Wat is de monkey mind? Hoe kunnen we hem kalmeren en er vrienden mee worden? Bijvoorbeeld met meditatie? Lees verder om dit te ontdekken…
Inhoud van deze pagina:
We hebben allemaal een monkey mind – Wat betekent deze analogie?
Een monkey mind hebben… Wat betekent deze opvallende en humoristische analogie?
Bedenk dat wij elke dag ongeveer 50.000 verschillende gedachten hebben. Je zou je kunnen voorstellen dat elke gedachte een tak is, en dat jij, of in ieder geval de aandacht van je bewuste geest, een aap bent die de hele dag van denktak naar de denktak slingert.
Dit klinkt misschien leuk en vrolijk, maar onze gedachten zijn vaak gevuld met angst en drukte: “Wat gebeurt er als ik mijn baan verlies? Is mijn partner nog wel gelukkig in onze relatie? Wat als ik niet genoeg geld heb als ik met pensioen ga?”
En die analogie van die aap is natuurlijk prachtig en poëtisch gezegd, maar het is knap vervelend als deze aap over onze gedachten heerst, terwijl wij de leiding zouden moeten hebben.
Toch is het aapje er niet voor niets…
We hebben de monkey mind nodig: het verstand is een fantastische tool
Kijk hem eens, daar maakt de aap zich zorgen over je afspraakje van aanstaande dinsdag, oh, en nu zit hij in die boom en bekritiseert hij je prestaties op het werk van vorige week, en kijk: nu herinnert hij je eraan dat de auto onderhoud nodig heeft.
Het punt is echter dat we de aap aan onze kant nodig hebben. Hij is nuttig omdat hij in ons drukke leven alles in de gaten houdt. Het probleem doet zich voor als hij, zoals alle kleine aapjes, te druk wordt en de controle overneemt.
Maar de monkey mind die niet voldoende getraind is, put ons uit
Het is niet voor niets dat De Boeddha dit metafoor 2.500 al aan de mensen leerde: het resultaat van een monkey mind die niet voldoende getraind is, leidt vooral tot mentale en fysieke vermoeidheid.
We hebben allemaal dagen gehad waarin het voelt alsof we niets bereikt hebben terwijl er morgen voor ons gevoel weer een berg te beklimmen is. En toch kunnen we niet ontspannen.
Hoe kun je je aapje temmen?
Het probleem is dat je de aap niet kunt bestrijden of dwingen tot onderwerping. Maar je kunt hem wel temmen en begrijpen zodat je in harmonie kunt leven met je harige metgezel.
Hoe? Meditatie in stilte. Want stilte is krachtig. Door het bekijken en begrijpen van de monkey mind, voelt de aap zich alsof er naar hem geluisterd en begrepen wordt.
Ook kun je de monkey mind een taakje geven: let op de ademhaling. Nu het aapje gekalmeerd is met deze taak, blijkt dat de vreselijke gedachten – bijvoorbeeld van het niet genoeg zijn – eigenlijk niet zo erg zijn.
Andere technieken die gebruikt kunnen worden om jezelf te harmoniseren met je aap zijn onder andere bewegende meditaties zoals Qigong, Yoga en Tai Chi. Stil zitten en niet nadenken is immers in het begin moeilijk voor ons. Daarom is het verplaatsen van de aandacht naar het lichaam altijd een goed idee.
Dus: word vrienden met het aapje
Het aapje leeft in ons, maar hij controleert ons niet als we ons bewust zijn van zijn aanwezigheid.
Door het testen van deze 86+ mindfulness-oefeningen, heb je de eerste stap gezet om vrienden te worden met het leuke en nuttige aapje.
Gerelateerd: lees verder...
Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist:
Ik heb vandaag op mijn werk een workshop gegeven van Ombuigen van stress waarbij het hebben van een monkey mind ook als onderwerp voorbij kwam. Ik kon deze informatie heel goed toepassen en gebruiken om het goed uit te leggen. Bedankt voor dit artikel!