is: wat je zelf tegen jezelf zegt. Daar klopt niks van want het zijn hartstikke leuke singles die echt partner-materiaal zijn.

Hierna lezen:  Beste Relatiecursussen Nederland [2024 Update] [Inclusief Online]

Bekijk Houdini's verhaal hierboven maar eens… Bindingsangst is een onzichtbare muur. Een niet echt bestaand obstakel. Het enige wat je hoeft te doen, is er doorheen te lopen.

Houdini viel verslagen tegen de deur… die daardoor opeens opende. De deur opende omdat het nooit op slot was geweest… maar eigenlijk ook weer wel… stevig… in Houdini's hoofd. ”How many doors in your life do you think are locked but aren’t?”
– Prince EA

Bindingsangst-psychologie: wat zijn de oorzaken?

Wat is de psychologie achter bindingsangst? Wat is vaak het patroon van bindingsangst? Een van die patronen is angst voor afwijzing. Een ander patroon is er een big deal van maken en denken dat je voor altijd aan de ander vast zit. Maar goed, laten we hieronder naar alle oorzaken en bijbehorende oplossingen kijken…

Hoe bindingsangst overwinnen? Oorzaken en oplossingen…

bindingsangst oorzaken

Hieronder vind je een opsomming van veelvoorkomende oorzaken en oplossingen rondom bindingsangst.

Oorzaak 1: Het verleden belemmert je

Misschien heb je pijn gevoeld in je verleden en trek je dat onbewust door naar nieuwe situaties. Het kan nooit kwaad deze mogelijkheid te overwegen. Het geeft je in ieder geval zelfinzicht.

Oplossing 1: Laat het verleden los

Rouw eerst volledig om gemiste liefde in het verleden, want dan pas kun je je opnieuw volledig hechten. Het wordt dan weer veilig om te verlangen en voluit te leven.

Hoe laat je het verleden los? In het toelaten zit het loslaten. Ga naar de pijn uit het verleden. Breng er adem naartoe – naar de plek waar de zeer in je lijf zit. Doe je dat niet, dan verdwijnt het leven uit je lichaam. Laat de lading van de pijn dus juist toe, want zoals Hannah Cuppen het zegt: “Dan kan de plek van verwonding in een plek van bevruchting kan veranderen. Dan stroomt het weer.”

Als je de hoop op een beter verleden opgeeft, word je werkelijk volwassen en creëer je een nieuwe toekomst. Je slachtofferschap verandert in creatiekracht.
– Hannah Cuppen

Oorzaak 2: Je bent bang voor afwijzing en angst voor verlating

Een andere veelvoorkomende oorzaak van bindingsangst is de angst voor afwijzing en de angst voor verlies. Want als je je wilt binden aan iemand, bestaat de mogelijkheid dat de ander jou afwijst of op een gegeven moment verlaat.

Oplossing 2: Raap de moed op om afgewezen te worden en word dus kwetsbaar

Je kunt er niet omheen: Je hebt gewoon moed en kwetsbaarheid nodig. Dat is heel eng, maar je zal wel moeten. Sta oog in oog met je angsten. Ga ervoor. Sta eens midden in het leven en blijf niet veilig aan de zijlijn waar helemaal niks gebeurt.

Hierna lezen:  Angst Overwinnen? 89 Tips Tegen Angst [Direct Toepasbaar]

Oorzaak 3: Je vindt een relatie eng

Vind je het idee van een relatie eng? Dit geldt voor veel mensen: ons verstand wil veiligheid, bij het oude blijven, bij het vertrouwde blijven…

Oplossing 3: Vind je een relatie eng? Pas dan de kracht van kwetsbaarheid toe

Dit verschilt niks met de vorige tip. Geef jezelf bloot en heb de moed daarvoor. Dat gaat tegen het overlevingsinstinct in, wat het zo moeilijk en eng maakt.

Vraag jezelf: wat zorgt ervoor dat ik me onveilig voel bij de gedachte van een relatie? Bij mij is het antwoord: die andere helft is eng! Mezelf blootgeven is eng! En dan komt het… al die enge dingen zijn juist de sleutel! Die kwetsbaarheid is juist kracht. Het is ook leuk, een avontuur!

Oorzaak 4: Je zoekt liefde buiten je

Je kunt zeker liefde buiten je vinden… voor een half uur. Daarna vervaagt dat nep-gevoel. Bovendien is dat niet aantrekkelijk.

Oplossing 4: Zelfliefde

Zoek niet de liefde buiten je. Liefde is je geboorterecht. Daar hoef je niets voor te doen. Je bent het. Hier lees je alles over zelfliefde.

Oorzaak 5: Je maakt een big deal van een relatie en bent niet flexibel

Veel mensen met bindingsangst denken dat ze voor altijd aan de ander vast zitten. Ze gaan bijvoorbeeld opeens denken aan het kopen van een huis wanneer ze aan een relatie denken… of ze vrezen dat ze niet meer verliefd mogen worden op een ander…

Oplossing 5: Je kunt altijd terugkomen op je beslissing!

Ga het avontuur van een relatie gewoon eens aan. Je kunt er altijd weer uit! Het kan ook een dag, uur of minuut duren. Maak het niet te groot in je hoofd. Geniet deze dag gewoon van je relatie. Morgen kun je eruit stappen.

Sterker nog: je kunt zelfs terugkomen op de de beslissing om het uit te maken. Het kan ook weer opnieuw aan zijn. Alles is mogelijk en niemand zit aan iets vast. Je bent vrij.

Iedere beslissing is er eentje die nu nu maakt. Het is niet voor altijd.

Stop je ermee, bijvoorbeeld omdat je op een ander verliefd bent geworden, zeg het wel even direct tegen de ander in plaats van nog maanden door te gaan en elkaar voor de gek te houden.

Oorzaak 6: Je zit in je hoofd

Angst leeft in je hoofd, niet in je hart. In je hoofd leeft de saboteur, die weliswaar goede bedoelingen heeft en je wil beschermen. Je hoofd wil dat je overleeft. Het wil voorkomen dat je gekwetst wordt, maar de uitvoering van die intentie is juist erg zwak omdat je ook geen liefde kunt krijgen zonder dat risico.

Hierna lezen:  Liefde Is (Samen) Spreuken - Dit Zijn De Mooiste Quotes [Lijst]

Oplossing 6: Herkader de positieve intentie van je hoofd en luister daarna naar je hart!

Ga je naar de stem van angst of naar de stem van liefde luisteren? Je hebt altijd die keuze. Herkader eerst de positieve intentie van de saboteur in je hoofd… en verzacht daarna het denken, want denken is gebaseerd op angst, oftewel ego. Als je niet jouw ego wilt laten spreken, wat moet je dan wel doen? Je hart laten spreken! Word even stil. Kalmeer het verstand.

Als mijn hart spreekt, hoor ik: Ik ben wel boyfriend material, ik geef aan de wereld, ik geef mijn gift, iedereen is goed genoeg en er is geen ‘ik' die beschermd moet worden. Er is iedereen en iedereen groeit als ik mijn hart laat zien. Anderen voelen ook die kracht als ik met mijn hart bezig ben.

Oorzaak 7: denken dat je niet goed genoeg bent (ego)

Wat is het grote obstakel bij alles in ons leven? Het ego. Wanneer je een relatie aan wilt gaan, kan het ego opeens verschijnen in de vorm van bindingsangst.

Mijn ego zegt: niet goed genoeg, niet leuk genoeg, niet vlot genoeg, niet knap genoeg, niet boyfriend material genoeg…

Oplossing 7: Stop dat ego niet weg, maar verwelkom ook jouw ego

Vind jouw eigenwaarde. En die onzekerheid / ego mag soms omhoog komen. Het mag er zijn. Net als alle andere ongewenste gasten op het feestje, moet je ze toelaten. Hoe je dat doet, lees je hier.

Bindingsangst of gewoon niet verliefd?

niet verliefd of bindingsangst

Hoe weet je of je bindingsangst hebt of dat je gewoon niet verliefd bent? Het is ook goed mogelijk dat je alleen maar saaie dates bent tegengekomen. Logisch dat je je daar niet mee wilt binden.

Je hebt bindingsangst als er al talloze ideale partners waar je wél een klik mee had, voorbij zijn gekomen zonder dat er een relatie uit is gekomen. Als je gewoon niet verliefd bent, dan is er geen klik. Dat is heel normaal, bijvoorbeeld als je een date hebt met iemand die je via een datingsite hebt ontmoet of als je echt een saai persoon hebt uitgevraagd.

Bindingsangst-quotes

Als we bevrijd zijn van onze eigen angst, bevrijdt onze aanwezigheid automatisch anderen.
– Nelson Mandela

Er is geen blijvend succes zonder binding en commitment.
– Tony Robbins

Vrijheid is niet het ontbreken van verplichtingen, maar de mogelijkheid om te kiezen voor – en mijzelf te verbinden met – wat het beste voor mij is.
– Paulo Coelho

Zonder verplichting kan je nergens diepgang in hebben, of het nu gaat om een relatie, een bedrijf of een hobby.
– Neil Strauss

Love, above all things, is a commitment to your choice.
– Rob Liano

Boek over bindingsangst

Liefdesbang van Hannah Cuppen is hét boek dat grondig ingaat op bindingsangst.

Hierna lezen:  Tweelingzielen: Fases, Test, Loslaten, Seksualiteit, Signalen En Meer

Omgaan met bindingsangst van je partner: hoe kun je je partner helpen?

Wat suggesties…

  1. Herken de bindingsangst en zoek samen naar de oorzaak.
  2. Zet de ander niet onder druk maar stel hem/haar juist gerust.
  3. Blijf door daten en doe samen nieuwe dingen.
  4. Gun de ander genoeg tijd voor zichzelf.
  5. Praat over wat een relatie voor jullie betekent en wat jullie willen in een relatie.

En wat is verlatingsangst dan?

verlatingsangst wat is dat

Verlatingsangst is een officiële psychische aandoening die ook wel separatieangst of separatieangststoornis genoemd wordt. Iemand met verlatingsangst heeft angst om verlaten te worden door bepaalde mensen waaraan gehecht kan worden, zoals ouders, relaties, vrienden of kinderen. Deze mensen piekeren op voorhand over eventuele verlating, bijvoorbeeld in de vorm van verlies of bedrog.

Bindingsangst ervaringen

Wat zijn jouw ervaringen met bindingsangst? Laat het weten in de reacties.

Op jouw geluk!