‘Ik kan niet voor mezelf zorgen. Hoe kan ik voor mezelf kiezen en voor mezelf zorgen?' In dit artikel leer je aan de hand van praktische tips hoe je voor jezelf kunt kiezen: mentaal, fysiek en emotioneel. Het is nu tijd voor jezelf! Lees verder om goed voor jezelf te leren zorgen…

Inhoud van deze pagina:

Tip 1 – Tijd voor jezelf! Zorg eerst goed voor jezelf, dan pas voor anderen

Uiteindelijk worden we écht gelukkig als we voor anderen kunnen zorgen. Maar… Dat kan helemaal niet als je niet eerst voor jezelf hebt gezorgd. Het is dus noodzakelijk om jezelf op plek 1 te zetten. Anderen komen daarna… En op zijn beurt zal geluk volgen!

We kunnen soms onszelf vergeten als we alleen maar aan anderen denken.

Natuurlijk ben je geweldig bezig als je anderen altijd op de eerste plek zet. Het mag alleen nooit de bedoeling zijn dat jij jezelf over het hoofd ziet.

Hierna lezen:  Om hulp durven vragen (en aanvaarden) lastig? Stop!

Gun jezelf daarom ook eens een pedicure, weekendje weg of een ticket naar dat concert waar je al jaren heen wilt gaan.

Dit geeft jou weer de energie om de komende jaren anderen, mensen die je misschien helemaal niet kent, de liefde te geven waardoor ze net dat beetje extra motivatie hebben om de wereld nog mooier te maken.

Als iedereen voor zichzelf zou zorgen, hoeft niemand voor elkaar te zorgen.

Voor jezelf zorgen betekent echter niet dat je een bitch wordt, maar dat je vrijheid hebt over wanneer je voor anderen zorgt en wanneer voor jezelf zorgt.

Het is: Love thy neighbour as thyself.
Het is niet: love thy neighbour.
– Matteüs 22:36-40

Tip 2 – Kies voor jezelf! Leer nee te zeggen en je grenzen aan te geven

Zeg vaker nee tegen anderen. Als je dat doet, ben je al stukken beter voor jezelf aan het zorgen. Hoe zeg je dan netjes en assertief nee? Gebruik bijvoorbeeld de volgende zin: ‘Ik geef om je, en nee.'

Als je aan je eigen ‘needs' denkt, ben je niet meer ‘needy.'

De beste en meest praktische tips om vaker nee te leren zeggen, vind je in dit artikel over grenzen stellen en nee zeggen. Open het artikel in een nieuw tabblad, want hieronder komen nog een aantal belangrijke tips om voor jezelf te leren zorgen…

We zijn eigenlijk verkeerd opgevoed: “Je moet niet alleen maar aan jezelf denken. Je moet vooral aan een ander denken.” Je moet juist eerst leren aan jezelf te denken. Want waarom raken mensen uit balans? Omdat ze niet meer voor zichzelf zorgen – en alleen voor anderen zorgen. Iedereen wil de wereld verbeteren, maar niemand wil iets aan zichzelf verbeteren. Het gaat toch om jou in jouw eigen leven? Je moet in het middelpunt van je eigen leven staan én je kunt ook rekening houden met anderen.
– Michael Pilarczyk

Tip 3 – Doe iets ontspannends om voor jezelf te zorgen (zoals een sauna-bezoek)

zorgen voor jezelf

Ga naar:

 • De schoonheidssalon
 • De sauna
 • Het strand
 • Een massagesalon

En ontspan! Met bovenstaande activiteiten zorg je letterlijk voor jezelf! Dit is de beste manier.

Tip 4 – Zou jij je huisdier verwaarlozen?

Heb je toevallig een racepaard die meer dan een miljoen waard is? Grote kans van niet, maar als je er een had, zou je hem de hele nacht op laten, sigaretten laten roken en junkfood laten eten? Zou je een 10 euro kostende hond zo behandelen? Een 5 euro kostende kat? En hoe zit het met een miljarden euro's kostende lichaam?

Tip 5 – Als je niet voor jezelf zorgt, saboteer je jezelf

Als je niet voor jezelf zorgt, kun je jouw kansen niet zien en grijpen. Hoeveel kansen komen in ons leven langs, op dit moment, die we niet zien? We zeggen nee tegen die kansen en we zien die kansen niet omdat we denken dat we het niet waard zijn. Dat hoort echter bij het ego: het verleden.

Hierna lezen:  Hoe Grenzen Stellen & Aangeven? 13 Tips, Voorbeelden & Betekenis

Tip 6 – Neem alleen klussen aan waar je gelukkig van wordt

Doe geen werk dat je eigenlijk niet wilt doen.

Ik leef mijn eigen leven.
– Igor van Kaam

Iemand die dit echt leeft, is mijn leraar Igor van Kaam. Dit lees je onder andere in zijn sublieme boek:

Tip 7 – Verban alle ‘zou moeten's' uit je leven: Vervang ze met ‘Wat wil ik?'

zorg voor jezelf tips

Doe niet wat anderen of de samenleving verwacht dat je gaat doen. Doe wat jij wilt. Je bent echt vrij om te doen wat je wilt. Kijk naar de mensen die succesvol zijn. Die zijn niet per se beter dan ons. Ze doen wat ze willen! Ze hebben de durf ervoor. Dit verandert alles. Alles werkt dan voor jou.

‘Wat zou ik moeten doen met mijn leven?' Stop met die vraag! Voor jou wordt nu taak nummer 1: die vraag te veranderen in: ‘Wat wil ik?' Dit gaat bovendien om jezelf zijn. Je hoeft niet allemaal dingen te doen om ‘de wereld te verbeteren'.

Wat wil ik? Stel deze vraag voortaan bij:

 • Wat je voor ontbijt kiest
 • Welke kleuren je draagt
 • Welke hoed je draagt
 • Misschien wil je landschapsontwerp doen, architectuur, reparatie, spreken in het openbaar of misschien wil je meer met dieren weken.
 • Op zaterdagavond: waar wil je naartoe? Niet: waar zou je naartoe moeten?
 • Met wie wil je omgaan?
 • Wil je gewoon thuisblijven vanavond?

Je hoeft geen altruïsme te forceren of geforceerd sociaal te zijn.

Heb de volgende regel voor jezelf: als het niet leuk is, doe het dan niet. Heb je nu zin om een boterham te smeren? Doe het. Nu zin om de hond uit te laten? Doe het. Iets wat jou goed laat voelen, zal altijd meer van dat goede naar zich toe trekken. Vreugde is de brandstof van succes.

Tip 8 – Draai je lichaam een beetje weg van de ander

Je zorgt ervoor dat je jouw energie bij jezelf houdt door lichamelijk niet in contact te raken met een ander. Draai een beetje weg van de ander en plaats je handen gekruist op je navel. Je breekt rapport. Terwijl je dit doet, blijf je aanwezig bij de ander, maar zonder de ander te willen helpen.

Tip 9 – Geef geen ongevraagd hulp en advies

ongevraagd advies

Een hele grote stap die je al zelf kunt zetten, is al: niet meer mensen helpen zonder dat ze erom vragen. Niemand heeft erom gevraagd, het kost je mentale energie en bovendien luistert er toch niemand naar.

Dit is wat anders dan het geven van liefde en het doen van random acts of kindness, die je juist energie opleveren. Zie de volgende paragraaf.

Hierna lezen:  De Wet Van De Aantrekkingskracht (The Secret) In 63 Tips, Stappen & Oefeningen

Tip 10 – Ken de twee uitzonderingen wanneer het altijd goed is om voor anderen te zorgen

Wanneer kun je wél altijd onbeperkt energie geven en voor de ander zorgen? In de volgende gevallen:

 • Random acts of kindness: dit zijn momenten waarin je voelt alsof je iets liefs of behulpzaams voor een onbekende wil doen. Doe dit vooral! Deze energie die je geeft, kan nooit opraken. Sterker nog: dit levert alleen maar energie op!
 • Hetzelfde geldt voor hulp van jou waarbij de situatie erom vraagt. Je handelt in het moment wanneer er iets nodig is, zonder dat je het door hebt. Dit kost niks van je eigen energie omdat jij deze daden niet aan het doen bent, maar ‘het moment'. Dit is de letterlijke kracht van het hier-en-nu.

Er is een groot verschil tussen bovenstaande twee uitzonderingen en bloedzuigers die jouw energie leegzuigen.

Tip 11 – Zet je telefoon uit met het volgende voicemail-bericht

zorgen voor jezelf

Zet je telefoon gewoon regelmatig uit. Wat belangrijk lijkt, is eigenlijk helemaal niet belangrijk. Daar kom je achter als je vaker voor jezelf zorgt. Stel het volgende bericht in als voicemail-bericht:

Hoi, ik ben nu een fantastisch leven aan het leiden. Laat een positief bericht voor me achter en ik zal er later op reageren!

Tip 12 – Je hoeft niet altijd iets voor iemand terug te doen: kies voor dankbaarheid!

Wanneer iemand moeite voor je doet, zorg er dan zeker voor dat je gepaste en onmiddellijke erkenning toont. Je hoeft niet per se de verplichting te voelen om iets teug te doen voor die persoon! Vind gewoon een oprechte manier om je waardering in woorden uit te drukken.

Tip 13 – Neem deze tip met een korreltje zout: kies keihard voor jezelf

Als jij een van die mensen bent die alleen maar voor anderen zorgt, dan is geen enkele tip te extreem voor jou. Pas deze tip dan alsjeblieft toe! Neem het nog altijd wel met een korreltje zout… Het gaat om het idee!

De tip om keihard aan jezelf te denken gaat als volgt:

Ben je ergens aanwezig en wil je daar eigenlijk niet zijn? Ga dan direct weg. Ga daarnaartoe waar je wél wil zijn. Je bent niemand iets verschuldigd. Wil je hem peren, zeg dan dat je gaat roken of dat je naar de WC moet, maar kom daarna niet meer terug.

Als je dit letterlijk zou nemen zou het onbeleefd en brutaal zijn, maar het gaat om het idee: denk gewoon aan jezelf.

Tip 14 – Ga eens naar een stiltedag: de ultieme manier om voor jezelf te kiezen

Ga eens naar een stiltedag! Je zal dan al gauw opmerken hoe fijn het is om alleen met jezelf te zijn, zonder dat anderen ook nog eens van alles aan je vragen.

Hierna lezen:  'Op zoek naar mezelf' - Hoe kun je jezelf (terug) vinden?

Tip 15 – Merk alleen maar op hoe vaak je voor anderen wilt zorgen en turf dat

zorg voor jezelf tips

Maak een notitie in je telefoon. Merk vervolgens de natuurlijke neiging die je hebt om voor anderen te zorgen, aan anderen te denken of met ze te praten. Hoeveel streepjes heb jij per dag of per week gezet? Merk vervolgens of je in de daaropvolgende weken vaker bij jezelf kunt blijven.

Tip 16 – Word een goede ontvanger

Ben jij een goede ontvanger? Sta je mensen toe om aan je te geven? Geniet je met volle teugen van het leven? Kun je de goede tijden er laten zijn?

Is jouw antwoord op bovenstaande vragen nee, wat is dan je angst? Lees de volgende zinnen en merk op of het je triggert. Hoeveel geluk kun je aan voordat je…

 • Denkt: dit is te mooi om waar te zijn?
 • Naar de gaten in de weg kijkt, oftewel op de val wacht?
 • Je achterdochtig gaat worden: ‘Waarom ben ik zo gelukkig? En waarom is die persoon zo aardig?'
 • Je jezelf tijdens de piek van geluk alvast ongelukkig gaat voelen als voorbereiding op het dal-aspect: een lijn die omhoog gaat, gaat ooit ook weer omlaag.
 • Je jezelf afvraagt: ‘Ben ik hier goed genoeg voor? Wat heb ik gedaan om dit te verdienen?'
 • Je je vader hoort zeggen: ‘Laten we onszelf nou niet gek maken…'
 • Je er haast bang van wordt hoe mooi, aantrekkelijk en licht je je voelt?
 • Je je bijna schuldig voelt?

Ontvangen gaat om laten gaan. Om een goede ontvanger te zijn, moet je bereid zijn om verwachtingen, plannen, eisen,controle, trots, laag zelfbeeld, gedachten van tekort en verslaving aan moeilijkheden te laten gaan.

Ontvangen is de sleutel tot geven. Als je niet ontvangt, is alles wat je geeft een opoffering. Als je niet ontvangt, voel je je geïsoleerd, kan er geen inspiratie naar binnen komen, kunnen relaties niet floreren, wordt alles moeilijker en kan er geen synchroniciteit zijn.

Ontvangen inspireert een compleet nieuw niveau van geven.

Denk aan iedereen die ervan kan profiteren als je zou toestaan om jou meer te geven. Als je ze toestaat hun giften te geven en hun talenten te ontwikkelen. Laat je vrienden je verrijken, zodat ze mogen groeien. Laat je partner je liefhebben, zodat je zijn/haar ware aard kunt zien.

Tip 17 – Vraag gerust allerlei dingen aan andere mensen, ook hulp

hulp vragen voor jezelf zorgen

Je bent niet in balans als je geven veel te belangrijk vindt en nemen veel te onbelangrijk vindt, of als je überhaupt te veel geeft en te weinig neemt. Vraag gerust aan mensen of je iets van ze mag hebben.

Hierna lezen:  Overprikkeld Op Het Werk? Zo Bescherm Je Jezelf Op Kantoor [9 Tips]

Zie je dat een groep in een lunchzaak net klaar is en dat er nog een heel bord met een gigantische stapel broodjes staat, vraag gerust of ze klaar zijn en of dat betekent dat je een overgebleven broodje mag hebben.

Als het buiten waait en je hebt een zeilboot, dan ga je toch niet roeien?

Sterker nog: word een wereldkampioen in het stellen van vragen. Vraag! Vraag! Vraag! Het leven wordt dan zoveel leuker en makkelijker! Dit is een vaardigheid. Word hier goed in. En zegt iemand nee? Geen big deal!

Ik heb 143 uitgevers gebeld voor mijn boek. 142 x heb ik nee gehoord. Had ik gestopt bij 100 x vragen, had ik hier niet gestaan en had niemand interesse.
– Jack Canfield

Tip 18 – Kies voor jezelf: heb zelfliefde

Houd van jezelf. Leg je hand op je hart en zeg: ik houd van je.

Wanneer je je eigen beker vult, vloeit jouw goedheid vanzelf over naar anderen.

Tip 19 – Maak er een prioriteit van om tijd voor jezelf te maken

Het is niet ‘nice to have' maar je kan niet zonder! Als je geen tijd voor jezelf maakt, raakt een goede hoeveelheid energie vroeg of laat op. Neem het serieus en maak er een prioriteit van om voor jezelf te kiezen zodat je de balans bewaart.

Tip 20 – Zet 'tijd voor mezelf' in je agenda

tijd voor mezelf

Maak een afspraak met jezelf en kom hem na. Het is een serieuze afspraak die gewoon blijft staan.

Tip 21 – Neem kleine ik-momenten door je dag heen

Benut alle kleine momenten. Bijvoorbeeld door:

 • Al je pauzes lekker te nemen.
 • Extra pauze te nemen.
 • Even alleen naar de winkel te gaan.
 • De hond uit te laten.
 • Een wandeling te maken tijdens je pauze.
 • Een kwartier eerder arriveren op een afspraak die je hebt.

Tip 22 – Weet dat alleen zijn niet hetzelfde is als eenzaam zijn

Er is een groot verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn. Je kunt prima alleen zijn en je daardoor juist extra verbonden voelen met iedereen. En bovendien ziet het al in de naam: Alleen… Al één…

Tip 23 – Luister naar je hart, dan zorg je altijd voor jezelf

Zodra je naar je hart luistert, komt alles goed. Je kunt er alles over lezen in het artikel over het volgen van je hart. Daar leer je ook hoe je het precies kunt doen.

Noem één ding dat je nu nodig hebt/wilt en ga dat direct doen. Volg je hart.

Tip 24 – Stop bloedzuigers

zorg voor jezelf bloedzuigers

Laat anderen niet je tijd verspillen met eindeloze gesprekken. Gelukkig is er een heel simpele oplossing! Vraag ze gewoon: ‘Get to the point: waarmee ken ik je helpen?'

Hierna lezen:  Zelfliefde & Zelfacceptatie vergroten? 26 tips om van jezelf te houden!

Ook kun je aan het begin van een gesprek de juiste kaders opstellen dat je tijd niet verspild moet worden. Zeg het volgende dus altijd: ‘Om het beste gebruik te maken van de tijd van ons beide, zullen we een kleine agenda opstellen met een begin- en eindtijd.

Tip 25 – Ga er eens tussenuit: vakantie!

Ga jij er wel eens een periode tussenuit? Vakantie nemen blijkt steeds belangrijker te worden, helemaal in de drukke tijd waarin we tegenwoordig leven. Maar hoe vaak neem jij nou eigenlijk de tijd voor jezelf?

Veel mensen denken bij vakantie gelijk aan zon, zee en strand. Natuurlijk kan dit erg lekker zijn, zeker als je na een drukke periode op je werk even helemaal niets hoeft te doen. Maar kom jij tijdens jouw vakanties wel echt helemaal tot rust? Kun je de rust op jouw bestemming écht vinden of kies jij het drukste resort uit, waardoor je eigenlijk met nog meer stress terugkomt dan dat je vertrok?

Veel succes met het zorgen voor jezelf!

Dit waren alle tips. Ik weet zeker dat er nog meer tips zijn om voor jezelf te leren zorgen en om voor jezelf te kiezen. Zou je ze kunnen achterlaten in de reacties? Alvast bedankt en succes met het zorgen voor jezelf!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: