Met de Bergmeditatie-oefening worden we ons bewust van het huidige moment door bewust een rechte en eervolle lichaamshouding aan te nemen, of we nu zitten of staan. Bovendien nemen we de kwaliteiten van onveranderlijkheid van de berg aan, waardoor we onze emoties beter kunnen controleren.

De Bergmeditatie: De Mindfulness-Oefening

 1. Het is nu alsof we een berg zijn. Een berg is een natuurlijk verschijnsel. En hoe sterk de regen, de wind en de donkere wolken rond de bergtop ook zijn, de berg is volledig op zijn gemak.
 2. Dus wees een berg. Laat je geest stabiel zijn. Weet dat alles wat van deze wereld is vroeg of laat voorbij zal gaan. Sta je ogen toe om dicht te gaan als dat mogelijk is op dit moment. Zo niet, laat ze dan gerust open.
 3. Voel het lichaam. Voel je ruggengraat met zijn natuurlijke curven. Voel je hoofd, dat omhoog getild is, alsof het zachtjes omhoog gehouden wordt met een koord dat van boven komt. Zonder spanning.
 4. Stel je open voor wat je op dit specifiek moment ervaart en vraag jezelf: “Wat is mijn ervaring op dit moment?”
 5. Merk op welke gevoelens je hebt. Keer jezelf ernaar toe en open jezelf ook voor oncomfortabele gevoelens of spanningen als ze er zijn.
 6. Merk je gedachten op als je ze hebt. Wat voor gedachten gaan er door je heen? Word bewust van je gedachten en de inhoud ervan.
 7. Hoe voelt je lichaam nu aan? Wat voel je in je lichaam? Scan je lichaam om eventuele tekenen van spanning of stress op te merken.
 8. Verzamel nu al je aandacht om het te laten focussen op alle gevoelens die je krijgt door adem te halen. Merk op hoe je lichaam bij iedere inademing en uitademing wat groter en wat kleiner wordt. Volg gewoon maar je adem, terwijl het in en uit je lichaam stroomt. En gebruik deze ademhalingen om jezelf stevig in het huidige moment te ankeren.
 9. Vergroot je veld van bewustzijn naar rondom je ademhaling, zodat je, behalve de beleving van je ademhaling, ook een beleving krijgt van je lichaam als geheel. Je houding, je gezichtsuitdrukking en hoe je je vanbinnen voelt.
 10. Als je je bewust wordt van eventuele gevoelens van spanning of weerstand, kun je voorzichtig experimenteren door samen met die gevoelens in te ademen en samen met die gevoelens uit te ademen. Misschien neem je ze wel mee naar buiten bij de uitademingen. Voel daarbij acceptatie: het is zoals het is.
 11. En nu breng je je vergrootte en meer accepterende bewustzijn naar de volgende huidige momenten van je dag, wat voor omstandigheden het ook zullen zijn, terwijl het steeds groter en groter blijft worden.
Hierna lezen:  Metta Meditatietekst: (Zelf)compassie-Oefening [Loving Kindness]

De bergmeditatie door Lies

Bedank jezelf voor het doen van de bergmeditatie!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: