Hoe kun je dankbaar zijn en dankbaarheid tonen?  In dit artikel vind je tips die je direct kunt inzetten voor meer dankbaarheid. Lees snel verder.

Hoe ben je dankbaar? Gebruik deze tips

Laten we direct naar de tips gaan…

Tip 1 – Gebruik iedere ochtend deze drie vragen

Onderstaande drie vragen kun je dagelijks gebruiken om dankbaarheid te voelen.

 1. Waar ben je nu blij/trots over in je leven?
 2. Wat daarvan maakt dat je blij bent?
 3. Hoe laat dat jou voelen?

Begin je ochtend dus met dankbaarheid! Wat is het eerste wat je zegt in de morgen? Iedereen zegt dan iets. Is het negatief of positief? Is het: ‘Oh God, weer een dag…' Of is het een dankbare gedachte? Bedank het bed voor een goede nachtrust. Wees dankbaar voor al het goede in je leven. Affirmeer dat alles goed gaat en dat je van alles gaat genieten.

Tip 2 – Richt jouw dankbaarheid ook op jouw doelen

Voel je dankbaar voor iets dat te maken heeft met je doel. Sta daar eens even bij stil. De uitnodiging is dat je iets vindt dat met jouw doel te maken heeft.

Deze tip nodigt jou dus uit om niet zomaar “wat spiritueels” te doen door eventjes dankbaar te zijn voor willekeurige dingen, zoals: “Ik ben dankbaar dat ik mag ademen, ik ben dankbaar voor dit aardbeitje.” Ook prima… én vind echt iets wat met jouw doel te maken heeft.

Hierna lezen:  Zelfbeheersing - Wat zijn de kenmerken van deze eigenschap?

Bijvoorbeeld: is jouw doel om dit jaar 150 x voet in de sportschool gezet te hebben, voel dan nu even dankbaarheid voor alle keren dat je jezelf ertoe hebt gezet om afgelopen maanden van januari tot en met mei een voet in de sportschool te zetten. Gewoon even daarbij stilstaan, even vertragen, even pauzeren en dankbaar en trots zijn op jezelf.

Dit creëert een positieve feedbackloop waardoor het doel de komende maanden een nóg sterkere boost krijgt. Vind op deze manier deze week iedere dag zoiets om even bij stil te staan. Zo gaat ons grote doel nóg meer leven!

Tip 3 – Wees dankbaar naar anderen toe… Sterker nog: naar iedereen!

Dankbaarheid kun je voor jezelf voelen én je kunt het naar anderen uiten. Doe dit zo vaak mogelijk waar dit toepasbaar is. Heeft iemand anders moeite voor jou gedaan? Zorg er dan voor dat je op een gepaste manier directe erkenning aan deze persoon geeft.

Ook applaus is een teken van dankbaarheid voor anderen – of zelfs voor niet-levende dingen. Zet een applaus in als je iets oprecht goed vond.

 • Zo wordt er wel eens bij een vliegtuiglanding geklapt door alle passengers.
 • In de Efteling wordt bij Het Meisje Met De Zwavelstokjes en Villa Volta aan het einde regelmatig geapplaudisseerd… terwijl het allemaal mechanisch was en er geen mens aan te pas kwam!
 • Bedank bijvoorbeeld je buschauffeur en klap voor hem wanneer hij een toespraak heeft gehouden.

Bedank iedereen, waar je ook komt. Bijvoorbeeld met een knuffel, applaus of compliment.

Tip 4 – Wees blij met wat je hebt

Wat je hebt, is stiekem heel veel. Wees bijvoorbeeld dankbaar voor…

 • Wat je leert
 • Je geliefden
 • Je leven
 • Bijzondere gebeurtenissen

Sta open voor de overvloed rondom en binnen in je.

Doe dit vooral als je het moeilijk hebt.

Heb je een dak boven je hoofd? Er zijn er duizenden die een moord zouden doen voor mijn baan / leven / huis…

Tip 5 – Wees dankbaar voor de kleine, schijnbaar onbelangrijke dingen

Wees dankbaar voor de kleine, schijnbaar onbelangrijke dingen die elke dag plaatsvinden. Wees hier open voor. Kijk eens naar de schoonheid in je en om je heen!

Ik heb eigenlijk niks nodig. Geef me een zon en een strand en ik ben blij.

Wees dankbaar voor…

 • Een bloem aan de kant van de weg
 • Een sterrenhemel
 • Een uitdaging waar je nog geen antwoord op hebt gevonden
 • Het lachen met een vriend
 • Gedeelde smart

Vind het niet vanzelfsprekend dat je leeft.

Tip 6 – Verzamel al je dankbaarheid in een dagboekje

Iedere ochtend en iedere avond kun je de dankbaarheidslessen van dit artikel in een dagboekje gaan verzamelen. Heb je trouwens ooit van de ‘5 minute journal' gehoord? Daarin staat voor iedere dag een template zodat je maximale dankbaarheid kunt uitoefenen met het dagboekje.

Dankbaarheid en vergeving zijn een teken van intelligentie.

Tip 7 – Voel dankbaarheid in je hart

dankbaarheid

De plek waar je dankbaarheid kunt voelen, is in je hart. Richt je aandacht dus naar dat gebied in je lichaam en merk op hoe dankbaarheid aanvoelt!

Hierna lezen:  Mentale Weerbaarheid & Veerkracht: Betekenis & Kenmerken

Tip 8 – Wees dankbaar voor de lessen in je leven, ook al zijn ze vermomd als uitdagingen

De lessen die je kunt leren, zijn de ware geschenken in het leven. Zie ‘problemen' als een kans om iets te leren. Voel je geen slachtoffer maar sta aan de oorzaak-kant (dit is een proactieve houding).

Dankbaarheid betekent niet dat je alleen naar naar het ‘positieve' kijkt. Het betekent dat je de volheid van het leven viert, inclusief de verdrietige emoties. Soms is het verdriet, pijn of verwarring…

Tip 9 – Leer te ontvangen

Dankbaarheid kun je pas in de praktijk brengen als je hebt geleerd om te ontvangen. Het is niet alleen een zegen om te schenken, het is ook een zegen om te ontvangen! Iedereen moet de kans krijgen om te kunnen geven, en dat kan alleen doordat jij ontvangt.

Sta open voor het ontvangen van geschenken.

Tip 10 – Wees optimistisch

Sta open voor het leven en wees optimistisch, in plaats van jezelf te laten beheersen door zorgen en angst. Dit is een dankbare levenshouding. Maak van dankbaarheid jouw levenshouding!

Verwacht het beste!

Tip 11 – Vier het huidige moment

dankbaarheid

Dankbaarheid is een voortdurende viering van het leven.

Voor alles wat geweest is, zeg ik dankjewel. Voor alles wat nu komt, zeg ik YES!
– Dag Hammerskjöld

Dankbare mensen werken aan hun dromen, wat relatief belangrijk is, maar ze wachten niet met dankbaar zijn totdat hun droom in vervulling is gegaan. Vier het huidige moment, wat absoluut belangrijk is.

Je kunt niet naar geluk reizen. Geluk is niet te verdienen, bezitten, verslijten of op te maken. Geluk is de spirituele ondervinding van iedere minuut van een leven vol liefde, gratie en dankbaarheid.
– Denis Waitly

Tip 12 – Vergelijk jezelf niet met anderen

Waardeer je eigen vaardigheden in plaats van jezelf met anderen te vergelijken en wees niet jaloers. Iedereen is gelijkwaardig.

Tip 13 – Wees dankbaar zonder reden

Je hoeft niet alleen ná een bepaalde gebeurtenis dankbaar te zijn. Normaal gesproken zijn we dankbaar voor dingen die zijn gebeurd.

We zijn in zekere zin geconditioneerd om te geloven dat er eerst een reden moet zijn voordat we dankbaar kunnen zijn.
– Joe Dispenza

Uit je dankbaarheid bovendien voor dingen die te vaak als een gegeven worden gezien. Bedank bijvoorbeeld de conciërge!

Tip 14 – Toon ook je dankbaarheid

Het is prima om je dankbaarheid voor jezelf te houden, maar waarom bestel je niet even wat bloemen en een kaartje om naar je oude leraren te sturen? Of een vriend die jou geholpen heeft? Gewoon een kwestie van doen!

Hierna lezen:  Besluitvaardigheid Ontwikkelen: Zo Toon Jij Deze Competentie

Tip 15 – Maak een bestand waarin je alles verzamelt waar je trots op bent

Noteer in een bestand waar je allemaal trots op bent. Al je mijlpalen bijvoorbeeld. Houd ze bij en verzamel ze alsof het Pokemonkaarten zijn. Dit zijn namelijk de dingen waar je dankbaar voor bent.

Dit is niet zomaar een saaie schrijfoefening die je daarna weggooit. Nee, bewaar het en bouw het bestand op met allerlei dankbare momenten in je leven. Vind dan ook een manier om hem steeds langer en langer te maken.

Tip 16 – Affirmeer dagelijks jouw dankbaarheid… hardop!

Maak hiervan je standaard-affirmatie en uitspraak: ‘Ik ben dankbaar!' Zeg het dus gewoon zo vaak mogelijk. Je zal er automatisch steeds meer naar leven.

Ik ben dankbaar met mezelf.

Tip 17 – Reflecteer

Hier vind je allerlei reflectievragen.

Waarom is dankbaarheid zo belangrijk?

Reden 1: dankbaarheid geeft geluk

Dankbaarheid is de kern van werkelijk geluk. Inderdaad! De belangrijkste reden voor dankbaarheid is dat je hierdoor gelukkig wordt.

Als je je leven compleet wilt omgooien, test dankbaarheid dan uit. Het zal je leven machtig veranderen.
– Gerald Good

Reden 2: dankbaarheid zorgt voor positiviteit

Zonder dankbaarheid zouden mensen altijd maar negatief zijn. Mensen zouden voortdurend zeuren en klagen en al het moois van het leven over het hoofd zien.

Dankbaarheid is de weg die naar tevredenheid leidt.

Reden 3: dankbaarheid biedt perspectief bij tegenslagen

Bovendien: doordat je dankbaar bent, kun je zaken in een beter perspectief plaatsen als het een keertje tegenzit. Je verliest de hoop niet! Het is een manier om te blijven groeien als er pijnlijke dingen gebeuren. Je blijft namelijk naar de geschenken kijken die ons altijd aangeboden worden. Het is alleen soms wat moeilijk om deze dingen te zien.

Zonder dankbaarheid zou je niet eens de lessen kunnen trekken uit je fouten.

Reden 4: dankbaarheid is een tool om je doelen harder te bereiken

Tot slot is dankbaarheid een geweldige extra boost om harder naar jouw doelen te bewegen. Hoe dat werkt? Wanneer je dankbaar bent voor iets dat je hebt gekregen, dan krijg je daar nóg meer van. Dit creëert een positieve feedbackloop waardoor jouw doel de komende maanden een nóg sterkere boost krijgt.

Dit is namelijk de werking van de wet van aantrekkingskracht. Zeg hardop dankjewel voor alle cadeaus van de wet van aantrekkingskracht. Zeg en voel dankbaarheid. Voor alles. Dan wil het universum je namelijk méér geven om dankbaar voor te zijn. Doe dit ook richting je doelen: voel dankbaarheid bij voorbaat voor het behalen van je doelen. Alsof het al gedaan is.

Wees nu alvast dankbaar en blij voor de dingen alsof je ze al hebt ontvangen. Iedere dag.

Houd ook continu bij wat je allemaal gaandeweg gemanifesteerd hebt. Nu al. Vandaag. Herken het en erken het. Zeg hardop dankjewel: aan jezelf, vrienden, het universum, iedereen! Voel dus dankbaarheid: als het universum zich gewaardeerd voelt, wil het meer voor je doen. Maak iedere ochtend/avond een lijst van kleine dingen waar je dankbaar voor bent. Meestal zit dit in je dagboek-routine verweven.

Sta open voor de overvloed rondom en binnen in je.

Hiermee verzamel je bewijs voor de wet van aantrekking en bedank je en erken je de scheppende kracht van het universum. Je ziet de bewijzen en signalen dat je manifestatie onderweg is.

Hierna lezen:  Vriendelijkheid Betekenis & 17 Tips! [Hoe word je aardig?]

Dit heeft twee effecten:

 1. Dit verandert je manier van denken: je denkt niet meer aan wat je niet hebt en aan je klachten. Je gaat meer dingen aantrekken waar je je op focust.
 2. Bovendien: als het universum zich gewaardeerd voelt, wil het meer voor je doen.

Een dankbaar hart – een dankbaar leven – trekt meer dingen van het universum aan om dankbaar voor te kunnen zijn.

Deze tip staat weliswaar bij de laatste stappen van de wet van aantrekking, maar hij hoort ook bij de eerste stappen. Voel en mediteer op dankbaarheid en geniet van je verhoogde vibes.

Het erkennen van het goede dat je al in je leven hebt, is het fundament voor al het overvloed.
– Eckhart Tolle

Slot-affirmatie voor dankbaarheid

Vandaag en iedere dag ben ik dankbaar voor mijn gaven en voor alle mooie dingen die om me heen zijn. Ik vier ieder moment doordat ik me open stel voor de schoonheid en de lessen om me heen die ik te leren heb. Ik verwacht altijd het beste.

Succes met het uitoefenen van dankbaarheid!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: