Hoe stop je jouw materialistische levenshouding, zodat je gelukkiger wordt? In dit artikel gaan we in op het opgeven van materialisme, zodat je kunt genieten van de positieve psychologische effecten. Lees verder…

Wat is materialisme?

Onder materialisme vallen onder andere de volgende zaken:

  • Spullen verzamelen
  • Geld verzamelen
  • Op je uiterlijk letten en daar onzeker over zijn
  • Erbij willen horen
  • Status verkrijgen

Waar hebben mensen het meeste spijt van? Inderdaad… materialisme

Weet je van welke levenskeuzes de meeste mensen de grootste spijt van hebben als ze op hun sterfbed liggen? Dat ze te veel waarde hebben gehecht aan materialistische zaken, zoals hun uiterlijk en of ze er wel ‘bij horen'. Ze hebben geen vrij leven geleid, omdat het materialisme hen beperkte.

De tips over materialisme, uit de mond van stervende mensen

Onderstaande tips zijn niet van ‘zomaar iemand' maar het is het levensadvies van (jonge) mensen op hun sterfbed. Gewone mensen van alle leeftijden die vreselijk veel spijt hebben van alle kleine en grote onzinnige materialistische zorgen die ze hadden.

Kijk maar eens naar onderstaande woorden van een 27-jarige vrouw op haar sterfbed die viral zijn gegaan op Facebook:

Het is vreemd om te beseffen en te accepteren dat je 27 jaar jong bent en dat je sterfelijk bent. Het is gewoon een van die dingen die je negeert in het dagelijks leven. De dagen tikken voorbij en je verwacht gewoon dat ze blijven komen; tot het onverwachte gebeurt.

Ik stelde me altijd al voor dat ik oud, gerimpeld en grijs zou worden, waarschijnlijk was dat idee veroorzaakt door de mooie familie (veel kinderen) die ik van plan was om met de liefde van mijn leven te bouwen. Dat wil ik zo graag dat het zo erg pijn doet.

Dat is het leven; het is kwetsbaar, kostbaar en onvoorspelbaar en elke dag is een geschenk, niet een gegeven recht. Ik ben nu 27 jaar oud. Ik wil niet gaan. Ik houd van mijn leven. Ik ben gelukkig…. maar de controle is uit mijn handen.

Ik wil gewoon dat mensen zich niet langer zorgen maken over de kleine, zinloze spanningen in het leven en ik wil dat mensen proberen te onthouden dat we allemaal hetzelfde lot hebben na dit alles, dus doe wat je kunt om je tijd waardig en groots te laten voelen, zonder de onzin.

1 – Zeur niet om belachelijke onbelangrijke dingen: bewaar je f*cks voor wat echt telt

zeuren over bullshit

Je bent vandaag misschien in de file komen te staan… of je hebt een slechte nachtrust gehad omdat je mooie baby's je wakker hielden… of je kapper heeft je haar te kort geknipt. Je nieuwe nepnagels kunnen een splinter hebben, je borsten zijn te klein of je hebt cellulitis op je kont en je buik wiebelt.

Weet je hoe dom het is voor iemand die volgende week dood gaat, om zich zorgen te maken over die ene oneffenheid op zijn/haar lichaam? Weet je hoe erg ze wensen dat ze zich daar nooit druk over hebben gemaakt?

Laat al die rotzooi los… Stervende mensen zweren dat je daar niet aan zal denken als het jouw beurt is om te gaan. Het is allemaal zo onbelangrijk als je naar het leven als geheel kijkt.

Ik kijk toe hoe mijn lichaam vlak voor mijn ogen wordt verspild, zonder dat ik er iets aan kan doen en alles wat ik nu wil is dat ik nog één verjaardag of kerstmis met mijn gezin kan hebben, of nog één dag met mijn partner en hond. Nog één dag.
– Een 27-jarige op haar sterfbed

Sta je op het punt om weer te zeuren over belachelijke dingen? Denk dan maar eens aan iemand die echt met een serieus probleem wordt geconfronteerd. Wees dankbaar voor je kleine probleem en fix het of accepteer het. Het is goed om te erkennen dat iets vervelend is, maar ga er niet mee door en val anderen er niet mee lastig.

Hierna lezen:  Bucket List Betekenis & 381 Ideeën + Inspiratie (En Online Maken)

Met andere woorden:

2 – Stap naar buiten en adem

Klaar met zeuren over belachelijke dingen? Stap dan naar buiten, baad in de natuur en haal diep in je longen een flinke dosis frisse lucht op, diep in je longen, kijk hoe blauw de lucht is en hoe groen de bomen zijn; Het is zo mooi. Bedenk hoe gelukkig je bent om dat te kunnen doen – ademen.

3 – Wees niet geobsedeerd, maar juist dankbaar voor wat je met je lichaam kunt doen

dik zijn materialisme

Stervende mensen horen mensen klagen over hoe vreselijk het werk is of hoe moeilijk het is om te sporten. Die stervende mensen hebben straks niet eens een lichaam! Wees dankbaar dat je dat fysiek kunt. Werken en bewegen lijkt misschien zo triviaal…totdat je lichaam je niet meer in staat stelt om een van beide te doen.

Waardeer de goede gezondheid die je hebt en je functionerende lichaam – ook al is het niet je ideale grootte. Zorg ervoor en omarm hoe geweldig het is. Verplaats het en voed het met vers voedsel. Wees er niet door geobsedeerd.

Wees dankbaar voor elke dag dat je geen pijn hebt en zelfs de dagen dat je ziek bent met de griep, een pijnlijke rug of een verstuikte enkel. Accepteer het als shit, maar wees dankbaar dat het niet levensbedreigend is en dat het zal verdwijnen.

4 – Heb geen genade voor bullshit

Wat is bullshit? Nou, bijvoorbeeld dit:

  • Verwijder elk account dat opduikt op je nieuwsfeeds die jou een gevoel van onzin over jezelf geven. Wees meedogenloos voor je eigen welzijn.
  • (Veel) spullen zijn bullshit. Ontspul.
  • Afgeleid raken is bullshit. Focus op wat jij wilt.

5 – Help elkaar meer

elkaar helpen niet materialisme

Stervenden zeggen het steeds weer: geef, geef, geef. Het is waar dat je meer geluk krijgt door dingen voor anderen te doen dan door ze voor jezelf te doen. Stervenden wensen dat ze dit meer deden.

Het is raar om geld over te hebben dat aan het eind van de rit nog te besteden is… als je stervende bent. Die laatste dagen zijn niet het moment om materiële dingen te kopen die je normaal gesproken zou willen, zoals een nieuwe jurk. Het doet je nadenken over hoe dom het is dat we het de moeite waard vinden om zoveel geld uit te geven aan nieuwe kleren en ‘dingen' in ons leven.

6 – Praat met je vrienden en wees attent voor ze

Praat met je vrienden. Leg je telefoon neer. Gaat het goed met ze? Stel jezelf attent op.

Hierna lezen:  Kwetsbaarheid & Jezelf Kwetsbaar Opstellen [How-To] [Brene Brown Samenvatting]

7 – Richt je leven in zoals jij dat wilt

Werk om te leven, leef niet om te werken. Serieus, doe wat je hart gelukkig maakt. Zeg nee tegen dingen die je echt niet wilt doen.

Onthoud ook dat als iets je ellendig maakt, je de macht hebt om het te veranderen – in werk of liefde of wat het ook mag zijn. Heb het lef om te veranderen. Je weet niet hoeveel tijd je op deze aarde hebt, dus verspil het niet om je ellendig te voelen.

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: