Zoek je Yoga Nidra-teksten, oefeningen en scripts? Bijvoorbeeld via video en pdf? Yoga Nidra is een van de meest ontspannende vormen van Yoga. Lees verder om te leren wat de betekenis ervan is en wat voor materiaal er is met alle lessen, oefeningen, teksten, meditaties en volledig Nederlandse downloads.

Wat is Yoga Nidra? Een extreem ontspannende vorm van yoga en meditatie

Met Yoga Nidra ga je op systematische wijze jezelf compleet ontspannen. Mentaal, fysiek en emotioneel. Het is dus geen ‘actieve' of ‘moeilijke' vorm van Yoga, maar een vorm met weinig inspanning.

Het Sanskriet woord Yoga staat voor ‘verbinden' en het woord Nidra staat voor ‘slaap'. Je slaapt dus bijna, maar je bent op een diep niveau nog gewoon wakker en heel alert op een zachte manier.

Hoe gaat dat in zijn werk bij Yoga Nidra? Je bereikt die complete ontspanning door specifieke oefeningen en visualisaties te doen. Verderop in dit artikel vind je hier complete teksten voor.

Voordat we naar de teksten en meditaties gaan: 5 voordelen van Yoga Nidra

  1. Je komt op een bewuste manier tot diepe ontspanning. Die ontspanning is erg belangrijk in onze drukke dagen waarin we van hot naar her vliegen. Een uitstekend middel tegen stress!
  2. Je ontwikkelt je verbeeldingskracht en creativiteit. Je gaat op een soort reis waarin je naar een plek zweeft waar je alles los kunt laten. Hokjes, conditioneringen, programmeringen…
  3. Je gaat aan de slag met intenties en affirmaties (sankalpa) terwijl je ontspannen bent. Hierdoor heb je geen tussenkomst van het kritische brein, maar ben je juist in een ontvankelijke staat voor de affirmaties. Ze komen daardoor veel beter binnen met een grotere impact.
  4. Je kalmeert je zenuwstelsel, wat erg welkom is omdat we in een wereld leven waarin we continu prikkels en informatie binnenkrijgen.
  5. Je ervaart jezelf niet alleen als je verstand, maar ook als je lichaam en als de ruimte (Hoger Bewustzijn) met daarin je verstand en je lichaam.

Benieuwd naar de teksten, opnames en oefeningen van Yoga Nidra? Ze bieden een van de bekendste en krachtigste manieren voor ontspanning. Klik hier voor al het materiaal.

Zomaar een oefening als voorbeeld van een kwartiertje Yoga Nidra

Alle Yoga Nidra-audio's, -video's en -oefeningen (Nederlands)

Misschien wil je volledig in de oefeningen van Yoga Nidra duiken, of misschien dacht je al aan een docentenopleiding. Hier vind je al het meest kernachtige materiaal van Yoga Nidra, volledig in het Nederlands. Met bijvoorbeeld Nederlandstalige mp3-opnames, pdf's, teksten en oefeningen.

Yoga Nidra scripts: de teksten van alle oefeningen (workshopmateriaal)

Tot slot raden we onderstaande scripts aan voor als je alle oefeningen op papier wilt hebben.

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: