Wat zijn de verschillende dosha-types, waar komen ze vandaan en hoe kun jij jouw yoga-beoefening hierop afstemmen? Lees verder voor alle info…

Wat zijn dosha’s?

Binnen de Ayurveda wordt gesproken over dosha’s. Dit zijn 3 verschillende ayurvedische types die al vanaf de geboorte worden bepaald en weergeven wat voor type persoon jij bent. Elk type heeft eigenschappen die informatie geven over het lichaam en over je persoonlijkheid. Deze informatie kan je een inzicht geven in wat mogelijk jouw sterkere en zwakkere punten zijn. In dit filmpje wordt een mooie uitleg gegeven over de 3 dosha’s.

In ons leven ervaren we leuke maar ook minder leuke situaties die allemaal invloed hebben op ons welzijn. Sommige gebeurtenissen kunnen zorgen voor een disbalans in ons lichaam wat goed zichtbaar kan worden als je weet welk dosha type je bent. Ook op Wikipedia staat hier een extra uitleg over.

Welk dosha type ben jij?

Door een ayurvedische test te doen kun je achterhalen welk dosha type je bent. Deze test bestaat uit een breed scala aan vragen over onder andere je levensstijl, voorkeuren in voeding en gedrag gerelateerde vragen. Online zijn hier veel gratis testen over te vinden die je wellicht een stukje op weg kunnen helpen. Voor de meest betrouwbare uitkomst en relevante informatie kun je het beste een consult doen bij een ayurvedisch therapeut. De uitkomst van de test varieert natuurlijk per persoon en het is heel goed mogelijk dat je een combinatie bent van meer dan één dosha type.

In welk type herken je jezelf?

Vata

Vata types zijn echte gezelligheidsmensen die veel praten en actief zijn. Ze zijn vaak creatief, alert en enthousiast. Het Vata type maakt zich snel zorgen, ze zijn gevoelig voor stress en wispelturig. Op lichamelijk gebied zijn ze kouwelijk aangelegd en hebben snel een droge huid. De lichaamsbouw van dit type is doorgaans slank. Vata types zijn lichte slapers. 

Andere kenmerken van vata zijn:

 • Lucht & ether element;
 • perfectionistisch;
 • bewegelijk;
 • hebben veel ideeën;
 • kunnen goed multitasken;
 • snel afgeleid.

Pitta

Het Pitta type is een go-getter. Ze weten wat ze willen en hebben de concentratie en intelligentie om hun doelen te bereiken. Ze zijn zelfverzekerd en competitief ingesteld.

Lichamelijk zijn Pitta types warm aangelegd en neigen sneller naar een rode huid. Hun lichaamsbouw is meestal normaal tot slank. Pitta types zijn diepe slapers.

Hierna lezen:  Ashtanga Yoga: Het 8 voudige pad van Yoga (Zo leef je als ware Yogi!)

Andere kenmerken van pitta zijn:

 • Vuur & water element;
 • assertief;
 • hebben veel zelfvertrouwen;
 • ondernemend;
 • intens;
 • scherp;
 • goed intellect.

Kapha

Kapha typeszijn stabiele persoonlijkheden. Ze zijn vaak zorgzaam en bieden een luisterend oor. Door hun geduld zijn ze goed in luisteren en in staat om iemand steun te bieden. Het Kapha type is luier aangelegd en leert langzamer dan het Vata en Pitta type maar desondanks hebben ze een goed geheugen. Ze hebben een stevige lichaamsbouw en kunnen sneller aankomen dan het Vata en Pitta type. Kapha types slapen doorgaans diep en lang.

Andere kenmerken van kapha zijn:

 • Aarde & water element;
 • loyaal;
 • emotionele eters;
 • stressbestendig;
 • goed geaard;
 • harde werkers;
 • goed uithoudingsvermogen.

Op het moment dat je problemen of blokkades ervaart in je lichaam is het belangrijk om te weten welk dosha type of types bij jou dominant aanwezig zijn. Je bent dan beter in staat om te kunnen herkennen in welke dosha een blokkade zit. Vanuit daar is het zaak om aan de slag te gaan met de disbalans, dit kun je doen door je levensstijl waar nodig aan te passen.

Dosha’s in balans brengen met yoga: oefeningen per type

Ongeacht welk dosha type je bent, vanuit de ayurveda sluit yoga feilloos aan op het in balans brengen van lichaam en geest. Als je niet al aan yoga deed dan is dit wellicht een mooi moment om ermee te starten. Met een simpele yogamat kun je al vanuit huis beginnen. Kies voor een yogastijl die goed aansluit op het dosha type dat je bent. Wist je dat je met een yogamat met print je practice nog verder kunt afstemmen op je dosha? Zo kun je als Kapha type kiezen voor een gebalanceerd ‘balance’ design of als Pitta go-getter voor een prachtige lotus bloem die staat voor groei en succes in het leven.

Yoga voor Vata type

Voor het Vata type is een rustige yogavorm aan te raden. Yin yoga is zeer geschikt maar ook hot yoga en bikram yoga zijn goed voor dit type vanwege de warmte die het Vata type extra nodig heeft.

Yoga voor Pitta type

Om het Pitta type weer in balans te brengen kun je kiezen voor een rustige yogavorm. Yin yoga is een geschikte yogastijl voor dit type omdat hier rustige oefeningen worden uitgevoerd waarbij je vaak voor een aantal minuten in een houding zit.

Yoga voor Kapha type

Voor het Kapha type zijn juist actieve stijlen zoals Vinyasa yoga aan te raden omdat het Kapha type van nature wat trager is. Gebruik voor dit soort yogastijlen bij voorkeur een extra lange yogamat zodat je genoeg bewegingsruimte hebt bij het uitvoeren van dynamische houdingen. Zo raak je niet uit je concentratie en kun je erop vertrouwen dat je je sessie op de voor jou fijnste manier kunt doorbrengen.

Hierna lezen:  Top 10 Gratis Online Yoga-Bronnen Voor Beginners [Overzicht]

Aan de slag

Heb jij jezelf in één of meerdere van de dosha types herkend? Misschien bespeur je een disbalans en kun je aan de slag gaan met onder andere yoga of misschien herken je jezelf juist volledig in balans in één van de drie dosha types. Het is in ieder geval altijd goed om te weten van jezelf waar je goede kwaliteiten liggen en wat je minder sterke kanten zijn.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: