‘Ik kan niet voor mezelf zorgen. Hoe kan ik voor mezelf kiezen en voor mezelf zorgen?' In dit artikel leer je aan de hand van praktische tips hoe je voor jezelf kunt kiezen: mentaal, fysiek en emotioneel. Het is nu tijd voor jezelf! Lees verder om goed voor jezelf te leren zorgen…

We beginnen met de 10 beste tips om voor jezelf te zorgen

Eerst heb ik een vraag voor je:

Zou jij je huisdier verwaarlozen? Heb je toevallig een racepaard die meer dan een miljoen waard is? Grote kans van niet, maar als je er een had, zou je hem de hele nacht op laten, sigaretten laten roken en junkfood laten eten? Zou je een 10 euro kostende hond zo behandelen? Een 5 euro kostende kat? En hoe zit het met een miljarden euro's kostend lichaam?
– Naval Ravikant

En kijk ook eens hiernaar:

We zijn eigenlijk verkeerd opgevoed: “Je moet niet alleen maar aan jezelf denken. Je moet vooral aan een ander denken.” Je moet juist eerst leren aan jezelf te denken. Want waarom raken mensen uit balans? Omdat ze niet meer voor zichzelf zorgen – en alleen voor anderen zorgen. Iedereen wil de wereld verbeteren, maar niemand wil iets aan zichzelf verbeteren. Het gaat toch om jou in jouw eigen leven? Je moet in het middelpunt van je eigen leven staan én je kunt ook rekening houden met anderen.
– Michael Pilarczyk

Het is nu tijd voor jezelf! In dit artikel leer je aan de hand van praktische tips hoe je voor jezelf kunt kiezen: mentaal, fysiek en emotioneel. 

Als iedereen voor zichzelf zou zorgen, hoeft niemand voor elkaar te zorgen.
– Rudolf Steiner

Tip 1 – Doe iets ontspannends om voor jezelf te zorgen, zoals een sauna-bezoek

zorgen voor jezelf

Even écht ontspannen? Gewoon zonder bijzondere reden of bij stress, angst of pijn? De challenge is om een van onderstaande dingen te kiezen en meteen even een afspraak boeken om ernaartoe te gaan:

  • De schoonheidssalon
  • De sauna
  • Het strand
  • Een massagesalon
  • Ga eens naar een stiltedag. Dit is de ultieme manier om voor jezelf te kiezen. Je zal dan al gauw opmerken hoe fijn het is om alleen met jezelf te zijn, zonder dat anderen ook nog eens van alles aan je vragen. Je kunt vast via Google vinden wat er in jouw woonplaats georganiseerd wordt.
  • Een sportdag voor een gezond lichaam dat genoeg beweging krijgt.
  • Een restaurant met goed, gezond eten.
Hierna lezen:  Geleide Meditatieteksten [Lijst Met 20+ Geleide Meditaties]

En ontspan… Met bovenstaande activiteiten zorg je letterlijk voor jezelf. En wat dacht je van de volgende kleine ideeën? Zie volgende tip…

Tip 2 – Neem kleine ik-momenten door je dag heen

tijd voor mezelf

Kies nu iets kleins om meteen even te doen. Benut zoveel mogelijk de kleine momenten. Bijvoorbeeld door:

  • Al je pauzes lekker te nemen.
  • Extra pauze te nemen.
  • Even alleen naar de winkel te gaan.
  • De hond uit te laten.
  • Een wandeling te maken tijdens je pauze.
  • Een kwartier eerder te arriveren op een afspraak die je hebt.
  • Een extra goede, lange nachtrust te nemen.
  • De tijd en energie te nemen om je missie te mogen vervullen.
  • Te stretchen voor spierontspanning. De ontspanningsoefeningen uit de fysiotherapie zijn bewezen en beproefd. De ontspanningsoefeningen zijn niet alleen gezond voor je rug of nek, maar schenken je ook ontspanning

Jouw challenge voor nu is om één van deze dingen te kiezen en meteen te doen. Kijk, het kan al zo simpel zijn:

  • Je huisdier knuffelen.
  • Je partner knuffelen.
  • Een massage nemen.
  • Eventjes mediteren.
  • Misschien een badje vol laten lopen?
  • Kopje thee of koffie?
  • Hangmatje pakken en erin liggen.
  • Niks moeten en gewoon doen wat je wilt.
  • Schoonmaken. Inderdaad, dat lucht ook op.
  • Een boswandeling om de ontspanning van het ‘bosbad' te voelen.
  • Naar een concert of musical gaan.
  • Een goed boek lezen.
  • De Playstation aangooien. Als je wilt spelen, dan ga je spelen!
  • Bloemen kopen voor jezelf en jezelf omringen met mooie geuren en spullen.

Weet dat alleen zijn niet hetzelfde is als eenzaam zijn. Er is een groot verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn. Je kunt prima alleen zijn en je daardoor juist extra verbonden voelen met iedereen. En bovendien ziet het al in de naam: Alleen… Al één…

Mijn favoriete manier om voor mezelf te zorgen is: slapen. Een nacht goede nachtrust doet wonderen. Ga desnoods al om 20:00 naar bed, gewoon voor één keertje. De volgende ochtend voel je je geweldig om 5:00 – of eerder – en lijken je problemen niet zo erg meer. Houd het trouwens niet alleen bij een rustige nacht: zorg ook voor een rustige avond, dus zonder schermen en lekkere ademhalingsoefeningen. Echte rust dus.

Tip 3 – Maak er een prioriteit van om tijd voor jezelf te maken

Het is niet ‘nice to have' maar je kan niet zonder! Als je geen tijd voor jezelf maakt, raakt een goede hoeveelheid energie vroeg of laat op. Neem het serieus en maak er een prioriteit van om voor jezelf te kiezen zodat je de balans bewaart.

Challenge: Zet 'tijd voor mezelf' in je agenda. Maak een afspraak met jezelf en kom hem na. Het is een serieuze afspraak die gewoon blijft staan.

Tip 4 – Verban ‘zou moeten's' uit je leven: Vervang ze met ‘Wat wil ik?'

zorg voor jezelf tips

Voor veel mensen voelt alles als moeten. Ze vragen dan ook vaak te veel van zichzelf. Ook moeten ze zichzelf altijd verantwoorden in het leven en zijn ze te kritisch op zichzelf. Je zal zien dat hun agenda vol staat met afspraken – en misschien worden ze ook een beetje geleefd door hun agenda en door andere mensen.

Hierna lezen:  251 tips om in contact met je gevoel te komen [van hoofd naar lijf]

Doe niet wat anderen of de samenleving verwacht dat je gaat doen. Doe wat jij wilt. Je bent echt vrij om te doen wat je wilt.

Je hoeft geen altruïsme te forceren of geforceerd sociaal te zijn. Je hoeft niet allemaal dingen te doen om ‘de wereld te verbeteren'.

Wat wil ik? Stel deze vraag voortaan bij:

  • Wat je voor ontbijt kiest.
  • Welke kleuren je draagt.
  • Welke hoed je draagt.
  • Misschien wil je landschapsontwerp doen, architectuur, reparatie, spreken in het openbaar of misschien wil je meer met dieren weken.
  • Op zaterdagavond: waar wil je naartoe? Niet: waar zou je naartoe moeten?
  • Met wie wil je omgaan?
  • Wil je gewoon thuisblijven vanavond?

Heb de volgende regel voor jezelf: als het niet leuk is, doe het dan niet. Heb je nu zin om een boterham te smeren? Doe het. Nu zin om de hond uit te laten? Doe het. Iets wat jou goed laat voelen, zal altijd meer van dat goede naar zich toe trekken. Vreugde is de brandstof van succes.

Neem dit wel met een korreltje zout: dit staat los van discipline voor een gezond, weerbaar leven. Het is niet leuk om iedere dag te sporten en hard te werken, maar het is nodig voor een goed en gezond leven. Blijf dus ook de echt nodige dingen doen die je niet leuk vindt.

Tip 5 – Stop bloedzuigende mensen

zorg voor jezelf bloedzuigers

Laat anderen niet je tijd verspillen met eindeloze gesprekken.

  • Vraag ze gewoon: ‘Get to the point: waarmee kan ik je helpen?'
  • Ook kun je aan het begin van een gesprek de juiste kaders opstellen dat jouw tijd niet verspild moet worden: ‘Om het beste gebruik te maken van de tijd van ons beide, zullen we een kleine agenda opstellen met een begin- en eindtijd.
  • Draai je lichaam een beetje weg van de ander. Je zorgt ervoor dat je jouw energie bij jezelf houdt door lichamelijk niet in contact te raken met een ander. Draai een beetje weg van de ander en plaats je handen gekruist op je navel. Zo breek je rapport. Terwijl je dit doet, blijf je aanwezig bij de ander, maar zonder de ander te willen helpen en zonder in zijn energie te stappen.

Ook geef ik je hier wat tips om een gesprek af te kappen. Hoe kun je een gesprek – positief – afsluiten? Misschien ken je ze wel, van die mensen die maar door blijven praten of gewoon te veel praten. Hoe kun je zo'n gesprek afronden? Je leest het in dit artikel over het afkappen van gesprekken.

Hierna lezen:  Meer vrijheid in je leven: 12 unieke tips [meer vrijheid ervaren]

Tip 6 – Schrap spullen en afspraken

Ooit van minimalisme gehoord? Het klinkt heftig maar het is helemaal geen ‘extreme' aanpak. Minder is meer.

Ga maar na: misschien heb je allerlei oude spullen, nutteloze voorwerpen, dure spullen, kostbare auto's, een zeldzaam schilderij en/of een gigantisch waardevolle postzegelcollectie.

Al die dingen staan maar ergens te staan. Ze geven geen geluk, zoals leuke activiteiten en fijn gezelschap dat wel doen.

Als spullen niet gelukkig maken, dan betekent dat niet per se dat je je auto en dure schilderijen weg moet doen, maar het betekent wel dat je op allerlei manieren kunt kijken welke spullen plaats kunnen maken voor meer ruimte.

Stel je voor: je hebt alleen nog maar je favoriete spullen. De spullen die je toch niet meer gebruikte en in de weg stonden, hebben plaatsgemaakt voor ruimte.

Letterlijk tevreden zijn met minder is een uitstekend idee!

Sommige dingen zijn eigenlijk simpeler dan ze lijken: stress los je op door eenvoudiger te gaan leven: schrappen en weggooien. Er zijn twee dingen die je kunt schrappen en weggooien om een stressvrij leven te krijgen:

Spullen
Het is vrij logisch: als je overal in je huis spullen en frutsels tegenkomt, maakt dat je hoofd niet bepaald rustiger. Als je begint met dingen weg te gooien zodat je in je huis zó weinig spullen hebt dat je haast nooit meer hoeft op te ruimen, is dat een goed teken dat je in een omgeving woont die rust in je hoofd stimuleert.

Spullen geven nou eenmaal innerlijke onrust. Door spullen in je huis word je dagelijks geconfronteerd met herinneringen, rommel en gedachtes. Bovendien geeft een gebrek aan ruimte ook onrust. Dus: schep ruimte en leegte in je huis door zoveel mogelijk spullen naar de kringloopwinkel te brengen. Je zal direct meer innerlijke rust ervaren.

Afspraken & verantwoordelijkheden
Spullen wegdoen is niet het enige dat stress oplost. Ook niet-materiële ‘spullen' mag je schrappen. Activiteiten en afspraken die je weinig opleveren maar veel stress kosten, moet je gewoon rigoureus kunnen schrappen.

De meest voorkomende manier om problemen in je leven te halen, is door problemen van anderen over te nemen en in je eigen problemen te veranderen. Dit is echter ook meteen de minst logische manier om problemen in je leven te halen. Stop hiermee. Schrappen die handel.

Maar goed, misschien zit je al vast aan allerlei afspraken en ‘moetens' in je leven, waar je in het verleden al ja op had gezegd. Kunnen die met terugwerkende kracht geschrapt worden? Kun je daarop terugkomen? Het antwoord is gewoon ja! Kom gerust terug op beslissingen.

Soms stroomt het leven anders. Oh – en niet soms – maar altijd. Je kunt dus gerust terugkomen op beslissingen. Had je een doel voor dit jaar gesteld, maar word je daar nu niet meer zo blij van? Schrappen maar! Staat je agenda vol met afspraken, maar wil je na het lezen van dit artikel toch echt voor jezelf kiezen? Schrappen maar! Het mag gewoon. Wees daar oké mee.

Hoe kun je die troep uit je leven gaan schrappen? Het kan, maar soms moet het wel rigoureus. Het is niet altijd even pijnvrij.

Hierna lezen:  Gesprek beëindigen: Hoe kap / rond / sluit je gesprekken af? 10 Tips

Schrap alle troep uit je agenda – en ja, inclusief afspraken bij die eigenlijk ‘moeten'. Inventariseer wat allemaal weg moet uit je leven. Dat geldt niet alleen voor spullen, maar ook voor afspraken, verantwoordelijkheden en verplichtingen… die jou eigenlijk helemaal niet zoveel opleveren. Je kent vast wel het woordje “ontspullen.” Dat kun je dus ook doen met alles in je leven: het ontspullen van je activiteiten en afspraken

Heb je wekelijks dat vrijwilligers-dingetje dat jou niks oplevert maar wat jou bakken met energie kost en heel veel onrust veroorzaakt? Weg ermee. Kies voor jezelf. Je wilt toch innerlijke rust? Hak de dingen dan uit je leven die een bron van onrust zijn. Zo simpel is het. Dit geldt ook voor je baan, vage kennissen en andere verantwoordelijkheden – die vaak eigenlijk niet eens jouw verantwoordelijkheid zijn.

Start dus met het schrappen van alles dat jouw energie leegzuigt. Gewoon weg ermee. Als je er geen energie van krijgt en als het je zelfs energie kost, waarom doe je het dan? Weg ermee.

Het is tijd om die dingen te doorbreken. Schrap al deze bronnen van druk en schrap al deze ‘moetens‘ waardoor je ‘geleefd wordt'. Zelfs datgene wat ‘echt niet kan stoppen', doe dat toch! Bijvoorbeeld…

  • ‘Eerst dat project afmaken, anders komen honderden ontslagen…' Dan zal je toch mogen vragen of er iemand anders op gezet kan worden, zoals een interim-manager.
  • ‘Ik kan geen budget vragen aan mijn leidinggevende voor mijn burn-out-behandeling, want niemand mag weten dat ik burn-out heb…' Dan zal je toch per direct dat budget mogen vragen.
  • ‘Ik moet verder gaan, dat is de enige manier om mijn baan overeind te houden…' Dan moet je toch dat patroon doorbreken en een ingrijpende verandering doorvoeren.

Laat je ‘moetens' los. Gebruik deze metamodel-vraagVan wie moet dat dan? Door wie word je ‘geleefd'?

Doe deze challenge in de volgende drie stappen:

Stap 1:
Maak een ‘dit-wil-ik-niet-meer-lijstje'. Gebruik onderstaande vragen als hulpmiddel om dit lijstje te maken:

  • Wat heb je afgelopen week gedaan, terwijl je dat niet had willen?
  • Wat was zonde van je tijd?
  • Wat heb je gedaan, wat je echt niet wilde? 
  • Wat had je niet moeten doen? Soms moet je dingen doen, maar veel minder vaak dan je denkt.
  • Waar is de tijd rijp voor?
  • Ben je goed voor jezelf?
  • Leef ik trouw aan mezelf?
  • Houd ik me vast aan iets wat ik moet loslaten?
  • Ben ik daadwerkelijk bezig met het bereiken van de doelen die ik voor mezelf heb gesteld?
  • Wat had je meer willen doen in je leven?
  • Wat doe ik aan de dingen die er het meest toe doen in mijn leven?
  • In welke mate heb ik de koers die mijn leven heeft genomen, daadwerkelijk beheersd?
  • Wat ben je nu aan het tolereren wat eigenlijk moet veranderen zodat je vooruit kunt gaan?
  • Waarvan weet je stiekem dat je er ‘nee' tegen moet gaan zeggen?
  • Waar wil je vanaf? Hoe anders zou je leven dan zijn?
  • Wat is in jouw leven op dit moment jouw energie en motivatie aan het leegzuigen?
  • Wat zijn drie dingen die je regelmatig doet die jou niet dienen of ondersteunen?
  • Gebruik ik mijn tijd verstandig?
  • Maak een lijst van alles waar je nee tegen wilt zeggen.
  • Maak een lijst van alles waar je ja tegen wilt zeggen.
Hierna lezen:  In het hier-en-nu leven? 29 manieren, tips & inzichten (in het moment zijn)

Stap 2:
Los op wat jou stoort of irriteert of schrap het volledig uit je leven. Wees proactief, vindingrijk en creatief totdat je zo'n energie-zuigend ‘moeten-ding' uit je leven hebt verwijderd.

Stap 3:
En wat komt er dan in de plaats van dat oude patroon? Wat is dan het nieuwe, gezonde patroon?

Tip 7 – Geef geen ongevraagd advies

ongevraagd advies

Een hele grote stap die je al zelf kunt zetten, is al: niet meer mensen “helpen” zonder dat ze erom vragen. Niemand heeft erom gevraagd, het kost je mentale energie en bovendien luistert er toch niemand naar.

Dit is wat anders dan het geven van liefde en het doen van random acts of kindness, die je juist energie opleveren:

  • Draag iemands zware tassen in plaats van advies te geven over dat er ook karretjes te leen zijn.
  • Bied een omhelzing aan in plaats van advies te geven over hoe iemand met een probleem om kan gaan.
  • Deel je eten, dus kook het en breng het, in plaats van advies te geven over welk eten iemand moet proberen.

Tip 8 – Ken de twee uitzonderingen wanneer het altijd goed is om voor anderen te zorgen

Wanneer kun je wél altijd onbeperkt energie geven en voor de ander zorgen? In de volgende gevallen:

  • Random acts of kindness: dit zijn momenten waarin je voelt dat je iets liefs of behulpzaams voor een onbekende wil doen. Doe dit vooral! Deze energie die je geeft, kan nooit opraken. Sterker nog: dit levert alleen maar energie op!
  • Hetzelfde geldt voor hulp van jou waarbij de situatie erom vraagt. Je handelt in het moment wanneer er iets nodig is, zonder dat je het door hebt. Dit kost niks van je eigen energie omdat jij deze daden niet aan het doen bent, maar ‘het moment'. Dit is de letterlijke kracht van het hier-en-nu.

Er is een groot verschil tussen bovenstaande twee uitzonderingen en bloedzuigers die jouw energie leegzuigen.

Zorg dus gerust voor anderen. Doe dagelijks lieve dingen voor andere mensen. Waarom? Uiteindelijk is alle liefde hetzelfde. Of het nou zelfliefde is of liefde voor iemand anders, het is steeds één grote Liefde met een hoofdletter.

Tip 9 – Word een goede ontvanger en vraag om hulp

hulp vragen voor jezelf zorgen

Ben jij een goede ontvanger? Sta je mensen toe om aan je te geven? Geniet je met volle teugen van het leven? Kun je de goede tijden er laten zijn? Is jouw antwoord op bovenstaande vragen nee, wat is dan je angst? 

Lees dit artikel over leren om hulp vragen en ontvangen >>

Relaties ontstaan in het ontvangen
– Els van Steijn

Ontvangen is de sleutel tot geven. Als je niet ontvangt, is alles wat je geeft een opoffering. Als je niet ontvangt, voel je je geïsoleerd, kan er geen inspiratie naar binnen komen, kunnen relaties niet floreren, wordt alles moeilijker en kan er geen synchroniciteit zijn.

Ontvangen inspireert een compleet nieuw niveau van geven.
– Brene Brown

Tip 10 – Neem deze tip met een korreltje zout: kies keihard voor jezelf en volg je hart

Als jij een van die mensen bent die alleen maar voor anderen zorgt, dan is geen enkele tip te extreem voor jou. Pas deze tip dan toe. Het is eigenlijk supersimpel…

“Vertel me twee dingen die je graag doet en waardoor je kunt ontspannen.”

“Ik houd van boswandelingen en salsa dansen.”

“De heer spreekt me nu aan. Pak je pen en papier. Ik krijg de hoogste, puurste leiding om deze boodschap tegen je te zeggen. Heb je je pen en papier bij de hand?”

“Ja, wat is het, wat is het? Vertel het me!”

“Oké, hier komt ie… wat jij moet doen… is in de bossen wandelen… en naar de salsa-lessen gaan.”

– Alan Cohen

Luister dus naar je hart, want dan ben je voor jezelf aan het zorgen. Noem één ding dat je nu nodig hebt of wilt en ga dat direct doen. Volg je hart.

Hierna lezen:  251 tips om in contact met je gevoel te komen [van hoofd naar lijf]

De tip om keihard aan jezelf te denken kan ik als volgt schetsen: Ben je ergens aanwezig en wil je daar eigenlijk niet zijn? Ga dan direct weg. Ga daarnaartoe waar je wél wil zijn. Je bent niemand iets verschuldigd.

Het hart heeft gelijk want het klopt.
– Loesje

Als je dit letterlijk zou nemen zou het onbeleefd en brutaal zijn, maar het gaat om het idee: denk gewoon aan jezelf en bezegel dat met een passende actie.

Laat je stilletjes leiden door die vreemde kracht van wat je werkelijk bemint.
– Rumi

Zodra je hart je iets vertelt, is het beste wat je kunt doen: ernaar luisteren en doen wat het zegt.

Zodra je je hart volgt, raakt je leven vervuld met wonderen.
– Paulo Coelho

Je hart volgen heeft ook een bekende betekenis: doen wat je het liefste doet. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

  • Voor je droombaan gaan.
  • Die droomonderneming starten.
  • Je droom uit laten komen.
  • Je missie volbrengen.
  • Iemand jouw liefde geven.

Uit de grond van je hart groeit altijd iets moois.
– Loesje

En vervolgens doe je het volgende:

  • Nee zeggen tegen al het andere.
  • Elimineren van verantwoordelijkheid: niet mijn BV, niet mijn probleem.
  • Niet meer pleasen en geleefd worden.
  • Niet meer teruggaan naar oude patronen. Ga niet terug omdat het ‘goed voelt'. Het voelt helemaal niet goed. Het voelt bekend en het is een gewoonte. Dat is heel wat anders! Doe juist iets heel anders vanaf nu. Vernieuw jezelf.

Je hart is die plek in jezelf waar niks onmogelijk is.
– Deepak Chopra

Er is nog een reden om dit serieus te nemen: Stress betekent dat je het contact met je hart verliest. Mensen met depressie zijn afgesneden van hun hart. De intelligentie van het hart wekt positieve ervaringen en gevoelens in ons op. Kies je ervoor je hart niet te volgen, dan trekt die intelligentie in ons hart zich terug, wat vanzelf tot depressiviteit leidt.

Het hart is een duizendsnarig instrument dat alleen met liefde kan worden gestemd.
– Hafiz

Ga je missie achterna. Inmiddels weten we allemaal dat er verschillende redenen zijn aan te wijzen voor het ontstaan van een burn-out en tóch geloof ik dat er één ingrediënt bestaat die je enorm kan helpen om een burn-out te voorkomen of genezen, namelijk jouw levensmissie…

Veel mensen hebben geen idee waarom ze hier eigenlijk zijn en wat ze precies willen. Er ontbreekt een duidelijk doel en als je geen doel hebt in je leven, dan word je al snel een ‘product' van de maatschappij. Met andere woorden: dan bepalen anderen wat jij wilt.

Hierna lezen:  Leren ontspannen? 24+ tips & beste Ontspanningsoefeningen (bij stress)

Ik geloof dan ook dat het belangrijker is om iets te doen waar jij blij van wordt, dan dat je succesvol bent in iets waar je niet blij van wordt.

Wees in ‘alignment' met je hart. Doe wat je hart wil dat je doet. Dat komt er een ‘flow'. Wees op je missie! En zelfs als het je heel erg bang maakt, moet je jouw missie achterna gaan!

Depressie? God zal een aantal keren een manier vinden om je kick geven, en zeggen: vergeet niet je doel in je leven.

Je zal geen spijt krijgen als je je hart volgt. Hoe vaak dacht je naderhand: had ik maar naar mijn hart geluisterd? Als je luistert naar wat het doel van je leven is en als je je droom een kans geeft, zal je er geen spijt van hebben. Ik zeg niet dat het pijnloos en zonder tegenslagen zal zijn, maar alleen dat je er geen spijt van zal krijgen.

Extra tips om voor jezelf te zorgen

Tip 11 – Tijd voor jezelf! Zorg eerst goed voor jezelf, dan pas voor anderen

Uiteindelijk worden we écht gelukkig als we voor anderen kunnen zorgen. Maar… Dat kan helemaal niet als je niet eerst voor jezelf hebt gezorgd. Het is dus noodzakelijk om jezelf op plek 1 te zetten. Anderen komen daarna… En op zijn beurt zal geluk volgen!

We kunnen soms onszelf vergeten als we alleen maar aan anderen denken.

Voor jezelf zorgen betekent echter niet dat je een bitch wordt, maar dat je vrijheid hebt over wanneer je voor anderen zorgt en wanneer voor jezelf zorgt.

Natuurlijk ben je geweldig bezig als je anderen altijd op de eerste plek zet. Het mag alleen nooit de bedoeling zijn dat jij jezelf over het hoofd ziet.

Als iedereen voor zichzelf zou zorgen, hoeft niemand voor elkaar te zorgen.

Gun jezelf daarom ook eens een pedicure, weekendje weg of een ticket naar dat concert waar je al jaren heen wilt gaan. Dit geeft jou weer de energie om de komende jaren andere mensen de liefde te geven waardoor ze net dat beetje extra motivatie hebben om de wereld nog mooier te maken.

Het is: Love thy neighbour as thyself.
Het is niet: love thy neighbour.
– Matteüs 22:36-40

Tip 12 – Kies voor jezelf! Leer nee te zeggen en je grenzen aan te geven

Zeg vaker nee tegen anderen. Als je dat doet, ben je al stukken beter voor jezelf aan het zorgen. Hoe zeg je dan netjes en assertief nee? Gebruik bijvoorbeeld de volgende zin: ‘Ik geef om je, en nee.'

Als je aan je eigen ‘needs' denkt, ben je niet meer ‘needy.'

De beste en meest praktische tips om vaker nee te leren zeggen, vind je in dit artikel over grenzen stellen en nee zeggen. Open het artikel in een nieuw tabblad, want hieronder komen nog een aantal belangrijke tips om voor jezelf te leren zorgen…

Hierna lezen:  Geleide Meditatieteksten [Lijst Met 20+ Geleide Meditaties]

Tip 13 – Als je niet voor jezelf zorgt, saboteer je jezelf

Als je niet voor jezelf zorgt, kun je jouw kansen niet zien en grijpen. Hoeveel kansen komen in ons leven langs, op dit moment, die we niet zien? We zeggen nee tegen die kansen en we zien die kansen niet omdat we denken dat we het niet waard zijn. Dat hoort echter bij het ego: het verleden.

Tip 14 – Neem alleen klussen aan waar je gelukkig van wordt

Doe geen werk dat je eigenlijk niet wilt doen.

Ik leef mijn eigen leven.
– Igor van Kaam

Iemand die dit echt leeft, is mijn leraar Igor van Kaam. Dit lees je onder andere in zijn sublieme boek:

Tip 15 – Zet je telefoon uit met het volgende voicemail-bericht

zorgen voor jezelf

Zet je telefoon gewoon regelmatig uit. Wat belangrijk lijkt, is eigenlijk helemaal niet belangrijk. Daar kom je achter als je vaker voor jezelf zorgt. Stel het volgende bericht in als voicemail-bericht:

Hoi, ik ben nu een fantastisch leven aan het leiden. Laat een positief bericht voor me achter en ik zal er later op reageren!

Tip 16 – Je hoeft niet altijd iets voor iemand terug te doen: kies voor dankbaarheid!

Wanneer iemand moeite voor je doet, zorg er dan zeker voor dat je gepaste en onmiddellijke erkenning toont. Je hoeft niet per se de verplichting te voelen om iets teug te doen voor die persoon! Vind gewoon een oprechte manier om je waardering in woorden uit te drukken.

Tip 17 – Merk alleen maar op hoe vaak je voor anderen wilt zorgen en turf dat

zorg voor jezelf tips

Maak een notitie in je telefoon. Merk vervolgens de natuurlijke neiging die je hebt om voor anderen te zorgen, aan anderen te denken of met ze te praten. Hoeveel streepjes heb jij per dag of per week gezet? Merk vervolgens of je in de daaropvolgende weken vaker bij jezelf kunt blijven.

Tip 18 – Kies voor jezelf: heb zelfliefde

Houd van jezelf. Leg je hand op je hart en zeg: ik houd van je.

Wanneer je je eigen beker vult, vloeit jouw goedheid vanzelf over naar anderen.

Tip 19 – Ga er eens tussenuit: vakantie!

Ga jij er wel eens een periode tussenuit? Vakantie nemen blijkt steeds belangrijker te worden, helemaal in de drukke tijd waarin we tegenwoordig leven. Maar hoe vaak neem jij nou eigenlijk de tijd voor jezelf?

Veel mensen denken bij vakantie gelijk aan zon, zee en strand. Natuurlijk kan dit erg lekker zijn, zeker als je na een drukke periode op je werk even helemaal niets hoeft te doen. Maar kom jij tijdens jouw vakanties wel echt helemaal tot rust? Kun je de rust op jouw bestemming écht vinden of kies jij het drukste resort uit, waardoor je eigenlijk met nog meer stress terugkomt dan dat je vertrok?

Hierna lezen:  Gesprek beëindigen: Hoe kap / rond / sluit je gesprekken af? 10 Tips

Veel succes met het zorgen voor jezelf!

Dit waren alle tips. Ik weet zeker dat er nog meer tips zijn om voor jezelf te leren zorgen en om voor jezelf te kiezen. Zou je ze kunnen achterlaten in de reacties? Alvast bedankt en succes met het zorgen voor jezelf!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: