Wat is Namasté voor uitspraak in Yoga? Wat is de betekenis, vertaling en definitie? En hoe zit het met het gebaar? Lees verder…

Namaste vertaling

Wat betekent Namasté? Dit Sanskriet-woord betekent het volgende:

  • ‘Het licht in mij groet het licht in jou.'
  • ‘Mijn diepste ziel groet de diepste ziel in jou.'
  • Ook wel: ‘Ik buig voor jou’.

Nam betekent buigen, as betekent ik, en te betekent jou. Daarom betekent namasté letterlijk: “Ik buig voor je”.

Namsté-gebaar: je handpalmen tegen elkaar zetten bij je hartstreek

Hoe maak je het Namaste-gebaar in Yoga? Om Namaste uit te voeren, plaatsen we de handen bij elkaar ter hoogte van de hartchakra (het hart dus), sluiten we de ogen en buigen we het hoofd.

Het kan ook door de handen voor het derde oog (tussen je wenkbrauwen) bij elkaar te leggen, het hoofd te buigen en dan de handen naar het hart te brengen.

Dit is een bijzonder diepe vorm van respect. Hoewel in het Westen het woord “Namaste” meestal in combinatie met het gebaar wordt gebruikt, wordt in India begrepen dat het gebaar zelf Namaste betekent, en daarom is het niet nodig om het woord te zeggen terwijl je buigt.

We brengen de handen samen in het hartchakra om de stroom van Goddelijke liefde te vergroten. Het buigen van het hoofd en het sluiten van de ogen helpt de geest zich over te geven aan het Goddelijke in het hart. Men kan Namaste ook bij zichzelf doen als meditatietechniek om dieper in de hartchakra te gaan.

Namaste betekenis / definitie

Sluit je yogadocent elke les af met “Namasté”? Het gebaar Namasté vertegenwoordigt de overtuiging dat er in ieder van ons een Goddelijke vonk zit die zich in het hartchakra bevindt. Het gebaar is een erkenning van de ziel in de ene door de ziel in de andere.

Het antwoord op namasté

Meestal wordt Namasté aan het einde van de Yoga-les gedaan omdat de geest minder actief is en de energie in de ruimte rustiger. De leraar initieert Namasté als een symbool van dankbaarheid en respect voor haar studenten en haar eigen leraren en nodigt de studenten in ruil daarvoor uit om hetzelfde te doen en zich te verbinden met hun ziel.

Dan wordt opeens de waarheid gevoeld dat we allemaal één zijn als we vanuit het hart leven.

Hierna lezen:  Ashtanga Yoga: Het 8 voudige pad van Yoga (Zo leef je als ware Yogi!)

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: