Hoe kun je enthousiasme overbrengen en hoe kun je enthousiast overkomen? In dit artikel vind je tips om deze kwaliteit in jezelf te ontwikkelen.

Tip 1 – Enthousiasme betekent: nú al genieten, vrolijk en gelukkig zijn

Geniet gewoon (nu al) van alle dingen die je gaat doen. Je hoeft niet te wachten met genieten totdat je een taak af hebt. Je kunt nu ook al vrolijk zijn! En dan ben je automatisch ook enthousiast.

Wees opgewonden over iets en kijk ernaar uit!

Tip 2 – Doe wat je wil doen: heb plannen waar je enthousiast over wordt

Als je iets aan het doen bent waar je niet enthousiast over bent, dan is de oplossing soms gewoon heel simpel: doe andere dingen. Begin meer en meer dingen te doen waar je wél enthousiast van wordt.

Tip 3 – Bedenk manieren waarop iets leuk wordt

Bedenk manieren waarop je plezier kunt hebben terwijl je datgene doet wat gedaan moet worden. Je bedenkt vast wel een manier.

Tip 4 – Enthousiasme werkt aanstekelijk: wees in de nabijheid van enthousiaste mensen

Vraag iemand die wel enthousiast is over een bepaalde taak, om je er even in mee te nemen.

Dit werkt ook andersom: als jij enthousiast bent, gaan andere mensen met je meedoen! Anderen vinden het namelijk fijn om in jouw aanwezigheid te verkeren als jij enthousiast bent. Ze willen je graag in de buurt hebben.

Tip 5 – Zet een glimlach op

Het is echt zo simpel. Er zijn geen moeilijke technieken en psychologische theorieën nodig om enthousiasme op te wekken. Door simpelweg een blijde glimlach op te zetten, kun je voor iedereen de dag verlichten.

Hierna lezen:  Assertiever Worden? 10 Tips & Kenmerken Van Assertief Gedrag

Tip 6 – Doe gewoon alsof je enthousiast bent

enthousiasme tips voorbeelden

Gebruik de wondervraag en je voorstellingsvermogen en doe gewoon alsof. Zet gewoon een glimlach op en doe alsof je aan het genieten bent van wat je aan het doen bent.

Tip 7 – Denk positief: zie dingen van de zonnige kant

Enthousiaste mensen zien alles van de zonnige kant. Zelfs als het leven even moeilijk is. Je hebt het optimisme en het vertrouwen dat alles goed gaat komen. Gebruik hiervoor een van de vele omdenk-technieken om naar het goede te kijken van alles wat gebeurt.

Tip 8 – Doe het zo goed mogelijk: dan word je vanzelf enthousiast

Van toewijding komt automatisch enthousiasme. Als je iets zo goed mogelijk wil doen, wordt zelfs het saaiste karwei leuk dankzij de enthousiasme die dan ontstaat. Geef jezelf dus voor de volle 100 procent.

Tip 9 – Doe iets met je hart en ziel: doe het vol overgave

Geef jezelf voor de volle 100%.

En wat u ook doet, doe het van harte.
– Kolossenzen 3:23

Tip 10 – Stel je het eindresultaat alvast voor en zie hoe blij iedereen is

Als je een schuurtje schoonmaakt, maak dan een voorstelling van hoe het er straks uit zal zien nadat je klaar bent. Stel je voor wat voor blije uitdrukkingen op het gezicht van anderen staat als ze weer van een net schuurtje kunnen genieten.

Tip 11 – Enthousiasme komt van binnen, dus je kunt over alles enthousiast worden

Enthousiasme zorgt ervoor dat je de tijd kunt nemen om te genieten van de eenvoudige wonderen van de wereld. Je kunt zelfs enthousiast worden over een stoeptegel. Dit enthousiasme komt vanuit jezelf. Een extern voorwerp of een externe gebeurtenis zou niet uit moeten maken of je nou enthousiast bent of niet.

Waarom is enthousiasme zo belangrijk?

Ten eerste is enthousiasme erg zinvol voor het bereiken van doelen. Enthousiasme helpt je namelijk voor te stellen wat mogelijk is. Je volgt hierdoor jouw dromen met echte vreugde.

Daarnaast vinden anderen het fijn om in jouw aanwezigheid te verkeren als jij enthousiast bent. Ze willen je graag in de buurt hebben. Zonder enthousiasme zou je pessimistisch zijn en zouden anderen je willen mijden.

Iemand die nergens enthousiast over is, vindt alles saai, én is zelf saai.

Zonder enthousiasme wordt alles langzaam en zonder plezier gedaan. Alle opwinding en passie ontbreekt dan. Mensen houden zich in, zetten zich niet volledig in en doen alles met tegenzin.

Gebruik tot slot deze affirmatie voor enthousiasme

Ik zit vol enthousiasme. Ik geef mezelf voor de volle 100%. Ik gebruik hierbij mijn voorstellingsvermogen en ik sta open voor alle wonderen die mij elke dag te wachten staan. Deze wonderen ga ik aan met volledige inzet.

Succes met het ontwikkelen van jouw enthousiasme!

Hierna lezen:  Besluitvaardigheid Ontwikkelen: Zo Toon Jij Deze Competentie

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: