Wat betekent de term ‘Wabi Sabi‘ precies? Waar komt het vandaan en wat zijn er voorbeelden van? Hier vind je alle uitleg, inclusief mooie quotes over Wabi Sabi. Lees verder…

De betekenis van Wabi Sabi: wat is Wabi Sabi?

Wabi Sabi is een levensstijl die van natuurlijke principes uitgaat: op welke manier is het leven en de natuur imperfect en op welke manieren is het sterfelijk? Deze levensstijl is uit Japan afkomstig. Als je deze manier van leven op je dagelijks leven toepast, dan leer je ieder moment te omarmen zoals het aan je wordt gepresenteerd. Je probeert dus niet te vechten of te protesteren tegen iets dat je misschien minder leuk vindt. Je leert te genieten van het moment en ook in een tegenslag iets moois te zien.

Mooi aspect van Wabi Sabi: toepassen van eenvoud

Door eenvoud toe te passen, ontwikkel je eigen innerlijke vertrouwen. Je bent in staat geluk in jezelf te zoeken (en te vinden). Wabi Sabi draait om een aantal basisprincipes: eenvoud, bescheidenheid en soberheid. Het is de filosofische oorsprong van het principe “minder is meer”. Dit gaat veel dieper dan alle spulletjes van de hand doen waar je eigenlijk niets mee doet. Het toepassen van eenvoud in het leven kan op heel veel verschillende manieren, zoals:

  • Blijf een weekend thuis: maak geen afspraken en raak geen beeldschermen (televisie of computer) aan
  • Schrijf op wat je in het leven het allerbelangrijkste vindt: wat maakt je gelukkig en blij (hou het lijstje kort)
  • Met minder ingrediënten koken en meer tijd besteden aan smaak en kwaliteit (wat is de pure smaak van een product?)

Ook bij huishoudelijke taken

De intuïtie-antenne in Wabi Sabi is een beetje vergelijkbaar met het ‘onderbewuste’ in de westerse filosofie. Je zult zien dat de antenne ook actief wordt als je bijvoorbeeld simpele taken in het huishouden uitvoert: denk aan strijken, poetsen of stofzuigen. Je gedachten zullen gaan dwalen, omdat je de taken uitvoert op de ‘automatische piloot’, zonder erbij na te denken.

Het leven is verandering

Alles in het leven verandert. De enige constante is verandering zelf. Je kunt het leven zien als een continue stroom van eb en vloed: er is voortdurend van alles in beweging. Er komt van alles voorbij. Sommige dingen zijn prettig en sommige dingen zijn minder prettig. Helaas hebben we niet overal invloed op: we kunnen niet alles naar onze hand zetten. Het leven is immers geen foto, maar een film, waarin de beelden en acteurs steeds in verandering blijven.

Hierna lezen:  Bedachtzaam, Weloverwogen & Doordacht Zijn [Kwaliteit]

Heb aandacht voor verandering

Je kunt verandering zien als iets slechts en wensen dat alles precies hetzelfde blijft, maar dat is zinloos. Het leven staat niet stil en neemt jou mee op de stroming. Het is het beste om de veranderingen te koesteren en er aandacht aan te besteden. Er zit schoonheid in alles wat verandert. Iets moois blijft misschien niet voor altijd bestaan, maar er komt altijd wel iets anders moois voor terug. Kortom: je hoeft niet bang te zijn dat alles alleen maar slecht zal zijn.

Wabi Sabi in huis en tuin

In een huis en tuin die geïnspireerd zijn door Wabi Sabi denken, zie je niet alleen verandering en veroudering, maar ook asymmetrische vormen. Je ziet bijvoorbeeld een stukje tuin dat verwildert, of natuurlijke materialen die verkleuren en verweren. Ook zie je een tafel met verschillende stoelen eraan. Wabi Sabi kijkt met verering naar spullen die verouderen en veranderen. Je zet een meubelstuk eerder scheef dan recht en geeft ruimte aan wisselende exposities.

Oefen het accepteren van verandering

Accepteren dat dingen veranderen is niet hetzelfde als bij de pakken neerzitten en alles aan het toeval overlaten. Het heeft er eerder mee te maken dat je niet krampachtig vasthoudt aan dingen die niet te redden zijn. Als je bijvoorbeeld een kennis dreigt te verliezen aan een ziekte of ouderdom, helpt de Wabi Sabi leefstijl je de situatie te accepteren, zonder dat je er minder verdrietig om bent. Andersom zie je ook mogelijkheden als zich iets leuks en nieuws voordoet.

Oefenen doe je zo

Mensen houden van houvast, dat is hun eerste natuur. Leren loslaten kan dus best moeilijk zijn. Maar zoals met alles geldt: oefening baart kunst. Je kunt verandering leren accepteren aan de hand van simpele oefeningen. Kijk bijvoorbeeld iedere dag hoe de zon opgaat en ondergaat. Kijk naar wolken die voorbijdrijven en wees je bewust van de seizoenen in een jaar. In een vaas zie je bloeiende bloemen, bloemen die gebloeid hebben of die nog moeten bloeien.

Grote rol van natuur

Volgens Wabi Sabi is de natuur de grootste leermeester. Dat heeft er alles mee te maken dat alles in de natuur aan verandering onderhevig is. Mensen hebben het misschien niet altijd door, maar wij maken ook onderdeel uit van de natuur. Zelfs de aarde is aan verandering onderhevig: de continenten zijn in beweging, klimaten veranderen en op een dag zal de zon niet meer aan de hemel schijnen. Kortom: zelfs de aarde en de mens zijn er niet voor altijd.

Stilte en eenvoud

De term “Wabi” betekent rust en eenvoud, net als stilte en bezinning. Je geluk hangt niet af van je bezittingen. Wabi Sabi is, in de kern, het leren accepteren van de wereld zoals deze is. Je accepteert niet alleen wat hetzelfde blijft, maar ook dat wat verandert. Jezelf afsluiten voor de ‘waan van de dag’ geeft heel veel rust. Leer vooral ook op jezelf te vertrouwen.

Hierna lezen:  Spiritualiteit in Nederland: Kom uit die spirituele kast!

Je intuïtie gaat hierdoor aan

Wat is eigenlijk intuïtie? Het is iets vanbinnen weten, zonder dat je er eerst voor hoeft te reflecteren. Als je in directe verbinding staat met de energiestroom tussen kosmos en aarde, staat je intuïtie ‘aan’. Wabi Sabi geeft aan dat je intuïtie op eenvoudige wijze te stimuleren is. Je doet dit bijvoorbeeld door ergens mee bezig te gaan waarbij je niet actief hoeft na te denken en waarbij je je hoofd relatief vrij en leeg kunt maken. Je ‘stuurt’ op automatismen.

Als je niet actief na te denken bij wat je doet, zul je zien dat je gedachten de vrije loop gaan. Volgens Wabi Sabi maak je nu contact met de energiestromen in het universum en hebben ze de kans spontante ingevingen te krijgen. Als zen-monniken hun intuïtie-antenne willen gebruiken, houden ze een theeceremonie. Jij kunt thuis zo’n theeceremonie nabootsen, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen creatief te schrijven, te schilderen of muziek te maken.

Citaten over Wabi Sabi: lees deze quotes…

Zoek je extra inspiratie? Laat je dan inspireren door onderstaande Wabi Sabi citaten:

  • “Nothing lasts. Nothing is finished. Nothing is perfect.”
  • “There is a crack in everything. That’s how the light gets in.” (een uitspraak van de zanger Leonard Cohen, die perfect aansluit bij de Wabi Sabi filosofie).
  • “A way of living that focuses on finding beauty within the imperfections of life and accepting peacefully the natural cycle of growth and decay.”

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: