Wat betekent nuchterheid? Wat zijn kenmerken van deze typisch Nederlandse kwaliteit? Wat is een nuchter denkend mens? Lees verder…

Kenmerk 1 – Je bent objectief: je hebt een sterke realiteitszin

Als je nuchter bent, ben je objectief en laat je je niet gek maken door je eigen subjectieve ervaring of de subjectieve ervaring van een ander. Hierdoor laat je je niet snel uit je evenwicht brengen. Treffend gezegd: je blijft met beide voeten op de grond.

Nuchter zijn is de kern van wijsheid.
– Epicharmus

Kenmerk 2 – Je laat je niet overweldigen door je gevoelens

Nuchtere mensen laten zich niet overweldigen door hun gevoelens. Te weinig aandacht geven aan je gevoelens is echter een valkuil van nuchterheid. Natuurlijk huil je en lach je, maar je laat je keuzes er niet door beïnvloeden. Je wordt er niet door meegesleept.

Als nuchter persoon ga je niet zomaar mee met iedere hype.

Kenmerk 3 – Je bent proactief

Heel simpel gezegd: wat betekent het als je proactief bent? Het betekent dat je je niet drukmaakt om de zaken die je toch niet kunt veranderen. Je houdt het bij de dingen waar je zelf controle over hebt. Lees meer over proactieve mensen.

Kenmerk 4 – Je bent onthecht van problemen of succes

Je hecht je niet zomaar aan waardeloze dingen, omdat je weet dat alles toch voorbij gaat. Je kunt overal van genieten, maar zonder jezelf erin te verliezen. En vooral over de ergste dingen weet je dat ze ook voorbij gaan.

Ook van je succes ben je onthecht. Uiteraard geniet je van je succes, en tegelijk weet je dat het geen eindpunt is en dat je door wilt groeien. Maar dan uiteraard zonder jezelf erin te verliezen.

Kenmerk 5 – Je kunt relativeren

Nuchtere mensen relativeren eenvoudig, en dat is erg gezond. Lees hier meer over relativeren.

Kenmerk 6 – Je hebt een bepaalde ‘meditatieve rust'

Meditatie relativeert. Waarom? Met meditatie kijk je vanuit een afstandje naar situaties, gedachten en emoties, waardoor je niet meer middenin de emoties zit. Opeens ben je nuchter en helder.

De complete filosofie van nuchter zijn, heet: Stoïcisme

Er is een filosofische stroming die volledig draait om nuchter zijn: Stoïcisme. Dankzij Stoïcisme hebben de oude Romeinse keizers hun grootste crisis en moeilijkste tijden overwonnen.

Bekroond boek over de kunst van nuchter in het leven staan – met praktische toepassing

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Vond je dit een zinvol artikel? Dan wijs ik je op het inspirerende NLP Doe-Boek, zodat we het ook samen in de praktijk gaan brengen. Hierin zitten meer dan 100 verschillende tools, tips en technieken vanuit NLP, waaronder bruikbare challenges om nuchter te beredeneren met je mentaliteit. Bekijk het NLP Doe-Boek hier >>

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: