Jon Kabat-Zinn heeft de oefening met de rozijn een stevige plek in het mindfulness-curriculum gegeven. In dit artikel komt deze oefening met de rozijn aan de orde, en dit wordt doorgetrokken naar meerdere etenswaren. Deze oefening zal je aandacht op het eten richten. Het is sowieso altijd een goed idee om tijdens je maaltijd mindful te eten.

Mindful Eten (De rozijn-oefening) – De begeleiding voor de oefening

 1. Merk met je volledige aandacht het eten voor je op.
 2. Voel wat je lichaam nodig heeft.
 3. Terwijl je naar het eten kijkt, merk je op of er een toenemende speekselproductie plaatsvindt in je mond.
 4. Neem je tijd om één object te kiezen.
 5. Neem je arm, hand en vingers waar terwijl het naar het eten toe beweegt, waarna je hand het eten oppakt.
 6. Focus je met helder bewustzijn op ieder moment van deze ervaring, alsof je net aangekomen bent op aarde en dit goedje iets is wat je nog nooit eerder bent tegengekomen.
 7. Begin het te ontdekken met al je zintuigen. Start door ernaar te kijken alsof je het nog nooit eerder hebt gezien. Scan het. Ontdek ieder onderdeel van het object met je ogen terwijl het op je handpalm of tussen je vingers ligt.
 8. Draai het om. Merk de textuur op, het licht dat erop gereflecteerd wordt en de vorm. Merk op of het nou zacht of hard is, ruw, of glad.
 9. En merk de gedachten op, mochten ze opkomen. Misschien wel “Waarom doe ik dit?” en kijk of je de gedachte gewoon kan opmerken en hem toestaan er te zijn zoals het is. Kijk of je je bewustzijn daarna weer kan terugbrengen naar het object in je handen.
 10. Breng het object naar je neus, en merk voorzichtig de geur ervan op.
 11. Breng het naar een oor, en knijp erin of rol het tussen je vingers en merk op wat voor geluid eruit komt.
 12. Zet het object in je mond, of neem een hap als het groot is. Kauw er niet op, maar voel het gewoon maar in je mond. Voel alle prikkels die het in je mond afgeeft.
 13. Voel eventueel je neiging om erin te bijten. Gaat het object automatisch naar één kant van je mond? Merk op wanneer de smaak vrijkom, terwijl je langzaam begint met kauwen. Merk de veranderingen op in de vorm van het eten, totdat je bewust wordt van je impuls om door te slikken, en voel het eten langs je keel zijn weg vervolgen naar je maag. Merk de overblijfselen op in je mond als ze er zijn.
 14. Merk nu de prikkels en effecten op van deze oefening, terwijl je opmerkt hoe je lichaam in de stoel zit.
 15. Je bent klaar met deze oefening, maar wil je de essentie van deze oefening ervaren, dan kun je deze oefening met enkel een rozijntje doen.
Hierna lezen:  De Beste Mindfulness Cadeaus [2024 Aanraders]

Waardeer de tijd die je vandaag hebt genomen om deze mindfulness-oefening te doen.

Hieronder vind je nog een audio-versie van mindful eten. Geniet van de oefening!

Mindful eten is uitstekend in het dagelijks leven toe te passen

Bekijk tot slot hier hoe je mindful eten en andere mindfulness-technieken in je dagelijks leven kunt inzetten buiten de formele meditatiemomenten om (hiermee wordt een andere website op een nieuw tabblad geopend).

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: