Hoe kun je verwachtingen loslaten? Hoe verlos je jezelf van die vermoeiende druk van (hoge) verwachtingen? Het is belangrijk om dit te doen, want het leven wordt opeens veel makkelijker, fijner en leuker – voor jezelf en voor anderen – als je verwachtingen loslaat. Lees verder om te leren hoe…

De beste tips om verwachtingen los te laten

Laten we direct met de beste tips beginnen die jouw leven veel fijner maken door het loslaten van verwachtingen.

Tip 1: wees tevreden met weinig

Echt waar: hoge verwachtingen kunnen alleen maar tegenvallen, terwijl lage verwachtingen alleen maar kunnen meevallen. Wees dus tevreden met weinig en leef een sober JOMO-leven in plaats van een FOMO-leven vol hooggespannen verwachtingen die nooit uitkomen.

Tip 2: neem afscheid van de perfectionist in je

Perfectionisten hebben hoge verwachtingen, waardoor ze minder genieten van het leven. Dat is niet erg, want dat is een talent! Maar als jij hier te ver in doorschiet, dan is het belangrijk om te stoppen met perfectionisme. Hier leer je precies hoe je dat doet via 24 tips.

Tip 3: leer alles over verwachtingsmanagement

Wil je verwachtingen loslaten? Wees dan een goede verwachtingsmanager. Iemand die goed de verwachtingen van zichzelf en die van anderen kan managen, weet die verwachtingen laag te houden, zodat alles allen nog maar kan meevallen. Dit is een erg belangrijke vaardigheid. Hier vind je alle tips over verwachtingsmanagement.

Waarom het zinloos is om hoge verwachtingen te hebben

verwachtingen loslaten zo doe je dat

Waarom lees je nu dit artikel? Waarom wil je van al die verwachtingen af? Nou, omdat die hoge verwachtingen – áls ze ooit een keer uitkomen – altijd maar een ‘feestperiode' kennen van maximaal een half uur. Zijn die hoge verwachtingen eenmaal gehaald, dan kun je eventjes genieten, maar daarna is het huidige moment alweer niet genoeg. Hoe dit precies werkt, lees je in dit artikel over het hier-en-nu.

Toen ik net was afgestudeerd, dacht ik: eindelijk! Het mooie, vrije leven kan nu beginnen. Nooit meer leren! Hier heb ik zo lang naar uitgekeken! 6 jaar middelbare school en 4 jaar studie. 10 jaar lang keek ik uit naar dit moment!

Mijn geluksgevoel duurde welgeteld 1 dag. Daarna kwamen die verwachtingen niet (meer) uit. Het leven was nog altijd net zo gewoontjes als altijd. En sterker nog: er kwamen allerlei ‘volwassen-problemen en -verwachtingen' voor terug…

Verwachtingen loslaten: is dat mogelijk?

Iedereen heeft ze: verwachtingen. Bij sommige mensen zijn de verwachtingen klein, bij anderen juist torenhoog. Het heeft natuurlijk ook met de situatie te maken. Als je teruggaat naar die ontzettend leuke camping uit je jeugd waar je zo’n fantastische tijd hebt gehad en waar je vele vriendjes hebt gemaakt, dan zijn je verwachtingen torenhoog. Ga je naar een sportwedstrijd van je team dat al vijf keer op rij verloren heeft, dan zijn de verwachtingen minder.

Hierna lezen:  Het verleden loslaten: hoe doe je dat? [Beste tips & quotes]

Verwachting leidt tot teleurstelling

Weinig dingen zijn zo mooi als ze beloven te zijn. Denk maar eens aan een ansichtkaart van je favoriete vakantiebestemming: deze laat alleen de mooiste kanten van de locatie zien. Een ansichtkaart doet je vermoeden dat die specifieke locatie de mooiste plek op aarde is. Maar naast die hele mooie kerk staan misschien wel een stuk of vijf lelijke en verpauperde flats.

Wat moet je doen om je verwachtingen los te laten? Dan moet je je ego loslaten

Sommige verwachtingen komen specifiek voort uit je ego. Denk maar aan verwachtingen over je toekomst: jij zal het wel eens even laten zien. Je gaat bereiken wat niemand eerder heeft bereikt. Maar als je eenmaal wat ouder bent, zul je zien dat je verwachtingen veel te hoog waren. Je kunt nu bij de pakken neerzetten, of accepteren dat het bereiken van je ultieme doel misschien wat moeilijker is dan je in eerste instantie had gedacht. Wat is je keuze?

Hard werken is niet genoeg

Hard werken alleen is niet genoeg om je dromen te realiseren. Je moet domweg ook geluk hebben. Succesvol zijn is maar een gedeeltelijk een keuze (wat sommigen ook beweren…). Zonder de juiste opstapjes kom je echt niet bovenaan de ladder. Toch is hard werken wel een vereiste als je iets wilt bereiken: een lui genie wordt uiteindelijk altijd met zijn luiheid geconfronteerd. Hoe ga je nu op realistische wijze om met de verwachtingen die je hebt?

Je ego vult een gat op

Het is de natuurlijke staat van mensen dat ze altijd willen verbeteren. Ze zijn nooit 100% tevreden met hoe iets is en als ze iets verbeterd hebben, zien ze vaak alweer een volgend verbeterpuntje. Mensen ervaren van nature een bepaalde leegte: ze voelen zich altijd voor een gedeelte incompleet, hoeveel ze ook hebben. Dat gevoel is niets om je voor te schamen. Het gevolg is dat je ego bepaalde verwachtingen gaat maken: “dit en dat zullen mijn leegte opvullen.”

Hoe gebeurt dat opvullen?

Het opvullen van de leegte kan met van alles: een nieuwe auto, een nieuwe kledingstijl, maar ook nieuwe kennissen, vrienden, een relatie, een reis rond de wereld. Het is het streven van veel mensen – veelal onbewust – zichzelf “compleet” te maken. Nu is dat niet zo heel erg, het wordt alleen een probleem als je teveel bezig bent met opvullen en niet meer kunt focussen op wat je écht belangrijk vindt in het leven, of niet meer van het moment kunt genieten.

Een ander woord is “dromen”

“Dromen” of “fantaseren”: iedereen is ermee bezig. Het is ook logisch: bijna niemand heeft precies wat hij wil, of is precies in de situatie waarin hij zou willen zitten. Je bent van veel te veel mensen en factoren afhankelijk. Je kunt dan wel klaar zijn voor een nieuwe relatie, maar dan moet je wel net iemand vinden die bij je past. Je kunt dan wel het beste boek ter wereld hebben geschreven, maar er moet maar net een uitgever de moeite nemen het in te kijken.

Hierna lezen:  Balans In Je Leven Vinden: Hoe? 9 Gouden Tips Die Werken!

Het “eindpunt” bestaat niet

Sommige mensen hebben een heel sterke overtuiging van wat voor hen – of voor de wereld – de meest ideale situatie zou zijn. Dit kan ook iets relatiefs kleins zijn als “huisje, boompje, beestje”. Hoe klein de ideale situatie ook is, dit is altijd een utopie: een droombeeld. Zelfs als je al je dromen waar hebt gemaakt, zul je merken dat je je toch nog relatief leeg voelt – waar is immers de uitdaging gebleven? Je ego maakt grote sprongen, in plaats van babystapjes.

Je ego wil niet loslaten

Je ego vindt dat je bepaalde zaken gedaan moet krijgen, bepaalde dingen moet presteren. Je ego is dat knagende stemmetje in je achterhoofd dat zegt dat je dit of dat moet doen en het beste uit jezelf naar boven moet halen. Maar is het ooit genoeg? Er moet ook ruimte zijn om te falen.

Je ego aanpakken in 3 stappen

De hamvraag is nu: kun je iets doen aan dit knagende probleem? Ja, natuurlijk kan dat en dat zullen we hier dan ook met je bespreken, niet in enorme bokkensprongen, maar in elegante stapjes.

Stap 1: leer je ego op te merken

Als je je gemoedsrust wil verbeteren, moet je eerst weten wat er precies aan je knaagt. Breng elk van je verwachtingen eens onder woorden en word je bewust van de energie in je lichaam. Je zult merken dat je ego je verrassend vaak tegenwerkt als je constructief probeert te zijn. Je merkt nu op hoe lang en hoe vaak je ego je tegenwerkt in je leven en je gevoel van voldoening.

Stap 2: zoek het bijbehorende gevoel in je lijf op

Ook al heb je het vervelende gevoel nu opgemerkt, de kans is groot dat het nergens naartoe wil en lekker blijft waar het zit (als een spin die je probeert buiten te werken, maar die tegen de bezem terugvecht). Je gevoel bestaat uit gedachten, niet uit feiten. Als je je gedachten kunt veranderen, kun je ook je gevoelens veranderen. Weerstand ontstaat juist als je het Nu niet kunt accepteren. Leer het gevoel te accepteren zonder dat je er tegen vecht: het is deel van jou.

Stap 3: focus op kleinere, realistische verwachtingen

In plaats van onbewust te focussen op grote verwachtingen die ver in de toekomst liggen, kun je focussen op kleine succesjes die je van dag tot dag wil bereiken. In plaats van: “ik moet 30 kilo kwijtraken”, probeer je te focussen op de gedachte “Ik eet vandaag gezond en ga sporten”. Als je je een klein beetje inzet, kun je dat kleinere doel al bereiken. Leer trots te zijn op zo’n klein doel, want heel veel kleine doelen samen leiden soms tot groot resultaat.

Hierna lezen:  Dromen Waarmaken? Zo Komt Je Droom 100% Uit [33 Slimme Tips]

Conclusie verwachtingen loslaten

Verwachtingen loslaten heeft niets te maken met niet meer durven dromen en bij de pakken neerzitten. In tegendeel, het heeft te maken met kleinere doelen stellen, die je in een kort tijdsbestek kunt realiseren. Zo geef je je zelfvertrouwen een grote boost en blijf je gefocust.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: