Hoe kun je gelukkig zijn? Hier vind je de beste tips, quotes en spreuken om gelukkig en vrolijk te worden. Gebruik deze praktische handvatten om je direct gelukkiger te voelen in je leven. Je kunt namelijk al direct beginnen met een blijvend gelukkig leven. Lees verder…

Inhoud van deze pagina:

Geluktip 1 – Kijk verder dan de ‘attitudes' over het leven die je op school hebt geleerd

Zie je de video hierboven? Dat is de attitude die ik graag in de ochtend wil zien. Helaas zie je ook het contrast met alle andere leerlingen – en helaas tonen al die andere leerlingen een ‘normale' depressieve attitude die kenmerkend is voor ‘naar school gaan' of ‘naar werk gaan'.

Afwijkend gedrag dat dus niet ‘normaal' is – en het verhogen van je bewustzijn (vreugde en extase) – wordt in het westen behandeld als ziek. Een grauwe en depressieve maandagmorgen wordt als normaal gezien.

Te gelukkig door het leven gaan wordt helaas gezien als naïef, simpel en dom. Het is echter heel belangrijk om positiviteit en geluk niet af te schieten als onzin of kinderachtig.

Hierna lezen:  Kwetsbaarheid & Jezelf Kwetsbaar Opstellen [How-To] [Brene Brown Samenvatting]

Op school werd ons echter niet geleerd om gelukkig te zijn en/of van de simpele, geluk-gevende momenten in het leven te genieten. Sterker nog: op school werd ons juist geleerd om naar problemen te kijken. Denk maar aan wiskunde. Daar is uiteraard niks mis mee, maar ga eens na hoe belangrijk het pas écht is om te leren hoe je gelukkig wordt.

Gelukkig worden – het meest wezenlijke – wordt ons niet geleerd op scholen.

Wat is hier de oplossing voor? Je bent het al aan het doen door dit artikel te lezen: ga zelf op onderzoek uit en test allerlei dingen uit om gelukkiger te worden, zoals een of meerdere tips van dit artikel!

Geluktip 2 – Wees kwetsbaar, want dan leef je met risico & volle teugen

Deze tip staat bovenaan omdat het dé sleutel is naar een liefdevol en gelukkig leven. Wat is kwetsbaarheid?

Kwetsbaarheid betekent dat je dingen doet waarbij er onzekerheid bestaat over de uitkomst. Dus ondanks dat risico over het resultaat, kom je toch opdagen.

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Met andere woorden: je doet iets vol overgave, terwijl het onzeker is wat er daarna zal gebeuren. Je geeft iets, maar het is niet zeker wat je terugkrijgt.

Wat zijn hier voorbeelden van?

 • Iemand een omhelzing aanbieden.
 • Iemand een compliment geven.
 • Je diepste waarheid uitspreken tegen iemand.
 • Iemand uitnodigen om naast je te komen zitten of tegen je aan te leunen.
 • Iemand uitvragen omdat je echt hoopt dat de ander ja zegt.
 • Iemand zoenen tijdens de eerste date.
 • Je droom najagen.
 • De telefoon oppakken en een verkoopgesprek voeren.
 • Je emoties uiten.

Lees het artikel over kwetsbaarheid en je zal er snel achter komen hoe krachtig dit is voor jouw geluk. Als je kwetsbaar bent, dan leef je – zoals ze in het Engels zeggen – ‘wholehearted'. Je leeft dan volledig.

Als je een interessant leven wilt leiden, moet je risico's nemen.

Geluktip 3 – Doe eens iets zorgeloos

lachfilms-gelukkig

Professor Haemin Sunim gaf eens de volgende prachtige suggestie. Ga naar de bioscoop voor de meest onnozele film. Alleen of met je beste vriend, zelfs al kijk je normaal gesproken nooit naar komedies, en lach hardop tot het pijn doet! Laat ook gerust een paar tranen alsof niemand kijkt, als een zorgeloze tiener.

Tijd verspillen is géén verspilde tijd.
– John Lennon

Geluktip 4 – Kijk eens een hele dag naar lachfilms

Maak een lijstje met lachfilms en schaf ze aan om ze vervolgens de hele dag achter elkaar te kijken. Het is wetenschappelijk bewezen dat als je je somber voelt, en je vervolgens de hele dag naar lachfilms kijkt, er een bijzondere verandering plaatsvindt: Dit zal gaan helpen bij het gelukkiger worden en het laten verdwijnen van somberheid.

Ga op een doordeweekse dag naar de bioscoop… in de ochtend!

Geluktip 5 – Houd een keer per week een ‘Super Happy Fun Day'

Dean Jackson leeft letterlijk het leven van zijn dromen en is een succesvolle zakenman. Hoe heeft hij dat bereikt? Niet doordat hij zoveel geld heeft verdiend. Dat heeft hij wel, maar dat is niet de reden waarom hij het leven van zijn dromen leidt. Er zijn genoeg mensen met veel geld die bij lange na niet zo gelukkig en ontspannen zijn als Dean.

Zijn geheim zit hem hoofdzakelijk in zijn Super Happy Fun Day. Dit betekent dat Dean elke week een hele dag volledig met alleen maar leuke dingen heeft ingepland. Hierdoor voelt hij zich helemaal fantastisch! Hoe zou jij je voelen na zo'n dag? Heeft dat geen positieve werking op jouw stressniveau, werk en productiviteit?

Op zondagochtend vroeg al in de bodypump-les staan kan ook gewoon bij een ‘Super Happy Fun Day' horen! Lazy sunday my ass! Let's go crazy!

Geluktip 6 – Be crazy! Ga uit je dak! Ook al is dat ‘afwijkend'…

te enthousiast mag niet?

We leven helaas in een wereld waarin extase en vreugde als ziekte wordt beschouwd, en serieusheid als normaal. #emmawortelboer werd in 2019 trending omdat mensen haar “te enthousiast” vonden nadat Nederland het songfestival won.

Ga jij weleens helemaal uit je dak? Impulsief en vol enthousiasme helemaal los op dat ene lekkere nummer als je hem op de radio voorbij hoort komen? Of… kijk je dan eerst om je heen om te kijken of er anderen zijn die je misschien zouden kunnen zien als je juist even lekker gek wil doen?

Het is al helemaal leuk om dit samen te doen. Zie je mensen viben, feesten en uit hun dak gaan? Draag gerust meteen bij aan het feestje!

Blijf jij in dat ‘veilige hokje' waar alles ‘normaal' lijkt? Of ben je jezelf? Laat je niet beperken door angst, die kleine ego en de mening van anderen!

Geniet volledig van wat er ook gebeurt en inspireer anderen hetzelfde te doen.

‘Normaal' staat absoluut niet gelijk aan ‘gezond'. Het is normaal om de hele dag suiker binnen te krijgen via drankjes en eten. Maar het is ongezond. Op diezelfde manier wordt het gezien als niet-normaal om uit je dak te gaan en om lekker te lachen. Inderdaad: vaak lachen wordt als ‘gek' gezien.

De meest radicale daad in een slapende en verlamde wereld, is om te ontwaken en te voelen.
– James McCrae

Dus: lach en ga uit je dak, want dat maakt gelukkig, hoewel het niet normaal is. Het is namelijk normaal om ongelukkig te zijn. Zie je hoe het allemaal is omgedraaid?

Als we puur naar uiterlijk kijken, zijn er ‘aantrekkelijke mensen' en ‘onaantrekkelijke mensen'. Echter, de meest ‘onaantrekkelijke mensen' op uiterlijk niveau, kunnen de meest aantrekkelijke mensen zijn, puur doordat ze continu een lach op hun gezicht hebben. Dit is niet normaal. Het is afwijkend. Maar ze zijn het meest gelukkig en aantrekkelijk van allemaal. Lach dus zonder reden de hele dag door. Maak er een uitdaging van totdat het normaal is geworden voor je.

Wanneer je jouw favoriete liedjes hoort, leg je alles neer wat je aan het doen bent, en ga je direct los. Neem anderen hierin mee en het feestje is helemaal compleet. Spreek eventueel met een collega op je werk af om dagelijks zo'n momentje te houden.

Serieusheid is een ziekte.
– Osho

Je kunt je uiteraard gedragen zoals de samenleving wil dat je je gedraagt: als een kleine robot. Je mag niet te blij zijn, je mag niet te gelukkig zijn, je mag niet te gek zijn, je mag niet te leuk zijn… want dat zou raar en ziek zijn. Prima, maar als je gelukkig wilt worden, doe dan wat jij wilt.

Geluktip 7 – Lach (en wees gewoon gelukkig) zonder reden… Net zo lang tot het pijn doet!

lachen-maakt-je-gelukkig

Toen ik eens op vakantie ging, was een van de stewardessen, tijdens het spreken door de microfoon, constant aan het lachen. Zelfs tijdens haar serieuze mededelingen zat ze hardop te lachen terwijl ze aan het vertellen was. Ze had de grootste lol en het droeg bij aan de vakantiestemming van de passagiers. Ze stuurde letterlijk haar geluk de wereld in.

Lachen is een medicijn.

Er heerst echter helaas een taboe op lachen en vreugde. Er zullen uit bovenstaande anekdote gegarandeerd ook passagiers in het vliegtuig hebben gezeten die een klacht hebben ingediend. Lachen is volgens velen helaas een serieus vergrijp. Als iedereen spontaniteit en vreugde zou tonen, dan ontspoort de wereld natuurlijk helemaal. Een schande!

Herken je dat je als kind soms van die schaterlach-momenten had, maar dat al vrij snel een volwassene iets zei als: ‘Nou is het wel genoeg geweest.' Of er werd gesnauwd: ‘Vertel maar wat er zo grappig is.' Helaas is extase een taboe in de samenleving…

Wat is hiertegen te doen? Trek je niks aan van wat de samenleving vindt, lach zonder reden en los de blokkades op tot je innerlijke spontaniteit en vreugde. Onder andere in dynamische meditatie ga je hiermee aan de slag.

De glimlach is de universele taal van de gelukkigen.

Geluk heeft geen reden nodig. Lach gewoon hardop en voluit, waar je ook bent. Vraagt iemand waarom je zo blij bent? Geluk, liefde en vriendelijkheid hebben geen reden nodig. Voor kinderen en je ongeconditioneerde zelf is dit natuurlijk. Alleen het ego heeft een reden nodig.

De meest verspilde dag is de dag waarin we niet gelachen hebben.
– Sebastian Chamfort

Anderen zullen je dankbaar zijn aan deze herinnering om te lachen. Het is gratis. Het kost niks om te lachen en je hebt geen reden nodig om te lachen. Laat vaker je ‘onredelijke lach' zien. Laat je verrassen door onredelijke vreugde. Wees onredelijk vreugdevol, liefdevol en vriendelijk naar anderen en jezelf toe. Trek je mooie kleren aan en ga uit eten zonder reden. Jouw traktatie. Bel een vriend op zonder reden. Mediteer vandaag op onredelijke vreugde.

Hierna lezen:  Perfectionisme overwinnen: 24 snelle tips (perfectionist-kenmerken)

Het komt erop neer om ook regelmatig dingen te blijven doen zonder reden. Niet alles hoeft productief te zijn. En áls je dan een reden hebt om iets te doen, laat die reden dan zijn: Omdat het leuk is.

 • Waarom zal ik nu eens gaan dansen? Omdat het leuk is.
 • Waarom deze specifieke manier om te dansen? Omdat het leuk is.
 • Waarom wil ik iets lezen over verlichting? Omdat het leuk is.
 • Waarom ga ik nu iets anders doen? Omdat het leuk is.

De hele kunst van het leven is weten hoe je angst in gelach omzet.
– Alan Watts

Deel je lach ook met anderen. Lach naar anderen toe en zwaai naar ze. Begroet ze enthousiast, en niet ‘zomaar'. Iedere ‘hoi' lijkt steeds hetzelfde te zijn – steeds diezelfde drie letters – maar iedere ‘hoi' is echt uniek, en al helemaal dankzij het geschenk van jouw innemende lach die je erbij geeft.

Omdat alles slechts een illusie is, volmaakt in wat het is, die niets te maken heeft met goed of slecht, acceptatie of wijziging, kun je net zo goed in lachen uitbarsten!
– Longchenpa

Geluktip 8 – Verwerk je emoties: doe iets met je woede (bijvoorbeeld)

gelukkig-worden-hoe-tips

Ontlaad jezelf op regelmatige basis, want opkroppen is voor niemand goed. Ontlaad op een constructieve manier en verwerk iedere emotie. Heb bijvoorbeeld geen wrok of woede over het verleden. Heel het door het te verwerken. Hoe je dat doet, leer je in het bijbehorende artikel over emoties verwerken.

Focus op het hier-en-nu (en daarmee de toekomst) en deal met het verleden.

Je kunt je oude emoties – je ongehuilde trainen en ongelachen vreugde – uitstekend verwerken in een formele meditatie, zoals een actieve Osho Mystic Rose-meditatie. Des te beter als het ook informeel in je leven doorvoert – bijvoorbeeld door de slappe lach veel vaker gewoon toe te laten als je met familie en vrienden bent.

Als je je emoties bewust voelt, gaan ze weer voorbij.

Geluktip 9 – Huil

Het maakt me niet uit hoe. Ik wil tranen zien. Je hoeft namelijk niet altijd blij te zijn. Wees ook verdrietig als dat is wat je voelt. De volgende tip heeft hier ook mee te maken…

Geluktip 10 – Dans en zing

Heb je ooit ervaren dat je enorm vreugdevol werd doordat je ging dansen? Hopelijk was je dan niet verbaasd over hoe dat kwam: dansen is zelfs wat de hele blinkende kosmos doet: het is één groot feest!

The one thing that can solve most of our problems is dancing.
– James Brown

Als mensen vrij zijn, komen ze bij elkaar en zingen en dansen ze! Of we kijken ernaar (dat gebeurt in spectatoristische culturen, ten opzichte van participatie-culturen). Het liefst willen we dat de hele tijd doen: dansen. En dat is wat onze harten doen, wat onze longen doen, wat onze aderen doen. Maar mag dat wel? En wagen we het toe te geven? Hier gaat de volgende tip over…

Emma Watson en Ezra Miller demonstreren deze gelukstip in één van de mooiste filmscènes van de afgelopen jaren. Deze scène liet zien hoe dans de ommekeer betekende voor de hoofdpersoon in The Perks of Being a Wallflower. Ezra en Emma lieten hier namelijk zien hoe leuk dansen is en ze verwelkomden daarna de hoofdpersoon in hun dans.

Dans is mijn levenselixer.

Geluktip 11 – Speel, dans én wees niet serieus: het leven is niet serieus!

gelukkig worden tips

Eerder in dit artikel kwam de tip aan bod over dansen. Dansen is iets wat niet serieus is. Hier moeten we even goed op ingaan…

Alles speelt, alles danst. Dat is het leven.

Het liefst willen we dat de hele tijd doen: dansen. En dat is wat onze harten doen,  wat onze longen doen, wat onze aderen doen. Maar mag dat wel? En wagen we het toe te geven? Want ma zegt dat we serieus de afwas moeten doen. En ze is vergeten dat zelfs het hele punt van afwassen spel is. Je doet de afwas niet voor een serieuze reden. Je wil dat de tafel er mooi uitziet.

Het organiseren van de patronen van het leven wordt gezien als een plicht, een schuld, en dat is het probleem.
– Alan Watts

De ouders spelen een spel: ‘We hebben zoveel voor je opgeofferd. We hebben je ondersteund en je opleiding betaald, en je bent een ondankbare hond.' En het kind voelt zich vreselijk schuldig, want we bouwen het idee in alle mensen dat het bestaan schuld is. ‘Als je je niet schuldig voelt, ben je geen mens.' Omdat papa en mama zeggen: ‘Kijk naar alle problemen die je ons bezorgd hebt. Als je je niet schuldig voelt, heb je geen rechten.'

Wees dankbaar en neem het leven niet te serieus.

Niks is minder waar. De realiteit, het bestaan, is schitterend, is pure vreugde. De sterren zijn een vuurwerkshow: een viering. Alles is spel. ‘Maya' (Schepping) is gelinkt met het woord spel. Dit is de natuur van God: het werkt niet, het speelt alleen.

Neem niets te serieus, en wat je het minst van alles serieus moet nemen, is jezelf.

Alles wordt voor een serieuze reden gedaan. Zelfs als volwassenen een keer toegeven aan spelen, dan rechtvaardigen ze zichzelf  ‘Oh, dan is het goed voor me, het helpt me beter te werken, het is verandering, het is oefening.' Laat zelfs dat los en speel gewoon.

‘De serieuze' is niet een van de namen van God.

In je jeugd kon je zo heerlijk spelen! Er is absoluut geen reden om dat als volwassene niet te doen. Er is geen reden voor altijd maar dat serieuze gedoe.

Wees niet serieus, maar wel oprecht. Serieus zijn betekent: spreken in de context van de mogelijkheid van een tragedie. Maar de fundamentele vraag moet komen: is God serieus? Natuurlijk is het antwoord nee. Want er is niks om serieus over te zijn.
– Alan Watts

God maakt altijd grapjes. Kijk naar je eigen leven – het is een grap! Kijk naar het leven van andere mensen en je zal grapjes, grapjes en nog meer grapjes vinden. Serieusheid is een ziekte. Spiritualiteit is gewoon beginnen met lachen.
– Osho

Besef dat het leven vuurwerk is! Het is één vreugdevol feest! Extase is onvermijdelijk. Het hele universum is namelijk vuurwerk, het is muziek.

Existance is extasy.

Geluktip 12 – Lees eens wat spirituele ontwaking betekent: deze ontwaking zorgt voor ultiem geluk

gelukkig worden tips

Spirituele ontwaking kan op vele manieren uitgelegd worden. Laten we hier op een van deze manieren inzoomen.

Om diepe wijsheid te betreden moet je eerst gedemotiveerd worden (na verwarring komt helderheid). Er is dus chaos op deze wereld. Jij bouwt vervolgens iets op en je wil de wereld veranderen… Doe dat! Dit is je missie! Zolang je maar niet in het ongelukkige gevoel blijft dat de wereld een rampzalige plek is…

Weet dat het allemaal uiteindelijk oké is, en dat de situatie onvermijdelijke extase is… Je krijgt het linksom of rechtsom. Veel mensen weten dat niet en haten het leven. Een ontwaakt persoon ziet echter de extase door de chaos heen!

Er zit voor jullie op dit moment niks anders op dan te lachen.
– Een zenmeester

En jij weet op een gegeven moment dat alles oké is, dat er vrede en extase is en dat al die andere mensen jij zijn (non-dualiteit, oftewel eenheid). Maar er is geen punt om dat gevoel vast te houden. We vergeten met opzet wat we eigenlijk zijn (eenheid), zodat we de ontwaking weer kunnen ervaren. We verliezen onszelf in rollen en we spelen het sociale spel, zodat we daaruit kunnen ontwaken.

Hierna lezen:  Acceptatie & Overgave [9+ Tips] Spiritueel Wonder Voor Verdraagzaamheid

‘Oké, ik heb de rol gespeeld, het sociale spel gespeeld. Ik heb de rol aangenomen, met mijn baan, sociale klasse etc. en ik ben ermee geïdentificeerd geraakt.' Andere mensen vertellen je dat: we vertellen elkaar wie we zijn, door hoe we met elkaar omgaan. Jullie komen bijvoorbeeld naar dit artikel, om mijn teksten te lezen, en door dat te doen vertellen jullie me dat ik een of andere schrijver/leraar ben. en vertellen jullie jezelf dat jullie leerlingen zijn.

En dat is maar één voorbeeld. Op het werk. Thuis. Overal wordt een bepaald gedrag van je verwacht. En zo wordt aan je verteld wie je bent, en als je een redelijk en sociaal persoon bent, voer je dat uit, want het wordt verwacht van je. Jij vertelt mensen ook op allerlei manieren wie ze zijn. En dan heb je er opeens genoeg van.

En dan zeg je: ‘Dat heb ik nu allemaal gedaan, en wie ben ik echt?' Om daarachter te komen moet ik voor mezelf gaan zitten. In stilte. Voor een lange tijd. Na een lange tijd en veel meditatie, stop je niet alleen met praten, maar stop je ook te denken in woorden. En dat is een heel merkwaardige ervaring als het gebeurt.

De zonsopgang wordt ongelooflijk levendiger. De bloemen zijn betoverend. De hele wereld komt tot leven. Je ziet dingen die je niet eerder hebt gezien. Je stopt het te coderen met denken (labelen).

Dit was zomaar een beschrijving van ontwaking. Hier vind je nog veel meer beschrijvingen en perspectieven over ontwaking.

Geluktip 13 – Ga erop uit: uitjes zijn ervoor ontworpen om je gelukkig te maken

gelukkig worden tips

Het hele punt van uitjes is om gelukkig te worden. Neem deze activiteitenlijst erbij voor leuke uitjes en geniet! En dan een bonustip: beleef ieder uitje alsof je alles voor het eerst ervaart. En besef hoe bevoorrecht je bent. Veel mensen zitten gevangen en kunnen niet naar parken, restaurants en attracties.

Doe epic shit. Boek dat ticket en kijk naderhand of het allemaal wel kan. Komt wel goed. En zo niet, dan komt ook dat uiteindelijk wel goed. Het leven bestaat uit momenten en maak er je missie van om aan het einde op een fantastische verzameling momenten terug te kunnen kijken. Heb geen spijt van de dingen die niet goed zijn gegaan, maar zorg er ook voor dat je nooit spijt gaat krijgen van de dingen die je niet hebt gedaan.
– Eelco de Boer

Geluktip 14 – Wat maakt gelukkig? Zit in de zon en voel de zon op je huid

Onze ouders zeiden niet “Ga naar buiten, de zon schijnt!” omdat ze ons het huis uit wilden hebben of omdat we te veel met de Nintendo bezig waren.

Ze zeiden het omdat de zon leven geeft en we zonder de zon sterven. Heb je ooit een plant uit het licht gehouden? Hetzelfde gebeurt met ons lijf als we uit de zon gaan. De zon houdt ons levend.

De zon maakt ook serotonine vrij in je lichaam. Er gaan zóveel mensen naar de zon omdat de zon gelukkig maakt! Ga dus naar het strand of het park en geniet van de zon.

Geluktip 15 – Wees attent en behulpzaam

Wees altijd alert om mensen te helpen met hun tas, jas, of raap iets op als ze iets laten vallen. Of kijk goed naar de gezichtsuitdrukking van mensen en check of alles oké met ze is. Hier vind je alle voorbeelden en tips om attent te zijn.

Geluktip 16 – Delen en geven maakt gelukkig

delen maakt gelukkig

Neem je ergens eten mee naartoe, neem dan extra veel eten mee zodat je het wel moet opmaken! Begin het spontaan te delen met mensen, waar je ook gaat. Als je bijvoorbeeld in de stationskiosk een boterham koopt, staat op de verpakking: “Share and make a friend.” Doe dat!

Een beetje om elkaar geven… een beetje delen. Dat is alles wat het leven is.
– Osho

Er is geen genot in het bezitten van iets dat ongedeeld is.
– Seneca

Je kunt bijvoorbeeld iedere dag geven:

 • Een compliment
 • Een schouderklopje
 • Een bedankje
 • Knuffels
 • Een lief berichtje
 • Geld
 • Je lach
 • Quality time / je tijd / je aandacht / je interesse
 • Voor meer inspiratie, zie dit artikel over vrijgevigheid.
 • Ook vind je in de komende tips nog meer inspiratie om dingen te geven, zoals je tijd. Zie volgende tip:

Geluktip 17 – Ga voor quality time met je familie (en vrienden)

Een simpel voorbeeld van Haemin Sunim: neem vandaag iets eerder vrij van je werk. Wacht je kind op bij de school. Stoei wat met hem op de speelplaats. Laat hem kiezen waar hij wil gaan eten en overlaad hem met liefhebbende aandacht. Haal op weg naar huis ijs voor het hele gezin. Je kind zal zich deze dag altijd herinneren.

Een gezin wandelt over de gevallen herfstbladeren. De vader tilt zijn vijfjarige zoontje op en het jongetje overlaadt hem met kusjes. De moeder kijkt glimlachend toe. Als we de tijd nemen om om ons heen te kijken, zien we dat we omringd worden door prachtige momenten.
– Haemin Sunim

Leer je ouders bovendien beter kennen zolang het nog kan.

De kwaliteit van je leven is de kwaliteit van je relaties.
– Tony Robbins

En je kinderen…

Echte luxe is de tijd hebben om in bed eindeloos lang voor te lezen aan mijn kinderen.
– Kate Winslet

Kortom: bel je vrienden en familie vaker, onthoud hun verjaardagen en doe vaker leuke dingen samen. Nodig je familie en vrienden vaker uit. Ouderwetse quality time dus!

Geluktip 18 – Geef of ontvang een lief berichtje

Stuur iemand een lief bericht. Dan ontvang je er vanzelf ook eentje. Of nòg beter: gebruik deze gigantische complimentenlijst voor inspiratie om iemand een compliment te geven!

Geef onvoorwaardelijk. Verwacht zelfs geen dankjewel.

Ik hoor sommige mensen al zeggen: “Maar dat moet je niet forceren… Het moet van nature komen…” Die mensen hebben helemaal gelijk hoor én je krijgt nu een opdracht om het ook lekker te forceren, want het is iets goeds waar iedereen blij van wordt. Geef dus gewoon geforceerd een random compliment – vooral aan bekenden die je iedere dag ziet.

Zorg dat je altijd papier en enveloppen in de buurt hebt, zodat je handgeschreven notities kunt schrijven voor mensen waar je om geeft. Stel je het extreme effect voor dat je op meerdere niveaus kunt hebben wanneer je er een gewoonte van maakt om een brief per dag te schrijven. Dat zou neerkomen op 365 brieven per jaar… In 25 jaar zou je bijna 10.000 handgeschreven brieven hebben verstuurd…. Hoeveel glimlachen zal je hebben getoverd op de gezichten van mensen? Wat is het verschil dat jij voor anderen en jezelf kunt maken?

Geluktip 19 – Zeg dat je van iemand houdt

Ben je het misschien iets te vaak vergeten hardop tegen iemand te zeggen?

There is only one happiness in this life, to love and be loved.
– George Sand

Geluktip 20 – Geef mensen vaker omhelzingen

Kijk eens naar bovenstaande video. Het is een liefdevolle uitdrukking van ‘geen woorden, maar daden,' middenin een taaie omgeving in Amerika. Wereldster Kanye West vraagt hier geen geld voor. Het enige wat hij wil, is verbinding, omhelzing en gebed. Dit doet hij zelfs op wekelijkse basis.

Denk maar eens na over hoe vaak jij iemand een omhelzing geeft buiten je eigen familie en beste vrienden om. Zou die frequentie omhoog kunnen? Een high five kan ook, maar met een omhelzing geef je een stuk meer!

Hierna lezen:  Escapisme Aanpakken & Oplossen: 6 Drastische Adviezen & 4 Tips

Geef mensen dus vaker omhelzingen. De kleinste redenen zijn al genoeg. Bijvoorbeeld nadat zij iets (kleins) voor jou hebben gedaan, of nadat jij iets voor hen hebt gedaan. Misschien kon de ander het op dat moment heel goed gebruiken.

Denk eens wat vaker aan een groepshug.

Wil je dit een stapje verder brengen? Bied dan een gezamenlijke meditatie of ademsessie aan, bijvoorbeeld door met de rug of buik tegen elkaar aan te staan/zitten en synchroon te ademen. Je voelt dan dat we allemaal verbonden zijn en allemaal dezelfde struggles hebben… zonder een woord gesproken te hebben.

Ik ben ook niet bang om te zeggen: “Laten we bidden.” Zoals de Amerikanen het zo gewoon vinden. Gebed en God worden weer cool – niet op een dogmatische, sektarische manier, maar laten we het kind niet met het badwater weggooien.

En wil je jezelf er echt helemaal aan overgeven, schrijf dan ‘Free hugs. I trust you, do you trust me?' op een bord, ga op een plein staan, zet het bord op de grond, doe een blinddoek om, spreid je armen en wees dat lichtpunt van geluk voor iedereen!
– Actie van Sochicken

En dacht je dat de knuffel nou zo belangrijk was? De knuffel is belangrijk, maar de knuffel is niet het punt. Het is maar een handeling. Het wordt pas bijzonder met bezieling. Doe het met aandacht. Aandacht voor elkaar.

Wanneer in het Eindhovense uitgaansleven iemand in een rolstoel een kroeg binnenkomt, komen we hem direct begroeten en een hand geven, ook al kennen we hem niet.

Dus is het geen knuffel, dan is het een high five, handdruk, butt-check, aanmoediging, fistpump, proosten of wat dan ook… zolang het met echte aandacht is! Welke kleur heeft iemands ogen? Een aandachtige ‘goedemorgen' – mét intentie – is ook al een goed begin om mensen uit hun onbewuste trance te halen. Breek ze eruit. Met oogcontact en aandacht. Of ga mensen een stuk hartelijker en luider begroeten. Of breng ze jouw mooie glimlach.

Gelukkig worden? Moedig iemand aan! Piet! Piet! Piet! Piet! Geef ook een applaus aan liefdevolle mensen. Ben je met een hele groep, geef dan met de hele groep een enthousiast applaus. Bijvoorbeeld als medewerkers voorbij lopen. Die verdienen ook waardering. Loop je langs straatartiesten? Applaudisseer actief voor ze.

Geluktip 21 – Geef geld

Vrijgevigheid maakt gelukkig! Ook al is het een beetje, het geven zelf geeft ongelooflijk veel geluk. Geef wel om te geven en niet om te nemen!

De hemel en aarde kunnen lang leven omdat ze niet voor zichzelf leven.
– Lao-Tse

 • Stort eens anoniem een geldbedrag naar een goed doel.
 • Geef de bediener een royale fooi.
 • Help iemand die bij de kassa staat en te weinig geld had meegenomen.
 • Leg zomaar ergens wat muntjes neer zodat iemand het kan vinden.

Het is zaliger te geven dan te ontvangen.

Geluktip 22 – Breng tijd door met kinderen, zij leren je met liefde hoe je gelukkig kunt zijn

kinderen-gelukkig

Ga met kinderen om en leer van hun plezier, geluk en onschuld! Als je bij kinderen in de buurt bent, vraag dan meteen: “Mag ik meespelen?” Kinderen zijn extra blij als een volwassene mee wil doen.

Geluk draait volledig om je bereidheid om weer onschuldig te zijn.

Leer van ze hoe ze op hun instinct afgaan en de grootste plezier hebben in alles wat ze doen. Ze zijn al blij met een plasje water in de regen waar ze met hun laarzen in mogen springen.

Geluk is simpel als je mini bent.

Kinderen rennen naar de spiegel en kussen hun spiegelbeeld. Ze kunnen met liefde naar zichzelf kijken. Ze hebben geen gevoel van: ‘Ik zou dat eigenlijk niet mogen doen, ik zou niet mezelf volledig mogen accepteren zoals ik ben. Ik ben niet zo goed als het kind aan de overkant. Ik wou dat mijn kleren beter waren, dat ik langer was, dat ik dunner was…”

Onze ware natuur accepteert en houdt van wie we echt zijn. Hoe meer we opgroeien, raken we die authenticiteit kwijt. Ons doel is om dit weer terug te vinden.

Geluktip 23 – Wees vriendelijk en geef dus geen kritiek en ongevraagd advies

Dit zijn voor veel mensen misschien wel de grootste lessen van Dale Carnegie: Geef geen ongevraagd advies. Als je niets aardigs te zeggen hebt, zeg dan niets. Oefen jezelf in de deugd van vriendelijkheid.

Verspreid liefde waar je ook gaat. Laat niemand ooit naar je toe komen zonder dat die persoon jou gelukkiger verlaat.
– Moeder Teresa

Wat nóg erger is dan ongevraagd advies? Onvriendelijke dingen zeggen of kritiek geven waar de betreffende persoon niet bij is. Roddelen is voor losers. Ook naar roddels luisteren is net zo zwak.

Met een glimlach kun je de wereld rondreizen. Daar heb je geen stapels bankbiljetten voor nodig. Met vriendelijkheid, verdraagzaamheid en geduld zul je ver komen. Vriendelijke mensen bereiken meer in hun leven, met minder moeite.
– Michael Pilarczyk

Wees de vriendelijkste persoon die je maar kent! Wees vriendelijk naar iedereen, maar raak echter niet bevriend met iedereen.

Geluktip 24 – Waar ben je dankbaar voor? Tel je zegeningen met deze drie simpele vragen

gelukkig worden tips

Daniel Kahneman heeft eens een onderzoek gedaan waarbij een grote groep mensen gevraagd werd hoe gelukkig ze waren. Een tweede groep werd ook deze vraag gesteld, maar nét voordat deze vraag gesteld werd, werd een andere vraag gesteld: ‘Wat is iets positiefs in je leven?' De geluksscores van de tweede groep waren hoger dan die van de eerste groep!

Hoe dankbaarder we ons voelen, hoe gelukkiger we worden.

Om je zegeningen te tellen om dankbaarheid te voelen, kun je (elke dag!) deze fijne vragen gebruiken:

 1. Waar ben je nu blij/trots over in je leven?
 2. Wat daarvan maakt dat je blij bent?
 3. Hoe laat dat jou voelen?

Dankbaarheid is eigenlijk dé belangrijkste superpower om gelukkiger te worden, omdat het een heel niveau boven alle andere tips staat. Dankbaarheid zit namelijk volledig in jezelf: jij kiest hoe je met een situatie omgaat, in plaats van dat je op een situatie reageert. Je bent dankbaar voor wat er ook gebeurt. Je kunt bijvoorbeeld dankbaar zijn als je zelfs droevig of boos bent.

Als je dankbaar bent, verdwijnt angst en verschijnt overvloed.
– Tony Robbins

Dankbaarheid is de meest gezonde menselijke emotie.
– Prince Ea

Geluk is datgene dat ons overkomt wanneer we onszelf toestaan om te erkennen hoe goed de dingen echt zijn.
– Marianne Williamson

Dankbaarheid heeft trouwens een fijn broertje, namelijk tevredenheid. Klik hier om meer te lezen over tevredenheid.

Tevredenheid is de steen der wijzen die alles wat hij aanraakt in goud verandert.
– Benjamin Franklin

Geluktip 25 – Laat ook dankbaarheid zien aan anderen

De vorige tip ging over dankbaarheid voelen in jezelf. Nu is het ook tijd om dit fijne gevoel de wereld in te sturen! Zeg dankjewel tegen alles en iedereen.

Toon vooral je dankbaarheid voor je leraren, mentoren en belangrijkste vrienden. Stuur ze een kaart en een bloem. Zomaar om hun vertrouwen, geloof en liefde in jou te eren. Door hen sta je waar je nu staat.

Wees niet alleen dankbaar, toon het ook. Het is een skill die slechts weinig mensen echt goed toepassen.
– Eelco de Boer

Wanneer iemand moeite voor je doet, zorg er dan zeker voor dat je gepaste en onmiddellijke erkenning toont. Je hoeft niet per se de verplichting te voelen om iets teug te doen voor die persoon! Vind gewoon een oprechte manier om je waardering in woorden uit te drukken.

Geluktip 26 – Omring jezelf met inspirerende mensen (ooit van ‘Mastermind' gehoord?)

Wees vriendelijk tegen iedereen, maar raak niet bevriend met iedereen.Wat heb je aan azijnpissers, cynici en energie-vampieren? Het is simpel: ze moeten gewoon uit je leven, hoe hard het ook klinkt. Het leven is te kort om met onnodige negativiteit te dealen. Omring jezelf met gelukkige, leuke een inspirerende mensen.

Familie krijg je, vrienden kies je.

Besteed tijd met mensen die je blij maken. Als je jezelf met mensen omringt die jou enthousiast kunnen maken, word jij daar het gemiddelde van: jij wordt dan gelukkiger!

Avoid the unhappy and unlucky.
– Robert Greene

Een goede manier om dit te doen, is via een Mastermind-groep. Bouw een groep mensen om je heen die elkaar steunen in goede en slechte tijden.

Hierna lezen:  Wat wil ik met mijn leven? (Ik weet niet wat ik wil) [8 tips]

Geluktip 27 – Kijk naar het gezicht van een slapend kind

gelukkig worden tips

Haemin Sunim zei het zo mooi: ‘Kijk naar het gezicht van een slapend kind, dan zal je snel golfjes van vrede voelen.' Een kind is nog maar een erg recente incarnatie van God, vers van De Bron van puur geluk!

Geluktip 28 – Doe wat anders / Doe iets op een andere manier… Iedere dag!

Dit is echt een heel gave tip voor meer geluk! Doe iedere dag wat anders. Met andere woorden: doorbreek zoveel mogelijk alledaagse patronen.

Hierdoor verander je je vibraties. Als je je leven wil veranderen, dan moet je je vibraties veranderen. Hoe verander je je vibraties? Door dingen anders te doen.

Onderbreek dus constant patronen. Daarvoor moet je uit je gebruikelijke, familiaire patronen en muren stappen. Je moet hiervoor oude dingen loslaten en verlaten. Nu ontstaat er ruimte, wat ingevuld zal worden met geluk!

 • Neem een andere route.
 • Neem een omweg en fiets eens door straten waar je nog nooit bent geweest.
 • Koop eens een andere krant of tijdschrift dan je eigenlijk gewend bent.
 • Kies eens een ander merk.

Zo maak je je wereld een stukje groter.

Geluktip 29 – Neem actie: zonder actie geen geluk

gelukkig-zijn-advies

Gelukkig worden zit letterlijk in beweging. Het zit dus in dingen doen. Praat je alleen maar over wat je wil gaan doen, of over de doelen die je wil bereiken? Dat is nuttig, maar dan ben je nog altijd helemaal niks opgeschoten.

Zonder actie geen geluk.
– Tim Ferris

Begin het nou maar gewoon al te doen. Niet perfect, zelfs niet goed, maar er zit in ieder geval beweging in de brouwerij. Zonder die beweging valt er ook nergens van te genieten en is er al helemaal geen succes. Actie is de gewoonte van succesvolle mensen die excelleren en genieten van wat ze doen.

Je kunt er 100% vanuit gaan dat wanneer je op een dag allerlei actieve dingen inplant (dansen, het buikspierenhalfuurtje meepakken en een strandwandeling maken), je dik aan je geluk hebt gewerkt.

Doe zelfs ‘enge' dingen die je normaal gesproken niet zou doen. Dit helpt je ook direct om bij je gevoel te komen en in het hier-en-nu te raken.

Als je echt het gevoel wilt hebben dat je leeft, moet je het lef hebben om volledig in het leven te duiken. Niet naast de achtbaan blijven staan maar instappen, de beugel vastmaken, de adrenaline voelen en gillen – uit volle borst.
– Jelle Hermus

Wees hierbij trouwens hierbij niet bang voor inspanning. Zoek de inspanning juist op. Zorg dat je geluk en fijne gevoelens niet als doel hebt, want die gevoelens kun je ook gewoon direct krijgen met drugs en porno. Nee, heb juist presteren als doel. Iets moois bouwen. Echt werk verzetten. Voor echte voldoening.

Geluktip 30 – Geniet van de kleine dingen

gelukkig worden tips

Alleen al een bloem of een kopje koffie is genoeg om je gelukkig te maken: geluk zit in de kleine dingen in het leven. Lach ook om de kleine grappige dingen in het leven. Zelfs iets geks zoals een boerende man.

De kleine dingen? De kleine momenten? Zo klein zijn ze niet!
– Jon Kabat-Zinn

In ons leven hebben we heel veel ‘gewone uren' waarin niks bijzonders lijkt te gebeuren. Dit soort uren zijn veruit het meest voorkomend in ons leven  in vergelijking met de ‘speciale uren' met ‘speciale gebeurtenissen'. Bijvoorbeeld als we onderweg zijn van ons werk en naar ons werk, in de rij staan, ergens verplicht bij moeten zitten, de planten water geven of als we onze huisdieren voeren. Geluk betekent dat je minimaal een ogenblik van vreugde vindt in die ‘gewone' uren. In die ‘kleine' dingen.

Geluktip 31 – Leef weer in de 20e eeuw: ga op bezoek, maak een praatje…

De technologische vooruitgang van de 21e eeuw is erg positief: dingen gaan sneller, makkelijker, goedkoper en efficiënter. We moeten echter voorkomen dat de appjes een vervanging worden van daadwerkelijk langskomen bij iemand die jarig is – of op zijn minst bellen.

Door die technologie is menselijk contact schaarser – en daardoor een luxe-product geworden. Alles wat je niet om kunt zetten in eentjes en nulletjes, zoals het fysiek bij elkaar zijn, wordt schaars en luxe. Het vindt steeds minder plaats, bijvoorbeeld in bedrijven. Vroeger was er overal iemand, waar je ook kwam: ziekenhuizen, supermarkten, overheden…

Al die menselijke contacten die we uitbesteden aan technologie… Achteraf gezien was dat menselijk contact toch best wel kostbaar.

Veel meer tieners én volwassenen vinden het steeds lastiger om een face to face-gesprek te hebben. Ze vinden het spannender en ze zijn minder gewend aan de ongemakkelijkheden ervan – hoewel die ongemakkelijkheden ons juist mens maken. Die steeds slimmer wordende software haalt de ongemakken weg uit ons leven, terwijl we die ongemakken juist steeds meer moeten opzoeken:

 • Niets te zeggen hebben tegen elkaar…
 • Elkaar soms niet kunnen begrijpen…
 • Dat een gesprek soms awkward is…
 • Dat we soms moeten zoeken in een gesprek…
 • Dat we ons allemaal wat onzeker voelen…
 • Niet iedereen is een superster in menselijk contact…

En dan is technologie een ideale uitkomst… maar we moeten bovengenoemde ‘lasten' juist weer omarmen.

De oplossing is dat we steeds meer mens moeten worden. We moeten weer bewust contact opzoeken door niet alleen maar voor ‘snel en gemakkelijk' te kiezen, maar door elkaar te bellen en bij elkaar op bezoek te gaan. We moeten onszelf dus oefenen in de dingen die ongemakkelijk zijn in onze vriendschappen, relaties met buren en met onze partners.

Sociaal contact – ook met vreemde mensen – maakt gelukkig. Bezoek vrienden, familie en oude bekenden. Even een bakkie koffie bij elkaar. En sta je in de rij bij de kassa, kijk dan eens wat voor onbekends anderen hebben gekocht en praat daar kort over. Of help iemand bij de bushalte met de koffer. Vraag iemand met een nors gezicht wat er aan de hand is.

Houd het niet enkel bij ‘hoi', maar ga daadwerkelijk iets betekenisvols aan met een vreemde door er een echt gesprekje van te maken: ‘Hoe gaat het me je?'

En ben je een klant bij iemand? Maak een praatje. Zie die persoon. Heb aandacht. “Hoe gaat het me je? Hoe gaat het met je kinderen?” Je geeft hier iets mee – liefde – en dat zal je altijd terugkrijgen.

Geluktip 32 – Wees even alleen: ga alleen op pad!

Breng elke dag wat tijd alleen door. Even reinigen van andermans energieën. Ga bijvoorbeeld alleen op pad.

 • Naar het bos.
 • Naar het strand.
 • Ergens waar je altijd al naartoe had willen gaan.

Helemaal alleen, alleen jij en de weg. Sluit hier je ogen en maak je geest leeg.

Geluktip 33 – Stuur negatieve gedachten eruit (door ze juist toe te staan en te onderzoeken)

Tegen negatieve gedachten zeg ik: eruit! Of toch niet… Eigenlijk doe ik het tegenovergestelde, waardoor ze er vanzelf uit gaan. Ik sta ze toe, heet ze welkom en omarm ze met liefde. Dan gaan ze vanzelf weg. Je kunt de gedachten onderzoeken en verwerken, waarna ze vanzelf opgelost worden.

Hoe onderzoek je ze dan? Daar heeft Byron Katie een effectieve methode voor ontwikkeld die je hier kunt vinden. Met haar methode onderzoekt ze iedere gedachte. Nadat ze negatieve gedachten onderzocht heeft, kan ze deze gedachten accepteren: ‘Het had zo moeten zijn. Het hoort te regenen nu. De situatie maakt me niet ongelukkig, maar mijn verwachtingen over de situatie maken me ongelukkig.'

Stel dat je een feestje organiseert, en Debby was niet uitgenodigd. Zodra ze binnenkomt, irriteert ze iedereen. Als je haar hardhandig de deur uitwerkt, zal ze steeds terugkomen. Verwelkom je haar echter hartelijk en geef je haar de aandacht waarnaar ze verlangt, dan verandert ze, of ze zal weggaan.

Dit vereist oefening, net als fitness! Eet gezond en oefen dagelijks en je lichaam wordt langzaam aan sterk. Werk op diezelfde manier aan je gedachteproces. Uiteindelijk behoud je twee typen gedachten:

 • Een vrolijke
 • Een nuttige
Hierna lezen:  Perfectionisme overwinnen: 24 snelle tips (perfectionist-kenmerken)

Verder komt niks voor langere tijd mijn brein binnen doordat ik alle andere gedachten met liefde overlaad en onderzoek, waarna ze verdwijnen.

Geluktip 34 – Maak iemand anders ook gelukkig: neem anderen mee in jouw levensvreugde!

gelukkig zijn

Er zijn vele studies die bewijzen dat iemand anders gelukkig maken de beste manier is om zelf gelukkig te zijn.

Maak iemand anders ongelooflijk blij! Ben je bijvoorbeeld in een groep, en iemand komt binnenlopen, juich deze persoon dan met zijn allen toe! ‘Piet, Piet, Piet, Piet!' Begint er opeens muziek te draaien, ga dan voorin de groep staan en zweep iedereen op!

Geluktip 35 – Blijf ademen!

Haal adem vóór alles wat je gaat doen. Laat iedere ademhaling ertoe doen! Een van de simpelste manieren om dit te doen, is:

 • Haal wat langzamer adem.
 • Haal wat dieper adem. In je buik.
 • Haal wat bewuster adem. Één bewuste ademhaling is al genoeg.

Blijf ademen.

Geluktip 36 – Beweeg fysiek

gelukkig worden tips

Wanneer je vast zit: beweeg fysiek. Dit maakt letterlijk dingen los waardoor er ruimte komt voor geluk! Bijvoorbeeld:

Doe aan krachttraining. ‘Don't be weak.'

Geluktip 37 – Maak een leuke reis

Dit heeft geen uitleg nodig. Iedereen die wel eens een reis heeft gemaakt of op vakantie is geweest, kent het gelukzalige gevoel hiervan. Verderop in dit artikel ga je nog ontdekken dat het allemaal meevalt qua financiën. Houd daarvoor de tip over ‘lifestyle design' in de gaten.

Plan het in en doe het gewoon. Het komt nooit uit, totdat je in dat vliegtuig zit en erachter komt hoe erg het eigenlijk uitkwam.
– Eelco de Boer

Geluktip 38 – Doe één ding tegelijk: monotasking

gelukkig worden tips

Monotasking draagt bij aan je geluk doordat dit je rust geeft én doordat je hierdoor veel sneller op je doelen afstevent. Doe één ding tegelijk.

Geluktip 39 – Al het geluk zit in het moment (het hier-en-nu)

Hoe weet je dat je aan het verleden vasthoudt? Als je ongelukkig bent. Vraag jezelf: aan wat van het verleden houd ik me vast?

Hetzelfde geldt voor de toekomst. Misschien denk je dat je pas gelukkig kunt zijn als je een bepaald doel hebt bereikt. Dat klinkt als een logische gedachte, maar de grap is dat het geluk stiekem volledig in het hiet-en-nu zit. Lees daarvoor het artikel over het hier-en-nu.

Geluk kan niet bereikt worden. Het kan alleen ervaren worden.

Geluktip 40 – Gelukkig worden is eenvoudig zonder ego!

Wil je gelukkig worden? Let dan wat minder op jezelf. Leg je aandacht juist op anderen: kom wat geven aan een ander. Als ‘jij' – jouw ego dus – voor jouw gevoel niet eens bestaat, komt er enorm veel energie vrij voor jouw en andermans geluk. Lees het artikel over het ego en merk op hoeveel geluk het van je af wil snoepen.

Geluktip 41 – Vergeef!

Vergeving is een effectieve manier om emoties te verwerken en gelukkig te worden nadat iemand je iets heeft aangedaan.

Liefde is de beste wraak. Word gelukkig.

De grap van vergeving is: het is het enige wat je kunt doen. Je kunt niks veranderen aan wat gebeurd is. Bespaar jezelf de moeite om er dan nog eens lang over in te zitten. Is het leven niet stukken mooier als je niet boos bent?

Forgive & delete!

Geluktip 42 – Zorg voor jezelf

slapen-gelukkig-zijn

Het is bewezen dat je gelukkig wordt door voor anderen te zorgen. Toch heet deze tip: ‘Zorg voor jezelf'‘. Waarom? Meer energie moet je topprioriteit zijn voor geluk.

Je kunt niet voor anderen zorgen als je niet eerst voor jezelf hebt gezorgd. Zorg dus goed voor je eigen behoeften. Vraag jezelf bij iedere situatie af: is dit goed, lief of heilzaam voor mij? Je capaciteit om anderen te helpen wordt hierdoor verhoogd.

Als je moe bent, rust dan uit.

Verwen jezelf met:

Hierdoor kun je jezelf gezond, energiek en positief voelen!

Geluktip 43 – Je hebt het zelf in de hand om gelukkig te worden (Jij ‘staat aan de oorzaak'!)

Ga van gevolg naar oorzaak. Wat betekent dat? Dat je van de passagier-stoel stapt en zelf het stuur in handen neemt. Je neemt verantwoordelijkheid en je geeft anderen niet meer de schuld. Aan de oorzaak-kant staan, betekent dat niets of niemand voor jouw geluk of ongeluk kan zorgen. Je stapt dus uit de slachtofferrol (gevolg).

Het ego vindt het juist heerlijk om wel slachtoffer te blijven, vol wanhoop, zelfmedelijden en lekker moeiteloos naar anderen wijzen. Ik hoef je denk ik niet te vertellen dat de slachtofferrol niet werkt.

Ja, hij is gecanceld, maar lees onderstaande lyrics toch maar eens:

(…) En kijk je om je heen, en zie je dan de zon? Of zoek je achter alles naar de schaduw op de grond?

Leef je voor geluk? Of sterf je van verdriet en voelt dat als een keuze of heb jij die keuze niet?

Het maakt niet echt iets uit, of dat de waarheid is of niet. Het is hoe jij het ziet.

Hoe mooi kan het leven zijn? Het is maar hoe je kijkt, het is maar wat je droomt. Hoe mooi is jouw werkelijkheid, jij bent net zo rijk… zo rijk als je je voelt.

(…) Zie je wat er staat of enkel wat er stond?

Krijg je wat je wilt, of zelfs meer dan wat je vroeg? Ben je tevreden met het minste of is het meeste niet genoeg?

Raak je verwonderd van de sneeuw, van het ruizen van de wind? Geniet je van de vogels, van het lachen van een kind?

Creëer je je geluk, want binnen in jezelf is waar het eindigt en begint. (…)

– John Ewbank & Marco Borsato

Waar jij mogelijkheden ziet, daar ziet een gevolg-persoon beperkingen. Het is echter (dankzij deze tips proactief gedrag) niet zo ingewikkeld om aan de oorzaakkant te staan en jezelf gelukkig te maken. Het betekent wel dat je even goed in de  spiegel moet kijken. Wie jij daar ziet, is de enige persoon op aarde die jouw gelukkig kan maken. Alleen jij, en jij alleen. Erg fijn ook, want jij bent altijd in de buurt!

Wees diep ongelukkig. Of motiveer jezelf. Het is altijd jouw keuze.
– Wayne Dyer

Alleen jij bepaalt welke betekenis je aan een situatie geeft. De betekenis van het leven zal je zelf moeten maken (oorzaak). Het wordt niet voor je bepaald (gevolg).

De betekenis van het leven is geen zoektocht, maar een keuze.
– Victor Frankl en zijn neef Freddie

De beste jaren van jouw leven zijn de jaren waarin je besluit dat je problemen jouw eigen problemen zijn. Je geeft de schuld niet aan je moeder, je omgeving of de president. Je realiseert je dat je jouw eigen lot beheerst.
– Albert Ellis

Het interne is sterker dan het externe. Onthoud dat jouw perceptie sterker is dan jouw omstandigheden. Hoe je reageert op jouw omstandigheden, is belangrijker dan de omstandigheden zelf.
– James McCrae

Er is maar heel weinig nodig voor een gelukkig leven; het zit allemaal in jezelf, in de manier waarop je denkt.
– Marcus Aurelius

Er is slechts één weg naar geluk en dat is op te houden met je zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt.
– Epictetus

Een gerelateerde vraag is: hoe word je niet meegetrokken in de negativiteit in de wereld? Ja, er is veel negativiteit in de wereld, maar er is ook veel positiviteit in de wereld. Het is maar hoe je kijkt en wat je ziet. Je kunt dit ook andersom stellen: hoe kan het dat – met zoveel moois in de wereld – mensen tóch zoveel negatiefs zien…

Alles heeft schoonheid, maar niet iedereen ziet het.
– Confucius

De samenleving laat ons geloven dat ‘crap' normaal is. De samenleving leert ons te focussen op oorlog, ziekte en depressie. ‘Dat is het leven. Het leven kan lastig zijn'. Ik geloof dat niet. Laten we aan de wereld zien dat we zoveel meer kracht hebben. Gewoon hier en nu al. Angst bestaat niet echt. Alleen kracht bestaat. Jij bent de eigenaar van jouw eigen geest, je eigen geluk, kracht en gezondheid. Onze vermogens zijn eindeloos hoger dan we denken.
– Wim Hof

Geluktip 44 – Een dag zonder klacht en oordeel

Voor mensen die oordelen en niet kunnen accepteren, is niet elke dag een goede dag, omdat ze alleen gelukkig zijn als de dingen gebeuren zoals zij dat willen. Voor mensen die wel accepteren en niet oordelen is elke dag een goede dag, want zij voelen zich vrij: ze weten dat niets hun wijsheid en vrijheid kan wegnemen.

Geluk is: alles accepteren.

Pas de tips toe van het artikel over niet oordelen. Merk je dat je toch aan het klagen en oordelen bent? Stop dan iedere keer 2 euro in een pot!

Hierna lezen:  Escapisme Aanpakken & Oplossen: 6 Drastische Adviezen & 4 Tips

Geluktip 45 – Ga voor ‘goed genoeg in plaats van perfectie’ – Hierdoor doe en ervaar je meer

gelukkig worden door niet perfect te zijn

Perfect is de vijand van goed. Begin gewoon al met iets zonder dat je er perfect voor bent voorbereid. Mensen die dit doen, zijn gelukkiger dan perfectionisten. De illusie waar perfectionisten een slachtoffer van worden, is dat het altijd beter kan. Perfectie bestaat echter feitelijk niet. Verwacht dus ook niet.

Ga dus voor ‘goed genoeg’. Ga je bijvoorbeeld winkelen, koop dan datgene wat aan jouw basiscriteria voldoet en ga niet nog eens een halve dag op zoek naar iets dat nét iets geschikter zou zijn.

Heerlijk is dat… Laten gaan en gewoon dingen beginnen te doen!

Verlaag je verwachtingen.

Wees geen naar perfectie verlangende optimist die keer op keer teleurgesteld wordt en de hoop verliest. Word liever een realist, kijk naar wat je wél hebt en maak het beste van de situatie. Met geloof, aanwezigheid, mindfulness, humor, creativiteit en hulp van vrienden.

Geluktip 46 – Wees niet bang om moeilijke dingen te doen

Het leven wordt juist makkelijk als je bereid bent om moeilijke dingen te doen. En als je juist alleen maar voor het makkelijke wilt gaan, dan wordt het leven juist moeilijk voor je.

Het leven bestaat uit seizoenen. Soms gaat het lekker, soms wat minder lekker. Omarm het seizoen waarin je zit en vertrouw erop dat betere tijden gaan komen.
– Eelco de Boer

Geluktip 47 – Verwacht niets

Verlaag je verwachtingen en je wordt direct gelukkiger. Dit geldt voor alles in het leven: alles wat met jezelf te maken heeft en alles wat met anderen te maken heeft.

Geluk is de realiteit minus verwachtingen.

Als je iets voor iemand doet, wil je eigenlijk een bedankje. Als je een keer een etentje betaalt, verwacht je dat de ander de volgende keer betaalt. Je houdt als het ware een soort boekhouding bij hierover. Laat deze gedachte direct los! Geef jouw goedheid gewoon omdat je het zelf wil doen. Jij vindt het zelf belangrijk of leuk.

Wees dankbaar dát je iets voor iemand kunt betalen. Wees dankbaar dát je de mogelijkheid hebt om gul te zijn.

Geluktip 48 – Leven is lijden… en dat schept deugden in je karakter

De Canadese psycholoog Jordan Peterson zegt dat een gebrek aan uitdagingen en moeilijkheden in het leven, ervoor zorgt dat mensen depressief, materialistisch, ziek en getergd worden. Ze krijgen namelijk geen kans om hun karakter te ontwikkelen met deugden, omdat alles maar komt aanwaaien.

Leven is lijden. En daar is helemaal niks mis mee. Sterker nog: zo hoort het leven te zijn. Dat is de manier van de wereld. Dit is een fundamentele waarheid over de aard van dit leven.

Het kruis uit het Christendom staat symbool hiervoor. Het is geen ‘positief' symbool, maar het is de meest krachtige representatie voor het gegeven dat het leven lijden is: verraad, oppositie en sterfelijke kwetsbaarheid.

Fysieke ziektes, mentale ziektes en kwetsbaarheden zijn bijvoorbeeld geen ‘fouten' en ‘afwijkingen' van een perfect en zorgeloos normaal in je natuur, maar deze beperkingen zijn fundamentele condities van het bestaan.

En dit betekent onvermijdelijk dat het bewustzijn van mens-zijn samengaat met lijden. Iedereen heeft ofwel een gebrek aan zijn lichaam of geest, ofwel een familielid met een gebrek, ofwel in de nabije toekomst een gebrek. Dat brengt ons de vraag: hoe gaan we hiermee om?

En dit is totaal niet pessimistisch, maar juist een van de meest bevrijdende dingen die je je kunt realiseren. Het bevrijdt je van de foutieve illusie dat het leven geleid kan worden zonder lijden. Leven is een verstrengeld onderdeel van dit leven.

Stel dat er een mens of wezen zou zijn die alles kon, alles had en nooit beperkingen had. Als een soort God dus. Wat mist deze persoon dan? Het antwoord is: beperking. Want wat is er zo belangrijk aan beperking? Als je alles kan zijn, hebben en doen, wanneer je maar wilt, dan is er helemaal geen wezen. Dat kan er dan niet eens zijn, want alles is dan één ding: er is dan geen differentiatie tussen dingen. Iets wat absoluut en totaal is, heeft geen wezen. Het zou daarvoor gekaveld moeten worden in een beperkt wezen.

Dit is het idee van een videogame: de videogame kan alleen maar bestaan omdat er grenzen zijn gecreëerd in de wereld van de videogame. Waren die grenzen er niet, dan konden die mooie werelden ook niet gecreëerd worden.

Dus de prijs die je betaalt voor bestaan is beperking. De prijs die je betaalt voor beperking is lijden. Dus de prijs die je betaalt voor bestaan is lijden. Dus wat is daar het probleem mee?

Als je opgepakt zou worden door een corrupte bende die van jou een slaaf zou maken en jou martelt, dan zal het idee dat jij voor geluk gemaakt bent niet veel comfort bieden in die omstandigheden. Je wordt verzwakt door jouw overtuiging dat het leven voor geluk bedoeld is.

– Jordan Peterson

Geluktip 49 – Accepteer en geef over

Verruil verwachting voor waardering en acceptatie. Gebruik onderstaand ‘sereniteitsgebed' en lees het artikel over acceptatie om te ontdekken hoe essentieel overgave is om nu gelukkig te zijn.

Geef ons de kalmte om te aanvaarden wat we niet kunnen veranderen, de moed om te veranderen wat we kunnen veranderen en de wijsheid om tussen deze twee een onderscheid te maken.
– Sereniteitsgebed van Franciscus van Assisi.

Er zijn namelijk pieken en dalen in het leven. Streef niet naar een leven zonder dalen. Tegenslagen zijn inherent aan het leven. Vind daar geluk in door ze te accepteren.

Sterker nog: zonder dalen is het onmogelijk dat er ook pieken zijn. En andersom ook: je kunt alleen in een dal zitten als er voor en achter je een berg zit. En nog sterker: problemen zijn leermeesters. Hoe groter het probleem, hoe groter de les/geschenk en hoe dankbaarder we ervoor kunnen zijn. Dit is het principe van non-dualiteit.

Een andere manier om acceptatie te benoemen, is: ‘de edele kunst van not giving a f*ck.' Zie volgende tip…

Oké zijn met onzekerheid – het accepteren ervan – is een teken van innerlijke kracht.

Geluktip 50 – Probeer niet gelukkig te worden: leer de edele kunst van not giving a f*ck

Samenvatting-edele-kunst-van-not-giving

‘Not giving a f*ck' houdt in dat je niet meer gaat streven, proberen en forceren. We hoeven niet te streven naar geluk. We hoeven het niet proberen te verkrijgen.

Pessimisme is een win-win situatie: of het valt mee, of je hebt gelijk.
– Theo Maassen

Er zijn namelijk ook veel ‘vervelendheden' en tegenslagen in het leven. En die tegenslagen kunnen ons juist heel veel brengen. Het enige wat we daarvoor hoeven te doen, is onszelf niet tegen die ‘vervelendheden' proberen te verzetten om geluk te forceren.

Het leven moet niet leuk zijn, en zodra het niet meer leuk moet zijn, wordt het leuk.

We kunnen ook ‘gewoon doen'. We mogen gerust accepteren dat het gewone leven soms een klein beetje gewoon en een klein beetje verdrietig en kwetsbaar is. En dan wordt alles opeens plezierig en gelukkig. Dan verschijnt er opeens liefde en verbondenheid.

Ga je niet zo vaak uit, heb je niet zo vaak bezoek, ga je niet vaak op vakantie, doe je niet zo vaak spannende en avontuurlijke dingen? Dat is helemaal prima! Je bent genoeg met het ‘gewone' leven dat je hebt. Sterker nog: het ultieme geluk is ‘gewoon' te vinden in een gematigd leven, inclusief de ongemakkelijkheden en uitdagingen.

Het leven hoeft niet alleen maar leuk te zijn. Sterker nog: dat kan niet eens. Zie non-dualiteit. Dat leert ons dat pieken (je goed voelen) niet bestaan zonder dalen (je slecht voelen). Geluk kan ontstaan als je de dalen accepteert en als cadeaus ziet doordat ze op een onzichtbare manier ook onderdeel zijn van de pieken.

Je kunt alleen net zo gelukkig worden als de mate waarin je ook bereid bent om verdrietig te zijn.

Streef dus niet naar een ‘gelukkig leven'. De wereld zit vol met saaiheden, zwakten, ongeluk en vergankelijkheid. Dat accepteren, maakt gelukkig. Je kunt niet 24 uur per dag ‘gelukkig' zijn. Huilen, afzien en verdriet horen erbij.

Er zitten zegeningen in pijn, lijden, uitdagingen, hard werk, tegenslagen en moeilijkheden. Bovendien zorgen die dingen voor groei.

Als je leven makkelijk en vol luxe is, ben je klaar voor de hel en is de coach – God – jou niet aan het uitdagen.

Wees dankbaar in slechte tijden. Wees gul in goede tijden.

– Elliott Hulse

Met een sobere, Spartaanse, stoïcijnse, gedisciplineerde, begrensde, in mate levende, eenvoudige, JOMO levenshouding, is het mogelijk om echte dankbaarheid te ervaren, echt geluk te voelen of echte liefde te ontwikkelen met je levenspartner.

Lijd in de sportschool. Lijd niet als dikkerd op de bank.

Dus, kies niet voor gemak, comfort en entertainment:

 • Hoe strenger je leven is…
 • Hoe soberder je leven is…
 • Hoe spartaanser je levensstijl is…
 • Hoe stoïcijnser je karakter is…
 • Hoe standvastiger je bent…
 • Hoe vaker je de moeilijke weg kiest…
 • Hoe sterker je kiest te zijn…
 • Hoe gecommiteerder je besluit te zijn voor jouw waarden…
 • Hoe meer pijn je in je leven hebt..
 • Hoe meer verantwoordelijkheden je neemt…
 • Hoe meer saaiheid je in je leven toelaat…
 • Hoe meer je de saaie taakjes doet, zoals hout snijden en water dragen…
 • Hoe gedisciplineerder je bent…
 • Hoe meer je bent en hoe minder je wilt
 • Hoe meer lasten je kunt dragen…
 • Hoe meer zin je krijgt in je dagen…
 • Hoe meer echte liefde er in je leven komt…
 • Hoe gelukkiger je bent
Hierna lezen:  Acceptatie & Overgave [9+ Tips] Spiritueel Wonder Voor Verdraagzaamheid

Dus juist dat ijsbad, juist dat vasten, juist dat zweten in de sportschool, juist die detox (daarom gaat je adem ruiken)… zorgt voor een sterk lijf en sterk karakter.

Met ‘positieve psychologie' en ‘positief blijven denken' ben je in veel gevallen alleen maar jezelf voor de gek aan het houden.

Regels, grenzen, verplichtingen, dogma en discipline maken dus gelukkig. Daarom bestaat de Ramadan ook: lichamelijke armoede en spirituele rijkdom ervaren.

Drank, drugs en vreemdgaan is direct en makkelijk beschikbaar en levert direct lust op. Maar lust maakt niet gelukkig. Als alles te makkelijk is, wordt de mensheid lui, depressief, laks, apathisch, verward, degeneratief, zelfdestructief en makkelijk verveeld…

Laten we nu het bruggetje maken naar de edele kunst van ‘not giving a f*ck…' Dit bekende boek gaat in op non-dualisme: door soberheid en pijn kun je juist positieve dingen ervaren. Het is als dag en nacht, eb en vloed, een lach en een traan.

The less you care, the happier you will be.
– Engelstalig gezegde

Het wonder is niet om over water te lopen. Het wonder is om over deze aarde te lopen.
– Thich Nhat Hanh

Een ‘gewone buurjongen', Mark Manson, leert ons vele lessen in ‘De Edele Kunst van not giving a F*ck'. Deze edele kunst kent namelijk meerdere verfijningen. Om het samen te vatten komt het neer op ‘The Backwards Law' van de filosoof Alan Watts. Deze wet gaat als volgt:

Het willen nastreven van een positieve ervaring, is zelf een negatieve ervaring. Het accepteren van een negatieve ervaring, is zelf een positieve ervaring. Want het willen nastreven van iets, bevestigt het feit dat het er nu niet is.
– Mark Manson

Bijvoorbeeld:

 • Gelukkig proberen te worden, maakt ons minder gelukkig. Het accepteren van ongelukkigheid, maakt ons gelukkig.
 • Hoe meer we onze eigen gevoelens en impulsen willen controleren, hoe minder krachtig we ons voelen.
 • Hoe meer we naar vrijheid verlangen, hoe meer we, ironisch genoeg, beperkt worden.
 • Hoe meer we onszelf zeker willen laten voelen, hoe meer we onzekerheid genereren. Als je oké bent met onzekerheid, zal jou toegestaan worden om je meer zeker te voelen.
 • Hoe meer we anderen ons liefde willen laten geven en ons willen laten accepteren, hoe minder zij dat zullen doen. En nog belangrijk: hoe minder we onszelf zullen liefhebben en accepteren.
 • Hoe meer we respect eisen van anderen, hoe minder ze ons respecteren. Hoe meer er onszelf respecteren, hoe meer zij ons zullen respecteren.
 • Hoe wanhopiger we geliefd willen worden en knap gevonden willen worden, hoe lelijker we onszelf zien – ongeacht je daadwerkelijke uiterlijk en ongeacht de hoeveelheid kwalitatieve mensen die je om je heen hebt.
 • Hoe meer we ons best doen om anderen ons te laten vertrouwen, hoe meer ze geneigd zijn om dat niet te doen. Hoe meer wij anderen vertrouwen, hoe meer zij ons zullen vertrouwen.
 • Hoe meer we fantastische reizen, activiteiten, feestjes en weekenduitjes willen (en dit op social media willen plaatsen), hoe meer we het plezier in de gewonigheden van het leven missen.
 • Hoe wanhopiger we rijk willen worden, hoe armer en onwaardiger we ons voelen – ongeacht de hoeveelheid geld die we al verdienen.
 • Hoe meer we spiritueel verlicht willen worden, hoe meer zelfzuchtig en oppervlakkig we worden in onze pogingen ernaartoe te reiken.
 • Hoe meer we een diepere betekenis en missie in ons leven zoeken, hoe meer geobsedeerd met onszelf en oppervlakkig we zullen worden.

Altijd maar genot en positieve emoties moeten voelen, is een probleem.
– Mark Manson

In zekere zin is de conclusie: negativiteit is het pad naar positiviteit: de meeste mensen willen alléén de positieve ervaringen van het leven en continu genot en positieve emoties ervaren… terwijl eigenlijk het tolereren en accepteren van negatieve ervaringen ons geluk en positiviteit brengt.

“Hoe harder we met de bewuste wil proberen iets te doen, hoe moeilijker we zullen slagen. Vaardigheden en resultaten komen alleen bij degenen die de paradoxale kunst hebben geleerd van het wel doen en het niet doen, of het combineren van ontspanning met inspanning.”
– Aldous Huxley

Geluktip 51 – Er is geen zoektocht naar geluk… Het is niet eens een einddoel!

gelukkig zijn

Ga niet voor een ‘persuit of happiness', want geluk is niet in een andere rijd en ruimte. Het is hier, nu, en sterker nog: jij bent het zelf. Je hebt er niet alleen recht op, maar je bent puur geluk. Je hoeft er niet voor te werken om daar te komen. Het is alleen soms flink versluierd. Het is alsof je op het paard zit, op zoek naar het paard…

Geluk is een reis zonder afstand.

Geluk is bovendien nooit het einddoel. Het is juist de basis waarop je een geweldig leven bouwt. Geluk is slechts het begin, de fundering.

Je zit op het paard… op zoek naar het paard.
– Gezegde

Ik ben wat ik zoek.
– Mantra

Het is ook een proces, dus het zal nooit af zijn. Zo is je eetpatroon ook nooit ‘af'. Je kunt het optimaliseren door minder zoetigheid en meer groente te eten, maar je blijft iedere dag eten. Het is nooit af, nooit een einddoel. Zo is dat ook met geluk.

Een nieuwe auto of seks lijken je vreugde en geluk te geven, maar nee, die dingen geven je geen vreugde en geluk, maar ze geven je genot. Vreugde en geluk heb je gewoon altijd al in je leven. Daar hoef je niks voor te doen. Dat is iets heel anders dan genot.

Dit kan niet vaak genoeg benadrukt worden: geluk is nooit het einddoel. Geluk is niet een prijs die je bij de finishlijn krijgt, maar het is de startticket die je nodig hebt voordat je überhaupt gaat beginnen. Het pad richting het doel zit dus vol geluksmomenten in het hier-en-nu. Je bewandelt dit gelukspad op weg naar je doel. Geluk is dus niet het doel van je leven.

Op ieder moment kunnen we lachen en vreugdevol zijn – bijvoorbeeld om mensen te zien en met ze te verbinden. Als je nu niet vreugdevol bent, wanneer dan wel? Waar wachten we dan op?

Word niet gelukkig van bijvoorbeeld aandacht, complimenten, luxe en ontspanning die je ergens na een tijdje krijgt, want als het van je afgenomen wordt – en dat zal vroeg of laat 100% zeker gebeuren – is je geluk weg. Dát die dingen – die van buitenaf komen – vroeg of laat weer van je afgenomen worden, is een 100% feit. Verlang dus niet naar die dingen.

Geluk hangt nergens vanaf.

Het is een fout als je een doel probeert te realiseren om daarmee conditioneel geluk te realiseren. Er horen geen condities aan geluk te zitten.

Succes is niet de sleutel naar geluk. Geluk is de sleutel naar succes. Als je houdt van wat je doet, zal je succesvol zijn.
– Herman Cain

Success & happinness means doing the best we can with what we have. Success is the doing, not the getting; in the trying, not the triumph.
– Zig Ziglar

Er zijn dan ook geen gradaties in de mate waarin je geluk hebt ‘bereikt'. En die mensen die er 18 jaar over hebben gedaan om van ellende naar geluk te komen? Er zijn geen mensen die er 18 jaar over hebben gedaan. Ze hebben 18 jaar gewacht met in het leven te springen. Je springt er zo in een seconde in.

Je kunt niet naar geluk reizen. Geluk is niet te verdienen, bezitten, verslijten of op te maken. Geluk is de spirituele ondervinding van iedere minuut van een leven vol liefde, gratie en dankbaarheid.
– Denis Waitly

Ieder einddoel dat je in je leven stelt, is relatief belangrijk. Absoluut belangrijk is de volheid van het leven in het hier-en-nu. Je wordt niet gelukkig als je de reis ondergeschikt maakt aan het doel. Je wordt gelukkig als je absoluut geluk in de reis vindt, en relatief geluk in het doel zoekt. Vervang verlangen door vreugde, of laat ze op zijn minst in balans zijn.

Geluk is niet afhankelijk van iets. Het hangt nergens van af. Als het wél ergens vanaf zou hangen, dan zou er gelijk ook pijn bij horen. Dus wees nu gewoon lekker happy zonder reden en denk niet dat je het verliest als je iets geks doet. Je hebt het al. Het is geen zoektocht of einddoel.

Je wordt niet gelukkig als gevolg van een verandering in je externe omgeving. Een spaarrekening die vol genoeg is, een gehoorzame dochter, eindelijk die ene reis of een hippe jas… Je hebt dan steeds sterkere shots nodig van deze ratrace om high te worden en tussen de highs in voel je je leeg en verloren.

Hierna lezen:  Mindfulness ervaringen: hoe magisch én ondraaglijk ik het vond

Blijdschap laat zich niet uitstellen. Lukt het je nu al niet om blij te zijn, dan ga je ook niet blij zijn in je droomvilla met je droombaan en droompartner.

Dit is goed nieuws: Geluk ligt niet achter de lastige eindbaas van de hele videogame, maar gewoon in het allereerste level waar je nog vrolijk heen en weer kunt springen zonder moeite.
– Jelle Hermus

Kortom: er hoeft niks te veranderen aan het huidige moment. Het enige dat moet veranderen is de overtuiging dat er iets moet veranderen. En zelfs dat hoeft niet te veranderen. Verblind je met het overduidelijke feit dat je hier-en-nu alles hebt en/of kunt krijgen wat je verlangt – en dat je al perfect gelukkig bent.

Geluktip 52 – Probeer niet volledig in je eentje gelukkig te worden: vraag hulp, vooral tijdens uitdagingen

gelukkig-zijn-troosten-aanraking

Vanaf nu wil ik dat – wanneer iemand aan je vraagt hoe het gaat – je niet standaard communiceert dat het goed met je gaat. Zeg gerust dat het slecht gaat. Opeens gebeuren er bijzondere dingen: je houdt het niet meer geheim, anderen kunnen je hulp bieden, anderen vinden er herkenning in, anderen waarderen dat ze eindelijk iemand tegenkomen zonder perfectie-maskers en er ontstaan bijzondere connecties.

Bovendien: vraag ook gerust actief om hulp. We zijn in de samenleving doorgeschoten in autonomie en ‘ikigheid'. Te veel onafhankelijkheid is echter ongezond. Hulp krijgen is een teken van ‘samen', in plaats van ‘ik tegen de rest'.

Sterker nog: als je nooit hulp krijgt, win je er absoluut niks mee. Je krijgt niet eens een lintje aan het eind van je leven, waarop staat: ‘Award voor het feit dat je nog nooit om hulp hebt hoeven vragen in je leven.' Wat heb je nou aan zo'n lintje?

Je hoeft het niet alleen te doen.

Vraag om hulp. Het leven is niet alleen maar dolle pret, maar gelukkig we staan er niet alleen in. Jij wilt toch ook gebeld worden en om hulp gevraagd worden als een vriend zich neerslachtig voelt? Vraag dus gerust om hulp.

Deze tip verweeft zich mooi met de vorige tip, waarin je leert om de vervelendheden van het leven te accepteren. We mogen gerust accepteren dat het gewone leven soms een klein beetje gewoon en een klein beetje verdrietig en kwetsbaar is. Want dan verschijnt er opeens liefde en verbondenheid. Op moeilijke momenten van het leven komen mensen (zoals geliefden of goede vrienden) bij elkaar. ‘Kom eens hier, wat is er aan de hand?' Geluk bereik je samen.

Deel je kleine verdrietigheden vaker met anderen!

Over het algemeen willen mensen je graag helpen, maar niet iedereen kan ruiken dat je hulp nodig hebt. Durf om hulp te vragen en cijfer jezelf niet weg!

Je bent slechts één vraag verwijderd van de oplossing. Vraag om hulp!

Durf om hulp te vragen. Je bent slechts één bottleneck verwijderd van het volgende niveau. Ga actief op zoek naar de knelpunten in je leven of grote projecten. Vind de juiste mensen om je heen die je hierbij willen ondersteunen. Mensen helpen je graag, dus durf om hulp te vragen.

Geluktip 53 – Word aangeraakt: knuffel, vrij en lig tegen je partner aan

In de vorige tip leerde je al dat we ook hulp van een ander nodig hebben. Bovendien: de mens is gemaakt om vastgepakt te worden. Dit doe je ook samen. Dit kun je niet in je eentje doen. Je onafhankelijkheid en ‘ikigheid' zal je dus echt los moeten laten. Dit wordt echter zelden echt gedaan in de samenleving.

Ga wandelen met een hondje. Mensen zullen je dan op een gegeven moment aanspreken. ‘Wat een leuk hondje! Wat is zijn naam? Is het een mannetje of een vrouwtje? Hoe oud is hij?' En ze strelen het beestje. De volgende dag wandel je weer, maar nu zonder hondje. Niemand spreekt je aan, niemand vraagt naar je naam, niemand vraagt naar je leeftijd en niemand vraagt: ‘Mag ik je strelen?'
– Dirk de Wachter

In deze samenleving heeft de mens geleerd zich af te zonderen en in te bunkeren. Wij zijn vergeten dat we behoefte hebben aan de ander. We willen elkaar zien, we willen gehoord worden en we willen aangeraakt worden.

Omdat je huid je grootste orgaan is, hebben mensen aanraking nodig. Knuffel dus lekker op de bank met je partner! Heb je geen partner, gebruik deze flirt-tips dan!

Geluktip 44 – Laat je gelukkig maken door de kracht van muziek

Luister ernaar of maak het! Of maak het samen met iemand. Bekijk bijvoorbeeld eens deze lijst met vrolijke muziek.

Geluktip 55 – Leef iedere dag alsof het je laatste dag én je eerste dag is

Leef alsof iedere dag je laatste dag is. Stel jezelf deze vragen: heb ik geleefd? Deed ik ertoe? Heb ik liefde gegeven? Open, eerlijk en rijkelijk?

Hierna lezen:  Wat Is Stoïcisme? Definitie, Betekenis & Uitleg [#1 Pad Naar Geluk]

Leef je leven elke dag ook alsof iedere dag je eerste dag op deze planeet is. Wees elke dag verwonderd over alles wat je meemaakt en ziet.

Geluktip 56 – Trek iets leuks aan

We leven in een fysieke wereld, waar uiterlijk vertoon wel degelijk een rol speelt. Trek de kleuren aan die jij mooi vindt en kleding waarin jij je goed voelt. Fijne stoffen, duurzame kleding. Het is jouw lichaam en jij zorgt er goed voor. Straal!

Geluktip 57 – Zeg ‘ja’ (en ‘nee', zie volgende tip)

gelukkig-ja-zegegen

Als je uitgenodigd wordt om iets te doen wat je eigenlijk niet durft, zeg dan ja! Vraagt een kind je om met hem te spelen? Zeg dan ja! Dit zorgt voor avontuur! Doe ‘epic shit' zoals helicopter-vluchtjes en tripjes naar Las Vegas en zeg ja tegen mensen die je voor ‘epic shit' uitnodigen!

Zeg ja, en je zal het naderhand wel uitvogelen.
– Tina Fey

Geluktip 58 – Zeg ‘nee’ (en ‘ja', zie vorige tip)

Door nee te zeggen, bewaak je je eigen grenzen. Dat is erg belangrijk. Weet wat je voor jezelf wil en handel daarnaar. En heel vaak betekent dat: gewoon nee zeggen. Maak het jouw intentie om vanaf nu veel vaker het woordje nee in jouw vocabulaire te gebruiken. Puur om je eigen grenzen te beschermen. Hiermee kun je namelijk véél beter voor anderen zorgen. Test het eens uit als experiment.

Geluktip 59 – Lees Poëzie of een Roman

Poëzie maakt je rustig. Een goed startpunt voor poëzie is Toon Hermans.

Geluktip 60 – Zet je verstand even uit, want die is overbodig bij gelukkig zijn

Je kent ze vast wel: van die nieuwsitems waarbij een verslaggever wat bewoners interviewt in een volkswijk. Ze zitten lekker in hun tuin en genieten volop, zelfs van het poetsen en het ophangen van de was. En al die politieke toestanden waarover de interviewer vragen stelt? Het is allemaal wel best voor ze. Ze verkiezen geluk boven overmatig denken over problemen die niet hier-en-nu plaatsvinden.

Het leven is mooi als je simpel bent.

Bovenstaand filmpje is een extreem voorbeeld ter illustratie. Neem het met een korrel zout.

Waarom stressen jullie mensen?
– Shirley uit bovenstaande video

Je kunt jezelf niet gelukkig denken. Je zal toch echt dingen moeten gaan doen. De denkende geest is overbodig als je in echt geluk verkeert. Dus verzint het prompt een paar problemen zodat je weer kunt gaan beginnen met denken, in plaats van gelukkig te zijn.

Ignorance is bliss.
– The Matrix

Gelukkig is overmatig denken alleen maar een slechte gewoonte, en slechte gewoontes kun je afleren! Lees ook het artikel over het krankzinnige, piekerende verstand.

Geluktip 61 -Laat iets mislukken

gelukkig-falen

Je moet fouten maken. Ga ervoor om iets te laten mislukken. Anders leer je ook niks. Sterker nog: anders gebeurt er ook niks. Mik hoog en faal groots.

Geluktip 62 – Eat your frog: handel een vervelende klus af

Hoeveel plezier geeft het je als je eindelijk die taak kunt afstrepen die al zo lang zat te wachten om voltooid te worden? Kies gewoon één simpel ding waarvan je een schuldgevoel hebt omdat je het nog niet hebt gedaan, en doe het nu meteen. Bel die ene persoon op om te vragen hoe het gaat, maak die doktersafspraak, repareer die kast, maak die backup van je telefoon…

Bevalt dit je? Dan is het tijd voor de volgende stap. Maak hier dan lekker een gewoonte van. Handel iedere ochtend éérst dat ene klusje af waar je het mest tegenop ziet.

Geluktip 63 – Voel non-dualiteit: voel je één met het leven

Het geheim van geluk is samen te vatten in vier woorden: één met het leven. Dit heeft meer uitleg nodig. Lees daarom het ophelderende artikel over non-dualiteit.

Het leven, of God, danst in mij en in alle andere levensvormen. Dus ik ben het leven.
– Eckhart Tolle

Alle gedachten die dit tegenspreken, zijn van het ego.

Geluktip 64 – Loop op blote voeten

Loop op blote voeten. Binnen én het liefst buiten. In het gras en op het strand bijvoorbeeld. Zelfs op straat! Dit brengt je in contact met het geluk van moeder aarde (Gaia). Het is wetenschappelijk gemeten dat je veel meer energie-gevende elektronen van de aarde kunt absorberen dankzij je blote voeten.

Geluktip 65 – Doe een ‘Change Personal History' cadeau aan je innerlijk kind

gelukkig-cadeau

Zie dit als een experiment. Geef de jongere jij een prachtig cadeau: de kennis en capaciteiten die je nu hebt. Dit kun je doen met de techniek: ‘Change Personal History:

 1. Stel je voor dat je terug in de tijd gaat. Je ziet je jongere zelf.
 2. Geef hem het cadeau dat hij toen nodig had.
 3. Zie hoe hij het ontvangt en hoe hij nu de situaties in zijn leven heel anders tegemoet treedt.
 4. Stap in zijn huid en beleef hoe alles anders gaat.
 5. Groei op naar het nu.

Geluktip 66 – Blijf groeien: kom regelmatig uit je comfortzone

Succes zorgt niet voor geluk. Het geluk zit juist in de weg naar succes, en die weg naar succes is gevuld met groei. Groeien en aan je missie werken, zonder dat je naar de uitkomst streeft als ultieme verlossing, maakt je gelukkig.

Geluk komt als eerste. Daarna kan succes pas überhaupt komen.

Je zal moeten blijven groeien. Je kunt namelijk wel vinden dat je voorlopig genoeg hebt geleerd, jezelf genoeg hebt ontwikkeld en dat het de komende jaren tijd is om te genieten van je comfortzone, maar snel genoeg zal je toch weer verlangen naar het doormaken van een ‘stretch'. Je zal vroeg of laat weer toegewijd willen worden voor iets wat je belangrijk vindt.

‘Reeds succes gehad hebben' betekent dat je klaar bent met je werk op aarde… Ik houd van een toestand van continu groeien, met een doel voor me en niet achter me.
– George Bernard Shaw

Het leven is als fietsen. Om je balans te kunnen houden, moet je in beweging blijven.
– Albert Einstein

Een praktische manier om je comfortzone te vergroten, is door het doen van comfortzone-opdrachten!

Vooruitgang is geluk. Uitdaging is geluk.

Geluktip 67 – Luister naar je hart en volg je hart!

Wil je gelukkig zijn of gelukkig lijken? Het maakt niks uit wat je volgens de buitenwereld moet doen om gelukkig te worden. Ontdekt wat jij echt wil. Gebruik niet de meetlat van anderen, maar wat jouw hart echt wil.

De pot op met wat anderen van jou vinden. Hoe eerder je erachter komt wat jij leuk vindt, hoe eerder je het leven kunt leven dat jij zou moeten leven.

Hoe doe je dat? Doe wat je het liefste wil doen. Dit vertelt jouw hart je, tenminste… Als je naar de subtiele stem ervan luistert. Lees dit artikel over hoe je naar je hart luistert en hoe je het ook volgt!

Doe dat wat je leuk vindt en wijd daar de rest van je leven aan.

Ook dit artikel over succesvol worden gaat hierop in: je succes en geluk moeten niet afhangen van wat anderen vinden, hebben en doen. Je bent een gezegend mens als je elke dag de dingen mag doen waar je gek op bent. Dat is pas echte rijkdom.

Geluktip 68 – Zorg voor je intuïtie (ziel) en luister ernaar

Je intuïtie zal je in een rollercoaster van positieve en gelukkige ervaringen brengen. Hoe gebruik je je intuïtie? Voel aan je eigen lichaam wat niet klopt of wat juist wel klopt en handel daarnaar. Lees dit artikel over hoe je voor je intuïtie zorgt en hoe je ernaar luistert.

Geluktip 69 – Ken jouw missie: jouw Ikigai

ikigai-schema

Je Ikigai is een combinatie van wat je leuk vindt om te doen, waar je betaald voor kunt krijgen, wat de wereld nodig heeft en wat je kunt. Hier lees je de volledige uitleg met tips over Ikigai. Pas vervolgens ook meteen alle tips toe om je droom succesvol uit te laten komen.

Wees niet self obsessed maar focus op jouw missie voor de wereld.

Zie je trouwens het woordje ‘jouw'? Het is dus helemaal van jou. Kijk dus niet naar anderen en vergelijk jezelf niet met anderen om te bepalen waar je succesvol of gelukkig van wordt. Bepaal voor jezelf wat het meest belangrijke is.

Waar geluk is wanneer datgene wat je doet, denkt en zegt, in perfecte harmonie is.
– Gandhi

De meeste mensen weten niet wat ze willen. De vraag overrompelt veel studenten en volwassenen: wat zijn je dromen, wensen en doelen? Waar houd je écht van?

Hierna lezen:  Materialisme maakt ongelukkig (Heb geen spijt op je sterfbed!)

Hoe ontdek ik wat ik leuk vind ? Hoe kun je het niet weten? Nou, dat komt door de beperkende werkhouding in onze opvoeding en educatie: regelgeving beperkt docenten en men moet binnen de lijntjes kleuren.

Op school stellen ze je geen vragen als: “Wat zou je echt willen als geld en tijd geen rol speelden? Hoe ziet jouw ideale leven eruit? Wat zou je willen veranderen? Of is het goed zoals het is?” Ze laten je niet stilstaan bij je dromen.

Ze leren je om je creatief vermogen en verbeeldingskracht af te laten sterven. ‘Je moet realistisch zijn, voor zekerheid gaan… Doe en blijf gewoon, ga niet vanuit je hart leven. Laat je leven door je omgeving bepalen. Waag het niet te dromen zonder grenzen.'

Dat is de oorzaak waarom je niet weet wat je wilt. Maak daar nu een verandering in en stel jezelf nu wél deze vragen.

Geluktip 70 – Doe alsof je gelukkig bent

Je kunt ook gewoon doen alsof je gelukkig bent. Gebruik hiervoor de wondervraag-techniek. Als je iets niet bent, doe je gewoon alsof.

Dit klinkt raar, en tegelijk is het een van de meest effectieve dingen die je kunt doen terwijl het erg simpel is. Dit is zelfs geschikt om toe te passen op een depressie. Doorzoek dit bijbehorend artikel op de uitleg hierbij.

Geluktip 71 – Stop met vergelijken

Vergelijk jezelf niet met anderen. Doe iets niet omdat je – net als de anderen – ook een Ferrari moet hebben. Doe iets omdat het jou gelukkig maakt. De een wordt gelukkig van ondernemen, de ander wordt gelukkig van werken van 9 tot 5, daarna eten met het gezin en daarna samen naar het park. Als dat geluk betekent voor jou: geweldig! Doe dat dan vaker!

Het is hetzelfde als in een race: als je continu omkijkt hoe de anderen het doen, kun je over iets struikelen wat voor je ligt en verlies je snelheid. Vergelijk jezelf niet met anderen. Je moet alles geven wat je hebt, voor jezelf.

Schrap ‘beter' en ‘beste' uit je woordenschat. Zeg gewoon ‘goed'. Iedereen is goed!

Het maakt niet uit hoe mooi je bent in vergelijking met anderen, hoeveel geld je hebt, hoe mooi je partner is, hoeveel kracht je hebt of hoeveel volgers je hebt. Het is net als de meest mooie bloem: ook die verandert. Alles verandert.

Maar wat echt is, en voor altijd zal blijven, is wie jij bent, welke deugden je hebt ontwikkelt en welk geschenk jij komt geven.

Geluktip 72 – Doelen geven je leven betekenis, stel ze dus!

Stel prachtige doelen. Doordat je aan iets moois en gaafs werkt, word je heel gelukkig. Vier vervolgens ook het behalen van je doelen. Dus schrijf nu maar op: wat heb je op 31 december van dit jaar allemaal gedaan en gekregen? En wat heb je op 31 december over vijf jaar allemaal gedaan en gekregen? Schrijven maar! Het werkt magisch…

Geluktip 73 – Zoek geen geluk in materie

rijk zijn maakt niet gelukkig

Verbind jouw geluk niet met de dingen van de wereld. Want het is zeker dat alles buiten Jou (met een hoofdletter) in deze wereld veranderlijk is in zijn natuur. Alle dingen veranderen. Dus als we ons geluk op iets buiten ons plaatsen, zoals onze baan, spullen, een relatie of je fysieke lichaam… Dan bereid je jezelf voor op het verlies van jouw gezondheid. Onthecht dus!

Affirmeer: ‘Ik ben zelf de bron van geluk en gezondheid.'

Geluktip 74 – Verdien gerust geld en zoek daar geen ultiem geluk in

Zoek je je geluk in veel geld verdienen, dan krijg je iets wat daarop lijkt: lust – door middel van luxe spullen en oppervlakkige verlangens. En die lust is even lekker. Eventjes maar. Net als ijs en friet.

Hoe anders is dat met geluk: dat heb je altijd. En dat geluk voelt niet altijd lekker, maar het is het beste voor je – net als groenten – het maakt je blijvend gelukkig.

In plaats van geld verdienen, moet je je richten op:

 • Uitzonderlijk hoog niveau van gezondheid en fitheid zodat je je geweldig voelt in je lichaam.
 • Echt iets opbouwen in een relatie met je partner.
 • Kwalitatieve, betekenisvolle relaties laten groeien met de mensen om je heen.
 • Een hoger spiritueel/religieus doel hebben.
 • Focussen op jouw bijdrage aan de wereld – je missie.
 • Tijd nemen voor jezelf.
 • Én genoeg geld verdienen zodat je de vrijheid hebt om te doen en laten wat je wilt.

Er is niks mis met veel geld verdienen, maar zie je hoe het een illusie is als je denkt dat dat naar ultiem geluk zal leiden? Ongeveer 90 procent in Nederland is rijk. We hebben allemaal een dak boven ons hoofd , we kunnen altijd kiezen wat we willen eten, er is altijd drinkwater, we hebben een sociaal zorgstelsel en we hebben vrijheid van meningsuiting. Hiermee behoren we al tot de rijken van de aarde.

Dus ja, lekker geld verdienen mag. Ga ervoor. Én zie je dat normaal gesproken alles wat je hartje begeert er al is in Nederland? Die basis is al genoeg om elders dan in materiële rijkdom naar geluk te zoeken…

Verdien gerust geld en wees niet verdrietig als je het weer verliest.

Want wat maakt écht gelukkig? Mensen. Spendeer je geld aan ervaringen met vrienden en familie. Niet aan dure spullen, auto's, tassen en etentjes.

Laat geld niet je droom zijn. Doe het niet voor het geld. Dan ben je niet in connectie met je hart. Vervul je droom en dan zal overvloed vanzelf komen, bijvoorbeeld in de vorm van geld.

Geluktip 75 – Doe aan ‘Lifestyle Design' en creëer zo vrijheid in je leven

lifestyle design tip om gelukkig te zijn

Heb je ooit van ‘lifestyle design' gehoord? Het betekent dat je er niet naar moet streven om rijk te worden, want rijk zijn is niet per se gelijk aan gelukkig zijn. Wat veel waardevoller is om gelukkig te worden, is dat je de tijd hebt om een leuke lifestyle te kunnen leven. Vrijheid in je leven gaat dus boven geld.

Dan Bilzerian leeft hét droomleven van iedere man, vol luxe en vrije tijd. Toch gaf hij aan ongelukkig te zijn. Dat komt simpelweg doordat geld en luxe niet gelukkig maakt. Zomaar een voorbeeld dat hij heeft ervaren: Als je vaak in sterrenrestaurants eet, ga je ‘normaal' eten minder waarderen.

Bovendien is het zo dat je geen miljoen op de bank hoeft te hebben om in vrijheid te genieten van het leven. Een vakantie waarbij je een ski-chalet gaat huren, bij een zwembad gaat zitten of leert duiken, kost maximaal een paar duizend. En je gaat mij niet vertellen dat je dat niet bij elkaar kunt verzamelen met de prachtige vaardigheden die jij hebt. Tim Ferris kan dit uitstekend uitleggen in het boek ‘The 4 hour workweek.'

Ook effectiviteit en slimmer werken heeft hier heel veel mee te maken. Wees niet druk maar productief!

Aan de andere kant: geloven dat geld ongelukkig maakt, is een schadelijke gedachte. Geld kan heel erg bijdragen aan een gelukkig leven, als je weet hoe je ermee moet omgaan. Dan kan het kansen en keuzes bieden.

Geluktip 76 – Leef in overvloed

Leef niet in gebrek, maar in overvloed. Geloof: er is genoeg liefde, genoeg geld en genoeg tijd. Haast niet en ontspan in dit weten. Lees het artikel over hoe je in overvloed leeft en hoe je het aantrekt.

Geluktip 77 – Gebruik de wet van aantrekking

Proberen gelukkig te worden werkt niet, omdat je het dan gaat forceren. Dus in plaats van te proberen of zelfs in plaats van te willen, wat dan wel?  Een van de geheimen (The Secret) is: voel en visualiseer datgene wat je wilt (zoals geluk) in de tegenwoordige tijd, alsof je het al hebt. Dan treedt de wet van aantrekking in werking.

Hierna lezen:  Mindfulness ervaringen: hoe magisch én ondraaglijk ik het vond

Geluktip 78 – Heb zelfliefde en word gelukkig met jezelf

Waar geluk vind je in gelukkig zijn met jezelf. Sterker nog: enige dat jou blijvend gelukkig maakt, is gelukkig zijn met jezelf.

Hoe meer we onszelf accepteren, hoe meer ons leven verbetert… omdat we niks meer hoeven te verbeteren.

Loop naar een spiegel, ga ervoor staan en kijk eens wie je erin ziet. Kijk naar jezelf terwijl je jezelf in de ogen kijkt. Leg vervolgens je hand op je hart en zeg: ‘Ik houd van je.' Wanneer de liefde in jezelf aanwezig is, heb je de capaciteit om meer liefde en geluk aan te trekken.

Je bent wat je zoekt.

De diepere betekenis hiervan is dat eigenlijk alle liefde op de wereld in jou zit, en dat jij liefde en een liefdevolle intentie voor anderen moet hebben. Hoe dat precies werkt, lees je in het artikel over zelfliefde.

Het geluk behoort aan hen, die aan zichzelf genoeg hebben.
– Aristoteles

Geluktip 79 – Ontspul

gelukkig-zijn-ontspullen

Gooi direct alles weg wat alleen maar ruimte inneemt. Zodra je er vanaf bent, voel je een enorme opluchting. Ontspullen maakt gelukkig!

Ontspul trouwens niet alleen van je spullen, maar ook van je activiteiten, verantwoordelijkheden en taken die jou helemaal niks opleveren.

Wees een simpele, simpele, simpele man. Word iedere dag wakker en doe datgene dat jou gelukkig maakt.

Geluktip 80 – Wees zo weinig mogelijk op het internet

Het internet kost over het algemeen alleen maar tijd en energie. Uiteraard kun je gewoon van Spoitify of podcasts gebruikmaken, maar gebruik daarbij ook apps als Freedom om ‘de rest van het internet' te blokkeren.

Facebook is vergif voor je ziel.
– Eelco de Boer

Geluktip 81 – Digital detox (voor een dag)

Doe een dag per week alle schermen uit en houd ze uit: digital detox! Óf schakel al je notificatieberichten uit. Dat is sowieso wel een goed idee: je e-mail hoef je maar maximaal twee keer per dag te controleren.

Of weet je wat, bezoek een meerdaags festival en laat uiteraard je telefoon thuis. Helemaal offline met je tent, de zon en muziek. En misschien kies je wel voor een nóg hardere aanpak door voor langere tijd in retraite te gaan.

Geluktip 82 – Zet ergens een punt achter

Hoeveel doelen en projecten heb je gestart, terwijl je er eigenlijk niet echt mee bezig bent, maar waarvan je denkt dat je het ooit op een dag nog wel gaat oppakken? Als zo'n project enkel ellende geeft, laat het dan los.

Geluktip 83 – Geef je huis een frisse, kleurige, update en schoonmaak

Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd! Opruimen en poetsen is gezond voor je ziel. We worden er gelukkig van!

Geluktip 84 – Laat je hersenhelften samenwerken

Doe allerlei oefeningen waarbij je beide hersenhelften samenwerken. Denk aan jongleren, kruislings lopen, lemniscaten maken, muziek maken of NLP New Code games.

Geluktip 85 – Laad jezelf op in de natuur

gelukkig-wandelen

Ga regelmatig naar het bos. Maak niet alleen korte, maar ook lekker lange wandelingen. De natuur geeft levenslust. Alles wil hier groeien en bloeien. Men noemt dit niet voor niets een “bosbad”: het wast letterlijk de ongelukkige aura van je af.

Geluktip 86 – Ga naar een massage / sauna / schoonheidssalon

Trakteer jezelf regelmatig op een massage, een bezoek aan de sauna of de schoonheidssalon. Denk daarbij ook aan een manicure en pedicure. Het is niet alleen ontspannend, het laat je er ook goed uitzien.

Geluktip 87 – Eet je gelukkig: koken en samen eten maakt de ziel blij

Nee, geen snoep en ongezond eten. Eten waar je blij van wordt, is eten wat goed voor je is. Kook en eet veel groenten. En chocola die in je mond smelt is uiteraard ook soms prima.

Geluktip 88 – Doe niets

Niet iedere minuut hoeft volgepland te worden. Het voelt weliswaar nuttig, maar dat is het eigenlijk niet. Stop.

 • Lig op de bank.
 • Kijk uit het raam.
 • Zit vijf minuten op een stoel en doe helemaal niks.

Geluktip 89 – Neem de tijd voor iets

Niet alles hoeft vandaag. Sommige dingen kunnen wachten… Zodat je nu eens extra lang de tijd kunt nemen om bijvoorbeeld je tanden te poetsen of je tong schoon te maken!

Geluktip 90 – Nachtrust doet wonderen

gelukkig-nachtrust

Doe niet te gek. Om 23:00 slapen is prima. Dan heb je nog altijd 8 uur totdat het 7:00 is.

Geluktip 91 – Leer NLP

Wat is NLP? Het is een reeks communicatietechnieken die bijna niemand kent! Test er eens eentje uit en kijk wat voor effect het op je geluk heeft.

Geluktip 92 – Mediteer

Mediteer samen en alleen. Doe dit bijvoorbeeld als volgt:

 • Doe eens twee minuten niks. Gewoon zitten.
 • Maak je ademhaling eens wat dieper. In je buik.
 • Haal eens wat langzamer adem.
 • Gebruik deze meditatieteksten om heerlijk te mediteren.

Geluktip 93 – Ontplooi je talenten

Test nieuwe dingen uit, kies iets en ontplooit dit talent. Het maakt gelukkig om ergens beter in te worden!

Geluktip 94 – Handel zonder einddoel (Zen)

Zen en Karma-Yoga gaan hierover. Je doet iets zonder dat je je bekommert over de uitkomst van wat je doet. Je doet het zonder intentie. Je zit bijvoorbeeld puur om te zitten.

We hebben het recht om te handelen, maar we hebben niet het recht om het resultaat van ons handelen te bepalen. Dat moet je aan het universum overlaten. Wat je ook doet, zorg dat je het doet om het proces zelf, en niet om het eindresultaat wat je ervan krijgt. Op deze manier raak je in een flow waardoor je automatisch gelukkig wordt.
– Uit de Bhagavad Gita

Geluktip 95 – Wees niet te streng voor jezelf

Soms hoef je even helemaal niks. Als soms iets niet lukt, is het niet erg. Laat soms eens wat los. Sommige dingen hoeven gewoon even niet meer. Volgens wie? Jezelf!

Geluktip 96 – Heb geen losse eindjes: zet alles wat je moet doen in een GTD-lijst

Een Getting Things Done (GTD)-lijst bestaat uit drie onderdelen: een urgente to do lijst, een niet-urgente to do lijst en een wish-list. Zet álles wat in je hoofd rondspookt, in dit document. Hoe dit precies werkt, lees je in het bekende boek van David Allen.

Geluktip 97 – Heb een ochtendroutine

Succesvolle mensen hebben een ochtendroutine. Zoiets wordt daarom ook wel eens de directie-routine genoemd. Ze staan trouwens ook om 5:00 op. Hun routine gaat als volgt:

 1. Een halve liter water drinken.
 2. Stretchen.
 3. Douchen.
 4. Mediteren.
 5. Een blik werpen op de doelen van deze dag.
 6. Dankbaarheid uitspreken (zie een van de vorige tips).
 7. De kikker wordt gegeten: de belangrijkste taak.
 8. Nu kunnen pas andere mensen aandacht aan je vragen, zoals je kinderen die ontbijt willen of collega's die vragen hebben.

En heb ook een avondroutine waarin je in ieder geval een roman of poëzie leest. Niet alle lezers zijn leiders. Maar alle leiders zijn lezers!

Geluktip 98 – Volg een Yoga- of Mindfulness-les

Waar ben je nu, wat hoor je, wat zie je, wat proef je, wat voel je? Neem een Yoga– of Mindfulness-les. Òf gebruik direct deze Mindfulness-oefeningen en Yoga-oefeningen.

Blijf wakker. Val niet in slaap en ga uit de automatische piloot. Merk alles op. Zo creëer je ene magisch leven.

Geluktip 99 – Neem huisdieren (of test deze alternatieven!)

gelukkig zijn huisdieren

Huisdieren zijn er altijd om je te leren hoe je het leven op ieder moment kunt vieren. Dieren zijn onze beste leraren! Neem dus huisdieren als je dat kunt. Kun je dat niet, dan zijn er gewoon alternatieven die net zo waardevol zijn:

 • Solliciteer bij een hondenuitlaat-service.
 • Bied je aan als vrijwilliger bij een dierenasiel of geitenboerderij.
 • Bied je vrienden aan om op hun huisdieren te passen als ze weg zijn.

Genoeg alternatieven dus!

Geluktip 100 – Zie ook – of beter: alleen! – de positieve kant van alles

Zie alleen het goede in mensen en dingen. Maak hier een oefening van voor jezelf: benoem de positieve dingen van een situatie of een dag.

Wees gelukkig. Niet omdat alles goed is, maar omdat jij er ook voor kunt kiezen om de positieve kant van alles te zien.

Bijvoorbeeld:

 • De reis naar school verliep goed.
 • Twee mensen begroetten me vriendelijk toen ik aankwam.
 • Het is hier opgeruimd en schoon.

Als een ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal.

Geniet van deze positieve momentjes die je zojuist opnieuw hebt kunnen beleven door deze oefening.

Op een dag kwamen Jezus en zijn discipelen het karkas van een dode hond tegen. De hond was al lang dood en zijn rotte stank vulde de hele steeg. De discipelen van Jezus hielden hun neuzen vast en pikten de zoom van hun gewaden op. Een van hen zei: “Ieuw! Wat een vreselijke stank!” Een ander zei: “De aanblik van dit alles maakt me ziek in mijn maag.” Een voor een kwamen ze langs het dode schepsel, terwijl anderen in de stad zich rond het karkas verzamelden om nog een opmerking te maken over de afschuwelijkheid ervan.

Jezus, en Jezus alleen, stopte bij de dode hond. Hij knielde neer en staarde liefdevol naar de hond. Na een lange pauze zei hij eindelijk: “Lof zij God, wat een mooie tanden heeft dit schepsel.”

Gebruik dit principe vooral om van het goede uit te gaan in ieder mens. Heeft iemand tien slechte eigenschappen en één goede? Zie dan juist die goede eigenschap! Vind dat ene goede in de ander.

Wanneer je de manier waarop je naar dingen kijkt verandert, dan veranderen de dingen waar je naar kijkt.
– Dr. Wayne Dyer

Trouwens, in het beste geval spreek je met je goede vrienden af dat je elkaar gaat betrappen op negativiteit. Zodra je elkaar betrapt op een negatieve uitspraak, draai je het om naar een positieve uitspraak.

Men moet het goede zien in ieder mens.
– Abdu'l-Bahá

Geluktip 101 – Relativeer en lach om je problemen

Kunnen relativeren betekent: jezelf en het leven minder serieus nemen en om je problemen kunnen lachen. Neem dus als intentie mee: “Ik neem mezelf en mijn problemen niet zo serieus.”

Hierna lezen:  Wat Is Stoïcisme? Definitie, Betekenis & Uitleg [#1 Pad Naar Geluk]

Geluktip 102 – Heb soms eens een diep gesprek (met anderen en met jezelf)

Heb eens een onderscheidend gesprek, in plaats van op het oppervlakte-niveau te blijven hangen. Gelukkig zijn er mooie hulpmiddelen voor een diep gesprek: gebruik deze diepe vragen of de logische niveaus van Bateson om eens de diepte in te duiken met je partner of een vriend.

Heb zo'n diep gesprek niet alleen met andere mensen, maar ook gewoon met jezelf. Neem de tijd om echt diep na te denken over de meest belangrijke dingen in je leven. Dat doe je door goede vragen aan jezelf te stellen. Dat zijn bijvoorbeeld reflectievragen.

Geluktip 103 – Maak reflectie een onderdeel van je leven

Reflecteer regelmatig en houd een dagboek bij (voorbeeld). Let er wel op dat reflectie na actie komt. Je kunt niet je hele leven uit reflectie laten bestaan. Er moet ook iets zijn waarover gereflecteerd kan worden.

Geluktip 104 – Houd een ‘5 Minute Journal' bij

gelukkig zijn dagboek

Houd iedere dag een 5 minute journal bij. Iedere ochtend en iedere avond maak je wat notities over je dag. Zo word je veel bewuster van de kleine dingen die je iedere dag meemaakt. In deze journal zit een vast template voor iedere dag. Zo schrijf je bijvoorbeeld voor het slapen gaan drie dingen op waar je vandaag blij van werd. Test het eens uit! Als je kinderen hebt, doe het dan samen met hen!

Geluktip 105 – Garandeer jouw succes met een personal trainer of een ander soort coach

Een personal trainer is een garantie voor kracht en fitheid. Een ander type coach is een garantie voor een ander type doel dat je graag wilt bereiken.

Geluktip 106 – Ga met zelfvertrouwen door het leven

Je mate van geluk gaat flink omhoog als je met zelfvertrouwen door je dagelijks leven kunt gaan. Leer dus alle tips om een rotsvast zelfvertrouwen te krijgen.

Wees niet bang… en wees jezelf!

Geluktip 107 – Koop vaker bloemen voor jezelf en je gezin

Doe eens iets anders in plaats van een lot van de loterij of een taart te kopen: koop bloemen voor jezelf en je gezin. Iedere keer zie je schoonheid als je de kamer betreedt. Dat is toch veel zinvoller dan het ongezonde gevoel van taart en gokken?

Geluktip 108 – Onderhoud in ieder geval deze gebieden van jouw leven

Verschillende modellen, zoals Het Levenswiel, laten in ieder geval steeds weer onderstaande gebieden in het leven zien. Het is zaak om onderstaande gebieden niet te verwaarlozen en/of ze in balans te houden.

 • Spiritueel en Zingeving
 • Ontspanning en plezier
 • Financieel
 • Carrière, missie, werk
 • Familie en Vrienden
 • Liefde en romantiek
 • Persoonlijke groei
 • Tijd
 • Emoties
 • Gezondheid en Vitaliteit

Controleer ook of er in jouw leven aan de fundamentele behoeften voldaan wordt – en jouw anderen belangrijke waarden.  Als niet aan je fundamentele behoeften voldaan wordt, lijdt dat vaak tot stress en angst. De fundamentele behoeften zijn:

 1. Zekerheid, veiligheid en controle
 2. Onzekerheid en variatie
 3. Belangrijkheid
 4. Liefde/connectie
 5. Groei
 6. Contributie

Geluktip 109 – Pak zoveel mogelijk kansen om iets te vieren

succes vieren is goed

Elke dag is er wel iets te vieren. Vooral als je leuke dingen en feestelijke momenten verwacht! Dus waarom gaan we niet gewoon méér vieren met z'n allen, zodat iedere dag er (nog) leuker uit gaat zien? Sterker nog: vier ieder moment van de dag!

En raad eens wat: hoe meer we de positieve dingen erkennen en vieren, hoe meer we een positieve ‘vibratie' gaan hebben, hoe meer we nóg positievere dingen kunnen aantrekken! Dit gebeurt gegarandeerd, want het is een wet: de wet van aantrekking.

Houd het trouwens niet alleen maar bij vieren als het lekker gaat… Geef er ook meteen extra gas bij! Dan kun je spoedig een nog grotere viering houden!

Geluktip 110 – Wees eerlijk, ook al is het moeilijk

Het kan moeilijk zijn om eerlijk te zijn, maar het is nog moeilijker om niet eerlijk te zijn. Zonder eerlijkheid op de wereld, zou iedereen altijd op zijn hoede moeten zijn en heerst er wantrouwen… Hier lees je meer over de deugd van eerlijkheid.

Als iets je niet bevalt, zeg het dan.

Geluktip 111 – Nóg meer geluktips!

Dit waren alle geluktips om direct te beginnen met gelukkig zijn. Je vindt nog een hele lading met geluk-tips in het artikel waarin je leert je intuïtie te volgen. Lees ook eens de top 10 boeken over geluk. Laat tot slot in de reacties weten wat jij kwijt wil over dit onderwerp!

Wil je gelukkig zijn en blijven? Hierboven stonden de 100+ manieren om dat te doen. Heb je trouwens ook nog aanvullingen? Laat ze vooral ook weten, dan worden ze wellicht toegevoegd!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: