Gelukkig zijn: 102 Tips – Hoe kan ik gelukkiger worden? (Dit werkt!)

Hoe kun je gelukkig zijn? Hier vind je de beste tips om gelukkig en vrolijk te worden. Lees dit artikel dus snel verder en gebruik de praktische handvatten om je direct gelukkiger te voelen. Je kunt namelijk al direct beginnen met een blijvend gelukkig leven. Lees verder…

Geluktip 1 – Kijk verder dan de ‘attitudes’ over het leven die je op school hebt geleerd

Op school werd ons niet geleerd om van de simpele, geluk-gevende momenten in het leven te genieten. Sterker nog: op school werd ons geleerd om naar problemen te kijken en om die op te gaan lossen. Denk maar aan wiskunde. Daar is uiteraard niks mis mee, maar ga eens na hoe belangrijk het pas écht is om te leren hoe je gelukkig wordt.

Gelukkig worden – het meest wezenlijke – wordt ons niet geleerd op scholen.

Wat is hier de oplossing voor? Je bent het al aan het doen door dit artikel te lezen: ga zelf op onderzoek uit en test allerlei dingen uit om gelukkiger te worden, zoals een of meerdere tips van dit artikel!

Geluktip 2 – Geef mensen vaker omhelzingen

Geef mensen vaker omhelzingen. Bijvoorbeeld nadat zij iets (kleins) voor jou hebben gedaan, of nadat jij iets voor hen hebt gedaan. Misschien kon de ander het op dat moment heel goed gebruiken! Denk er maar eens over na hoe vaak jij iemand een omhelzing geeft buiten je eigen familie en beste vrienden om. Zou die frequentie omhoog kunnen? Een high five kan ook, maar met een omhelzing geef je een stuk meer!

Geluktip 3 – Waar ben je dankbaar voor? Tel je zegeningen met deze drie simpele vragen

gelukkig worden tips

Daniel Kahneman heeft eens een onderzoek gedaan waarbij een grote groep mensen gevraagd werd hoe gelukkig ze waren. Een tweede groep werd ook deze vraag gesteld, maar nét voordat deze vraag gesteld werd, werd een andere vraag gesteld: ‘Wat is iets positiefs in je leven?’ De geluksscores van de tweede groep waren hoger dan die van de eerste groep!

Hoe dankbaarder we ons voelen, hoe gelukkiger we worden.

Om je zegeningen te tellen om dankbaarheid te voelen, kun je (elke dag!) deze fijne vragen gebruiken:

 1. Waar ben je nu blij/trots over in je leven?
 2. Wat daarvan maakt dat je blij bent?
 3. Hoe laat dat jou voelen?

Dankbaarheid is eigenlijk dé belangrijkste superpower om gelukkiger te worden, omdat het een heel niveau boven alle andere tips staat. Dankbaarheid zit namelijk volledig in jezelf: jij kiest hoe je met een situatie omgaat, in plaats van dat je op een situatie reageert. Je bent dankbaar voor wat er ook gebeurt. Je kunt bijvoorbeeld dankbaar zijn als je zelfs droevig of boos bent.

Dankbaarheid is de meest gezonde menselijke emotie.
– Prince Ea

Geluktip 4 – Laat ook dankbaarheid zien aan anderen

De vorige tip ging over dankbaarheid voelen in jezelf. Nu is het ook tijd om dit fijne gevoel de wereld in te sturen! Zeg dankjewel tegen alles en iedereen.

Wanneer iemand moeite voor je doet, zorg er dan zeker voor dat je gepaste en onmiddellijke erkenning toont. Je hoeft niet per se de verplichting te voelen om iets teug te doen voor die persoon! Vind gewoon een oprechte manier om je waardering in woorden uit te drukken.

Geluktip 5 – Kijk naar het gezicht van een slapend kind

gelukkig worden tips

Haemin Sunim zei het zo mooi: ‘Kijk naar het gezicht van een slapend kind, dan zal je snel golfjes van vrede voelen.’ Een kind is nog maar een erg recente incarnatie van God, vers van De Bron van puur geluk!

Geluktip 6 – Ga voor quality time met je familie

Een simpel voorbeeld van Haemin Sunim: neem vandaag iets eerder vrij van je werk. Wacht je kind op bij de school. Stoei wat met hem op de speelplaats. Laat hem kiezen waar hij wil gaan eten en overlaad hem met liefhebbende aandacht. Haal op weg naar huis ijs voor het hele gezin. Je kind zal zich deze dag altijd herinneren.

Een gezin wandelt over de gevallen herfstbladeren. De vader tilt zijn vijfjarige zoontje op en het jongetje overlaadt hem met kusjes. De moeder kijkt glimlachend toe. Als we de tijd nemen om om ons heen te kijken, zien we dat we omringd worden door prachtige momenten.
– Haemin Sunim

Geluktip 7 – Doe wat anders / Doe iets op een andere manier… Iedere dag!

Dit is echt een heel gave tip voor meer geluk! Doe iedere dag wat anders.

Hierdoor verander je je vibraties. Als je je leven wil veranderen, dan moet je je vibraties veranderen. Hoe verander je je vibraties? Door dingen anders te doen. Onderbreek constant patronen. Daarvoor moet je uit je gebruikelijke, familiaire patronen en muren stappen. Je moet hiervoor oude dingen loslaten en verlaten. Nu ontstaat er ruimte, wat ingevuld zal worden met geluk!

 • Neem een andere route.
 • Neem een omweg en fiets eens door straten waar je nog nooit bent geweest.
 • Koop eens een andere krant of tijdschrift dan je eigenlijk gewend bent.
 • Kies eens een ander merk.

Zo maak je je wereld een stukje groter.

Geluktip 8 – Neem actie: zonder actie geen geluk

gelukkig-zijn-advies

Gelukkig worden zit letterlijk in beweging. Het zit dus in dingen doen. Praat je alleen maar over wat je wil gaan doen, of over de doelen die je wil bereiken? Dat is nuttig, maar dan ben je nog altijd helemaal niks opgeschoten.

Zonder actie geen geluk.
– Tim Ferris

Begin het nou maar gewoon al te doen. Niet perfect, zelfs niet goed, maar er zit in ieder geval beweging in de brouwerij. Zonder die beweging valt er ook nergens van te genieten en is er al helemaal geen succes. Actie is de gewoonte van succesvolle mensen die excelleren en genieten van wat ze doen.

Je kunt er 100% vanuit gaan dat wanneer je op een dag allerlei actieve dingen inplant (dansen, het buikspierenhalfuurtje meepakken en een strandwandeling maken), je dik aan je geluk hebt gewerkt.

Geluktip 9 – Blijf ademen!

Haal adem vóór alles wat je gaat doen. Laat iedere ademhaling ertoe doen!

Blijf ademen.

Geluktip 10 – Luister naar je hart en volg je hart!

Wil je gelukkig zijn of gelukkig lijken? Het maakt niks uit wat je volgens de buitenwereld moet doen om gelukkig te worden. Ontdekt wat jij echt wil. Gebruik niet de meetlat van anderen, maar wat jouw hart echt wil.

Hoe doe je dat? Doe wat je het liefste wil doen. Dit vertelt jouw hart je, tenminste… Als je naar de subtiele stem ervan luistert. Lees dit artikel over hoe je naar je hart luistert en hoe je het ook volgt!

Geluktip 11 – Zorg voor je intuïtie (ziel) en luister ernaar

Je intuïtie zal je in een rollercoaster van positieve en gelukkige ervaringen brengen. Lees dit artikel over hoe je voor je intuïtie zorgt en hoe je ernaar luistert.

Geluktip 12 – Beweeg fysiek

gelukkig worden tips

Wanneer je vast zit: beweeg fysiek. Dit maakt letterlijk dingen los waardoor er ruimte komt voor geluk!

Geluktip 13 – Laat je gelukkig maken door de kracht van muziek

Luister ernaar of maak het! Of maak het samen met iemand. Bekijk bijvoorbeeld eens deze lijst met vrolijke muziek.

Geluktip 14 – Leef in overvloed

Lees het artikel over hoe je in overvloed leeft en hoe je het aantrekt.

Geluktip 15 – Heb zelfliefde en word gelukkig met jezelf

Waar geluk vind je in gelukkig zijn met jezelf. Loop naar een spiegel, ga ervoor staan en kijk eens wie je erin ziet. Kijk naar jezelf terwijl je jezelf in de ogen kijkt. Leg vervolgens je hand op je hart en zeg: ‘Ik houd van je.’ Wanneer de liefde in jezelf aanwezig is, heb je de capaciteit om meer liefde en geluk aan te trekken.

Je bent wat je zoekt.

De diepere betekenis hiervan is dat eigenlijk alle liefde op de wereld in jou zit, en dat jij liefde en een liefdevolle intentie voor anderen moet hebben. Hoe dat precies werkt, lees je in het artikel over zelfliefde.

Geluktip 16 – Geniet van de kleine dingen

gelukkig worden tips

Alleen al een bloem of een kopje koffie is genoeg om je gelukkig te maken: geluk zit in de kleine dingen in het leven. Lach ook om de kleine grappige dingen in het leven. Zelfs iets geks zoals een boerende man.

De kleine dingen? De kleine momenten? Zo klein zijn ze niet!
– Jon Kabat-Zinn

In ons leven hebben we heel veel ‘gewone uren’ waarin niks bijzonders lijkt te gebeuren. Dit soort uren zijn veruit het meest voorkomend in ons leven  in vergelijking met de ‘speciale uren’ met ‘speciale gebeurtenissen’. Bijvoorbeeld als we onderweg zijn van ons werk en naar ons werk, in de rij staan, ergens verplicht bij moeten zitten, de planten water geven of als we onze huisdieren voeren. Geluk betekent dat je minimaal een ogenblik van vreugde vindt in die ‘gewone’ uren. In die ‘kleine’ dingen.

Geluktip 17 – Lach (en wees gewoon gelukkig) zonder reden… Net zo lang tot het pijn doet!

Toen ik eens op vakantie ging, was een van de stewardessen, tijdens het spreken door de microfoon, constant aan het lachen. Zelfs tijdens haar serieuze mededelingen zat ze hardop te lachen terwijl ze aan het vertellen was. Ze had de grootste lol en het droeg bij aan de vakantiestemming van de passagiers. Ze stuurde letterlijk haar geluk de wereld in.

Lachen is een medicijn.

Geluk heeft geen reden nodig. Lach gewoon hardop en voluit, waar je ook bent. Vraagt iemand waarom je zo blij bent? Geluk, liefde en vriendelijkheid hebben geen reden nodig. Voor kinderen en je ongeconditioneerde zelf is dit natuurlijk. Alleen het ego heeft een reden nodig.

De meest verspilde dag is de dag waarin we niet gelachen hebben.
Sebastian Chamfort

Anderen zullen je dankbaar zijn aan deze herinnering om te lachen. Het is gratis. Het kost niks om te lachen en je hebt geen reden nodig om te lachen. Laat vaker je ‘onredelijke lach’ zien. Laat je verrassen door onredelijke vreugde. Wees onredelijk vreugdevol, liefdevol en vriendelijk naar anderen en jezelf toe. Trek je mooie kleren aan en ga uit eten zonder reden. Jouw traktatie. Bel een vriend op zonder reden. Mediteer vandaag op onredelijke vreugde.

De hele kunst van het leven is weten hoe je angst in gelach omzet.
– Alan Watts

Geluktip 18 – Dans

Heb je ooit ervaren dat je enorm vreugdevol werd doordat je ging dansen? Hopelijk was je dan niet verbaasd over hoe dat kwam: dansen is zelfs wat de hele blinkende kosmos doet: het is één groot feest!

Als mensen vrij zijn, komen ze bij elkaar en zingen en dansen ze! Of we kijken ernaar (dat gebeurt in spectatoristische culturen, ten opzichte van participatie-culturen). Het liefst willen we dat de hele tijd doen: dansen. En dat is wat onze harten doen, wat onze longen doen, wat onze aderen doen. Maar mag dat wel? En wagen we het toe te geven? Hier gaat de volgende tip over…

Emma Watson en Ezra Miller demonstreren deze gelukstip in één van de mooiste filmscènes van de afgelopen jaren. Deze scène liet zien hoe dans de ommekeer betekende voor de hoofdpersoon in The Perks of Being a Wallflower. Ezra en Emma lieten hier namelijk zien hoe leuk dansen is en ze verwelkomden daarna de hoofdpersoon in hun dans.

Geluktip 19 – Maak een praatje

Sociaal contact – met vreemde mensen – maakt gelukkig. Sta je in de rij bij de kassa, kijk dan eens wat voor onbekends anderen hebben gekocht en praat daar kort over. Of help iemand bij de bushalte met de koffer. Vraag iemand met een nors gezicht wat er aan de hand is.

Houd het niet enkel bij ‘hoi’, maar ga daadwerkelijk iets betekenisvols aan met een vreemde door er een echt gesprekje van te maken: ‘Hoe gaat het me je?’

Geluktip 20 – Heb soms eens een diep gesprek

Heb eens een onderscheidend gesprek, in plaats van op het oppervlakte-niveau te blijven hangen. Gelukkig zijn er mooie hulpmiddelen voor een diep gesprek: gebruik deze diepe vragen of de logische niveaus van Bateson om eens de diepte in te duiken met je partner of een vriend.

Geluktip 21 – Huil

Het maakt me niet uit hoe. Ik wil tranen zien. Je hoeft namelijk niet altijd blij te zijn. Wees ook verdrietig als dat is wat je voelt. De volgende tip heeft hier ook mee te maken…

Geluktip 22 – Verwerk je emoties: doe iets met je woede (bijvoorbeeld)

gelukkig-worden-hoe-tips

Verwerk iedere emotie. Heb bijvoorbeeld geen wrok over het verleden. Heel het door het te verwerken. Hoe je dat doet, leer je in het bijbehorende artikel over emoties verwerken.

Geluktip 23 – Wees even alleen: ga alleen op pad!

Breng elke dag wat tijd alleen door. Even reinigen van andermans energieën. Ga bijvoorbeeld alleen op pad.

 • Naar het bos.
 • Naar het strand.
 • Ergens waar je altijd al naartoe had willen gaan.

Helemaal alleen, alleen jij en de weg. Sluit hier je ogen en maak je geest leeg.

Geluktip 24 – Stuur negatieve gedachten eruit (door ze juist toe te staan en te onderzoeken)

Tegen negatieve gedachten zeg ik: eruit! Of toch niet… Eigenlijk doe ik het tegenovergestelde, waardoor ze er vanzelf uit gaan. Ik sta ze toe, heet ze welkom en omarm ze met liefde. Dan gaan ze vanzelf weg. Je kunt de gedachten onderzoeken en verwerken, waarna ze vanzelf opgelost worden.

Hoe onderzoek je ze dan? Daar heeft Byron Katie een effectieve methode voor ontwikkeld die je hier kunt vinden. Met haar methode onderzoekt ze iedere gedachte. Nadat ze negatieve gedachten onderzocht heeft, kan ze deze gedachten accepteren: ‘Het had zo moeten zijn. Het hoort te regenen nu. De situatie maakt me niet ongelukkig, maar mijn verwachtingen over de situatie maken me ongelukkig.’

Stel dat je een feestje organiseert, en Debby was niet uitgenodigd. Zodra ze binnenkomt, irriteert ze iedereen. Als je haar hardhandig de deur uitwerkt, zal ze steeds terugkomen. Verwelkom je haar echter hartelijk en geef je haar de aandacht waarnaar ze verlangt, dan verandert ze, of ze zal weggaan.

Dit vereist oefening, net als fitness! Eet gezond en oefen dagelijks en je lichaam wordt langzaam aan sterk. Werk op diezelfde manier aan je gedachteproces. Uiteindelijk behoud je twee typen gedachten:

 • Een vrolijke
 • Een nuttige

Verder komt niks voor langere tijd mijn brein binnen doordat ik alle andere gedachten met liefde overlaad en onderzoek, waarna ze verdwijnen.

Geluktip 25 – Maak iemand anders ook gelukkig: neem anderen mee in jouw levensvreugde!

gelukkig zijn

Er zijn vele studies die bewijzen dat iemand anders gelukkig maken de beste manier is om zelf gelukkig te zijn.

Maak iemand anders ongelooflijk blij! Ben je bijvoorbeeld in een groep, en iemand komt binnenlopen, juich deze persoon dan met zijn allen toe! ‘Piet, Piet, Piet, Piet!’ Begint er opeens muziek te draaien, ga dan voorin de groep staan en zweep iedereen op!

Geluktip 26 – Wees attent en behulpzaam

Wees altijd alert om mensen te helpen met hun tas, jas, of raap iets op als ze iets laten vallen.

Geluktip 27 – Delen maakt gelukkig

Neem je ergens eten mee naartoe, neem dan extra veel eten mee zodat je het wel moet opmaken! Begin het spontaan te delen met mensen, waar je ook gaat.

Geluktip 28 – Blijf groeien: kom regelmatig uit je comfortzone

Je kunt wel vinden dat je voorlopig genoeg hebt geleerd, jezelf genoeg hebt ontwikkeld en dat het de komende jaren tijd is om te genieten van je comfortzone, maar snel genoeg zal je toch weer verlangen naar het doormaken van een ‘stretch’. Je zal vroeg of laat weer toegewijd willen worden voor iets wat je belangrijk vindt.

Vooruitgang is geluk.

Een praktische manier om je comfortzone te vergroten, is door het doen van comfortzone-opdrachten!

Geluktip 29 – Doelen geven je leven betekenis, stel ze dus!

Stel prachtige doelen. Doordat je aan iets moois en gaafs werkt, word je heel gelukkig. Vier vervolgens ook het behalen van je doelen.

Geluktip 30 – Doe één ding tegelijk: monotasking

gelukkig worden tips

Monotasking draagt bij aan je geluk doordat dit je rust geeft én doordat je hierdoor veel sneller op je doelen afstevent. Doe één ding tegelijk.

Geluktip 31 – Al het geluk zit in het moment (het hier-en-nu)

Hoe weet je dat je aan het verleden vasthoudt? Als je ongelukkig bent. Vraag jezelf: aan wat van het verleden houd ik me vast?

Hetzelfde geldt voor de toekomst. Misschien denk je dat je pas gelukkig kunt zijn als je een bepaald doel hebt bereikt. Dat klinkt als een logische gedachte, maar de grap is dat het geluk stiekem volledig in het hiet-en-nu zit. Lees daarvoor het artikel over het hier-en-nu.

Geluktip 32 – Gelukkig worden is eenvoudig zonder ego!

Lees het artikel over het ego en merk op hoeveel geluk het van je af wil snoepen.

Geluktip 33 – Maak een leuke reis

Dit heeft geen uitleg nodig. Iedereen die wel eens een reis heeft gemaakt of op vakantie is geweest, kent het gelukzalige gevoel hiervan. Verderop in dit artikel ga je nog ontdekken dat het allemaal meevalt qua financiën. Houd daarvoor de tip over ‘lifestyle design’ in de gaten.

Geluktip 34 – Vergeef!

Vergeving is een effectieve manier om emoties te verwerken en gelukkig te worden nadat iemand je iets heeft aangedaan.

Liefde is de beste wraak. Word gelukkig.

De grap van vergeving is: het is het enige wat je kunt doen. Je kunt niks veranderen aan wat gebeurd is. Bespaar jezelf de moeite om er dan nog eens lang over in te zitten. Is het leven niet stukken mooier als je niet boos bent?

Forgive & delete!

Geluktip 35 – Zorg voor jezelf

slapen-gelukkig-zijn

Het is bewezen dat je gelukkig wordt door voor anderen te zorgen. Toch heet deze tip: ‘Zorg voor jezelf’‘. Waarom?

Je kunt niet voor anderen zorgen als je niet eerst voor jezelf hebt gezorgd. Zorg dus goed voor je eigen behoeften. Vraag jezelf bij iedere situatie af: is dit goed, lief of heilzaam voor mij? Je capaciteit om anderen te helpen wordt hierdoor verhoogd.

Verwen jezelf met:

Hierdoor kun je jezelf gezond, energiek en positief voelen!

Geluktip 36 – Je hebt het zelf in de hand om gelukkig te worden (Jij ‘staat aan de oorzaak’!)

Ga van gevolg naar oorzaak. Wat betekent dat? Dat je van de passagier-stoel stapt en zelf het stuur in handen neemt. Je neemt verantwoordelijkheid en je geeft anderen niet meer de schuld. Aan de oorzaak-kant staan, betekent dat niets of niemand voor jouw geluk of ongeluk kan zorgen. Je stapt dus uit de slachtofferrol (gevolg).

Het ego vindt het juist heerlijk om wel slachtoffer te blijven, vol wanhoop, zelfmedelijden en lekker moeiteloos naar anderen wijzen. Ik hoef je denk ik niet te vertellen dat de slachtofferrol niet werkt.

Waar jij mogelijkheden ziet, daar ziet een gevolg-persoon beperkingen. Het is echter (dankzij deze tips proactief gedrag) niet zo ingewikkeld om aan de oorzaakkant te staan en jezelf gelukkig te maken. Het betekent wel dat je even goed in de  spiegel moet kijken. Wie jij daar ziet, is de enige persoon op aarde die jouw gelukkig kan maken. Alleen jij, en jij alleen. Erg fijn ook, want jij bent altijd in de buurt!

Geluktip 37 – Doe eens iets zorgeloos

Haemin Sunim gaf de volgende prachtige suggestie. Ga naar de bioscoop voor de meest onnozele film, Alleen of met je beste vriend, zelfs al kijk je normaal gesproken nooit naar komedies, en lach hardop tot het pijn doet! Laat ook gerust een paar tranen alsof niemand kijkt, als een zorgeloze tiener.

Geluktip 38 – Kijk eens een hele dag naar lachfilms

lachfilms-gelukkig

Maak een lijstje met lachfilms en schaf ze aan om ze vervolgens de hele dag achter elkaar te kijken. Het is wetenschappelijk bewezen dat als je je somber voelt, en je vervolgens de hele dag naar lachfilms kijkt, er een bijzondere verandering plaatsvindt: Dit zal gaan helpen bij het gelukkiger worden en het laten verdwijnen van somberheid.

Geluktip 39 – Ga voor ‘goed genoeg in plaats van perfectie’ – Hierdoor doe en ervaar je meer

Perfect is de vijand van goed. Begin gewoon al met iets zonder dat je er perfect voor bent voorbereid. Mensen die dit doen, zijn gelukkiger dan perfectionisten. De illusie waar perfectionisten een slachtoffer van worden, is dat het altijd beter kan.

Ga dus voor ‘goed genoeg’. Ga je bijvoorbeeld winkelen, koop dan datgene wat aan jouw basiscriteria voldoet en ga niet nog eens een halve dag op zoek naar iets dat nét iets geschikter zou zijn.

Heerlijk is dat… Laten gaan en gewoon dingen beginnen te doen!

Geluktip 40 – Accepteer en geef over

Gebruik onderstaand ‘sereniteitsgebed’ en lees het artikel over acceptatie om te ontdekken hoe essentieel overgave is om nu gelukkig te zijn.

Geef ons de kalmte om te aanvaarden wat we niet kunnen veranderen, de moed om te veranderen wat we kunnen veranderen en de wijsheid om tussen deze twee een onderscheid te maken.
– Sereniteitsgebed van Franciscus van Assisi.

Een andere manier om acceptatie te benoemen, is: ‘de edele kunst van not giving a f*ck.’ Zie volgende tip…

Geluktip 41 – Probeer niet gelukkig te worden: leer de edele kunst van not giving a f*ck

‘Not giving a f*ck’ houdt in dat je niet meer gaat streven, proberen en forceren. We hoeven niet te streven naar geluk. We hoeven het niet proberen te verkrijgen.

Er zijn namelijk ook veel ‘vervelendheden’ en tegenslagen in het leven. En die tegenslagen kunnen ons juist heel veel brengen. Het enige wat we daarvoor hoeven te doen, is onszelf niet tegen die ‘vervelendheden’ proberen te verzetten om geluk te forceren.

Het leven moet niet leuk zijn, en zodrag het niet meer leuk moet zijn, wordt het leuk.

We kunnen ook ‘gewoon doen’. We mogen gerust accepteren dat het gewone leven soms een klein beetje gewoon en een klein beetje verdrietig en kwetsbaar is. En dan wordt alles opeens plezierig en gelukkig. Dan verschijnt er opeens liefde en verbondenheid.

Het leven hoeft niet alleen maar leuk te zijn. Sterker nog: dat kan niet eens. Zie non-dualiteit. Dat leert ons dat pieken (je goed voelen) niet bestaan zonder dalen (je slecht voelen). Geluk kan ontstaan als je de dalen accepteert en als cadeaus ziet doordat ze op een onzichtbare manier ook onderdeel zijn van de pieken.

Laten we nu het bruggetje maken naar de edele kunst van ‘not giving a f*ck…’

The less you care, the happier you will be.
– Engelstalig gezegde

Een ‘gewone buurjongen’, Mark Manson, leert ons vele lessen in ‘De Edele Kunst van not giving a F*ck’. Deze edele kunst kent namelijk meerdere verfijningen. Om het samen te vatten: het komt neer op de volgende bulletpoints.

 • Gelukkig proberen te worden, maakt ons minder gelukkig. Het accepteren van ongelukkigheid, maakt ons gelukkig.
 • Hoe meer we onze eigen gevoelens en impulsen willen controleren, hoe minder krachtig we ons voelen.
 • Hoe meer we naar vrijheid verlangen, hoe meer we, ironisch genoeg, beperkt worden.
 • Hoe meer we onszelf zeker willen laten voelen, hoe meer we onzekerheid genereren. Als je oké bent met onzekerheid, zal jou toegestaan worden om je meer zeker te voelen.
 • Hoe meer we anderen ons liefde willen laten geven en ons willen laten accepteren, hoe minder zij dat zullen doen. En nog belangrijk: hoe minder we onszelf zullen liefhebben en accepteren.
 • Hoe meer we respect eisen van anderen, hoe minder ze ons respecteren. Hoe meer er onszelf respecteren, hoe meer zij ons zullen respecteren.
 • Hoe meer we ons best doen om anderen ons te laten vertrouwen, hoe meer ze geneigd zijn om dat niet te doen. Hoe meer wij anderen vertrouwen, hoe meer zij ons zullen vertrouwen.
 • Hoe meer we fantastische reizen, activiteiten, feestjes en weekenduitjes willen (en dit op social media willen plaatsen), hoe meer we het plezier in de gewonigheden van het leven missen.
 • Hoe meer we een diepere betekenis en missie in ons leven zoeken, hoe meer geobsedeerd met onszelf en oppervlakkig we zullen worden.

“Hoe harder we met de bewuste wil proberen iets te doen, hoe moeilijker we zullen slagen. Vaardigheden en resultaten komen alleen bij degenen die de paradoxale kunst hebben geleerd van het wel doen en het niet doen, of het combineren van ontspanning met inspanning.”
– Aldous Huxley

Gelukstip 42 – Probeer niet volledig in je eentje gelukkig te worden: vraag hulp, vooral tijdens uitdagingen

gelukkig-zijn-troosten-aanraking

We zijn in de samenleving doorgeschoten in autonomie en ‘ikigheid’. Te veel onafhankelijkheid is echter ongezond. Hulp krijgen is een teken van ‘samen’, in plaats van ‘ik tegen de rest’.

Sterker nog: als je nooit hulp krijgt, win je er absoluut niks mee. Je krijgt niet eens een lintje aan het eind van je leven, waarop staat: ‘Award voor het feit dat je nog nooit om hulp hebt hoeven vragen in je leven.’ Wat heb je nou aan zo’n lintje?

Deze tip verweeft zich mooi met de vorige tip, waarin je leert om de vervelendheden van het leven te accepteren. We mogen gerust accepteren dat het gewone leven soms een klein beetje gewoon en een klein beetje verdrietig en kwetsbaar is. Want dan verschijnt er opeens liefde en verbondenheid. Op moeilijke momenten van het leven komen mensen (zoals geliefden of goede vrienden) bij elkaar. ‘Kom eens hier, wat is er aan de hand?’ Geluk bereik je samen.

Deel je kleine verdrietigheden vaker met anderen!

Geluktip 43 – Word aangeraakt: knuffel, vrij en lig tegen je partner aan

In de vorige tip leerde je al dat we ook hulp van een ander nodig hebben. Bovendien: de mens is gemaakt om vastgepakt te worden. Dit doe je ook samen. Dit kun je niet in je eentje doen. Je onafhankelijkheid en ‘ikigheid’ zal je dus echt los moeten laten. Dit wordt echter zelden echt gedaan in de samenleving.

Ga wandelen met een hondje. Mensen zullen je dan op een gegeven moment aanspreken. ‘Wat een leuk hondje! Wat is zijn naam? Is het een mannetje of een vrouwtje? Hoe oud is hij?’ En ze strelen het beestje. De volgende dag wandel je weer, maar nu zonder hondje. Niemand spreekt je aan, niemand vraagt naar je naam, niemand vraagt naar je leeftijd en niemand vraagt: ‘Mag ik je strelen?’

In deze samenleving heeft de mens geleerd zich af te zonderen en in te bunkeren. Wij zijn vergeten dat we behoefte hebben aan de ander. We willen elkaar zien, we willen gehoord worden en we willen aangeraakt worden.

Omdat je huid je grootste orgaan is, hebben mensen aanraking nodig. Knuffel dus lekker op de bank met je partner! Heb je geen partner, gebruik deze flirt-tips dan!

Geluktip 44 – Speel, dans en wees niet serieus: het leven is niet serieus!

gelukkig worden tips

Eerder in dit artikel kwam de tip aan bod over dansen. Dansen is iets wat niet serieus is. Hier moeten we even goed op ingaan…

Alles speelt, alles danst. Dat is het leven.

Het liefst willen we dat de hele tijd doen: dansen. En dat is wat onze harten doen,  wat onze longen doen, wat onze aderen doen. Maar mag dat wel? En wagen we het toe te geven? Want ma zegt dat we serieus de afwas moeten doen. En ze is vergeten dat zelfs het hele punt van afwassen spel is. Je doet de afwas niet voor een serieuze reden. Je wil dat de tafel er mooi uitziet.

Het organiseren van de patronen van het leven wordt gezien als een plicht, een schuld, en dat is het probleem.
– Alan Watts

De ouders spelen een spel: ‘We hebben zoveel voor je opgeofferd. We hebben je ondersteund en je opleiding betaald, en je bent een ondankbare hond.’ En het kind voelt zich vreselijk schuldig, want we bouwen het idee in alle mensen dat het bestaan schuld is. ‘Als je je niet schuldig voelt, ben je geen mens.’ Omdat papa en mama zeggen: ‘Kijk naar alle problemen die je ons bezorgd hebt. Als je je niet schuldig voelt, heb je geen rechten.’

Wees dankbaar en neem het leven niet te serieus.

Niks is minder waar. De realiteit, het bestaan, is schitterend, is pure vreugde. De sterren zijn een vuurwerkshow: een viering. Alles is spel. ‘Maya’ (Schepping) is gelinkt met het woord spel. Dit is de natuur van God: het werkt niet, het speelt alleen.

Neem niets te serieus, en wat je het minst van alles serieus moet nemen, is jezelf.

Alles wordt voor een serieuze reden gedaan. Zelfs als volwassenen een keer toegeven aan spelen, dan rechtvaardigen ze zichzelf  ‘Oh, dan is het goed voor me, het helpt me beter te werken, het is verandering, het is oefening.’ Laat zelfs dat los en speel gewoon.

Wees niet serieus, maar wel oprecht. Serieus zijn betekent: spreken in de context van de mogelijkheid van een tragedie. Maar de fundamentele vraag moet komen: is God serieus? Natuurlijk is het antwoord nee. Want er is niks om serieus over te zijn.
– Alan Watts

Besef dat het leven vuurwerk is! Het is één vreugdevol feest! Extase is onvermijdelijk. Het hele universum is namelijk vuurwerk, het is muziek.

Existance is extasy.

Geluktip 45 – Lees eens wat spirituele ontwaking betekent: deze ontwaking zorgt voor ultiem geluk

gelukkig worden tips

Spirituele ontwaking kan op vele manieren uitgelegd worden. Laten we hier op een van deze manieren inzoomen.

Om diepe wijsheid te betreden moet je eerst gedemotiveerd worden (na verwarring komt helderheid). Er is dus chaos op deze wereld. Jij bouwt vervolgens iets op en je wil de wereld veranderen… Doe dat! Dit is je missie! Zolang je maar niet in het ongelukkige gevoel blijft dat de wereld een rampzalige plek is…

Weet dat het allemaal uiteindelijk oké is, en dat de situatie onvermijdelijke extase is… Je krijgt het linksom of rechtsom. Veel mensen weten dat niet en haten het leven. Een ontwaakt persoon ziet echter de extase door de chaos heen!

En jij weet op een gegeven moment dat alles oké is, dat er vrede en extrase is en dat al die andere mensen jij zijn (non-dualiteit, oftewel eenheid). Maar er is geen punt om dat gevoel vast te houden. We vergeten met opzet wat we eigenlijk zijn (eenheid), zodat we de ontwaking weer kunnen ervaren. We verliezen onszelf in rollen en we spelen het sociale spel, zodat we daaruit kunnen ontwaken.

‘Oké, ik heb de rol gespeeld, het sociale spel gespeeld. Ik heb de rol aangenomen, met mijn baan, sociale klasse etc. en ik ben ermee geïdentificeerd geraakt.’ Andere mensen vertellen je dat: we vertellen elkaar wie we zijn, door hoe we met elkaar omgaan. Jullie komen bijvoorbeeld naar dit artikel, om mijn teksten te lezen, en door dat te doen vertellen jullie me dat ik een of andere schrijver/leraar ben. en vertellen jullie jezelf dat jullie leerlingen zijn.

En dat is maar één voorbeeld. Op het werk. Thuis. Overal wordt een bepaald gedrag van je verwacht. En zo wordt aan je verteld wie je bent, en als je een redelijk en sociaal persoon bent, voer je dat uit, want het wordt verwacht van je. Jij vertelt mensen ook op allerlei manieren wie ze zijn. En dan heb je er opeens genoeg van.

En dan zeg je: ‘Dat heb ik nu allemaal gedaan, en wie ben ik echt?’ Om daarachter te komen moet ik voor mezelf gaan zitten. In stilte. Voor een lange tijd. Na een lange tijd en veel meditatie, stop je niet alleen met praten, maar stop je ook te denken in woorden. En dat is een heel merkwaardige ervaring als het gebeurt.

De zonsopgang wordt ongelooflijk levendiger. De bloemen zijn betoverend. De hele wereld komt tot leven. Je ziet dingen die je niet eerder hebt gezien. Je stopt het te coderen met denken (labelen).

Dit was zomaar een beschrijving van ontwaking. Hier vind je nog veel meer beschrijvingen en perspectieven over ontwaking.

Geluktip 46 – Houd een ‘5 Minute Journal’ bij

Houd iedere dag een 5 minute journal bij. Iedere ochtend en iedere avond maak je wat notities over je dag. Zo word je veel bewuster van de kleine dingen die je iedere dag meemaakt. In deze journal zit een vast template voor iedere dag. Zo schrijf je bijvoorbeeld voor het slapen gaan drie dingen op waar je vandaag blij van werd. Test het eens uit! Als je kinderen hebt, doe het dan samen met hen!

Geluktip 47 – Trek iets leuks aan

We leven in een fysieke wereld, waar uiterlijk vertoon wel degelijk een rol speelt. Trek de kleuren aan die jij mooi vindt en kleding waarin jij je goed voelt. Fijne stoffen, duurzame kleding. Het is jouw lichaam en jij zorgt er goed voor. Straal!

Geluktip 48 – Zeg ‘ja’ (en ‘nee’, zie volgende tip)

gelukkig-ja-zegegen

Als je uitgenodigd wordt om iets te doen wat je eigenlijk niet durft, zeg dan ja! Vraagt een kind je om met hem te spelen? Zeg dan ja! Dit zorgt voor avontuur!

Geluktip 49 – Zeg ‘nee’ (en ‘ja’, zie vorige tip)

Door nee te zeggen, bewaak je je eigen grenzen. Dat is erg belangrijk. Weet wat je voor jezelf wil en handel daarnaar.

Geluktip 50 – Lees Poëzie of een Roman

Een goed startpunt voor poëzie is de top 3-bestsellerlijst van Bol.com:

Geluktip 51 – Zet je verstand even uit, want die is overbodig bij gelukkig zijn

Je kunt jezelf niet gelukkig denken. Je zal toch echt dingen moeten gaan doen. De denkende geest is overbodig als je in echt geluk verkeert. Dus verzint het prompt een paar problemen zodat je weer kunt gaan beginnen met denken, in plaats van gelukkig te zijn.

Gelukkig is denken alleen maar een slechte gewoonte, en slechte gewoontes kun je afleren! Lees ook het artikel over het krankzinnige, piekerende verstand.

Geluktip 52 -Laat iets mislukken

gelukkig-falen

Je moet fouten maken. Ga ervoor om iets te laten mislukken. Anders leer je ook niks. Sterker nog: anders gebeurt er ook niks. Mik hoog en faal groots.

Geluktip 53 – Eat your frog: handel een vervelende klus af

Hoeveel plezier geeft het je als je eindelijk die taak kunt afstrepen die al zo lang zat te wachten om voltooid te worden? Kies gewoon één simpel ding waarvan je een schuldgevoel hebt omdat je het nog niet hebt gedaan, en doe het nu meteen. Bel die ene persoon op om te vragen hoe het gaat, maak die doktersafspraak, repareer die kast, maak die backup van je telefoon…

Bevalt dit je? Dan is het tijd voor de volgende stap. Maak hier dan lekker een gewoonte van. Handel iedere ochtend éérst dat ene klusje af waar je het mest tegenop ziet.

Geluktip 54 – Voel non-dualiteit: voel je één met het leven

Het geheim van geluk is samen te vatten in vier woorden: één met het leven. Dit heeft meer uitleg nodig. Lees daarom het ophelderende artikel over non-dualiteit.

Het leven, of God, danst in mij en in alle andere levensvormen. Dus ik ben het leven.
– Eckhart Tolle

Alle gedachten die dit tegenspreken, zijn van het ego.

Geluktip 55 – Loop op blote voeten

Loop op blote voeten. Binnen én het liefst buiten. In het gras en op het strand bijvoorbeeld. Zelfs op straat! Dit brengt je in contact met het geluk van moeder aarde (Gaia).

Geluktip 56 – Doe een ‘Change Personal History’ cadeau aan je innerlijk kind

gelukkig-cadeau

Zie dit als een experiment. Geef de jongere jij een prachtig cadeau: de kennis en capaciteiten die je nu hebt. Dit kun je doen met de techniek: ‘Change Personal History.

Geluktip 57 – Doe alsof je gelukkig bent

Je kunt ook gewoon doen alsof je gelukkig bent. Gebruik hiervoor de wondervraag-techniek. Als je het niet bent, doe je gewoon alsof.

Geluktip 58 – Een dag zonder klacht en oordeel

Voor mensen die oordelen en niet kunnen accepteren, is niet elke dag een goede dag, omdat ze alleen gelukkig zijn als de dingen gebeuren zoals zij dat willen. Voor mensen die wel accepteren en niet oordelen is elke dag een goede dag, want zij voelen zich vrij: ze weten dat niets hun wijsheid en vrijheid kan wegnemen.

Pas de tips toe van het artikel over niet oordelen. Merk je dat je toch aan het klagen en oordelen bent? Stop dan iedere keer 2 euro in een pot!

Geluktip 59 – Stop met vergelijken

Vergelijk jezelf niet met anderen. Doe iets niet omdat je – net als de anderen – ook een Ferrari moet hebben. Doe iets omdat het jou gelukkig maakt. De een wordt gelukkig van ondernemen, de ander wordt gelukkig van werken van 9 tot 5, daarna eten met het gezin en daarna samen naar het park. Als dat geluk betekent voor jou: geweldig! Doe dat dan vaker!

Schrap ‘beter’ en ‘beste’ uit je woordenschat. Zeg gewoon ‘goed’. Iedereen is goed!

Geluktip 60 – Verwacht niets

Als je iets voor iemand doet, wil je eigenlijk een bedankje. Als je een keer een etentje betaalt, verwacht je dat de ander de volgende keer betaalt. Je houdt als het ware een soort boekhouding bij hierover. Laat deze gedachte direct los! Geef jouw goedheid gewoon omdat je het zelf wil doen. Jij vindt het zelf belangrijk of leuk.

Wees dankbaar dát je iets voor iemand kunt betalen. Wees dankbaar dát je de mogelijkheid hebt om gul te zijn.

Geluktip 61 – Ontspul

gelukkig-zijn-ontspullen

Gooi direct alles weg wat alleen maar ruimte inneemt. Zodra je er vanaf bent, voel je een enorme opluchting. Ontspullen maakt gelukkig!

Geluktip 62 – Zet ergens een punt achter

Hoeveel doelen en projecten heb je gestart, terwijl je er eigenlijk niet echt mee bezig bent, maar waarvan je denkt dat je het ooit op een dag nog wel gaat oppakken? Als zo’n project enkel ellende geeft, laat het dan los.

Geluktip 63 – Geef je huis een frisse, kleurige, update en schoonmaak

Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd!

Geluktip 64 – Geef geld

Vrijgevigheid maakt gelukkig! Ook al is het een beetje, het geven zelf geeft ongelooflijk veel geluk!

 • Stort eens anoniem een geldbedrag naar een goed doel.
 • Geef de bediener een royale fooi.
 • Help iemand die bij de kassa staat en te weinig geld had meegenomen.
 • Leg zomaar ergens wat muntjes neer zodat iemand het kan vinden.

Het is zaliger te geven dan te ontvangen.

Geluktip 65 – Laat je hersenhelften samenwerken

Doe allerlei oefeningen waarbij je beide hersenhelften samenwerken. Denk aan jongleren, kruislings lopen, lemniscaten maken, muziek maken of NLP New Code games.

Geluktip 66 – Laad jezelf op in de natuur

gelukkig-wandelen

Ga regelmatig naar het bos. De natuur geeft levenslust. Alles wil hier groeien en bloeien.

Geluktip 67 – Ga naar een massage / sauna / schoonheidssalon

Trakteer jezelf regelmatig op een massage, een bezoek aan de sauna of de schoonheidssalon. Denk daarbij ook aan een manicure en pedicure. Het is niet alleen ontspannend, het laat je er ook goed uitzien.

Geluktip 68 – Doe niets

Niet iedere minuut hoeft volgepland te worden. Het voelt weliswaar nuttig, maar dat is het eigenlijk niet. Stop.

 • Lig op de bank.
 • Kijk uit het raam.
 • Zit vijf minuten op een stoel en doe helemaal niks.

Geluktip 69 – Eet je gelukkig: koken en samen eten maakt de ziel blij

Nee, geen snoep en ongezond eten. Eten waar je blij van wordt, is eten wat goed voor je is. Kook en eet veel groenten. En chocola die in je mond smelt is uiteraard ook soms prima.

Geluktip 70 – Neem de tijd voor iets

Niet alles hoeft vandaag. Sommige dingen kunnen wachten… Zodat je nu eens extra lang de tijd kunt nemen om bijvoorbeeld je tanden te poetsen of je tong schoon te maken!

Geluktip 71 – Digital detox (voor een dag)

Doe een dag per week alle schermen uit en houd ze uit. Óf schakel al je notificatieberichten uit. Dat is sowieso wel een goed idee: je e-mail hoef je maar maximaal twee keer per dag te controleren.

Geluktip 72 – Nachtrust doet wonderen

gelukkig-nachtrust

Doe niet te gek. Om 23:00 slapen is prima. Dan heb je nog altijd 8 uur totdat het 7:00 is.

Geluktip 73 – Leer NLP

Wat is NLP? Het is een reeks communicatietechnieken die bijna niemand kent! Test er eens eentje uit en kijk wat voor effect het op je geluk heeft.

Geluktip 74 – Mediteer

Gebruik deze meditatieteksten om heerlijk te mediteren.

Geluktip 75 – Ontplooi je talenten

Test nieuwe dingen uit, kies iets en ontplooit dit talent. Het maakt gelukkig om ergens beter in te worden!

Geluktip 76 – Handel zonder einddoel (Zen)

Zen en Karma-Yoga gaan hierover. Je doet iets zonder dat je je bekommert over de uitkomst van wat je doet. Je doet het zonder intentie. Je zit bijvoorbeeld puur om te zitten.

Uit de Bhagavad Gita: we hebben het recht om te handelen, maar we hebben niet het recht om het resultaat van ons handelen te bepalen. Dat moet je aan het universum overlaten. Wat je ook doet, zorg dat je het doet om het proces zelf, en niet om het eindresultaat wat je ervan krijgt. Op deze manier raak je in een flow waardoor je automatisch gelukkig wordt.

Geluktip 77 – Besteed tijd met mensen die je blij maken

Als je jezelf met mensen omringt die jou enthousiast kunnen maken, word jij daar het gemiddelde van: jij wordt dan gelukkiger!

Geluktip 78 – Zit in de zon en voel de zon op je huid

De zon maakt serotonine vrij in je lichaam. Er gaan zóveel mensen naar de zon omdat de zon gelukkig maakt! Ga dus naar het strand of het park en geniet lekker van de zon.

Geluktip 79 – Zeg dat je van iemand houdt

Ben je het misschien iets te vaak vergeten hardop tegen iemand te zeggen?

Geluktip 80 – Breng tijd door met kinderen, zij leren je met liefde hoe je gelukkig kunt zijn

kinderen-gelukkig

Ga met kinderen om en leer van hun plezier, geluk en onschuld!

Geluk draait volledig om je bereidheid om weer onschuldig te zijn.

Leer van ze hoe ze op hun instinct afgaan en de grootste plezier hebben in alles wat ze doen. Ze zijn al blij met een plasje water in de regen waar ze met hun laarzen in mogen springen.

Geluk is simpel als je mini bent.

Geluktip 81 – Wees niet te streng voor jezelf

Soms hoef je even helemaal niks. Als soms iets niet lukt, is het niet erg. Laat soms eens wat los. Sommige dingen hoeven gewoon even niet meer. Volgens wie? Jezelf!

Geluktip 82 – Heb geen losse eindjes: zet alles wat je moet doen in een GTD-lijst

Een Getting Things Done (GTD)-lijst bestaat uit drie onderdelen: een urgente to do lijst, een niet-urgente to do lijst en een wish-list. Zet álles wat in je hoofd rondspookt, in dit document. Hoe dit precies werkt, lees je in het bekende boek van David Allen.

Geluktip 83 – Heb een ochtendroutine

Succesvolle mensen hebben een ochtendroutine. Zoiets wordt daarom ook wel eens de directie-routine genoemd. Ze staan trouwens ook om 5:00 op. Hun routine gaat als volgt:

 1. Een halve liter water drinken.
 2. Stretchen.
 3. Douchen.
 4. Mediteren.
 5. Een blik werpen op de doelen van deze dag.
 6. Dankbaarheid uitspreken (zie een van de vorige tips).
 7. De kikker wordt gegeten: de belangrijkste taak.
 8. Nu kunnen pas andere mensen aandacht aan je vragen, zoals je kinderen die ontbijt willen of collega’s die vragen hebben.

En heb ook een avondroutine waarin je in ieder geval een roman of poëzie leest. Niet alle lezers zijn leiders. Maar alle leiders zijn lezers!

Geluktip 84 – Volg een Yoga- of Mindfulness-les

Neen een Yoga– of Mindfulness-les. Òf gebruik direct deze Mindfulness-oefeningen en Yoga-oefeningen.

Geluktip 85 – Geef of ontvang een lief berichtje

Stuur iemand een lief bericht. Dan ontvang je er vanzelf ook eentje. Of nòg beter: gebruik deze gigantische complimentenlijst voor inspiratie om iemand een compliment te geven!

Geluktip 86 – Neem huisdieren (of test deze alternatieven!)

gelukkig zijn huisdieren

Huisdieren zijn er altijd om je te leren hoe je het leven op ieder moment kunt vieren. Dieren zijn onze beste leraren! Neem dus huisdieren als je dat kunt. Kun je dat niet, dan zijn er gewoon alternatieven die net zo waardevol zijn:

 • Solliciteer bij een hondenuitlaat-service.
 • Bied je aan als vrijwilliger bij een dierenasiel of geitenboerderij.
 • Bied je vrienden aan om op hun huisdieren te passen als ze weg zijn.

Genoeg alternatieven dus!

Geluktip 87 – Koop vaker bloemen voor jezelf en je gezin

Doe eens iets anders in plaats van een lot van de loterij of een taart te kopen: koop bloemen voor jezelf en je gezin. Iedere keer zie je schoonheid als je de kamer betreedt.

Geluktip 88 – Zie ook de positieve kant van alles

Maak hier een oefening van voor jezelf: benoem de positieve dingen van een situatie of een dag.

Bijvoorbeeld:

 • De reis naar school verliep goed.
 • Twee mensen begroetten me vriendelijk toen ik aankwam.
 • Het is hier opgeruimd en schoon.

Geniet van deze positieve momentjes die je zojuist opnieuw hebt kunnen beleven door deze oefening.

Gelukstip 89 – Relativeer en lach om je problemen

Kunnen relativeren betekent: jezelf en het leven minder serieus nemen en om je problemen kunnen lachen.

Geluktip 90 – Er is geen zoektocht naar geluk… Het is niet eens een einddoel!

gelukkig zijn

Ga niet voor een ‘persuit of happiness’, want geluk is niet in een andere rijd en ruimte. Het is hier, nu, en sterker nog: jij bent het zelf. Je hebt er niet alleen recht op, maar je bent puur geluk. Je hoeft er niet voor te werken om daar te komen. Het is alleen soms flink versluierd. Het is alsof je op het paard zit, op zoek naar het paard…

Geluk is een reis zonder afstand.

Geluk is bovendien nooit het einddoel. Het is juist de basis waarop je een geweldig leven bouwt. Geluk is slechts het begin, de fundering.

Je zit op het paard… op zoek naar het paard.

Het is ook een proces, dus het zal nooit af zijn. Zo is je eetpatroon ook nooit ‘af’. Je kunt het optimaliseren door minder zoetigheid en meer groente te eten, maar je blijft iedere dag eten. Het is nooit af, nooit een einddoel. Zo is dat ook met geluk.

Er zijn dan ook geen gradaties in de mate waarin je geluk hebt ‘bereikt’. En die mensen die er 18 jaar over hebben gedaan om van ellende naar geluk te komen? Er zijn geen mensen die er 18 jaar over hebben gedaan. Ze hebben 18 jaar gewacht met in het leven te springen. Je springt er zo in een seconde in.

Ik ben wat ik zoek.
– Mantra

Geluktip 91 – Zoek geen geluk in materie

Verbind jouw geluk niet met de dingen van de wereld. Want het is zeker dat alles buiten Jou (met een hoofdletter) in deze wereld veranderlijk is in zijn natuur. Alle dingen veranderen. Dus als we ons geluk op iets buiten ons plaatsen, zoals onze baan, spullen, een relatie of je fysieke lichaam… Dan bereid je jezelf voor op het verlies van jouw gezondheid. Onthecht dus!

Affirmeer: ‘Ik ben zelf de bron van geluk en gezondheid.’

Geluktip 92 – Doe aan ‘Lifestyle Design’ en creëer zo vrijheid in je leven

Heb je ooit van ‘lifestyle design’ gehoord? Het betekent dat je er niet naar moet streven om rijk te worden, want rijk zijn is niet per se gelijk aan gelukkig zijn. Wat veel waardevoller is om gelukkig te worden, is dat je de tijd hebt om een leuke lifestyle te kunnen leven. Vrijheid in je leven gaat dus boven geld.

Bovendien is het zo dat je geen miljoen op de bank hoeft te hebben om in vrijheid te genieten van het leven. Een vakantie waarbij je een ski-chalet gaat huren, bij een zwembad gaat zitten of leert duiken, kost maximaal een paar duizend. En je gaat mij niet vertellen dat je dat niet bij elkaar kunt verzamelen met de prachtige vaardigheden die jij hebt. Tim Ferris kan dit uitstekend uitleggen in het boek ‘The 4 hour workweek.’

Geluktip 93 – Gebruik de wet van aantrekking

Proberen gelukkig te worden werkt niet, omdat je het dan gaat forceren. Dus in plaats van te proberen of zelfs in plaats van te willen, wat dan wel?  Een van de geheimen (The Secret) is: voel en visualiseer datgene wat je wilt (zoals geluk) in de tegenwoordige tijd, alsof je het al hebt. Dan treedt de wet van aantrekking in werking.

Geluktip 94 – Ken jouw missie: jouw Ikigai

Je Ikigai is een combinatie van wat je leuk vindt om te doen, waar je betaald voor kunt krijgen, wat de wereld nodig heeft en wat je kunt. Hier lees je de volledige uitleg met tips over Ikigai. Pas vervolgens ook meteen alle tips toe om je droom succesvol uit te laten komen.

Geluktip 95 – Ga met zelfvertrouwen door het leven

Je mate van geluk gaat flink omhoog als je met zelfvertrouwen door je dagelijks leven kunt gaan. Leer dus alle tips om een rotsvast zelfvertrouwen te krijgen.

Geluktip 96 – Ga erop uit: uitjes zijn ervoor ontworpen om je gelukkig te maken

gelukkig worden tips

Het hele punt van uitjes is om gelukkig te worden. Neem deze activiteitenlijst erbij voor leuke uitjes en geniet!

Gelukstip 97 – Be crazy! Ga uit je dak!

Ga jij weleens lekker uit je dak? Impulsief en vol enthousiasme helemaal los op dat ene lekkere nummer als je hem op de radio voorbij hoort komen? Of… kijk je dan eerst om je heen om te kijken of er anderen zijn die je misschien zouden kunnen zien als je juist even lekker gek wil doen?

Blijf jij in dat ‘veilige hokje’ waar alles ‘normaal’ lijkt? Of ben je jezelf? Laat je niet beperken door angst, die kleine ego en de mening van anderen!

Geniet volledig van wat er ook gebeurt en inspireer anderen hetzelfde te doen.

Geluktip 98 – Wees kwetsbaar, want dan leef je met volle teugen

Lees het artikel over kwetsbaarheid en je zal er snel achter komen hoe krachtig dit is voor jouw geluk. Als je kwetsbaar bent, dan leef je – zoals ze in het Engels zeggen – ‘wholehearted’. Je leeft dan volledig.

Gelukstip 99 – Pak zoveel mogelijk kansen om iets te vieren

Elke dag is er wel iets te vieren. Vooral als je leuke dingen en feestelijke momenten verwacht! Dus waarom gaan we niet gewoon méér vieren met z’n allen, zodat iedere dag er (nog) leuker uit gaat zien? Sterker nog: vier ieder moment van de dag!

En raad eens wat: hoe meer we de positieve dingen erkennen en vieren, hoe meer we een positieve ‘vibratie’ gaan hebben, hoe meer we nóg positievere dingen kunnen aantrekken! Dit gebeurt gegarandeerd, want het is een wet: de wet van aantrekking.

Gelukstip 100 – Leef iedere dag alsof het je laatste dag is

Stel jezelf deze vragen: heb ik geleefd? Deed ik ertoe? Heb ik liefde gegeven? Open, eerlijk en rijkelijk?

Gelukstip 101 – Houd een keer per week een ‘Super Happy Fun Day’

Dean Jackson leeft letterlijk het leven van zijn dromen en is een succesvolle zakenman. Hoe heeft hij dat bereikt? Niet doordat hij zoveel geld heeft verdiend. Dat heeft hij wel, maar dat is niet de reden waarom hij het leven van zijn dromen leidt. Er zijn genoeg mensen met veel geld die bij lange na niet zo gelukkig en ontspannen zijn als Dean.

Zijn geheim zit hem hoofdzakelijk in zijn Super Happy Fun Day. Dit betekent dat Dean elke week een hele dag volledig met alleen maar leuke dingen heeft ingepland. Hierdoor voelt hij zich helemaal fantastisch! Hoe zou jij je voelen na zo’n dag? Heeft dat geen positieve werking op jouw stressniveau, werk en productiviteit?

Gelukstip 102 – Nóg meer geluk-tips!

Dit waren alle geluktips om direct te beginnen met gelukkig zijn. Je vindt nog een hele lading met geluk-tips in het artikel waarin je leert je intuïtie te volgen. Lees ook eens de top 10 boeken over geluk. Laat tot slot in de reacties weten wat jij kwijt wil over dit onderwerp!

Heb je trouwens ook nog aanvullingen? Laat ze vooral ook weten, dan worden ze wellicht toegevoegd!

Gerelateerd: Lees verder...

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!