Wil je leren omgaan met stress zodat je minder stress ervaart? Zoek je anti-stress-tips om (chronische) stress te verminderen? Hier ga je de beste oefeningen en tips vinden tegen stress en spanning. Lees verder voor alle 181 tips. Stay tuned!

Veel mensen ervaren stress op het werk, tijdens examens en veel mensen weten gewoon niet waarom. Wat ze wél weten: ‘Ik word gek van de stress.' Hoe kun je op (emotionele) stress reageren en het van je afzetten? Laten we direct naar de tips gaan…

Tip 1 – Doe deze extreem simpele, praktische Japanse techniek

Bekijk hieronder deze eeuwenoude kalmeringstechniek tegen stress en doe het simpelweg na.

Tip 2 – Haal rustig en diep adem

Een van de meest effectieve ademhalingsoefeningen tegen stress is de 4-7-8-4-oefening: haal 4 seconden lang in, houd 7 seconden lang vast, adem 8 seconden lang uit en houd 4 seconden lang vast zonder adem alvorens je weer inademt en het riedeltje weer opnieuw begint.

In dit artikel met mindfulness-oefeningen vind je deze oefening nog veel uitgebreider uitgelegd >>

Tip 3 – Elimineer FOMO: sta stil bij je eigen successen en geen race van het leven

Een van de grootste en sterkste stress-factoren onder de bevolking is FOMO. Dit is het gevoel dat het leven een race is en dat je achterloopt als je nog geen net inkomen, nog geen partner, nog geen kinderen of nog geen huis hebt. Dit gevoel van ‘moeten presteren om niet achter te lopen bij de rest' is verschrikkelijk en levert heel veel stress op.

Gooi dit gevoel per direct uit het raam en start met focussen op wat je al bereikt hebt en op wat jij zelf belangrijk vindt. Dus richt jezelf niet vol stress op geld verdienen omdat je het ongelijk van je pestkoppen op school wilt bewijzen of omdat je je ouders niet wilt teleurstellen.

Ik zelf herinner mezelf hieraan met een zinnetje: “Enjoy The Ride” en ik sta gewoon stil bij wat voor geweldig leven ik al voor mezelf heb opgebouwd. Ik sta dus stil bij mijn successen en ik zie in dat ik al lang behaald heb wat ik eigenlijk wilde behalen. Ik ben er eigenlijk al. Ik hoef nooit meer naar school en heb permanent vakantie. Ik ben compleet vrij en hoef niks te doen voor andere mensen. Ik mag gaan en staan waar ik wil. Dit geeft me zoveel meer rust.

Laat de stress dus gaan! Zorg voor voldoende ontspanning en rust in je leven. Dit is dus heel belangrijk. Span je gerust in om successen te behalen, maar houd ook genoeg pauzes en vrije dagen om compleet te ontspannen. Met andere woorden: enjoy the ride! Geniet van iedere dag, ook al ben je aan de weg aan het timmeren met je stressvolle carrière.

Tip 4 – Stress op het werk? Vraag precies wat jouw rol is

stress op het werk - vraag wat je rol is

Veel mensen zeggen: ‘Ik heb stress maar ik weet niet waarom.' Misschien is dit dan wel het antwoord dat alles verklaart…

Als je stress op je werk ervaart, komt dat in de meeste gevallen door rol-onzekerheid. Laat je baas aan jou dus precies de kaders neerleggen over wat er van je verwacht wordt en wat er niet van je verwacht hoeft te worden. Kortom: zorg ervoor dat je zekerheid schept over wat jouw rol is.

Tip 5 – Een nacht goede nachtrust doet wonderen

Zorg voor één uitstekende nacht. Ga desnoods al om 18:00 of 19:00 naar bed, gewoon voor één keertje. De volgende ochtend voel je je geweldig om 5:00 (of eerder) en lijkt het probleem niet zo erg meer.

Houd het trouwens niet alleen bij een rustige nacht: zorg ook voor een rustige avond, dus zonder schermen en lekkere ademhalingsoefeningen. Echte rust dus.

Tip 6 – Beste manier voor stress-management? Volg (weer) je hart

Hier gaat het vaak mis. Door niet aan dat allerbelangrijkste – je hartverlangen – te denken, veroorzaak je allerlei problemen die niet belangrijk zijn.

Het is gelukkig makkelijk om die problemen in één keer te lozen. Hoe? Door datgene wat je hart wil, op nummer een te zetten. Door je échte, eigen doel in de gaten te houden. Dan stop je vanzelf wel met de problematische dingen die je van je doel afhouden.

Stress is een boodschap dat je het contact met je hart verliest. Hoe je jezelf weer verbindt met je hart, lees je hier.

Zeg wat je voelt en voel wat je zegt.

Tip 7 – Pas de bekende nervositeitsremedie toe van dr. Claire Weekes: floating 

De Australische dokter Claire Weekes heeft een beroemde methode om stress en nervositeit te verzachten en te laten verdwijnen. Het idee hiervan is dat je het niet erg hoeft te vinden om in een paniekaanval te zitten: je lichaam bevat niet voor niets de functie om in paniek te raken. Er is geen man overboord.

Haar methode heet floating en gaat als volgt:

Stap 1: Vind het niet erg

Wees niet bang voor de stress. Wees bijvoorbeeld niet bang voor allerlei gevolgen ervan – of dat het bijvoorbeeld gevaarlijk is om stress te hebben. Ons lichaam is er juist voor gemaakt om ook geregeld stress te ervaren.

Een snellere hartslag is hartstikke normaal, bijvoorbeeld bij het sporten. Er is dus helemaal niks mis mee. Geen reden tot zorgen óver je stress. Vind het dus niet erg dat je stress hebt. 

Zeg maar: “Whatever, so what?” Het is normaal dat je lichaam deze functies heeft. Je bent veilig.

Hoe doe je dat, bijvoorbeeld als je angst ervaart? Simpel: Voel dan welke gevoelens je nu ervaart in je lichaam. Merk op waar in je lichaam ze zitten. Emoties zijn puur feitelijk ‘slechts' lichamelijke sensaties. Die angst kan bijvoorbeeld een kriebel in je buik zijn.

Wees er getuige van – van het gevoel. Ga je paniek hebben over dit gevoel van je lichaam? Dan is het paniek bovenop paniek… en daarover ga je weer panieken… Die interpretaties maken het een feedbackloop from hell. 

Stap 2: Accepteer en omarm het gevoel juist

Vlucht er niet van weg, bijvoorbeeld met je gedachten. We zijn gewend om in ons hoofd te zitten als vluchtmiddel. Steeds wanneer je merkt dat je met je aandacht naar je gedachten gaat, breng je je aandacht terug naar het gevoel Volg het gevoel en merk op hoe het in beweging is.

Voel je je nerveus en onzeker? Verken deze emoties zonder de wens te hebben dat het anders is, dus zonder ze weg te drukken of te ontkennen. Ga er met je aandacht heen zonder iets te moeten veranderen of iets actief anders te moeten doen. Gewoon opmerken wat je voelt.

De extra lagen die we er zelf bovenop leggen, zijn het probleem, zoals het niet willen voelen van die sensaties of de boosheid die we erover hebben. Houd het bij die ene laag van lichamelijke sensaties, zonder het oordeel erbovenop.

‘Dit mag niet,' ‘dit is slecht,' ‘Dit is angst…' Het zijn allemaal labels als extra laag bovenop het gevoel. Ga gewoon met je aandacht ernaartoe en sta het toe zoals het is.

Noem ook wat je in je lichaam voelt. Zeg wat je voelt. ‘Ik voel iets wat men wel eens labelt als bang. En ik ben er oké mee.' Het kost namelijk ongelooflijk veel energie om die angst te verbergen. De angst zelf belemmert je niet. Het is het proberen te verbergen van de angst wat je belemmert. Probeer het niet te stoppen, het ego wil dat.

  • Wat gebeurt er van binnen met je? Benoem het voor jezelf en deel het zelfs met anderen. Vertel wat je voelt.
  • Waar in je lichaam voel je dit? Benoem het. Hiermee maak je het niet ‘permanent' (“Ik ben een zenuwachtig persoon”) maar benoem je het als iets dat jij nu ervaart.
  • Optioneel: wat veroorzaakt dit gevoel, denk je?
  • Blijf in deze ervaring en merk op waar het je mee naartoe neemt. Word nieuwsgierig hierover.
  • Waar in je lichaam voel je de {druk, spanning, beweging}? Hoe ervaar je dit in je lichaam?

Ken en erken je zwakten. Ga ze niet verbergen of maskeren.

Affirmeer: “Ik accepteer dit gevoel en ik sta het toe.” Met een glimlach. Laat dat hart maar pompen. En laat het maar enge gedachtes opvoeren… Laat het gebeuren. Surf erop. Op dat gevoel van stress. Met geduld tot het voorbij is. Laat dat stressgevoel er zijn als een onbeantwoorde vraag, die prima onbeantwoord mag blijven. 

De metafoor van dr. Claire Weekes om dit te visualiseren, is… Float: zie jezelf als een wilg die meebuigt met de wind. Zonder weerstand. Zonder je lijf aan te spannen ertegen. De boom buigt, en breekt nooit. Mei zachtheid dus. Zonder oordeel tegen het gevoel. Doe niks. Laat de symptomen gewoon gebeuren. Zweef er doorheen.

Stap 3: Sterker nog… maak het onzekere gevoel juist erger

En sterker nog: maak die ‘ongewenste' gevoelens nu ook juist sterker. Pas daarna ontstaat er ruimte voor een gevoel van rust en zelfvertrouwen.

Maak het gevoel juist groter. Het is een 7? Laten we het naar een 10 brengen! Ga ook extra trillen, zoals dieren dat ook doen. Ik vind dit gevoel leuk! Eis meer! Geef me meer! Ik eis dat de intensiteit omhooggaat! Kom maar op, kun je je hart nog harder laten kloppen? Ik vraag me af hoe duizelig je me kunt maken! Zijn er geen engere gedachtes? Deze vervelen me…

Doe nu je best om een echte, volledige paniekaanval te krijgen. Geef me de sterkste paniekaanval ooit! Bring it on! Wedden dat het niet kan!

Nu ben jij juist de paniek aan het opjagen, in plaats van andersom! Dit is de dropdown-techniek van Brandon Bays: laat jezelf maar helemaal door het gevoel opslokken. Val er helemaal in. Hier gaat de methode van Brandon Bays dieper op in.

Wanneer we ons onzeker voelen, zeggen we meestal tegen onszelf: ‘Niet zenuwachtig worden… shit, het moet ophouden!' In de vorige tip hebben we dit al verbroken door het zenuwachtige, onzekere gevoel lekker toe te laten en lekker te gaan voelen

Nu doen we daar nog een stapje bovenop door ons juist nóg zenuwachtiger en onzekerder te willen voelen. Kom in die bijbehorende lichaamshouding en versterk dat ook. We laten dat ‘ongewenste' gevoel dus eerst toenemen, zodat het zijn missie kan voltooien, waarna het automatisch zal afnemen en misschien wel geheel verdwijnen.

Hoe minder je je angst bestrijdt, hoe minder het terug strijdt. Als je kunt ontspannen, dan ontspant angst ook.
– Elizabeth Gilbert

Stap 4: Blijf gastvrij voor het gevoel

Houd de uitnodiging open voor de paniek om altijd terug te mogen komen. Dit is essentieel: het moet altijd welkom zijn. Gebruik het nu voor goed: die paniek is jouw waakhond. Het is dus goed en zinvol. Dieren trillen echt heel stevig – helemaal. Daarna is het klaar en hebben ze niet nog jarenlange therapie nodig.

Stap 5: Zoek afleiding en doe dan datgene waar je bang voor was

Zoek afleiding. Bijvoorbeeld door er lekker op uit te gaan of te bewegen. En: zoek datgene juist regelmatig op waar je bang voor bent. Is het bijvoorbeeld een presentatie? Plan dan even een maand in waarin je iedere week drie presentaties geeft.Na die maand bomvolle presentaties die allemaal achter de rug zijn – waar je normaal gesproken zo nerveus zou zijn – kun je achteroverleunen en voel je dat je er in de toekomst niet meer zo nerveus voor bent.

Tip 8 – Ben je je vaak zorgen aan het maken? Zet je leven op papier

minder stressen

Maak niet zomaar een to do-lijstje. Zet alles van je leven op papier. Maak zo'n drie secties:

  • Urgent: wat moet zo snel mogelijk gedaan worden?
  • To do: wat moet een keer op korte termijn gedaan worden?
  • Wish list: wat wil je gedaan hebben, waar totaal geen haast bij is?
  • Nu je toch bezig bent, maak ook een compleet vision board voor je ideale dagelijks leven.

Creëert dat al wat meer rust?

Tip 9 – Ontstressen? Lees jezelf in over piekeren

Zoals de populaire cursus ‘Nooit Meer Zorgen of Stress' mij heeft geleerd: piekeren en stress zijn sterk met elkaar verbonden. Hoe je je hoofd met al het gepieker kalmeert, lees je hier.

Een bekende NLP-techniek tegen piekeren is heel simpel: geef je piekergedachten simpelweg een lachwekkend stemmetje, bijvoorbeeld van een cartoon zoals Donald Duck.

Tip 10 – Gebruik anti-stress-speeltjes

Stress verminderen? Doe tijdens je pauzes je schoenen uit en zet de onderkant van je voet gewoon eens op zo'n balletje met noppen. Of gebruik andere anti-stress-producten.

Tip 11 – De oplossing kan al zo simpel zijn: luister naar ontspannende muziek

Veel mensen ervaren direct rust als ze naar rustgevende muziek luisteren. Het heft niet per se new age-muziek of mantra-muziek te zijn, maar dat soort muziek is wel speciaal gemaakt voor ontspanning en een vredig gevoel.

Tip 12 – Stress los je op door eenvoudiger te gaan leven: schrappen en weggooien

beste stress tips

Er zijn twee dingen die je kunt schrappen en weggooien om een stressvrij leven te krijgen:

1. Schrap spullen
Het is vrij logisch: als je overal in je huis spullen en frutsels tegenkomt, maakt dat je hoofd niet bepaald rustiger. Als je begint met dingen weg te gooien zodat je in je huis zó weinig spullen hebt dat je haast nooit meer hoeft op te ruimen, is dat een goed teken dat je in een omgeving woont die rust in je hoofd stimuleert.

2. Schrap afspraken & verantwoordelijkheden
Spullen wegdoen is niet het enige dat stress oplost. Ook niet-materiële ‘spullen' mag je schrappen. Activiteiten en afspraken die je weinig opleveren maar veel stress kosten, moet je gewoon rigoureus kunnen schrappen.

De meest voorkomende manier om problemen in je leven te halen, is door problemen van anderen over te nemen en in je eigen problemen te veranderen. Dit is echter ook meteen de minst logische manier om problemen in je leven te halen. Stop hiermee. Schrappen die handel.

Hoe je eenvoudiger leeft en ‘ontspult', lees je hier.

Tip 13 – Stress verminderen? Sta proactief in het leven

Weet je wat een andere grote oorzaak van stress is? De uitkomst van gebeurtenissen waar jij geen controle over hebt, bestempelen als onwenselijk. Stop hiermee en ontwikkel een proactieve levenshouding.

Tip 14 – Doe deze nervus vagus oefeningen

Oefening 1: Masseer jezelf bij je oor: de nervus vagus.

Oefening 2: Doe deze oefening om je nervus vagus te ontspannen:

  1. Lig op je rug en met je handen achter je hoofd.
  2. Haal dieper en langzamer adem.
  3. Kijk met alleen je ogen naar rechts tot je slikt, gaapt of zucht.
  4. Doe hetzelfde met links.

Tip 14 t/m 39 – Zorg op de volgende manieren voor jezelf…

Voor veel mensen is het logisch. Heb je een drukke dag of week gehad? Dan ga je naar de sauna. Voor sommige mensen is extra inspiratie erg welkom om voor jezelf te zorgen. Die inspiratie vind je in dit artikel met 24 tips om voor jezelf te kiezen.

Tip 40 – Stap uit je hoofd, in je lijf met deze 251 tips

in je lijf tegen stress

Vaak zijn medicijnen, homeopathische pillen (en logisch nadenken al helemaal) lang niet zo'n krachtige oplossing als contact met je lichaam en je gevoel. Het lichaam is hét natuurlijke middel tegen stress en sporten is bijvoorbeeld een uitstekend medicijn!

Tip 41 – Mediteer en stap in het hier-en-nu

Je stress kan per direct weggaan als je mediteert en andere manieren vindt om in het hier-en-nu te zijn. Hiermee activeer je jouw parasympatisch zenuwstelsel – en dat geeft jou de essentiële rust. Wim Hof gebruikt deze meditatieve, parasympatische toestand om langer zijn adem te kunnen inhouden, kou trotseren etc.

Met onderstaande twee artikelen lukt het heel simpel!

Tip 42 – Weet je wat voor mensen stress-bestendig zijn? Nuchtere mensen die kunnen relativeren!

We kunnen veel leren van die nuchtere mensen, hoe saai ze soms ook kunnen zijn. Als het op stress aankomt, hebben ze hun zaken goed op orde. Hier lees je precies wat het betekent om te relativeren en hier lees je hoe het is om een nuchtere Nederlander te zijn.

Over een jaar heeft datgene waar je nu over aan het stressen bent, geen enkele waarde meer.

Tip 43 t/m 181 – Test deze 154 burn-out tips

Stress zorgt voor adrenaline en als dat te vaak gebeurt, kunnen de klachten overslaan in burn-out en zelfs angst. Hier vind je de 154+ burn-out-tips.

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: